Rizika velkých změn aneb co dále s českým fotbalem?

01.04.2022, 10:22
Názory a komentáře
Tento článek je reakcí na inspirativní a pro někoho možná lehce provokativní článek kolegy Tomáše Daníčka Reprezentace potřebuje svěží přístup a David Horejš je ideální kandidát. Článek se v rámci české novinařiny vymyká nejen využitím datových analýz, se kterými autor pracuje dlouhodobě, zároveň však nabízí zcela nový a svěží pohled na věc, který v mainstreamových médiích chybí.

Právě schopnost vybídnout čtenáře k zamyšlení a nabídnutí ucelené alternativy vyvolalo v diskuzi velké množství inteligentních reakcí, které na poli mainstreamových médií spíše neočekávejme. Ve společnosti obecně převládá binární nastavení myšlení ve formě vnímání osobností jako dobrých/špatných, či v případě trenérů úspěšných/neúspěšných. Překlenovací období, které zažil trenér Jaroslav Šilhavý po výrazně nepovedeném angažmá svého předchůdce Karla Jarolíma, by však mělo být vnímáno komplexněji. Po vypadnutí se Švédskem se tlak na osobu Jaroslava Šilhavého znásobil a jeho setrvání ve funkci se momentálně jeví spíše jako nepravděpodobné, osobně si však nemyslím, že se potenciál zkušeného kouče zcela vyčerpal. Potenciál je totiž slovo s ryze budoucím podtextem, čeho je ještě člověk schopen dosáhnout. Rozhodně však hned v úvodím odstavci musím souhlasit s kolegou Daníčkem, že Ivan Hašek žádný svěží vítr nepřinese, nepřinesl ho totiž ani do reprezentace Libanonu.

Závěry článku by se v krátkosti daly shrnout v několika bodech:
- Nový trenér národního týmu by měl být perspektivní a dostupnou alternativou
- Tou alternativou je dle autora David Horejš
- Trenér by měl být ochoten a schopen lépe zapracovávat mladé hráče
- Trenér by měl být schopen pružně takticky reagovat na průběh zápasu, případně na absence
- Český fotbal potřebuje zásadní změnu herního stylu a filozofie domácího fotbalu

Je nutno předem zdůraznit pasáž: "a kdo lepší na jeho místo?". Na tu je přitom podstatně jednodušší si odpovědět, pokud "lepší" nahradíme "vhodnějším" a přestaneme o této pozici uvažovat jako o něčem, co se rozdává striktně za zásluhy, respektive za mistrovské tituly...". Touto hypotézou by se totiž ideálně měl řídit každý fotbalový svaz na světě. I objektivně kvalitnější trenér totiž nutně nemusí být vhodnějším - například Pep Guardiola by patrně u irského národního týmu s "tiki takou" pohořel. Zároveň však při volbě perspektivního trenéra musíme brát na vědomí, že výsledky se pravděpodobně nedostaví hned (opět perspektiva má jasný podtext budoucího), což v národním týmu bohužel může znamenat klidně obětování dvou kvalifikačních cyklů a oběť střední fotbalové generace.

Mnohem jednodušší je tak pro nového a hypoteticky perspektivního trenéra postavit základní jedenáctku na mladých hráčích, na několika místech doplněných zkušeností. Vzhledem k celkem nízkému věkovému průměru českého národního mužstva by zde měl nový trenér Horejš usnadněnou pozici. Prakticky by to totiž znamenalo začlenit "jen" stopery, levého beka, dávat prostor mladšímu pravému bekovi a najít nové pravé křídlo (brankáři přece jen mohou chytat i dlouhou dobu). Není to však něco, co Jaroslav Šilhavý dělal? Do reprezentace pod ním dostávají šance například Aleš Matějů, David Zima, Michal Sadílek, Alex Král, Jan Kuchta či Adam Hložek.

Trenérovi Šilhavému je také často vyčítána (a mnohdy právem) absence herní kreativity. Reprezentace opravdu často hrála extrémně atletický styl, kdy soupeře zkrátka uběhala. V případě konfrontace s podobně bojovným soupeřem ale nastal problém. Je to ale skutečně vina trenéra Šilhavého? A dá se s tím něco dělat?

Středem mého fotbalového zájmu jsou právě reprezentační výběry, a to zejména ty jihoamerické. Pokusím se tedy nabídnout určitou paralelu z druhého konce světa, oproštěnou od tradičně eurocentrického pohledu běžného fanouška. Dobré nápady totiž nemusíme hledat jen v Evropě. Konkrétně se zaměříme na práci trenérů Gustava Alfara (59 let, Ekvádor) a Césara Faríase (48 let, Bolívie). Pokud jste o těchto jménech nikdy neslyšeli, nemusíte se cítit zahanbeně. První jmenovaný trénoval téměř celou kariéru doma v Argentině a k reprezentačnímu výběru přišel až v roce 2020. César Farías je pak dosti netypickým trenérem. Jeho hráčská kariéra nejspíš nestojí ani za zmínku a trénovat začal už ve 25 letech. Jeho kariéra není ověnčena velkými úspěchy, přesto si plně zaslouží označení progresivní trenér. Obě paralely poslouží jako možné odpovědi na výše položené otázky. Souvisí to zároveň s pátým, a pro mě nejdůležitějším bodem, textu Tomáše Daníčka o změně filozofie.

Chcete-li projít úspěšným překlenutím tzv. stabilizačního období, musíte si nastavit systém, kterým se chcete řídit a držet se jej i přes drobné neúspěchy, cizelovat jej a hlavně, což je nejdůležitější, mít v něj absolutní důvěru a přesvědčit k ní i hráče! To se přesně povedlo Gustavu Alfarovi. Ekvádor se sice v roce 2014 dostal na MS, jeho vystoupení by se ale dalo charakterizovat jako nudné a nejspíš byste si jen těžko dokázali vybavit jeho zápasy. Nyní tady máme zcela jiný, sebevědomý tým složený z velké části z hráčů ročníku 1998 a mladší. Alfaro se zkrátka nebál zapracovat úspěšnou generaci mladých hráčů, vštípit jim jednoduchý a účinný styl, kde každý hráč plní specifickou roli, a slaví s ním úspěchy. A v tom vidím rozdíl mezi (prakticky stejně starými) trenéry Alfarem a Šilhavým. Najednou tedy argentinský stratég vybojoval postup na MS a k dispozici má zároveň jeden z nejmladších týmů na světě.

V české reprezentaci nehledáme typologicky vhodné hráče na určité posty, případně alternativy, které změní rytmus zápasu. Bereme téměř výhradně ty hráče, kteří se v klubech jeví jako "nejlepší". Opět pokud zde dosadíme místo "lepší" spíše "vhodnější", reprezentační výběr by se lépe vypořádal s konfrontacemi s týmy, které jsou nám typologicky podobné. I proto bych například osobně z nominace vynechal Tomáše Pekharta, který se proti bojovně naladěným týmům jako Švédsko či Wales bude vyloženě trápit. Pekhart je přesně oním typem, který byl typologicky do barážových zápasů nevhodný, přesto v nominaci při mnohých absencích figuroval a nakonec si i v zápase zahrál. V českém prostředí je navíc vnímán jako hráč pro reprezentaci až někdo, kdo má alespoň 22 let nebo v mladším věku hraje v zahraničí. I proto Šilhavý dlouho čekal s nominací velkého talentu Adama Hložka, ačkoliv na domácí scéně zářil. Bál se, že je ještě nezralý. Být například Daniel Samek Ekvádorec, věřte mi, že by už nyní měl na kontě dva či tři starty za národní tým. Odpověď na otázku tedy zní, že mladí hráči tedy sice skutečně šance dostávají, ale příliš pozdě. Adam Karabec, Ladislav Krejčí, Daniel Samek, Ondřej Lingr nebo i třeba David Jurásek by měli už nyní figurovat v širším kádru reprezentace, i kdyby měli nastoupit třeba na posledních patnáct minut zápasu s Walesem. Reprezentační zkušenosti se jinde než hraním za reprezentaci získat nedají (čtěte mírně kousavým tónem).

Zde se ovšem nabízí naopak také polemika s textem kolegy Daníčka a s výše zmíněnou pasáží. Jaroslav Šilhavý je trenérem opatrným, nikoliv však hloupým či zbrklým. Patrně se shodneme, že ani jeden z výše zmíněných mladých talentů by nám zápas proti Švédsku nevyhrál (snad s výjimkou Ondřeje Lingra, který mohl přinést svěží vítr). Pro začleňování mladých hráčů bude zcela ideální Liga národů, kde bychom měli právě dávat šanci opravdu mladým hráčům porovnat se s evropskou špičkou. A důležité je taky nastavit si hlavu tak, že tyto konfrontace mohou výsledkově bolet. Zde se nabízí paralela s Bolívií, která opravdu prochází radikálním řezem a proti Brazílii sice prohrála 0:4, nová generace fotbalistů ale prohrála přesto se ctí, když spálila několik tutových šancí a s Brazílii místy hrála fotbal nahoru-dolů. Jaroslav Šilhavý je, ač se to nezdá, také trenérem, který se vyvíjí. Nejlépe to vystihuje právě zápas proti Švédsku, kde česká reprezentace nastoupila ve zcela novém složení a kde například Jakub Jankto hrál na zcela neobvyklé pozici halfbeka. Můžeme tedy s klidem říct, že se Šilhavý už vyčerpal? A můžeme říct, že David Horejš nebo jiný mladší trenér svůj potenciál naplní? No, dostáváme se k otázkám, na které odpovědi nyní nezískáme, proto se vraťme k jinému tématu.

Na otázku, zda je trenérova vina nekreativní atletická hra, se dá samozřejmě jednoduše odpovědět ano, při hlubším zamyšlení ale odpověď zase tak jednoznačná není. Pryč jsou doby Tomáše Rosického či Bořka Dočkala, tedy kreativních hráčů v záložní řadě. Jaroslav Šilhavý tedy téměř dokonale využil nového přístupu a většího množství kvalitních záložníků, jejichž předností je právě soubojová hra a atletická vyspělost. Možná se na tuto hru nedívá tak hezky, ale využít dokonale předností hráčů, které máte k dispozici, je objektivně jednodušší cesta k úspěchu než od začátku překopávat celý herní systém. Nabízí se zde pro změnu paralela z Ostravy, kde s podobným přístupem Luboš Kozel v Baníku shořel, jak se říká, jako papír od svačiny.

Vraťme se ještě na chvíli do jižní Ameriky. Bolívie je v jiné situaci, její národní tým nebyl na MS už hodně dlouho (schválně, tipněte si, kdy tam naposledy byla?) a situace si radikální řez dává. Nechci teď vkládat do úst kolegovi Daníčkovi něco, co vůbec nepsal, ale nedostali bychom vlastně sebe sama akvizicí Davida Horejše do opětovné fáze přestavby? Kolega sám v článku píše, že České Budějovice pod Davidem Horejšem hrají úplně jiným stylem než český národní tým. To je ale dle mého názoru v současné době pořádný problém. S čím naopak naprosto souhlasím, je nutnost změny filozofie českého fotbalu, ta ale musí být postupná, jinak Šilhavého práci v podstatě zahodíme.

Změna musí přijít zejména v mládežnických kategoriích, kde by měli hráči hrát především nebojácně s balónem a učit se hrát kreativně. Můj názor je, že bych raději viděl český tým jít spíš ekvádorskou cestou, kdy budou brzy zapracováváni mladí talentovaní hráči do sestavy a trenér se jim nebude bát svěřit klíčové role v týmu (Moisés Caicedo a Piero Hincapié) než jít cestou kompletní bolívijské přestavby. Každá cesta totiž vyžaduje jinou situaci. My potřebujeme hru národního týmu spíš oživit a rozvinout a v tom si myslím, že Jaroslav Šilhavý ještě nemusel říct poslední slovo. Doporučil bych mu ale sledovat více moderní trendy a zapracovat ještě i na svém rozvoji.

Nyní ještě více ke změně filozofie českého fotbalu. Naše fotbalové prostředí je silně konzervativní, což teď neberme nijak pejorativně, jde zkrátka o fakt. Pokud ale ustrneme ve vývoji a budeme se utěšovat hezkým čtvrtfinále na EURO a těsným nepostupem na MS, časy z roku 2004 se nevrátí. Vraťme se tedy ještě jednou do vzdálené jižní Ameriky a zopakujme si, jak svých úspěchů dosáhli Ekvádorci a Uruguayci. Absolutním základem jsou kvalitní trenéři mládeže, kteří naučí hráče hrát sebevědomě s míčem. V rámci juniorských výběrů pak ale po vzoru Uruguaye, ze které by si měl každý fotbalový národ na světě vzít příklad, hrají národní týmy jasně daným stylem, ve kterém se ti nejlepší mládežničtí reprezentanti rozvíjejí a zvykají si na budoucí roli v týmu. Herní styl v uruguayském podání (a převzatém) je tedy něco, co se příliš nemění a hráči mu věří a jsou na něj zvyklí od mládeže. Teď si dovolím být trochu neuctivý, když řeknu, že v českém prostředí máme taky ve většině mládežnických výběrů svůj styl, a to konkrétně hru na náhodu. Mládežnický fotbal by neměl být primárně o turnajovém úspěchu, nýbrž o rozvoji mladých hráčů jak fotbalově, tak ideálně i osobnostně. Zde si dovolím malou odbočku, že jsem dlouho nezažil tak gentlemanský český národní výběr jako ten okolo Tomáše Součka (v porovnání například s přehnaně tvrdými Velšany byl rozdíl evidentní).

Pokud nenastavíme své vlastní "Tabárezovské Proceso", těžko můžeme za běhu měnit styl seniorské reprezentace. Ta totiž pouze odráží výchovu fotbalové mládeže. Přesto se první vlaštovky v podobě hráčů, které jmenoval už Tomáš Daníček, objevují v nejvyšší české soutěži. Vezměme si tedy příklad z Ekvádoru a dejme těmto hráčům brzy šanci v reprezentaci, odměna za to bude sladká.

Závěrem bych tedy rád řekl, že si nemyslím, že se potenciál Jaroslava Šilhavého zcela vyčerpal. Svým způsobem totiž už přechodem z lpění na schopnostech Rosického a Dočkala ukázal schopnost jít vlastní cestou a přeměnit herní styl týmu. V případě začlenění kreativních mladíků schopných neotřelých řešení jako například Adama Karabce, Kryštofa Daňka nebo Daniela Samka by ale sám sobě otevřel novou perspektivu a možnost národní tým dále rozvíjet. Naprosto totiž souhlasím s Tomášem Daníčkem, že pokud se management národního týmu nebude chtít dále rozvíjet, bude změna nevyhnutelná. Zároveň si ale nemyslím, že by bylo vhodné vydat se na cestu radikálních změn na seniorské úrovni. Ty změny totiž musí přijít zespoda, v mládežnických reprezentacích. Zejména úspěšný, ale zcela amorfní (ne)styl reprezentace do 21 let budí hrůzu. Na tomto místě totiž musí být člověk, který rozvoj mladých fotbalistů nadřadí krátkodobému a vlastně i krátkozrakému úspěchu na turnajích. Upachtěný postup na ME do 21 let totiž povede jen k živení současného herního systému, který může přinést dílčí úspěchy, nikoliv však k jeho rozvinutí a překročení. Angažování Ivana Haška by však z mého pohledu nedávalo smysl už vůbec.

Autor: Jaroslav Novotný

Komentáře (139)

Přidat komentář
Explicitni_Euler

Pěkné, děkuji panu Novotnému za článek . Text od pana Daníčka mi přišel zajímavý a inspirativní. A už při čtení toho článku jsem si říkal, že by se mi líbilo, kdyby nějaký další odborník k tomu udělal polemiku - rozebral ten názor, podepsal se pod to, s čím souhlasí, a naopak rozporoval to, s čím nesouhlasí, a navrhl jiný pohled a možnosti. Líbí se mi, že se tyto články na EuroFotbalu objevují a velmi to oceňuji .

Reagovat
Beči

Reagovat
uff

Reagovat
adoxx

Reagovat
HOAX

Reagovat
OTASi

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Kucka

Reagovat
cubinho

Pokud se nepletu, tak Bolivie byla naposledy v USA 94, prvni MS, ktere jsem sledoval

Reagovat
KapitanCrow

Přesně tak. V úvodním zápase MS prohrála s Německem 0:1 brankou Klinsmanna, pak 0:0 s Jižní Koreou a v posledním zápase podlehla 1:3 Španělsku.

Reagovat
Puskas

Etcheverry se tam "ukázal".

Reagovat
Pablos

to s tou mládežnickou repre a hlavně nastaveným stylem, který se pak jen prolévá napříč kategorií na to prskám dlouhodobě. Většinou mi bylo odpovězeno, že nemáme hráče a že je vlastně všechno cajk.

Reagovat
dave30

Přesně. Bijeme se do prsou, když se naši mládežníci dostanou na jejich EURO a poukazujeme, že se tam nedostal ten a ten favorit. Nikdo však již nezmíní, s jakou hrou jsme se tam dostali. Naši hráči jsou již v dorostu takticky připraveni lépe, než mnohé reprezentace dospělých. Horší je to s jejich individuálními schopnostmi. No a ve většině Evropy ty mladé nechají hrát (klidně na úkor výsledků) a taktiku je učí, až když si s tím míčem dokonale rozumí. U nás se ale chyby neodpouštějí již od žáků...

Reagovat
Pablos

přesně tak

Reagovat
uff

Reagovat
Fodbalysta

U té mládeže jsem se zastavil taky. Okamžitě mě napadla jedna paralela s vlastní zkušeností. Už 12 let spolupořádám fotbalové halové turnaje pro "hobíky". Jelikož se hraje před vánoci nebo v létě, když je přestávka, častokrát jsem byl svědkem, kdy v týmu hráli reprezentanti z mládeže. Bohužel musím konstatovat ten fakt, že opravdu velmi malý počet hráčů v řádu jednotek, byl na těchto turnajích o dva kroky dál než ostatní., jak by se zdálo. Kolikrát mě opravdu zarazilo, jak jsou schopni "normální" kluci, hrající přebor či divizi, úplně vymazat kluky z mládežnické reprezentace. Vím, velký fotbal a halový fotbal jsou docela jiné sporty (futsalisti potvrdí), ale člověk by čekal, že fotbalisté hrající v mládeži top týmů u nás, reprezentanti mládeže, budou někde jinde hlavně tedy technicky. Kluci jsou sice schopni odehrát v 5 celý turnaj, jelikož jsou na tom fyzicky dobře, což většina "hobíků" nemá šanci, ale ani tak nejsou schopni častokrát fotbalově přehrát průměrné hráče. Tohle mě na tom všem opravdu zaráží nejvíc.

Reagovat
Pablos

No já myslím, že halovka je právě dobrá na tohle jako porovnání... resp. tam se ukáže technická stránka, která je právě většinou potlačována, pamatuji si i na střední jak hráči co normálně hráli za mládežnické týmy (né repre, ani první ani druhá liga) tak většina z nich šla v pohodě přehrát, oni uměli předkopnout a běžet a dávat tělo, to jo... ale už to mě zarazilo také v té době, že jsem je techcniky dával, přiom už jsem dávno nehrál a pak byl rozvojem spíše samouk. Pak jsem zkusil ještě ve 20letech aspoň okres a jako nejlepší hráči co přestoupily pak i do Německa, byli bráni ti co měli dvoje plíce hlavně... takže jo ono je to hodně důležité ve velkém fotbalu fyzička. Ale pořád tvrdím, že technika by měla být na prvním místě, fyzičku můžeš dohánět, techniku už pak né. Takže ti věřím tvojí zkušenost.

Reagovat
cetto

"Nedaří se, tak tam hoďme pár osmnáctiletejch kluků, oni to vytrhnou."

Přiznám se, že toto fotbalové myšlení absolutně nechápu. Už celá jedna generace (i trochu více) odrostla od dob Brucknera a přitom celou dobu řešíme toto. Kolik takových "mladých a perspektivních" zde za ty téměř dvě dekády bylo? A kolik z nich se prosadilo? Kolik z nich skončilo v ČFL?

Je třeba si uvědomit, že trenér národního týmu zde není od toho, aby dával šanci hráčům, kterým nedávají pořádnou šanci ani jejich kluby. To, že se povolá Karabec či Samek do repre z nich automaticky neudělá lepší hráče. Tady je ta kauzalita zcela obrácená. Karabec je 3 roky na stejný úrovni, nikam se neposunul. Není nadstandardní na mezinárodním levelu, v U21, ani v naší lize a dokonce ani ne ve Spartě. Samek je kometa, vyletěl jako Sima, ale i samotní fanoušci Slavie brzdí entusiasmus a varují, že herně to zas až taková sláva nikdy nebyla. Takto bych mohl pokračovat donekonečna.

Šilhavý si vedl nadmíru dobře, vezmeme-li v potaz, v jakém stavu se jeho tým nacházel s ohledem na všechna ta zranění.

Přiznejme si, že nebýt od dob Kollera nejgolovějšího útočníka a (na poměry zbytku týmu) stále celkem kvalitního středu zálohy, patřili bychom čistě kvalitou hráčů do hlubokého evropského podprůměru. S tímto trenér nic neudělá. Ryba smrdí od hlavy a zde se primárně musí změnit celý systém a myšlení. Ale tento problém máme ve všech kolektivních sportech, hokejem počínaje. Neumíme to systémově vyřešit. NEní tu člověk, který by měl jasnou vizi sport někam posunout, promoval by ho, zajistil by pro něj dostatečnou alokaci ve státním rozpočtu. Není náhoda, že naši mladí hráči se neprosazují, že v lize začínáš pořádně hrát až když je ti 22+, že ty, kdož odejdou do zahraníčí, kosí zranění...

Reagovat
smazaný uživatel

dobře napsáno. Jak se říká tak reprezentační trenér nemá hráče učit hrát fotbal, problém je někde jinde. Šilhavý si za mě vedl celkem slušně vzhledem k materiálu, který měl. Samozřejmě 100% to nebylo ( opatrný, konzervativní atd. ). Ale určitě se to nezlepší povoláváním hráčů typu Samek, Karabec. Ok budeme mít nižší věkový průměr, ale to je tak skoro vše.

Reagovat
deiw

naprostej souhlas.

Že by se měla repre překopat a začít bez ohledu na výsledky stavět mladé se říká už někdy od 2009. Za tu dobu si ale pořádně ani nevybavím jedinyho hráče, kterej by dostal šanci pozdě nebo byl úplně přehlíženej.

Momentálně se takto spekuluje třeba o tom Samkovi, Karabcovi nebo Juráskovi. Ale Samek a Karabec ještě nemají zdaleka místo ani ve svých klubech a kdo ví, zda třeba nepůjdou v další sezóně někam hostovat. Jurásek by taky mohl být dobrá alternativa na levyho beka, jenže taky se ve Slavii prostě nemusí přes Oscara prosadit a potom se stejně bude muset hledat někdo jiný.

Argument že hráči jsou mladí a talentovaní je směrem k repre docela na nic, důležitý je kromě přátelaku každý výsledek.

Důležitým parametrem je z mého pohledu dlouhodobá forma a tu má teď i posledních pár let vždy jen velmi málo našich hráčů.

Reagovat
Pablos

Ale zase vycházejme z toho, že je tu několik let zakořeněno, že starej zkušenej bez formy je víc.

Reagovat
cetto

Přijde mi, že toto je přesně ta věc, která se pod Šilhavým významně zlepšila.

Reagovat
cubinho

To se mozna zlepsila, ale je tady stale plno hracu s repre potencialem, kteri za Silhaveho nedostali temer vubec sanci, napr. Kalvach, Havlik, Bucha, Holik, Cvancara, Krejci ml…

Reagovat
bobis21

Všichni zmínění jsou na postech, kde máme největší konkurenci.

Na středu zálohy je Souček, Holeš, Král, Sadílek, Barák, Ševčík, byl tu Darida, před zraněním Provod. Když vezmeš někoho ze zmíněných, musíš někoho z nich vynechat.

Reagovat
cubinho

Ano, treba na posledni dvojzapas tam byl defacto jen Soucek a Sadilek, protoze s Holesem se pocitalo na stopera a Krejci byl nevyzkouseny, o tom tady mluvim. A stejne to dopadlo s postem praveho/leveho beka, kde proste nemel Silhavy vytzkousenou zadnou alternativu. A kdyz si zpetne promitnes nominaci na Svedsko a rozestaveni, se kterym Silhavy vyrukoval, tak ta nominace byla hrozna, protoze za celou radu postu nebyly alternativy.

Reagovat
Mass

Vyzkoušená alternativa je Matějů

Reagovat
cubinho

Ano, o ktere vetsina fanousku vedela, ze nikdy poradne nepresvedcila.

Reagovat
Puskas

Třeba Krále hrajícího bez formy, popř. nehrajícího vůbec.

Reagovat
bobis21

Tak já mluvil obecně o době kdy je Šilhavý trenérem, proto jsou tam zmínění i Darida a Provod. Hráči které vypsal jsou prostě na postech, kde dlouhodobě máme konkurenci. Kdyby zmínil nějaké přehlížené křídlo tak neřeknu, protože tam nám reálně hráči celkem chyběli. Ale střed zálohy a pravý bek opravdu většinou nejsou posty kde nám hráči chybí - v případě pravého beka se to stalo vlastně poprvé teď.

Reagovat
Pablos

a tak povolá např. Pavelku

Reagovat
Puskas

Vypsal hráče, kteří se tam nedostanou, protože Šilhavý lpí na někom bez formy či herní praxe, příp. povolá Pavelku, jak píše kolega pode mnou. Jistě, střed zálohy máme obecně pokrytý, ale to občasné zbytečné povolávání třeba toho Krále vadí.

Reagovat
Pablos

...plus dodám, že jsem nad tebou, né pod tebou

Reagovat
Mass

No teď si na obou stranách

Reagovat
Pablos

Reagovat
bobis21

Tak před touto sezonou o povolání Krále snad nebyl pochyb, naopak ho většina i tady na EF tlačila do základu. Během této sezony pak vypadl nejdřív ze základu a pak i z nominace. Fakt nevím kde je problém, přesně tohle se stát mělo a taky stalo.

A Pavelka hrál před Šilhavým taky víc než během jeho angažmá, kdy naopak ty 2 roky co hrál hovno v nominaci vůbec nebyl. Teď se tam vrátil až když hrál ve Spartě základ.

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Reagovat
cubinho

Prikladem budiz zapes ve Walesu, kdy ma moznost vyzkouset nove hrace a presto odehraje cely zapas Soucek (a co jako, ze chtel hrat). Idealni nabirani zkusenosti pro Krejciho. Kdyz jsem u tech Spartanu, tak klidne uz davno mohl vyzkouset Sacka, ktery muze nastoupit take aspon na 3 pozicich. Za celou dobu snad nevyzkousel hrace na Borilove miste, ten se zranil a na jeho pozici rotovala dvojice Mateju/Novak. Nebo povolavani kopyt jako Zmrhal, Dolezal apod. Ja nejsem nejaky prehnany kritik Silhaveho. Vsechna cest, jak repre stabilizoval a pozvedl z toho marastu predtim…ale toto mi proste vadi.

Reagovat
bobis21

Na levého beka je celou dobu trojice Novák, Bořil a Matějů, takže argument že tam při absenci Bořila jsou zbylí 2 je fakt mimo Když už tak by tam Novák měl být 1. volba, žádný Bořil.

Reagovat
mistr129

Vyzkoušel tam Kadeřábka, ale ten se na to dva týdny před klíčovým zápasem kolegiálně vysral

Reagovat
Puskas

Třeba v tom, že Krále povolával v době, kdy vůbec nehrál?

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Král byl až do loňského eura stabilním členem základu, a který předváděl solidní výkony. Tak je asi normální, že takového hráče do určité míry podržíš, i když se mu zrovna nedaří/nehraje (zvlášť u naší repre, kde těch hráčů na nějaké solidní úrovni nemáme moc). Pak to totiž dopadne jako u Jarolíma, kterej prostřídá x desítek hráčů a každá jeho nominace je kočkopes.

Reagovat
Puskas

Ale já rozumím tomu, že trenéři mají své hráče, kterým věří a které stavějí, ač jsou z formy. Každý to tak má. To ale neznamená, že s tím budu třeba v tomto případě souznít. Král už na tom Euru hrál velmi špatně, stejně tak v zářijové kvaldě, pak vypadl z herní praxe a byl vyřízený úplně, přesto ho v listopadu povolal.

Reagovat
Pablos

Každopádně 1 max 1 a půl zápasu a když vidím, že je mimo formu úplně, tak už né ...přesto ho tam rval pořád skoro, to souhlas.

Reagovat
Pablos

To mi tak něják nevadí, to nejsme tak velká kvalitní repre, abysme si dovolili nepovolávat hráče co třeba zrovna nehrajou. Viz. Švédsko kde jim nehrává snad půl kádru. To mě osobně vadí ti, Teclové, Kopicové, Zmrhalové, Pavlenkové, Doležalové, Pekharti apod.

Reagovat
bobis21

S většinou seznamu souhlasím, ale jak se do něj dostal Pavlenka?

Reagovat
Pablos

chyba... Pavelka samozřejmě

Reagovat
bobis21

V srpnu ještě hrál v Rusku, takže nominace na začátku září jasná.

Před říjnovou nominací odehrál třeba 90 minut proti Man United, takže taky o úroveň výš než kdokoliv z ligy.

Takže tě asi trápí, že si zahrál přátelák s Kuwaitem, protože teď na jaře už v nominaci vůbec nebyl. To mi přijde opravdu málo na takovou kritiku.

Reagovat
Pablos

od zápasu s Itálií tragédie... jak jasná nominace v září ?

Reagovat
Puskas

Reagovat
bobis21

Máš pocit že máme nenominovat hráče který hraje v základu Spartaku Moskva a hraje s ním i předkolo LM a místo něj vzít Sáčka nebo někoho z Plzně která právě vyhořela v Bulharsku? No nevím, řekl bych že v takovém případě by teda Šilhavý schytal v tom září slušný hate. I když si tady projdeš diskuzi k té nominaci v září tak vůbec nikdo nepsal že by tam neměl být, naopak ho většina psala do základní sestavy.

Reagovat
mistr129

Reagovat
Puskas

Opravdu většina? Ale no tak... Navíc se ukázalo, že ta nominace byla mimo.

Reagovat
Puskas

resp. základ.

Reagovat
Pablos

Ale jo to klidně beru jako argument, páč všechny okolnosti pak si nevybavím zpětně, já takové věci dost vypouštím, ale v tu chvíli, když jsem si uvědomil, že to byl hráč který byl absolutně z formy dlouhodobě, tak mě to zarazilo. Ale jestli hrál ten základ (a dobře ho hrál) za Spartak tu dobu, tak oká opodstatnění to má.

Reagovat
bobis21

No navíc si ho právě v době té nomiance pořizoval West Ham. Jako říct že naše repre vyhodí hráče, který zrovna ve 23 letech přestoupil do Premier League je naprostý vrchol odtržení od reality českého fotbalu. To by nikdy žádný trenér neudělal a aspoň tohle by si kritici Šilhavého přiznat mohli.

Reagovat
Pablos

Ale jo jak říkám to beru, nakonec se sice ukázalo, že to bylo zase mimo šťastnou volbu, ptž hrál tužku... ale že to zkusil, mu nezazlévám tedy. Nicméně na Euru si neměl ani škrtnout tedy

Reagovat
Pablos

Ale v nominaci měl být to zase ano.

Reagovat
bobis21

Nevím no, na EURU první zápas nezahrál dobře a pak už na turnaji nebyl nikdy v základu. To beru jako správnou reakci ne?

Reagovat
Pablos

Tak nechci to brát jako, kdo chce psa bít, hůl si najde... takže jo, sice mi vadilo i to že šel na plac pak už celkově... ale oká, to nejsou ty věci co mi vadili, to už je zbytečná kritika všeho.

Reagovat
bobis21

No přesně tak mi celá ta diskuze přijde.

Jasně, dovedu si představit že by místo něj šel proti Anglii na těch 25 minut třeba Barák, ale tohle jsou takové maličkosti na kterých se prostě s žádným trenérem nikdy 100% neshodneš, takže nečekej že po případné změně trenéra to bude jiné. V play-off pak odehrál 4 minuty za rozhodnutého stavu ...

Reagovat
mistr129

Reagovat
Kucka

Reagovat
Pablos

Jinak ještě přidám k tomuhle tématu, že mi příjde, že velké slovo tam má Chytrý v těch nominacích a jelikož je Šilhavý hodný strejda, tak se nechá přesvědčit... tak to na mě působí, páč na téma nominací, když byli v TV tak si bral hlavně slovo Chytrý. Třeba s řečma, jakože samozřejmě vnímají formu jakou má Fila (v té době) a že má velmi blízko nakročeno k nominaci... a pak mrd ho, byl tam snad Tecl nebo Doležal nebo Krmelec z formy (teď nevím kdo přesně, pamatuji si jen, že jsem byl nasranej prostě za tu konzervativní opět obehraný přístup, nedáme nikomu šanci nedáme, starší z formy co už hrál v repre lepší ).

Reagovat
Kucka

Reagovat
Freedo

Ono to souvisí s českou mentalitou, co se týče nasazování mladíků. Samek začal hrát ligu v 17 letech a byl fakt výbornej. Potom přišlo pár zápasů, kdy se mu nedařilo tolik, přestal si věřit a najednou vypadl ze základu, kam radši dávají 33 letého Traorého.

Karabce tolik nasledovaného nemám, ale možná to taky bude podobný případ, ne? Trenéři tyhle kluky, co na to mají fotbalově, musí umět podržet.

Reagovat
deiw

Jop, přesně o tom to je. Hodně hráčů často září hned po přechodu mezi dospělé, ukazují něco navíc, jsou rozdílovi, ale postupem času se vytrácejí. Vůbec si nedokážu vysvětlit čím to je. Jestli po pár chybách třeba dostanou takovou sodu, že hrají příště raději "najisto" , hlavně to nějak odmakaji, nebo naopak zpohodlní, to fakt netuším.

Každopádně se musí přesně tohle změnit, nějak se musí lépe s těmi mladými v klubech pracovat.

Reagovat
Mass

Matoušek prej dost nafrněl.

Reagovat
Mass

Nepatří mezi české národní stereotypy i nacionalismus? Jak to že nedávají českýho mladíka a místo něj starýho Afričana?

Prostě hraje ten, kdo má formu, nevím proč do toho zatahuješ nějakou generalizaci. Ať si drží hráče ve středu tabulky, když hraješ o titul, nemáš takovej luxus. Můžou hrát třeba v Liberci, pokud na to mají.

Reagovat
Freedo

Kdyby na to neměl od začátku, tak ať nehraje. Ale on měl fakt super start, kdy na podzim hrál tvořivě, sebevědomě a měl i body. Potom přišel ten zlom, kdy se mu jednou či dvakrát něco nepovedlo, odstavili ho a teď nastupuje fakt sporadicky, i když je zraněnej Ševčík. Nehraje moc ani Madsen a ve středu máme Makse a Holeše. Kreativita tam moc velká není a právě to by dodal Samek.

Potenciál tam byl jasně vidět a určitě má ho má mnohem výš než Traoré, což je samozřejmě pro tým zajímavý do budoucna, co se týče výkonů i prodeje. Nevolám po tom, aby hrál třeba základ teď s Plzní, ale v lize byly zápasy, kdy mohl mít mnohem vyšší minutáž.

A já nemusím nijak generalizovat, to je prostě fakt. Najdi si statistiky ohledně zastoupení mladíků napříč evropskými ligami.

Reagovat
mistr129

Reagovat
kattos

Především druhej odstavec by se měl vytesat do kamene.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
okokolo

Horejše nebudou brát hráči vážně. Profesně za nimi zaostává.

Reagovat
Freedo

"nedostali bychom vlastně sebe sama akvizicí Davida Horejše do opětovné fáze přestavby?"

Ne. Žádná přestavba totiž nikdy nenastala. Šilhavý je kouč pro stabilizaci, ne pro přestavbu. To se ukázalo už ve Slávii. Fakt bych ho nechválil za to, že hrál na 5 beků (nebo že nestaví Dočkala). Po přečtení nominace jsem si říkal, že to snad ani jinak postavit nejde, vzhledem ke stavu krajních obránců.

Reagovat
Salfovic

Ty věčné řeči o jakési přestavbě repre jsou akorát mlácením prázdné slámy. V našich podmínkách jsme rádi, když dáme dohromady jedenáct konkurenceschopných fotbalistů.

Reagovat
okokolo

Reagovat
koudys2

Reagovat
Mass

Reagovat
smazaný uživatel

Ale ono je to teď moderní tak říkat, ačkoliv o tom každý vi prd

Reagovat
Infi

Reagovat
ratusek

Reagovat
bobis21

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Kucka

Reagovat
OTASi

Reagovat
jsemdement

Ceskej trener ma bejt fanatik, ne taktickej genius.

Az budeme pravidelne delat semifinale MS a Eura, tak az pak uvazujme o moznosti zmeny "trenera".

Reagovat
Cotton

Haška taky nechápu, od roku 2003 žádný úspěch neměl.

Reagovat
Kucka

Reagovat
Spalovač šancí

Řešení je pouze jedno. Vůbec se nepřihlašovat do kvalifikace na EURO a nechat si tu úspěšnou kvaldu až na další Mundial

Reagovat
Shevchenko

Ten debilní paskvil v severní Americe není pro Evropany vůbec atraktivní narozdíl od Německého ME.

Reagovat
Cotton

letět na dva zápasy přes půlku světa

Reagovat
smazaný uživatel

Možná by stačilo, kdyby FAČR konečně pochopil, že vrchol čtyřletého cyklu má být MS a ne ME. Pak bychom se nemuseli plácat po zádech za to, že na přípravném turnaji (ME) hrajeme čtvrtfinále a na MS se pak ani nepřiblížíme postupu a přemýšlíme, kde byla chyba.

Reagovat
OTASi

Reagovat
cetto

Jakýho cyklu? Toto není cyklistika, kde si celej rok ladíš formu na Tour de France, celý to načasuješ atd.

Prostě povoláváš nejlepší hráče, kteří jsou v danou chvíli k dispozici. To, že se Schick zranil ted a ne na euru fakt není o načasování cyklu probůh

Reagovat
Selänne

Tak se prvně podívej, kdo nás v těch kvaldách o MS taky vedl. Chovanec, Rada, Bílek a Jarolím.

Reagovat
$$CaptainKokotko

Co takhle ještě udělat článek o počtu týmů v lize? Já si myslím, že kdyby bylo 10týmů v první i druhé lize, tak by to bylo mnohem lepší. Jen by se museli líp vyřešit tv práva.

Reagovat
$$CaptainKokotko

Za mě mnohem důležitější téma.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Gelu28

Méně týmů nikdy v lize nebude....je tam lobby agentů, potřebují minimálně 16 týmů aby kam měli dávat hráče do ligy.

Reagovat
$$CaptainKokotko

Já vím. Je na to minimální šance. Lobby agentů, to je další důvod proč na tom nejsme líp.

Reagovat
Gelu28

jj je to tak, hlavně je silná lobby agentů už i u mládežnických repre. Potřeba aspoň už tam hráče dostat na oči veřejnosti.

Reagovat
adoxx

Nesouhlasím, čím více týmu, tím zajímavější soutěž...alespoň pro mě teda

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
bobis21

Reagovat
Pablos

Reagovat
andrew96

Ne nutně. A už vůbec ne v našich podmínkách.

Reagovat
John Obi Mikel

Radši budu hrát 2x za rok proti Brnu, než abych 4x za sezónu hrál s nějakým Slováckem, Libercem atd.

Reagovat
andrew96

Pro mě je teda důležitějším kritériem kvalita a konkurenceschopnost soutěže.

Reagovat
ratusek

natož 4x proti Karviné

Reagovat
OTASi

Zajímavější? Jako že tam hraje x týmů co jsou kvalitativně na úrovni 2.ligy? Tohle jsem nikdy nepochopil.. naše liga je holomajzna, nejhezčí fotbal naše kluby hrajou v Evropě, když proti nim nastoupí tým, kterej chce hrát fotbal a ne tu naši kopanou. Ty týmy jsou po hříchu jen tři, maximálně čtyři. O pár km dál mají celoročně kvalitní pažit, tady má půlka klubů v březnu místo hřiště oraniště. Naše liga je jeden velkej vtip, a jeden tým, kterej chytne na pár let formu a vyčnívá, to nevytrhne.

Reagovat
ratusek

Reagovat
RadekVonCZE

Proč? Rakousko, Maďarsko a Slovensko má taky 12 týmů a jsou to podobně velké země, Polsko sem netahat, to je 40-ti milionová země.

Reagovat
John Obi Mikel

A je na nich vidět, že to kvalitě soutěže nepomůže.

Reagovat
Cotton

První 12, druhá 18

Ale to si týmy nikdy neprohlasují

Reagovat
Greny

ja bych to dal prave klidne naopak prvni 18 a druha 12...

Reagovat
Cotton

To by v té druhé nikdo nemohl hrát o postup.

Reagovat
Greny

treba by pak zacali delat neco se stadionama ...

Reagovat
Greny

a jeste by se aspon mohla zrusit ta vymrdana nadstavba

Reagovat
ratusek

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
Pablos

jj úplně znemožnit mladým hrát A nevím jestli sis všiml jak atraktivní jsou souboje prvních 5 týmů mezi sebou ...vždyť nám když o něco jde tak hrajem hlavně to ukopejte a pokopejte, tak by se to rozrostlo ještě víc. Nevím nic horšího co by naší ligu mělo potkat, ale věřím, že si to nemyslel špatně.

Reagovat
andrew96

No nezdá se, že by širší formát nějak podporoval nasazování mladých. Jen floskule.

A proč by se mělo rozšířit ukopání a pokopání?

Reagovat
$$CaptainKokotko

Tak ti co by hráli první i druhou ligu, tak by hráli kvalitnější zápasy. A to co píšeš není o počtě týmů. Bohužel je to u nás nastavené takto. Naše liga je hodně fyzická náročná, ale asi každý by si přál, aby byla víc technická.

Reagovat
$$CaptainKokotko

Hlavně když je tolik týmů a není taková kvalita, tak ke konci spousta týmů nemá o co hrát a kvalita zápasů je horší.

Reagovat
$$CaptainKokotko

A o to víc vtipnější jsou stadiony. Ve druhé lize ho skoro nikdo nemá. V první lize jsou dva týmy bez stadionu.

Reagovat
OTASi

Reagovat
Bakary3

K otazce trenera - jak by to dle Vas vypadalo, kdyby trenoval kostl?

Nějakej Jindry rukopis by tam byt mel, vzdy zduraznuje, ze hodne spolupracujou .. pritom by Jindra porad tahal Slavii... Prislo by ki to docela zajimavy.

Jinak souhlas, ze upinani k velkým jmenum, provarenym, je pro me takovy o nicem.

Kdyz si vzpomenu na Arsenal, když vybirali po wengerovi, delali schuzky, kde jim adepti delali prezentace, jak chteji hrat, jakou budou mit filozofii, s jakymi hraci.

Jak to podle me vypada na facr? Sedi tam par frajeru, jeden nadhodi "pockej, mam cislo na Ivana, tak ja ho vytocim", hodi foun doprostred n stul, da ho na reprak a potichoucku poslouchaji vyzvaneni...

Mezitim se ozve.. "jakej Ivan?" - "no Hasan" - "a joo tvl, ten zije? V jaky prdeli trenuje?"

Proste o tom bohuzel nemám vysoky mineni.

A nemyslel bych si ani, ze to musí byt konec jardy, kdyby tam treba fungovala i nějaká komise, kde by se KRITICKY vyhodnocovalo, jak to je, jak dal, diskutoval by se vyber hracu, mohl - nebo mel - by tam byt i frajer pres data (jak je mozny, ze Jurasek, ktery je se Zmrzlym jedinej talentovanej levej bek v lize, byl uplne prehlizenej, kdyz mel i cisla?) ... Atd atd.

Jenze mi to prijde, ze u nas to je "nekoho tam hodime a my jsme zobliga", nemelo by zo byt o jednom cloveku, ale systemu, ale myslim si, ze ten u nas neni.

Reagovat
ratusek

v ČR a systém? Fungování v klubech, kamarádíčkování ve FAČRu a fungování fotbalu jako celku odráží i přístup v reprezentaci, která by měla být výstavní skříní každého státu.

Každej hlavoun je rád za koryto, hlavně nikoho nenasrat, neříct něco proti někomu a když se něco nepovede, tak to stejně odnese jen trenér.

V klubech se točí neustále ti stejní trenéři furt dokola, jediná taktika je všechny lepší týmy pokopat, a hlavně to uhrát na remízu 0:0 se zabetonováním vápna. Rozhodčí máme tak zoufalé, že radši na nejdůležitější zápasy nominujeme cizí, protože to naše rozhodcovské prostředí je prolezlé korupcí, nikdo neví, kam až to sahá (nebo to možná ví až moc dobře) případně nám pískají zoufalci, pro příklad: Aby to Ratajová moc nekurvila, tak ji dali radši k videu, ale tam to kurví stejně.

Nějaká ta fevoluce nebo revoluce nebo jak se to jmenovalo, to bylo mnoho povyku pro nic. Všem ten aktuální stav vyhovuje, hlavounům a hlavně sponzorům. Což je to nejhorší. Stačí aby sponzoři zaveleli, že se něco fakt musí změnit. Ale to se nikdy nestane, protože příležitostí k tomu bylo dost a žádná změna nepřišla

Reagovat
Bakary3

Jo, chtit nejakej system od naseho fotbalu asi bylo naivni

Treba se pletu, ale ja tam prostě nevidim nic ani lehce nadstandardniho, progresivniho... Vsechno tak jako alibisticky, na jistotu, a hlavne se nepredrit.

Fevoluce... Fandim jim, zatim bych je neodsuzoval, na nejaky bilancování je brzy

Reagovat
Rudy

Situaci jsi popsal docela vystizne Jeste k te fevoluci. Cele mi to prijde jako skvele zmaknute PR oddeleni FACR, pritom stacilo jenom dat jiny nazev (nespojovat s FA) a jak to zafungovalo. Poslem Smicu do TV toho maji lidi radi, ten to tam nejak obkeca hodi par usmevu a je klid. Obkeca ve stylu jak na vse maji plan ale vse je jeste potreba dukladne zanalyzovat, nic se nesmi uspechat az cas uzraje. Mozna bude nutne ustanovit i nejakou komisi na zhodnoceni kdovi ceho

Reagovat
Chamezjunior

Já bych ligu rozšířil na 18 týmů (klidně 20 ale to by bylo asi už moc ). . S tím že by se zrušila nadstavba a 3 týmy by spadly z ligy a 3 týmy by naopak postoupily z 2. ligy.Diky tomu by se snad mohl změnit pohled týmů z 2. Ligy na vlastní stadion a něco by do něj mohli investovat.1. liga dá šanci více mladým klukům a snad by se mohli lépe najít i potenciální sponzoři.

Reagovat
Zaschrona

Jen víc podobných článků, na českém internetu je podobných jako šafránu.

Reagovat
podnebný

Šilhavý by měl odejít s koncem smlouvy v červenci. Bylo by ovšem chyba ukázat na jediného jeho nástupce, doporučoval bych odborný předem detailně připravený konkurs za účasti aspoň tří až pěti kandidátů a o celkovém pořadí by rozhodla komise FAČR. Kromě Horejše bych tam rád viděl i Svědíka, Suchopárka nebo Holoubka. Co se týče změn ve stylu a koncepci mužstva, budou zřejmě trvat trochu děle než personální změny. Samozřejmě nemá smysl nechávat v kádru opotřebované veličiny jako Čelůstka, Kúdela, Suchý, Novák, Bořil, Řezník, Kopic, Dočkal, Pavelka, Tecl a Ondrášek, takže se uvolní místo pro nadějné mládí. Sice výsledky našeho U 21 nebyly v posledních ročnících nic moc, dá se předpokládat, že rozdíly mezi mládežnickým a seniorským fotbalem v kvalitě budou postupně zanikat. Někteří z nich si říkají o vstup do áčka. Kromě Samka, Juráska, Karabce a těch, co už do repre nakoukli (mladý Krejčí, Lingr etc.) by měli být pozváni např. Holík a Bucha z Plzně, Ostrák z 1.FC Köln, Ladra z Mladé Boleslavi, Čvančara, Sáček, Wiesner a Panák ze Sparty, Mihálik z Českých Budějovic, vrátit by se měl i Matoušek z Liberce. Odbornost, elán a svěží vítr by měl časem přinést úspěchy, i když se ve fotbalovém světě rozdíly srovnávají.

Reagovat
Kucka

Přestavba nás chtě nechtě čeká za 5-7 let, až v repre skončí Schicky, Suk, Barák, Kalas, Jankto atd., za nimi je momentálně docela díra. Jinak Slováky to mj. čeká dříve s koncem Hamšíka, Kuca, Pekaríka, Weisse a spol., na jejich omlazený tým jsem docela zvědavý.

Reagovat
smazaný uživatel

Nastupující generace mi přijde silnější než ta která odejde. Hložek včera určitě věděl o agentech zahraničních klubů na stadionu. Protože hrál na plno a chtěl se ukázat. A když bude hrát takhle budeme mít svého Ronalda s prominutím. Potom tu máme mladé hráče ve Slavii, kteří určitě rostou pro repre. Sparta má ultra akademii. Neměl bych strach. Naopak rosteme. Dlouho jsem neviděl tolik nadějí u nás doma. Na ME v Německu budeme v neskutečně silné sestavě. A když se propere Karabec po odchodu Hložka tak budeme mít i top desítku. Ta záloha snů ve které bude Karabec, Samek a Krejčí mě vůbec neděsí. A na křídle Pudilové. =)))

Reagovat
smazaný uživatel

Chce to jiný systém profesionálních soutěží v ČR jinak budeme v průměru. 16 týmů je prostě nesmysl. Jsem pro 10 a každý s každým 4x čili 36 zápasů. Sestup přímo dva týmy. Druhá liga to samé. Kvalita by šla neskutečně nahoru.

A nebo mezinárodní nejvyšší soutěž s kluby z Polska, Rakouska, Maďarska a Slovenska kam by se dalo postupovat z národních soutěží.

Každopádně momentální systém je o ničem. A žádná nadstavba to nespasí.

Reagovat
doshcz

12 týmů, 22 zápasů v základní části, pak dvě skupiny po 6 týmech, tam každý s každým doma i venku, to máš 32 zápasů za sezonu a nemusí se hrát tak brzo v zimě

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele