Red Bull se chystá rozšířit pole působnosti, plánuje koupit podíl v Paris FC

Dnes, 11:55
Aktuality
Stadion Paris FC (© Paris FC)

Společnost Red Bull se dlouhodobě angažuje ve sportovním prostředí a do její sbírky by už brzy mohl přibýt další fotbalový klub. Rakouská firma se tentokráte zaměřila na Francii, má zálusk na podíl v druholigovém Paris FC.

Klub z hlavního města je na prvním městě tabulky Ligue 2 a v jeho vedení se chystají velké změny. Majoritní akcionář a prezident Perre Ferracci podle informací deníku L’Équipe plánuje prodej části akcií a pětapadesátiprocentní podíl by měla koupit rodina Arnaultů, která vlastní módního giganta LVMH.

Sám Ferracci se z klubu nestáhne zcela a do roku 2027 si hodlá ponechat třicet procent akcií, zbylých patnáct procent pak má ukořistit právě Red Bull, pod jehož křídla patří už RB Lipsko, rakouský Salcburk, americký New York Red Bulls, anglický Leeds, brazilský Red Bull Bragantino a japonský Omiya Ardija.

Výše zmíněné subjekty podle médií už začínají spřádat plány a dávají si nemalé cíle. Tím prvním je okamžitý postup do francouzské nejvyšší soutěže, v níž se z pařížských klubů dlouhodobě angažuje jenom PSG, městské derby o hlavní město v rámci Ligue 1 si fanoušci naposledy užili před dlouhými 35 lety.

Velké plány budou podle očekávání podpořeny finanční injekcí a nebude se jednat o zanedbatelnou sumu, noví vlastníci totiž mají v plánu navýšit rozpočet o 100 až 200 milionů eur. Na projekt bude dohlížet i Jürgen Klopp, německý kouč je s Red Bullem domluven na podmínkách spolupráce a od 1. ledna se ujme funkce Head of Global Soccer, zodpovědný bude za celosvětové fotbalové aktivity Red Bullu, s představiteli týmů bude konzultovat tréninky, taktiku na zápasy nebo rozvoj herní filosofie a slovo bude mít rovněž při hledání posil a případně i nových trenérů.

Autor: Tomáš Pavlík / lequipe.fr

Komentáře (18)

Přidat komentář
fantomas10

Reagovat
Kryptos_

Už se těším na pařížské derby

Reagovat
kilobyte

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
fantomas10

Reagovat
Benfica

Reagovat
Seydou Doumbia

Proč ne, věřím že projekt Red Bullu v Paris FC bude mít větší identitu a koncepci než projekt, který se udál v PSG. Ideálně je porazit 2x v derby a pomoci je sesadit z francouzského trůnů. Další silný tým v L1.

Reagovat
kilobyte

Identitu RB.

Reagovat
insane

Nemyslim si, že by v rámci RB koncepce plánovali z Paris FC udělat konstantního rivala PSG v boji o titul, oni narozdíl od ropných týmů peníze moc nerozhazují, resp. když ano, očekávají poměrně velkou návratnost. Ale slušnej tým hrající o poháry by tam vybudovat mohli.

Reagovat
Seydou Doumbia

Já taky nemyslel aby sesadili PSG oni, proto píšu pomoci sesadit PSG z trůnu. To mi bohatě stačí. V bitvě derby o Paříž 2x porazí PSG a titul ukradne někdo jiný. Všechno přesně podle plánu.

Reagovat
Pepesma

Reagovat
Salfovic

Taky mu bude měnit název, logo a barvy ?

Reagovat
fantomas10

Proc ne

Reagovat
Lemond Laws

Já vím, čtu článek, jsem dement...

Ale RB by mělo jenom 15%.... takže asi klid trochu

Reagovat
ratusek

"jsem dement" už se tady někdo jmenuje ne?

Reagovat
paver

Stejně je zvláštní, že v tak obrovské metropoli jako je Paříž, je tak málo fotbalových klubů. PSG, Paris FC, Red Star a to je z profi klubů snad vše, ne? A to ještě koukám, že PSG a Paris FC byli založeny až v letech 1970 a 1969

Reagovat
insane

Přitom jim tam na předměstí vyrůstá tolik talentů. ChatGPT každopádně říká, že je tam zhruba 60-80 klubů, ale drtivá většina jsou amatérský týmy z nižších soutěží.

Nějakou roli v tom asi bude hrát fakt, že Paříž jako taková má "jenom" asi 2 milióny obyvatel, ale celá ta metropolitní oblast Île-de-France, kam patří všechny okolní města a předměstí, má snad pětkrát víc. Takže kluby z blízkýho okolí (jako třeba US Créteil ze stejnomennýho předměstí, občas se objeví v druhý lize) možná mají smůlu v tom, že ve skutečnosti nejsou stoprocentně pařížský a lidi až tak netáhnou. A PSG si tam i za těch pár dekád zjevně vybudoval značnou hegemonii, co se týče nějaký masovější podpory ze strany fanoušků.

Každopádně je to zajímavý, když to pak člověk porovná s jinými velkými městy a zvlášť Londýnem, kde v nejvyšších soutěžích trvale působí hromada týmů. Berlín v tomhle byl/je taky poměrně zvláštní, ale tam to bylo pochopitelně daný i tím rozdělením města.

Reagovat
2miguel1

Za mňa nechapem, že nikto nejde po akvizicii Espanyol Barcelona. Mesto, štadion, derby s Barcou, po vzore ManCity

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele