Preview Ligy národů - úterý 15.10.

Dnes, 09:07
Previews
Fabián Ruiz (© AFP)

Liga národů napíše během října své poslední kapitoly, v úterý je na programu celkem osm zápasů v rámci áčka a céčka. Všechny duely odstartují od tři čtvrtě na devět, do akce půjdou oba pyrenejští giganti. Španělsko vyzve doma Srbsko, Portugalsko se představí ve Skotsku. Polsko před vlastními fandy uvítá Chorvaty, Švýcarsko narazí na Dánsko.

Liga A - skupina 1

Polsko - Chorvatsko

úterý 20:45

Poláci se v Lize národů zatím trápí a zlepšení jejich tristní bilance nepřineslo ani první říjnové utkání. Na prohru s Portugalskem budou chtít hráči trenéra Michala Probierze reagovat doma ve Varšavě, kam se dostaví Chorvatsko.

A v sázce bude hodně, protože Polsko se po nepovedených utkáních nachází až na třetím místě, které je samozřejmě už nepostupové. Tři odehrané duely a jen jedna výhra. Polsko si tři body vysloužilo hned v tom prvním utkání tohoto ročníku, kdy se představilo na půdě Skotska. Po gólově bohatém a dramatickém utkání dokázalo domácí mužstvo přehrát poměrem 3:2 a slavilo, jenže to bylo na dlouhou dobu také naposledy, kdy se mu něco takového povedlo.

Následovalo totiž utkání s Chorvatskem a to se povedlo víc domácímu mužstvu, které jedinou přesnou trefou spasil Luka Modrić. Třetí hrací den taky nenabídl z pohledu Poláků nic převratného, protože portugalský favorit jednoduše byl nad jejich síly. Opět se prosadil Cristiano Ronaldo, k němuž se přidal ještě Bernardo Silva a navíc si vlastní branku vstřelil obránce Jan Bednarek, takže Portugalsko zůstává na čele s náskokem tří bodů na svého nejbližšího pronásledovatele z Chorvatska.

Pokud se Polsko neprobere a nezačne vyhrávat, reálně mu hrozí, že spadne o úroveň níž, a to vůbec poprvé. Ani domácí prostředí neslibuje Polsku automatickou výhodu, protože doma Polsko prohrálo už ve třech posledních duelech. Mimo hru jsou navíc hráči jako Bartlomiej Dragowski, Mateusz Skrzypczak a Kacper Kozlowski. Hosté dorazí bez Maria Pašaliće a stoprocentní není ani start Matea Kovačiće, jemuž se nedávno narodilo dítě. Vynechal sice utkání se Skotskem, ale tentokrát by měl být minimálně na lavičce.

Chorvatsko si naopak vede docela solidně a na úvodní ztrátu proti Portugalsku zareagovalo tím nejlepším možným výsledkem. Vyhrálo nejprve nad Polskem a minule zopakovalo tři body i se Skoty. Poradit si dokázalo i přesto, že hosté šli trochu překvapivě do vedení po trefě Christieho. Na jeho ránu ale odpovědělo duo Matanović a Kramarić, takže Dalićův tým je na druhém místě.

Polsko - pravděpodobná sestava:
Skorupski - Dawidowicz, Bednarek, Kiwior - Frankowski, Zieliński, Szymanski, Urbanski, Zalewski - Piatek, Lewandowski

Chorvatsko - pravděpodobná sestava:
Livaković - Gvardiol, Ćaleta-Car, Šutalo - Perišić, Modrić, Kovačić, Sosa - Sučić, Matanović, Kramarić

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.23 - 3.28 - 2.42

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Skotsko - Portugalsko

úterý 20:45

Portugalsko čeká na duel v Hampden Parku proti domácímu Skotsku velmi napjatě, protože mu chybí jen krůček k postupu do čtvrtfinále letošního ročníku Ligy národů. Domácí naopak mají velké problémy a doposud se jim nepovedlo získat ani jeden bod.

V Portugalsku je opět hlavním tématem Cristiano Ronaldo. Snad s výjimkou zarputilých fanoušků Lionela Messiho ve věčném sporu o to, který z těchto dvou pánů je lepší, mu celý fotbalový svět přeje, aby uspěl. V čem? Ronaldo má za sebou velký milník, dokázal totiž za svoji kariéru nasázet už víc než 900 branek! Všechny jsou zdokumentovány, což se minimálně dle Ronalda o úspěších ostatních velikánů historie tak úplně říct nedá. Zároveň začala portugalská ikona cestu k jubileu, tedy tisícovce vstřelených gólů.

Pomohlo jí k tomu i minulé utkání Ligy národů, v němž Portugalci sehráli svůj soutěžní part s Polskem. Nad ním dokázali zvítězit a jeden ze tří přesných zásahů portugalského výběru měl opět na starosti Cristiano Ronaldo. K němu se přidal ještě Bernardo Silva a vlastní branku, kterou uzavřel smolné utkání, si vstřelil obránce Jan Bednarek. Výsledek znamená, že Portugalsko vévodí skupině a má na kontě už devět bodů.

Pokud by se Portugalcům povedlo vyhrát i tohle utkání a výsledek dalšího zápasu mezi Polskem a Chorvatskem by jim přál, radovali by se svěřenci trenéra Martineze z postupu do čtvrtfinále už po čtyřech odehraných kolech. Tentokrát si Portugalci budou muset poradit bez čtveřice Inácio, Palhinha, Araújo a Conceição. Domácí Skotsko postrádá trojici Angus Gunn, Lawrence Shankland a Greg Taylor.

Trenér Steve Clarke si rozhodně představoval mnohem lepší průběh Ligy národů, i když dobře věděl, proti jak kvalitním a těžkým soupeřům stojí. Nicméně doposud všechna tři utkání prohrál, pokaždé jen o gól. Poslední dva duely vždy poměrem 2:1, naposledy se jeho hráči neuměli popasovat s domácím Chorvatskem i přesto, že nad ním díky trefě Ryana Christieho brzy vedli. Pokud teď nevyhrají, jejich osud bude zpečetěn.

Skotsko - pravděpodobná sestava:
Gordon - Ralston, Souttar, Hanley, Robertson - McLean, Gilmour - Doak, McTominay, Christie - Adams

Portugalsko - pravděpodobná sestava:
Costa - Dalot, Dias, Veiga, Mendes - Silva, R. Neves - Jota, Fernandes, Leao - Ronaldo

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.73 - 4.40 - 1.59

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Portugalsko
3
3
0
0
7 : 3
9
2
Chorvatsko
3
2
0
1
4 : 3
6
3
Polsko
3
1
0
2
4 : 6
3
4
Skotsko
3
0
0
3
4 : 7
0

Liga A - skupina 4

Španělsko - Srbsko

úterý 20:45

Na Estadio Nuevo Arcangel v Córdobě se představí domácí Španělsko, které v úterý večer bude chtít navázat na dobré výkony z posledních dvou duelů. V sázce je hodně, protože od jejich nejbližšího pronásledovatele dělí Španěly jen jeden bod.

Právě proti Srbsku zažilo Španělsko menší šok. Coby vítěz posledního Eura si i v novém ročníku Ligy národů hodně věřilo, jenže v prvním utkání nedokázalo svého soka přechytračit. V Bělehradě branka nepadla ani jedna a Španělé odjížděli poměrně zklamaní. Nicméně na své zaváhání reagovali přesně tak, jak se na mužstvo jejich kvalit sluší a patří. Tedy výhrou, respektive dvěma. Nejprve si spravili chuť proti Švýcarům, do jejichž sítě poslali balon hned čtyřikrát. V minulém kole už tak suverénní nebyli, přesto to na výhru stačilo.

O dalších třech bodech totiž rozhodla jen jedna jediná přesná trefa, o kterou se postaral Martin Zubimendi. Na jeho branku však čekali španělští fanoušci 79 minut a nutno podotknout, že ani proti Dánsku nepředvedli hráči La Furia Roja úplně excelentní výkon. Na tři body to ale tentokrát stačilo a výsledkem je, že se Španělsko dostalo na první místo ve skupině. Trenér Luis de la Fuente se nicméně musí vypořádat s kvantitativně omezeným kádrem, protože mu vypadl klíčový křídelník Lamine Yamal, jenž se přidal na poměrně dlouhý seznam zraněných opor. Na něm najdeme hráče jako Unai Simon, Dani Carvajal, Robin Le Normand, Rodri, Dani Olmo, Gavi nebo Nico Williams.

Trenér Dragan Stojković se pokusí zastavit Španělsko a čerpat bude i z formy střelce Aleksandara Mitroviće. Ten za svou zemi nastoupil v 95 zápasech a postaral se už o 59 branek. V minulém kole se neprosadil, napravili to ovšem za něj jiní. O góly do sítě Švýcarska se postaralo duo Stefan Mitrović a Nico Elvedi, ten však pálil do vlastní brány. Švýcarsko díky tomu padlo a Srbsko si připsalo první výhru v ročníku. Ta pro něj to znamená třetí místo se ztrátou tří bodů na první Španěly.

Španělsko - pravděpodobná sestava:
Raya - Porro, Vivian, Laporte, Cucurella - Zubimendi, Ruiz - Baena, Pedri, Oyarzabal - Morata

Srbsko - pravděpodobná sestava:
Rajković - Eraković, Milenković, Pavlović - Nedeljković, Maksimović, Grujić, Biramčević - Samardzić, Mitrović, Lukić

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.40 - 4.94 - 8.74

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Švýcarsko - Dánsko

úterý 20:45

Když se proti sobě postaví Švýcarsko a Dánsko, velmi často se, zvlášť v poslední době, oba týmy rozejdou jen s bodem na kontě. Dost možná nás v úterý večer čeká v Kybunpark v St. Gallenu stejný výsledek, i když Dánsko bude favoritem.

A to zejména proto, jak moc se domácím Švýcarům nedaří. V Lize národů si asi jen málokdy vedli hůř, vždyť všechny tři dosud hrané zápasy shodně prohráli. Tým, který na nedávném mistrovství Evropy slavil velký úspěch, když se probojoval až do čtvrtfinále a z cesty odklidil i favorizované Italy, zažívá hodně hořké vystřízlivění. Mužstvo trenéra Murata Yakina zatím výsledkově i herně tápe a jeho výsledky jsou opravdu tragické.

Zatím Švýcaři stále čekají na první body a nedočkali se v tomto ročníku Ligy národů ani jednou. Nedaří se jim v obraně ani útoku, což jasně podtrhává tristní skóre 1:8. Jednu z těch branek si naposledy dal do vlastní sítě obránce Nico Elvedi, který navázal na úvodní trefu soupeřova obránce Stefana Mitroviće. Srbové v přímém souboji o třetí místo vyhráli a na Švýcary je prozatím přichystána až poslední pozice.

Ani výhledově se na trenéra Yakina dost možná štěstí neusměje, jelikož po tomto reprezentačním cyklu jej v listopadu čekají duely se Srbskem a především Španělskem, z nichž moc bodů jeho tým asi nezíská. Opírat se ale může o služby Breela Embola, který dal za svou zemi už 15 branek. Dánsko nemá žádná čerstvá zranění, i když je pravda, že mladý střelec Manchesteru United Rasmus Højlund ještě není po zranění zcela ve formě.

Dánsko vede alespoň dočasně kouč Morten Wieghorst, který zaskočil krátce po neúspěšném Euru za trenéra Hjulmanda. A zatím si jeho mužstvo nevede špatně, má šest bodů, v prvních dvou duelech zvládlo neinkasovat a nestačilo až minule na Španěly, což se dalo čekat. O jedinou branku utkání se až v 79. minutě postaral záložník Martin Zubimendi. Do té chvíle se nicméně Dánové drželi statečně.

Švýcarsko - pravděpodobná sestava:
Kobel - Widmer, Elvedi, Akanji, Rodriguez, Aebischer - Amdouni, Freuler, Xhaka, Ndoye - Embolo

Dánsko - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Kristensen, Vestergaard, Nelsson - Bah, Hjulmand, Højbjerg, Kristiansen - Eriksen, Højlund, Poulsen

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.28 - 3.09 - 3.76

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Španělsko
3
2
1
0
5 : 1
7
2
Dánsko
3
2
0
1
4 : 1
6
3
Srbsko
3
1
1
1
2 : 2
4
4
Švýcarsko
3
0
0
3
1 : 8
0

Liga C - skupina 2

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Rumunsko
3
3
0
0
9 : 1
9
2
Kosovo
3
2
0
1
6 : 4
6
3
Kypr
3
1
0
2
1 : 7
3
4
Litva
3
0
0
3
2 : 6
0

Zbývající zápasy

15.10. 20:45
Kosovo - Kypr
15.10. 20:45
Litva - Rumunsko

Liga C - skupina 3

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Bulharsko
3
1
2
0
1 : 0
5
Bělorusko
3
1
2
0
1 : 0
5
3
Severní Irsko
3
1
1
1
2 : 1
4
4
Lucembursko
3
0
1
2
0 : 3
1

Zbývající zápasy

15.10. 20:45
Bělorusko - Lucembursko
15.10. 20:45
Severní Irsko - Bulharsko

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele