Recenze knihy: Já su já aneb Cesta do duše fotbalového šoumena

28.05., 08:28
Názory a komentáře
Petr Švancara (© Zbrojovka Brno)
Zaujalo nás

Jedna kniha Petrovi Švancarovi nestačila, a tak po devíti letech přichází s další. Tomuto nápadu určitě nahrával fakt, že má na Instagramu přes 100 tisíc sledujících. To znamená, že v těchto memoárech, které nesou podtitul Život po životě, zdaleka nepůjde jen o fotbal. Ostatně s tím čtenáři a čtenářky jistě vzhledem k jeho současným aktivitám tak nějak počítají, a v to taky doufají.

"O čem asi tak bude na těch třech stovkách stránek psát?" může se kdekdo zeptat poté, co knihu dostane do ruky. Na zadní straně se píše o tom, že se jedná o "cestu do duše fotbalového šoumena", což je označení, jaké by takhle na první dobrou platilo spíše pro Pavla Horvátha, ale dobře. Dál čteme, že si "nebere servítky, jde rovnou na bránu a jeho barvité vyprávění je zábavné a výbušné jako Petr Švancara sám." Takový text nepochybně zaujme. Jenže realita se po rozevření publikace jaksi liší. Například v tom, že zcela nejzábavnější je představení autora Petra Švancary a spoluautora Tomáše Klementa, které vydá dohromady ani ne na 20 řádků. Vedle toho rozesměje už jenom hláška, že se do defenzivy zásadně nevrací, protože kdo se vrací, ten nevěří brankáři.

Dále zjišťujeme, že Já su já má sice celých 300 stran, avšak při těch menších rozměrech (145x205 mm), kdy ani mezery mezi řádky na stránkách nejsou zrovna úzké, přičemž se víckrát přihodí, že čteme v rozdílných pasážích to samé, co už jsme četli, akorát napsané jinými slovy. K tomu ten název, který může leckomu připadat dosti egoistický... Přes to všechno po dočtení překvapí, že vlastně nejde o příběh některé z těch celebrit, které chtějí mluvit, přestože vlastně nemají, co říct. Švancara má, co říct, a hlavně má fanoušky a fanynky, kteří to, co chce říct, chtějí poslouchat. Jasně, zrovna taková pasáž o rozchodu s manželkou, který byl řešený alkoholem a jenž navíc nebyl definitivní (ale i kdyby byl, o něčem to svědčí), přestavuje něco, co jsme patrně ani nepotřebovali. Po vystřižení by se počet stran snížil snad na 280, takže by bylo možná potřeba dohnat zbytek něčím jiným.

Někdo by v takovém případě uvítal další fotky, kterých se do knihy vešlo okolo dvaceti, někdo zase vzpomínání na jeho počínání na nejvyšší fotbalové úrovni, byť tomu se podle všeho ve velké míře věnoval právě v těch minulých memoárech. V těchto zamíříme o několik fotbalových soutěží níž, kde jeho kariéra stále pokračuje a kde toho - jak sám zmiňuje - dokázal de facto víc, než v první lize, ač v ní odehrál přes 300 zápasů (z toho bezmála stokrát naskočil na trávník až jako střídající hráč) a vsítil bez jedné rovných 60 branek. Fotbalistů, kteří neokusili zápasy mezi elitou, je přitom mnohem víc, takže některé situace, jaké popisuje, budou čtenáři z cílové skupiny znát často z vlastní zkušenosti, což je velké plus a jenom to dokládá, že ta cílová skupina by neměla být úzká.

De facto celá šestina je věnována tomu záslužnému počinu s návratem na stadion Za Lužánkami, který byl v roce 2015 upraven k tomu, aby se na něm před vysokou diváckou kulisou (jaká za rekordním mačem Brna proti Slavii o mnoho nezaostávala, viz Fotbalové devadesátky uskutečnila jeho rozlučka - pochopitelně ne ta se svobodou! V tomhle případě se doopravdy jednalo o výjimečnou akci, v jejímž rámci se podařilo skloubit příjemné s užitečným, a to z vícero úhlů pohledu. Přitom ten, kdo se domníval, že Petr Švancara je arogantní a namistrovaný "čutálista", bude záhy vyveden z omylu. Pro některé může právě tohle být tím hlavním, co si z téhle knihy odnese.

Jiný pohled na něj asi budou mít ti, kteří pravidelně sledují pořad TIKI-TAKA (kde se taky snaží odlehčovat odbornost zábavným přístupem), vyráží na jeho show do divadla nebo si nenechali při jeho účasti ujít reality show Survivor. Téhle v Dominikánské republice probíhající soutěži je taky věnována slušná porce řádků, přičemž vidět takhle s odstupem události očima přímého účastníka bude určitě leckdo považovat za pozoruhodné. Někteří si dále užijí psaní o Instagramu, jiní budou zvědaví na jeho moderátorskou činnost, zatímco další se budou těšit především na stránky věnované Švancarovu hostování v Partičce, kde mezi zkušenými improvizátory obstál. Proto se v tomto směru mohl rozepsat ještě podrobněji, jelikož těch představení na kontě nemá málo.

Já su já je kniha, jaká v dobrém slova smyslu překvapila a jaká si zkrátka svoje čtenáře a samozřejmě taky čtenářky najde, třebaže by jí tedy neuškodila solidní porce vzpomínek na dobu profesionální kariéry a třebaže je možné, že bude velký rozdíl v její oblíbenosti mezi těmi, kteří žijí v Čechách a kteří na Moravě. Nemělo by tedy překvapit, že se "Mercedes" nevyhýbá lokálním výrazům typu "vijó, nepijó, tulijó, žďóchnout nebo ekl". Některým možná nebude vyhovovat ono "procítěné prožívání s ponaučením", ale to se naštěstí vyskytuje jenom ve dvou pasážích. Jinak rodákovi z města, kde sa jezďá šalinó, dá bez obav uvěřit, že všechno, co napsal, myslí upřímně, a že mu tím pádem fakticky neschází pokora. A také, že dokáže i bavit lidi, což se zrovna v tištěné formě obtížněji prokazuje. Lochčit, resp. pecnit se na celé kolo se při čtení nebudeme, nicméně přesto lze tvrdit, že kniha je čtivá, takže se dá přelóskat za méně než pět hodin, a že - jak se v ní uvádí - Petr Švancara opravdu "není na fotbalistu úplně blbej."

HODNOCENÍ: 7/10

Autor: Tomáš Kordík

Komentáře (113)

Přidat komentář
$$CaptainKokotko

Se tu čtou sotva nadpisy a někdo čeká že někdo bude číst knížku?

Reagovat
Greaber

Třeba to vychází i jako audiokniha

Reagovat
Salfovic

Počkám si na podcasty.

Reagovat
$$CaptainKokotko

Nebo nejde udělat nějáký souhrn knížky, abych si mohl přečíst jen nadpis?

Reagovat
Salfovic

Myslíš nějakej supervýcuc? To zní jako slušná díra na trhu.

Reagovat
ratusek

supervýcuc? To zní zajímavě vzhledem ke včerejšímu řešení tématiky orálu

Reagovat
$$CaptainKokotko

Reagovat
Salfovic

Kde? To mi uniklo

Reagovat
smazaný uživatel

Jednostrankovy souhrn.....aaaa cteni pro zaostale

Reagovat
ratusek

Reagovat
kasparko

Mi hlasilo, ze se mi tam nekdo prihlasit, jsem v novym

Reagovat
ratusek

A kdo že jsi? Se mi to nevybavuje

Reagovat
ratusek

Jo Kaspar. Docvaklo mi to nemáš vylitej slavit ještě záchranu

Reagovat
Nieuwendyk

Je to tam pouze po přílohu "K"

Reagovat
kilobyte

Tak tady ti stačí nadpis. "Já su já" je podle mě dostatečně výstižný.

Reagovat
Nieuwendyk

Reagovat
Pablos

Tak ten tu dostane bomby

Reagovat
Nieuwendyk

Zaslouženě. Je to buran, dement a parazit

Reagovat
lampas

Poměr mezi sportovní průměrností a neadekvátním mediálním výtlakem, má v našich končinách už snad jen Vémola

Reagovat
Lemond Laws

Vémola je oproti němu sportovní superstar

Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
wyqinac

Reagovat
Corabeu

Reagovat
shitcool

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
zurix_new

Reagovat
king23

Reagovat
king23

Vemola je sportovně průměrný?

Reagovat
kattos

Jako jo ale zase to je prostě umění se takhle prosadit.

Reagovat
$dolar$

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
wyqinac

Vemola "hral" v nejlepsi lize sveta, Svancara hral akorat tak na slovensku a pak ve vsech podprumernych klubech v cesku. To by musel Vemola zapasit akorat v nejakym Clash of stars a pak dve sezony prosedet v oktagonu na lavicce a nazyvat se tam mercedesem v garazi

Reagovat
-R2D2-

asi tak

Reagovat
Kiss Me Polka!

tak fotbale je ale zase asi 1000x důležitější než mlácení se v kleci, takže tak daleko od sebe nejsou..

Reagovat
Lemond Laws

Aniž bych se někoho zastával, tak v čem je to 1000x důležitější?

Reagovat
Uwe háže buly

Daleko větší konkurence.

Reagovat
Lemond Laws

co

Reagovat
Kiss Me Polka!

ve všem

Reagovat
Raffaello

Důležitější? Co to je za bizarní přívlastek? Žádný sport není důležitější než jiný. Ve výsledku není důležitý ani fotbal, ani zápasení.

Reagovat
Salfovic

Místo slova důležitější měl napsat významnější.

Reagovat
Raffaello

Společensky významnější je to, co na to sedí.

Reagovat
Kiss Me Polka!

samozřejmě že je..

Reagovat
Raffaello

Hele, možná ve tvém omezeném vesmíru. Až se probudíš a začneš vnímat svět, tak přijď.

Reagovat
Kiss Me Polka!

spíš ty jsi omezený, když nedokážeš ani trochu vnímat jaký celospolečenský dosah ma sport a zvláště fotbal, který je z nich nejdůležitější tou extrémním masovostí.

Reagovat
Raffaello

Já si moc dobře uvědomuju, jaký má dosah a hlavně dopad sport na společnost, zvlášť ten profesionální, který slouží jako politický nástroj po celém světě. Ale nikdy bych si nedovolil tvrdit, že některý sport je důležitější než druhý. Každý sport má svoji důležitost pro jinou skupinu lidí a nejde říct, že jeden je důležitější než jiné.

To, že pro mě osobně není třeba MMA podstatné a nebaví mě ho sledovat, ani jakkoliv podporovat, neznamená, že je méně důležité, než třeba fotbal, který sleduju na denní bázi. A nekoukám na to jen z pohledu konzumenta, fanouška. Ale koukám na to třeba z profesního hlediska. Z pohledu toho, kteří lidé dělají v daném odvětví, jak se podílejí na podpoře daných sportovců, týmů, komunit. A to se nebavíme jen o sportovním odvětví a infrastruktuře, ale i infrastruktuře marketingu a v obecném měřítku entertainmentu.

A podíl sledovanosti neurčuje jeho důležitost, určuje pouze jeho byznysovou hodnotu, která je důležitá pro investory. Vezmi si boom kolem biatlonu, který tu před pár lety byl. Před 10 lety tu byla taková mediální podpora, že div na tebe Soukalová s Moravcem nevyskočily doma z ledničky. Dneska? Pro další rok biatlon není ani v TOP 30 sportech podporovaných vyšší mírou od NSA. Ale je to pro rozvoj lidí, resp. mladých sportovců méně či více důležité, než "mlácení se v kleci" nebo kopání do míče? Není. Každý z těch sportů ti může dát potřebné atributy do života.

Když dneska půjdu dělat karate, jiu-jitsu nebo jiná bojová umění, dost pravděpodobně mně to může pomoct do život víc, než kopání do míče. A je jedno, jestli jsi na žíněnkách nebo v kleci. Je jedno, jestli do míče kopeš v hale na futsale, venku na hřišti nebo na kurtu při nohejbale. Žádný z těch sportů není důležitější než druhý, protože lidé ve společnosti jsou různí. Někdo nemůže hrát velký fotbal, tak jde hrát futsal. Ale futsal není méně důležitý, protože stejně jako fotbal ti může dát disciplínu, trénovanost a dobrý fyzický fond, tak stejně to samé najdeš z jiného úhlu ve futsale. A stejně tak ti můžou ten či onen sport ublížit.

Vezmi si hokej. Celosvětově je to "bezvýznamný sport pro 10 zemí světa", někteří by ho měli za rozvojový sport, protože procento populace vůči fotbalu je mizivé. Ale v Česku je to aktuálně sport číslo 1. Až fotbalisté něco uhrají, bude tu sportem číslo 1 zase fotbal. Ale pak tu máš další stránku věci, že hokej co do počtu členské základny roky strádá, každým rokem je méně a méně dětí. Na fotbale to taky není žádný zázrak, nižší porodnost a diverzita sportů, která se tu v posledních 10 letech rozrostla, hodně rozmělnila členské základny napříč sporty.

Ale jestli bereš od televize s pivkem v ruce, že fotbal je "důležitější než jakýkoliv jiný sport", tak pak OK. Loupni tam další škopek a hov si jak je libo. Ano, fotbal je co se týče zábavního průmyslu jednoznačně celosvětovou jedničkou. Je to továrna na peníze a dokáže ovlivňovat masy. Ale není důležitější než jiné sporty.

Reagovat
Kiss Me Polka!

ano je důležitější než ostatní sporty.

když věc1 zasáhne 2 lidí a věc2 2000 lidí, tak se celkem jednoduše dá říct, že věc2 je svým vlivem etc. mnohem důležitější..

že se to snažíš brát jen ze svého pohledu (tj. že tu důležitost bereš urputně jen z toho pohledu že v individuální rovině je celkem jedno, jestli člověk dělá kung-fu, nebo gymnastiku, když ho to naplňuje etc.) a nechceš pochopit druhou stranu v diskuzi je ta tvoje omezenost.

Reagovat
Raffaello

To, že máš větší zásah, neznamená, že jsi důležitější. To je tvůj největší argumentační omyl. Zásah neurčuje důležitost a relevanci. Zásah určuje tvoji schopnost dostat se k lidem, ne to, jestli jsi důležitý. Řada aktuálních rádoby internetových celebrit nebo influencerů má daleko větší zásah, než spousta lidí, kteří raději pracují "ve stínu" a mají třeba profesně větší společenskou důležitost. Ale to, že ta influ-scéna má velký zásah neznamená, že je důležitější. Než začneš hovořit o omezenosti, podívej se do zrcadla.

Reagovat
vestinustarychdubu

To bych si radši při nedělním odpoledni udělal domácí obřízku nůžkama na nehty, než číst cokoli od tohodle patlala.

Reagovat
KoryVCF

Reagovat
Unai

Reagovat
cr7sux

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
jenage

Reagovat
Rustin Spencer Cohle

Reagovat
Nihilister

Reagovat
10adam

Reagovat
xjert02

Reagovat
Salfovic

Chybí vám označení: Komerční sdělení.

Reagovat
cr7sux

Reagovat
fabec1222

Twle, Svancara je uplne blbej. OK, je chytrejsi nez Repka nebo Limbersky, ale to neni pochvala. Nebej managmentu lidi kolem nej, kteri na nem pracujou,tak by te medialni kariery nikdy nedosahl. Dokazal si teda priznat, ze je blbej, a udelal z toho svou prednost, ale to z nej genia nedela.

Reagovat
Lemond Laws

On zas tak blbej není. Ale viděl, že to na velkou skupinu těch "hloupějších" platí, tak se toho právě chytře chytl...

Reagovat
Nieuwendyk

Myslím, že je to úplnej debil a parazit.

Reagovat
vestinustarychdubu

"Vedle toho rozesměje už jenom hláška, že se do defenzivy zásadně nevrací, protože kdo se vrací, ten nevěří brankáři."

Tohle je normálně na Pulitzera v oblasti humorné literatury Ale tak jestli někomu stačí v knize takhle málo, tak asi v pořádku.

Reagovat
romeo351

Líbilo se mi, jak u Krause vystřílel půlku všech svých nej hlášek už za 15 minut

Reagovat
inferno08

No ti hosté tam většinou déle nesedí ne? A jestli to byla jenom půlka, tak může přijít ještě jednou.

Reagovat
romeo351

Tak furt to ale Kraus nevede stylem tak konzumně, aby to vypadalo jak vystoupení od Kluse

Reagovat
San Iker

Kraus si ho tam neskutečně povodil... Ale jako Švanci byl dost nervózní již od samého začátku

Reagovat
romeo351

Neřekl bych že neskutečně. + Švancara tam měl jednu super smeč zpátky

Reagovat
hematop

Strašně fajn člověk, ale jak se zkoksuje tak řádí jak divý a hlavně neplatí za spotřebu. To se mi na něm nelíbí

Reagovat
Vinci

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
Vsadim gule

Prosím vás lidi…. …….plaťte za svůj koks….

Reagovat
Lemond Laws

Reagovat
ratusek

Reagovat
Lemond Laws

Tak ještě je rozdíl platit za dodávku a pak za spotřebu...

Reagovat
Salfovic

Tak kokeš na sekeru je celkem běžná věc. Jen se to občas s tou sekerou zvrtne.

Reagovat
doshcz

Reagovat
Čenda

Reagovat
-R2D2-

Reagovat
jenage

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
srandamač

Pak že jsou v Česku dráhy jenom energie.

Reagovat
doshcz

dvorni sasek ceskeho fotbalu

Reagovat
ratusek

Reagovat
Cobolek

Nebudeme si nic nalhavat, fotbal delaji hlupaci pro hlupaky. Svancara je kralem hlouposti a omezenosti a vi, ze trapne historky hospodskeho burana o sexu atd budou mit u plebsu uspech, zvlast kdyz se prolozi patricnym mnozstvim vulgarit a lidovou mluvou. Je to smutne, je to pro normalniho cloveka s alespon prumernou inteligenci velmi tezko vstrebatelne, ale takovyhle 'humor' proste na dolnich deset milionu plati a funguje, Svancara je pro ne kral a vzor, jak v hospode pred kumpany zazarit a zaujmout Marku z Coopu. Je mi ta vsechny zucastnene trapne, ale vic s tim asi nenadelam. Navic dneska je tak dekadentni doba, ze kazda podprumerna kopacka muze vydat knihu, kazdy herec zpiva, kazdy youtuber dava ve svych 19 letech cenne rady do zivota a vsichni si sve pocetne publikum najdou.

Reagovat
ratusek

a úspěch tu má Clash of the Stars, což je dno a Red Face, což je ještě hlubší dno

Reagovat
Unai

Reagovat
Uwe háže buly

Red face je něco podobnýho?

Reagovat
Vinci

Jo akorát ze úspěch úplně nemá

Reagovat
ratusek

to nevím, asi ne. Ale furt to na mě vyskakuje a ještě když tam je ten trouba Bejr Ale někde jsem četl, že tam moc lidí nechodí, tak těžko říct. Clash má aspoň nějakou "uroveň"

Reagovat
Greaber

Jsem si vzpomněl na sira Rogera Daltreyho, který jednou v rozhovoru vtipně poznamenal: Víš, když já chtěl za mlada nahrát písničku, tak jsem nejdřív musel najít někoho, komu se ta písnička bude fakt líbit a až pak jsem ho mohl začít přesvědčovat, aby mi jí vůbec nahrál. Dneska si písničku může nahrát každý doma, ale jediný komu se bude líbit je on sám.

Reagovat
Unai

Reagovat
Freedo

Neměl bys jako intelektuál chodit spíš na nějaký eurošachy.cz web, když fotbal je pro hlupáky?

Reagovat
Unai

Reagovat
Cobolek

Aby clovek pohrdal Svancarou a jim podobnym, na to nemusi byt zrovna intelektual, staci nebyt omezeny krupan s iq houpaciho kone, co se zalyka smichem pri kazde prihode o soustani nebo chlastu. Navic se bohuzel nedokazu od fotbalu odpoutat, protoze ho sleduji od davne doby, kdy jeste tak ubohy jako dnes nebyl. Ale ty uz budes predpokladam novejsi generace, ktera rada kazdemu prikazuje, co ma a nebo nema delat, ze?

Reagovat
Nieuwendyk

Je to ukřivděná sešívka

Reagovat
Unai

Reagovat
Jordi Alba

Jestli není problém někde jinde, když se k tobě dostane i to, že každá kopačka vydá knihu, víš že každý herec zpívá a vidíš, že každý youtuber v 19 letech rozdává rady do života.

Reagovat
Nieuwendyk

Reagovat
Kostomlat

Švanci zas není tak blbej, jak působí v tiki taka. Potkal jsem ho na jedné akce, kde účinkoval / hrál / moderoval a bylo to fajn. Hezky zaplnil mezeru na trhu a umně brnká na strunu melancholie a vzpomínek brněnského sportovního fanouška. Jinak tam je jen to klaunovství.

Já jako aktuálně smutný fanoušek Zbrojovky ho považuju svýho druhu za parazita, protože se přiživuje na zašlé slávě brněnské Zbrojovky, které ,,pomáhá" tím, že se plácají s Bartoňkem po zádech.

Reagovat
81Tomas

No jeho krest a autogramiada byla docela fiasko

Reagovat
Salfovic

Tak Brňáky musel lízáním predele Bartoňka dost nasrat.

Reagovat
Kily

každé zboží má svého kupce, před několika týdny na jeho besídku plnou vtipných bonmotů přišel kousek vedle plný kulturák. Na sociálních sítích řada návštěvníků se vstupenkou psala, jak se jim líbí jeho humor a moc se těší, věkový průměr návštěvníků akce nakonec přesáhl patnáct let

Reagovat
10adam

Je tady někdo, kdo si to koupil/chystá se to koupit?

Reagovat
Salfovic

To ti nikdo nepřizná.

Reagovat
10adam

Já doufal, že se aspoň jeden najde

Reagovat
Uwe háže buly

Prachy se mi za to dávat nechce, ale kdybych to měl po ruce, tak si to klidně přečtu .

Reagovat
ratusek

Spíš by mě zajímalo, jestli někdo četl tu e-knihu od Kuči

Reagovat
Jolly Roger

Mně Švanci nevadí, akorát mám strach otevřít ledničku. Je všude.

Reagovat
maria.parker

Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele