S odstupem času budu na Euro vzpomínat. Nyní se těším na nový start ve West Hamu, uvedl Souček

12.07., 16:55
Aktuality
Tomáš Souček po zápase s Tureckem na Euru. (© AFP)

Kapitán české reprezentace Tomáš Souček se po vyřazení českého týmu hned po skupinové fázi mistrovství Evropy na další průběh šampionátu raději moc nedíval a zklamání z brzkého vypadnutí zaháněl během volna s rodinou. Nyní se už devětadvacetiletý záložník naplno soustředí na nadcházející sezonu ve West Hamu a těší se na nového trenéra Julena Lopeteguiho. Věří, že si udrží formu z minulého ročníku, která mu vynesla i obhajobu vítězství v anketě Zlatý míč ČR. Při převzetí ceny to řekl novinářům.

Reprezentace na Euru v Německu uhrála jen bod a ve skupině skončila až poslední. "Trochu už to přebolelo. Rodina vám vždy pomůže, je to takové odlehčení. Jestli jsem od té doby, co jsme skončili poslední zápas, viděl vždy maximálně 15 minut nějakého utkání, tak je to hodně. Říkal jsem si, že teď už na celé Euro nebudu koukat, zklamání bylo velké. Chtěl jsem si dát oddych, moje holky (manželka a dcery) mi udělaly radost," uvedl Souček.

"Je to pryč, příprava na novou sezonu je teď důležitější. Tohle už nevrátím. S odstupem času na to budu vzpomínat, jako vzpomínám na Euro v roce 2021. Tehdy to byl kousek od medaile, teď to byl kousek od postupu, na který jsme měli. Je to o maličkostech. Jako Česko občas trpíme ve vápně. Bojujeme celý zápas, ale dvě tři šance, které musíme dát, neproměníme. To je občas zlomové," doplnil reprezentační kapitán.

Tým trenéra Ivana Haška na šampionátu nejprve gólem inkasovaným v nastavení prohrál s Portugalskem 1:2. Pak po řadě neproměněných šancí remizoval s Gruzií 1:1 a nakonec podlehl v dlouhém oslabení bez vyloučeného Antonína Baráka Turecku 1:2.

"Co přišel nový realizační tým, vše klapalo. Měli jsme čtyři přípravné zápasy a v nich čtyři výhry. Pak jsme vstoupili do turnaje, od začátku to bylo dobré. Ale gól, který jsme v 92. minutě dostali s Portugalskem, odstartoval smolné momenty," řekl Souček.

"Pokračovalo to s Gruzií. Přehrávali jsme ji, měli jsme vyhrát, ale nepovedlo se. Ta výhra by stačila k postupu. Pak jsme viděli, co se stalo s Turky. Od 20. minuty jsme hráli v deseti, i tak jsme mohli vést a zvládnout to. Bohužel se to nakonec nepodařilo," litoval Souček.

Proti Turecku se dočkal první branky na velkém turnaji. "Kamarád mi před Eurem říkal, že bych měl dát gól. Že by ten zápis byl dobrý. Gól jsem si strašně užil. Bylo to v deseti, v tu chvíli nám dal šanci. I když nakonec rozhodující nebyl, budu na něj vzpomínat, je to něco wow, speciálního," podotkl Souček.

V nedělním finále bude více přát Anglii než Španělsku i kvůli tomu, že ve výběru Albionu figuruje jeho spoluhráč z West Hamu útočník Jarrod Bowen, který zatím na turnaji naskočil dvakrát jako střídající. "Hodně lidí Angličany kritizuje, že nehrají tak skvělý fotbal. To sice může být pravda, ale jsou ve finále, takže nikdo jim nemůže nic říct. Bylo by hezké přivítat Jarroda jako mistra Evropy," uvedl Souček s úsměvem.

"O Premier League se říká, že je nejlepší na světě. Triumf na mistrovství světa nebo Evropy jim ale dlouho chybí, zaslouží si to. Španělsko ale hraje skvělý fotbal, asi nejlepší na turnaji. Finále bude asi hodně vypjaté a dobré na koukání," mínil Souček.

Dovolená mu skončí o příštím víkendu. "Přípravu s West Hamem začínám 21. července. Letím rovnou z Česka na Floridu, kde budeme mít 14 dní soustředění. Setkám se tam ve stejný čas se zbytkem týmu. Týden před sezonou se vrátíme do Londýna. Sezona naštěstí začíná trochu déle, až 17. srpna, takže s týmem budu mít dost času na přípravu," řekl Souček.

Ve West Hamu po sezoně skončil manažer David Moyes, kterého nahradil bývalý kouč španělské reprezentace nebo Realu Madrid Lopetegui. "Bude to hodně jiné. Přišel nový trenér a celý realizační tým. Těším se na to, to občerstvení a nový start je vždy fajn. Nový trenér má toho hodně za sebou, věřím, že to přinese i k nám," uvedl Souček.

Lopetegui mu před Eurem napsal a popřál hodně štěstí. "To byl můj první kontakt s ním. Teď se potkáme, až přijedu na soustředění. Věřím, že bude třeba i individuální rozhovor, jak co cítím já, jak on. Možná jsme se potkali, když byl ve Wolverhamptonu, ale maximálně jsme si podali ruku. Těším se na to, jaké to vše bude. Ptal jsem se hráčů, co ho měli, jaké budou tréninky a tak. Měl jsem jen pozitivní ohlasy, věřím, že se mi to potvrdí," dodal Souček.

S West Hamem chce znovu skončit v první polovině tabulky Premier League. "Třikrát jsme si užili evropské poháry. Věřím, že se o ně pokusíme hrát znovu, je to něco speciálního. Z individuálního hlediska si přeju, aby to jen pokračovalo. Za čtyři a půl roku, co tam jsem, jsem odehrál pomalu každý zápas. Doufám, že se do toho zase dostanu a bude to pokračovat třeba jako poslední rok," doplnil bývalý hráč pražské Slavie.

Autor: ČTK

Komentáře (13)

Přidat komentář
Modi6

Bylo to smutné Euro v našem podání.

Až nevídaně rozklepaná kolena proti Portugalsku. Jak byli ti hráči na ten zápas mentálně nastaveni???

Neschopnost dopravit míč do gruzínské sítě.

Marný boj v deseti proti Turkům. Měl hrát Barák v základu? Měl hrát případně na jiném postu? Všimli si trenéři že je sice kreativní dobrý technik ale pomalý? Ve Fiorentině to za něj oběhají jiní.

Pravdou také je, že by mohlo vše, i při těch nic moc výkonech, vypadat nakonec možná i jinak, kdyby nás nepoškodil rozhodčí v zápase s Portugalskem a Tureckem.

V osmifinále by mohli hrát mnohem uvolněněji.

Takhle raději na tohle Euro v českém podání ZAPOMENOUT.

Reagovat
Grupma

Ono bylo nějaké Euro?

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
spider_8

Ja bych se tolik netesil, pod Lopeteguim to bude mit o dost tezsi nez pod Moyesem.

Reagovat
VTID94

Tak na tohto chlapca se teším asi najviac z posíl zatiaľ. Ďalší master class od Monchiho pre Unaia

Ten gól

https://x.com/VertigoWarrior/status/1811790308117532917?t=hnjkiUcCGwMBnI8ofT5y1g&s=19

Reagovat
SunFells

Vždyť jim ho loni sám za 5 prodal ne?

Reagovat
VTID94

Ano. 30% sell-on klauzula tam bola. Dva nemenované kluby z PL ponúkli skoro raz toľko za koľko ho kupujeme. Nejaké špekulácie aj o Barcelone u neho boli. Myslím si že ukáže v PL viac ako niektoré krídla za 60 mega a viac

Reagovat
SunFells

Za kolik ho kupujete?

Reagovat
VTID94

Niekde sa píše 10 niekde 13 mega

Reagovat
SunFells

Kde se píše 10?

Ale je to hloupost, to nějaký jk se snažil počítat. Masterclass Monchi by i takhle zaplatil 5 mega za to, že ho na rok půjčil jinému týmu s jediným rozdílem v délce kontraktu...zaplatil jim za to však dokonce k 8, z přijaté nabídky Ipswiche je ta částka dost patrná.

Reagovat
VTID94

No v prípade Philogena bolo počítane zo spätným nákupom tak či tak. A za tú sumu je to super. Je to stále len len kvoli FFP. Čisté peniaze minulé leto za odchovanca a teraz sa to rozpočítava na roky zmluvy. Ta suma je podľa mňa úmerná jeho rastu. Chápem ako to berieš ty že jednoducho prachy sem prach tam, ale pre nás je to urcite win situácia.

Reagovat
SunFells

To teda asi nebylo, když jste jim za to, že u nich hostoval zaplatili 8 milionů přece ne Plus tam ani stanovená odkupní klauzule není, vidím všude těch 30 % sell-on a možnost dorovnat každého nabídku, tzn. "povinnost" zaplatit těch 70 % přijaté nabídky od Ipswiche. Z pohledu FFP to žádný smysl nedává, když je to krátkodobý gain pouhých 2.5 mega a už v jiném období.

Reagovat
Man__United

Jsem zvědavý jestli neskončí na lavičce pod Lopetegiem

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele