Slávistky mají jasno, cesta do hlavní fáze Ligy mistryň vede přes Galatasaray

09.09., 14:44, aktualizováno 09.09., 16:13
Aktuality
Slávistky třikrát po sobě vyhrály double. (© Slavia Praha)

Hráčky pražské Slavie se ve druhém kole kvalifikace Ligy mistryň utkají s Galatasarayem, za který hraje i reprezentační útočnice Andrea Stašková. Rozhodl o tom dnešní los v Nyonu. Úvodní duel šampionek obou zemí se odehraje 18., nebo 19. září v Turecku, odveta v Edenu je na programu o týden později.

Slávistky se pokusí probojovat do skupiny Ligy mistrů potřetí za sebou. Dnes byly mezi nasazenými týmy v mistrovské části kvalifikace a los jim přisoudil Galatasaray, který v minulé sezoně poprvé získal turecký titul.

"Los nám přidělil bezpochyby silného soupeře s bohatou fotbalovou historií. Respektujeme jejich sílu, ale zároveň věřím v kvality našeho týmu," řekla útočnice Klára Cvrčková klubovému webu. "S losem jsem spokojená, Galatasaray jsem si přála. Zatím nevím, co přesně očekávat. Kvalitu tureckého fotbalu neznám, ale Galatasaray loni vyhrál ligu a uspěl i v prvním předkole. Určitě nás nečeká nic jednoduchého," přidala záložnice Tereza Szewieczková.

Istanbulský klub v prvním kole kvalifikace porazil v semifinále 4:1 Racing Luxembourg a ve finále 5:0 Šymkent z Kazachstánu. V obou utkáních dala gól i Stašková. Čtyřiadvacetiletá opora národního týmu přestoupila do Turecka před sezonou z AC Milán. Bývalá útočnice Sparty v minulosti nastupovala i za Juventus a Atlético Madrid.

Dvanáct postupujících týmů z druhého kola kvalifikace doplní v hlavní fázi obhájkyně trofeje z Barcelony a také Chelsea, Lyon a Bayern Mnichov. Boje ve skupinách začnou v říjnu.

Los závěrečného play off o postup do Ligy mistryň se tentokrát netýkal Sparty. České vicemistryně v sobotním finále prvního kola kvalifikace ligové části podlehly 0:2 francouzskému týmu Paris FC.

Největším úspěchem českého týmu na mezinárodní klubové úrovni jsou tři účasti Slavie ve čtvrtfinále Ligy mistryň. Jednou se mezi osm nejlepších v této soutěži (pod dřívějším názvem Pohár UEFA) probojovala také Sparta, tehdy se ještě osmifinálová fáze hrála ve skupinách.

Autor: ČTK

Komentáře (9)

Přidat komentář
monty25

Galatasaray byl jeden ze dvou soupeřů, kterého jsem si vyloženě nepřál právě kvůli tomu, že je tam Andrea Stašková. Taky asi můžeme očekávat kotel tureckých fanoušků v Edenu. Překvapilo mě, kolik jich bylo na kvalifikaci v Lucemburku (bylo i pyro ).

Reagovat
Freedo

Ženská LM bude mít stejnou podobu jako mužská?

Reagovat
monty25

Letos ještě ne, až příští sezonu.

Reagovat
Coutinho10

jak píše monty, až příští sezónu a jestli to čtu dobře, tak to počtově u zápasů vyjde jako letos u EKL

to znamená, že 6 různých soupeřů (3x doma, 3x venku)

https://www.uefa.com/news-media/news/0288-199d52e851a2-5aae94448728-1000--new-uefa-women-s-club-football-system-explained/

Reagovat
Čekám na brejk

Rozšiřuje se i počet účastníků na 18, ale paradoxně z předkol se dostane míň týmů, protože víc týmů bude rovnou ve skupině . Děje se i to, co se dlouhodobě děje v mužské LM, první 2 místa koeficientu budou mít dokonce rovnou 2 týmy ve skupinách. A i počet mistrů co bude rovnou ve skupině se rozšíří na 6 ze stávajících 3. Co je dobré pro nás, tak i 7. země bude mít v předkolech 3 týmy. A jestli to chápu správně, tak pokud vyhraje LM nějaký místr z prvních 6 zemí žebříčku, tak by mistr měl jít do skupin. 7. místo by při povedených sezónách mohlo být i naše. 6té, které zajišťuje přímý postup do skupin už vypadá odtrženě.

Ale hlavně bych vypíchl, že se zavádí nová soutěž, kterou si od nás zahraje 3. tým (pravděpodobně Slovácko) a eventuálně pražská S, když vypadnou v předkolech a nebude tým v tom prvním kole úplně poslední (zůstane miniturnajem) . Bude to jako starý Pohár UEFA, čistý vyřazovák, žádná ligová část, žádné skupiny .

Reagovat
Coutinho10

tak aspoň se máme na co těšit

Reagovat
Coutinho10

no, tak to los nic moc ...uvidíme, co ukáže 1. zápas, hlavně to tam ustát a přivést dobrý výsledek do domácí odvety, protože by byla škoda díky tak luxusnímu koeficientu se do skupinové fáze nedostat, nicméně je potřeba respektovat kvalitu soupeře

Reagovat
Sigma Olomouc

Evropská liga je taky dobrá

Reagovat
Sinta28

Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele