Ronaldo si myslel, že se na hřišti zblázní, rozplakal sebe i matku na tribuně

02.07., 10:55
Aktuality
Cristiano Ronaldo (© AFP)

Kapitán Portugalska Cristiano Ronaldo prožil během osmifinále mistrovství Evropy protichůdné emoce. V prodloužení proti Slovinsku nevyužil pokutový kop a rozbrečel se, v rozstřelu pak penaltu proměnil a přispěl k postupu do čtvrtfinále proti Francii. Po zápase uvedl, že se bál, aby se na hřišti nezbláznil. Avizoval také, že hraje své poslední Euro.

Během pondělního osmifinále ve Frankfurtu byl znovu nejsledovanějším mužem, tak jako po celý šampionát. "Chvílemi jsem si opravdu myslel, že se na hřišti zblázním. Dostával jsem se do šancí, ale ani jednou se neprosadil, stejně jako celý tým," řekl portugalský kapitán po utkání. "Nikdy jsem nebral věci bezhlavě a vzdát se je něco, co ode mě nikdy nečekejte. Ale tohle je určitě moje poslední Euro," citoval ho portál A Bola.

Ronaldo je jediným fotbalistou, který odehrál více než deset zápasů ve vyřazovacích zápasech ME, teď už 12. Na druhém místě je bývalý italský obránce Leonardo Bonucci (devět). Portugalec se také ve věku 39 let a 147 dní stal nejstarším hráčem, který dal penaltu v rozstřelu na Euru.

Nejprve mu však brankář Jan Oblak v závěru první části prodloužení pokutový kop zneškodnil. Během krátké přestávky se spoluhráči shromáždili kolem Ronalda. Poplácali ho po rameni, podporovali, povzbuzovali. Velikán fotbalové historie odcházel z hloučku Portugalců v slzách. A jak prozradil televizní záběr na tribunu, Ronaldova matka ve VIP lóži plakala také.

"Ze smutku se nakonec stala radost. Takový už je fotbal. Jsem rád, že v klíčové chvíli jsme se dokázali semknout. Musím pochválit i Slovince a zvlášť Oblaka. Známe se dlouho, chytal skvěle a hodně nás trápil," popsal hráč Al Nassru.

Portugalsko postoupilo do čtvrtfinále mistrovství Evropy posedmé, to žádný jiný tým nedokázal. Pět ze sedmi jeho posledních vyřazovacích zápasů na ME si vyžádalo prodloužení. Díky tomu v pondělí zazářil Diogo Costa. Stal se prvním brankářem, který zneškodnil tři penalty v rozstřelu na ME. A také prvním gólmanem, který v něm neinkasoval. V prodloužení navíc zlikvidoval sólový nájezd Benjamina Šeška.

Po utkání se brankář také rozbrečel, pro změnu štěstím. "Když na mě běžel, říkal jsem si, že to musím chytit. Četl jsem řeč jeho těla a dokázal týmu pomoci. Tohle je asi nejlepší zápas mého života. Penalty? Samozřejmě jsme analyzovali jejich exekutory," vylíčil hráč zápasu.

Portugalce teď v pátek v Hamburku čekají Francouzi. "Důležité vítězství nám pomůže i v dalším průběhu šampionátu. Budeme mít větší respekt u soupeřů," věřil Ronaldo.

Autor: ČTK

Komentáře (347)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele