Preview Ligy národů - úterý 10.9.

10.09., 08:55
Previews
Florian Wirtz (© Profimedia)

Devíti zápasy bude dnes uzavřen první blok nového ročníku Ligy národů, do akce jdou i Češi a na programu jsou rovněž dva duely nejvyšší Ligy A. Atraktivní podívanou slibuje souboj Nizozemska s Německem, Maďarsko přivítá Bosnu a Hercegovinu.

Liga A - skupina 3

Maďarsko - Bosna a Hercegovina

úterý 20:45

Maďarsko má za sebou hrůzostrašné utkání s jasným favoritem, ze kterého se bude chtít co nejdřív oklepat. Pravdou je, že Maďaři jsou doma mnohem lepším a vyrovnanějším týmem, což budou chtít potvrdit proti návštěvě z Bosny a Hercegoviny.

Obě země, které se v úterý večer v Puskás Aréně v Budapešti potkají, mají jednu věc společnou. První soutěžní duel od Eura jim absolutně nevyšel. Trápily se především jejich obrany, které si proti favoritům rozhodně nepočínaly obstojně. Maďarská obrana stejně jako obrana úterního soupeře kapitulovala rovnou pětkrát! V případě Maďarů bylo první utkání o to horší, že na rozdíl od Bosny v něm nedokázalo ani jednou skórovat.

Výprask pět k nule mu uštědřilo Německo, s nímž se Maďaři utkali i na Euru. Tam dostali jen dvě branky, tentokrát Němci přidali další tři kousky. Než se Maďarsko podívalo na Euru, tak prohrálo jen jednou z šestnácti utkání. Jenže na Euru prohrálo dvakrát a teď si v krátkém časovém úseku opět připsalo těžkou porážku. Svěřencům trenéra Marca Rossiho se nepovedl zejména druhý poločas, v němž inkasovali čtyřikrát.

Za poslední čtyři zápasy uhráli Maďaři rovnou tři porážky a zejména s jejich defenzivní linií je něco hodně špatně - ve čtyřech posledních duelech inkasovali už deset branek. Pokud by v tomhle neslavném trendu pokračovali, zcela jistě by je čekalo vyřazení z Ligy A. V úterním klání s Bosnou si tedy nemohou dovolit další porážku, ještě k tomu na domácí půdě.

Trenér Rossi bude muset udělat nějaké změny v sestavě a že se toho nebojí, ukázal už po Euru. Na sraz před Ligou národů nevzal hned čtyři hráče, které povolal na Euru. Oproti maďarské bezmoci ve snaze prolomit obranu Němců, se Bosně dařilo mnohem víc. Proti Nizozemsku podala mnohem lepší, bojovnější výkon, navíc okořeněný dvěma góly. Nakonec ale ani trefy Demiroviće s Džekem na body nestačily, Nizozemci především díky podařenému závěru utkání dovedli do vítězného konce a jsou v tabulce na druhém místě.

Maďarsko - pravděpodobná sestava:
Gulácsi - Balogh, Orbán, M. Dardai - Bolla, A. Nagy, Schäfer, Kerkez - Sallai, Szoboszlai - Varga

Bosna a Hercegovina - pravděpodobná sestava:
Vasilj - Gazibegović, Mujakić, Katić, Bičakčić, Dedić - Gigović, Krunić, Tahirović - Demirović, Džeko

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.67 - 3.79 - 5.50

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Nizozemsko - Německo

úterý 20:45

Johan Cruijff Arena v Amsterdamu pojmenovaná po jednom z největších nizozemských fotbalistů se stane dějištěm napínavého utkání dvou velmi renomovaných soupeřů. Nizozemsko doma čeká na návštěvu z Německa a bude hojně spoléhat hlavně na svou obranu, protože německá palebná síla je enormní.

Nizozemci vstoupili do Ligy národů senzačně, i když to delší dobu tak růžově nevypadalo. V prvním utkání se střetli s Bosnou a Hercegovinou, která vypadala od začátku velmi houževnatě. Nizozemí sice vždy vedlo, ale vždy jen o gól, protože kromě solidní obrany po většinu utkání Bosna dokázala taky hrozit v obraně soupeře. Především dvojice Edin Džeko a Ermedin Demirović nedávala obraně Oranjes dostatek klidu na odpočinek, na její náběhy i zkušenosti si Nizozemci museli vždy dávat velký pozor.

Platilo to až do závěru utkání, kdy se hrálo za stavu 3:2 pro Nizozemce. Dvě minuty před koncem ale zvýšil Wout Weghorst po odraženém míči a na konečných 5:2, což už vypadá jako debakl, uzavřel skóre Xavi Simons. Nakonec se tedy diváci dočkali sedmi branek a ti domácí mohli slavit první tři body v novém ročníku. V prvním utkání po neslavném konci na nedávném Euru si Oranjes pořádně zvýšili sebevědomí a trenér Ronald Koeman může očekávat další duely s klidnějším srdcem.

Koemanova družina by se moc ráda zapsala do historických análů nějakou další trofejí a právě v Lize národů by se jí to mohlo podařit nejsnadněji. Když se v roce 2023 konala finálová fáze právě v Nizozemsku, tak domácí skončili až na čtvrtém místě, což by nyní rádi překonali.

Němci ale mají pro strach uděláno a svůj první part odehráli v ještě lepší náladě. S Maďarskem to v podstatě žádný boj nebyl, protože Die Mannschaft v Düsseldorfu hráli bezchybně. Svému oponentovi nadělili bez milosti pět branek a jejich obrana perfektně vydržela až do samotného konce. Nově se rodící generace pod vedením mladého kouče Juliana Nagelsmanna první velký test zvládla a teď čeká na o level lepšího soka.

Nizozemsko - pravděpodobná sestava:
Verbruggen - Dumfries, De Ligt, Van Dijk, Aké - Schouten, Gravenberch, Reijnders - Simons, Gakpo - Zirkzee

Německo - pravděpodobná sestava:
Ter Stegen - Kimmich, Schlotterbeck, Tah, Mittelstädt - Andrich, Pavlović - Musiala, Havertz, Wirtz - Füllkrug

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.63 - 3.69 - 2.65

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Německo
1
1
0
0
5 : 0
3
2
Nizozemsko
1
1
0
0
5 : 2
3
3
Bosna a Hercegovina
1
0
0
1
2 : 5
0
4
Maďarsko
1
0
0
1
0 : 5
0

Liga B - skupina 1

Albánie - Gruzie

úterý 20:45

V první skupině Ligy B, která eminentně zajímá české fanoušky, jsou po odehrání jednoho utkání dva týmy se stoprocentní bilancí. Už to ale nebude dlouho trvat, protože v úterý se proti sobě postaví právě oba úspěšní z minulého kola, Albánie a Gruzie.

Air Albania Stadium v Tiraně hostí domácí Albánii a Gruzii, dva týmy, které zvládly svůj první part. Albánie snad ne tak výrazně, ale úspěšná byla. Vítězství Albánie nad Ukrajinou se ale nerodilo vůbec snadno, neboť skóre zápasu hraného v sobotu v Praze otevřeli "domácí". Po uplynutí téměř padesáti minut se trefil obránce Juchym Konoplja a s Ukrajinou to vypadalo dobře. Jenže po pouhých pěti minutách srovnal hostující Ismajli a za dalších deset minut už hostující Albánci vedli zásluhou Jasira Asaniho.

Tohle příznivé skóre už svěřenci trenéra Sylvinha, někdejšího famózního obránce, udrželi až do závěru utkání. Zvládli to i přesto, že Ukrajinci drželi míč mnohem častěji (59% času se pohyboval právě na ukrajinských kopačkách). Tím Albánci ukončili nešťastnou sérii porážek v Lize národů, která se zastavila na čísle čtyři. Faktem je, že výběr trenéra Sylvinha vyhrál jen třikrát za posledních deset zápasů.

Gruzie si vedla k nelibosti českého diváctva o poznání lépe. Českou republiku v úvodním domácím klání naprosto rozebrala a ukázala svou představu o významu slova efektivita. Tři z celkových čtyř branek v české síti padly v rozmezí pouhých třinácti minut, což představovalo pro český výběr naprosto hororovou pasáž. Trenér Wily Sagnol, který se kormidla albánské reprezentace ujal v roce 2021, za posledních pět duelů prohrál jen dvakrát, stejný počet zápasů naopak jeho svěřenci zvládli vítězně. Gruzie tak pokračuje ve skvělém období, které načal postup na Euro a následně i ze skupiny.

Albánie - pravděpodobná sestava:
Strakosha - Hysaj, Ismajli, Kumbulla, Mitaj - Ramadani, Asllani - Asani, Laci, Bajrami - Manaj

Gruzie - pravděpodobná sestava:
Mamardašvili - Gvelesiani, Kashia, Dvali - Kakabadze, Čakvetadze, Kočorašvili, Kiteišvili, Lochošvili - Mikautadze, Kvaracchelija

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.48 - 3.03 - 3.20

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Česko - Ukrajina

úterý 20:45

Čeští reprezentanti v úterý odehrají doma proti Ukrajině druhý zápas čtvrtého ročníku Ligy národů a zakončí zářijový program. Svěřenci trenéra Ivana Haška chtějí v pražském Edenu napravit dojem po sobotním debaklu 1:4 v Gruzii a získat první body do tabulky. Pokud by znovu ztratili, výrazně by si zkomplikovali boj o vítězství ve čtyřčlenné skupině B1. Hašek plánuje udělat řadu změn v sestavě.

Český tým v sobotu v Tbilisi propadl a poprvé od předloňského domácího debaklu 0:4 s Portugalskem inkasoval v jednom utkání čtyřikrát. V součtu s nepovedeným vystoupením na mistrovství Evropy v Německu už čtyřikrát po sobě nezvítězil, z toho potřetí prohrál.

Vstup do nového ročníku Ligy národů nevyšel ani Ukrajincům. Svěřenci trenéra Serhije Rebrova se kvůli válečnému konfliktu s Ruskem v sobotu představili proti Albánii v domácím azylu na pražské Letné a překvapivě prohráli 1:2, když neudrželi vedení.

"Náš výkon proti Gruzii byl hrůzostrašný. Musíme se revanšovat. Musíme ukázat úplně jinou tvář a obraz hry. Z hráčů musí být cítit úplně jiný entuziasmus a morálka, na hřišti musí být vidět úplně jiný tým. Musíme s Ukrajinou vyhrát, jinak nemáme šanci v téhle skupině Ligy národů uspět," řekl Hašek, který v pátek oslavil 61. narozeniny.

Postup do elitní divize A si přímo zajistí pouze vítěz skupiny, poslední celek naopak spadne o úroveň níž. Novinkou Ligy národů je play off. Týmy na druhých místech v divizi B se ve dvojzápasech utkají o postup proti mužstvům ze třetích příček ligy A. Celky z třetích pozic čeká boj o udržení proti zemím z druhých míst v lize C.

Liga národů zároveň dává reprezentacím dodatečnou šanci zabojovat o účast na závěrečných turnajích. Čtvrtý ročník je propojen s bojem o mistrovství světa v roce 2026. Čtyři nejlepší celky, které neuspějí v klasické kvalifikaci, se dostanou do play off o šampionát.

Ukrajinci na letním Euru rovněž nepostoupili ze skupiny, získali ale čtyři body a jen shodou smolných okolností skončili v tabulce poslední. Na český tým se jim daří, prohráli jen úvodní z pěti vzájemných soubojů. Týmy se v divizi B Ligy národů utkaly i v roce 2018 a Ukrajinci v obou zápasech zvítězili. Poslední vzájemný duel téměř na den přesně před třemi lety v rámci přípravy skončil v Plzni smírně 1:1.

Češi nicméně chtějí potvrdit výbornou bilanci doma, kde prohráli jediný z posledních 19 zápasů a v obou duelech od lednového nástupu trenéra Haška tam zvítězili 2:1. "Hrajeme doma, bude to úplně jiný zápas než s Gruzií. Musíme špatný výkon napravit. Zavinili jsme si to sami, musíme se z toho sami dostat. Nikdo nám nepomůže," prohlásil Hašek, který má smlouvu do konce nadcházející kvalifikace o mistrovství světa.

Po duelu v Gruzii připustil, že je nyní pod tlakem. Oproti utkání v Tbilisi plánuje výrazné změny v sestavě. Je možné, že tým vyrukuje i v jiném rozestavení. Kvůli zranění opustil mužstvo levý bek Matěj Ryneš, naopak k dispozici už bude útočník Tomáš Chorý, jenž si odpykal trest za vyloučení v posledním utkání na Euru. "Prostor dostanou další hráči a věřím, že chytnou příležitost za pačesy," řekl Hašek.

Ukrajinci se podruhé za sebou představí v Praze, kde se chystají po celý zářijový sraz. "Prohráli jsme s Albánií, ale šlo o první zápas, v němž se může stát cokoliv. Podívejte na Čechy, kteří prohráli 1:4. Musíme se hlavně zamyslet sami nad sebou a předvést jinou hru v obraně," podotkl Rebrov.

Zápas s Albánií sledovalo na Letné přes 15 tisíc diváků. Velký počet ukrajinských fanoušků se chystá i na úterní duel do Edenu, který by mohl být vyprodaný. Utkání začne ve 20:45.

Česko - pravděpodobná sestava:
Kovář - Coufal, Vitík, Ladislav Krejčí II, Zelený - Souček, Červ - Černý, Šulc, Provod - Chorý.

Ukrajina - pravděpodobná sestava:
Trubin - Konoplja, Zabarnyj, Matvijenko, Zinčenko - Bražko - Jarmolenko, Šaparenko, Sudakov, Cyhankov - Jaremčuk.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.33 - 3.41 - 3.27

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Gruzie
1
1
0
0
4 : 1
3
2
Albánie
1
1
0
0
2 : 1
3
3
Ukrajina
1
0
0
1
1 : 2
0
4
Česko
1
0
0
1
1 : 4
0

Liga B - skupina 2

Anglie - Finsko

úterý 20:45

Angličané si pod vedením nového kouče zatím vedou velmi dobře a Lee Carsleyho nyní čeká další specifické utkání. Inaugurace na domácí půdě stadionu ve Wembley. Domácí jdou do utkání z pozice druhého týmu v tabulce, které budou chtít ohrozit Finové.

Éra po Garethu Southgateovi snad ani nemohla začít lépe. Angličané v prvním duelu po nepovedeném Euru (rozuměj dalšímu turnaji bez trofeje) necestovali daleko, čekalo je totiž Irsko. A muži nového dočasného trenéra Carsleyho (někdejšího reprezentanta Irska) brali svou odpovědnost vážně, i když herně možná mohli předvést trochu víc. Na vítězství ale jejich snahy stačily - o svém vítězství rozhodli Three Lions už v prvním poločase, kdy se trefili Declan Rice a Jack Grealish. Tedy muži, kteří dříve sami reprezentovali Irsko. Slitování s ním měl jen Rice, který se po gólu alespoň gestem omlouval.

A pak jsme mohli vidět jednu velkou změnu. Za Southgateových časů bývalo zvykem, že potom co Angličané o jednu branku vedli, často se zatáhli do obrany a tak nějak čekali, že se už soupeř porazí sám. Lee Carsley ale naordinoval svým hráčům novou ideologii - na Anglii byla vidět neustálá chuť se zlepšovat, zakončovat, dávat víc branek.

Po úvodní výhře se Angličané chtěli usadit na prvním místě ve skupině, jenže předběhlo je Řecko, které vstřelilo ještě o jednu branku navíc. Dá se čekat, že domácí atmosféra svatostánku jako Wembley Angličany ještě víc nabudí a budou chtít předvést další solidní výkon. Potíž ji, že Anglie doma ve Wembley nevyhrála zápas Ligy národů už od roku 2020! Ve dvou ze tří zápasů dokonce doma nedokázala ani skórovat.

To je něco, co se Finům ale nedaří. Vidět jsme to mohli v jejich úvodním utkání. Proti Řekům možná Kanervovi svěřenci nebyli favoritem, ale přesto se takhle výrazná porážka rozhodně nečekala. Finsko dostalo i kvůli veliké chybě brankáře Hradeckyho tři branky a zaslouženě odjíždělo z Řecka zklamané. S Angličany se Finové dosud utkali jedenáctkrát, porazit ji ale nedokázali ani jednou.

Anglie - pravděpodobná sestava:
Pickford - Alexander-Arnold, Guehi, Maguire, Colwill - Mainoo, Rice, Grealish - Saka, Kane, Gordon

Finsko - pravděpodobná sestava:
Hradecky - Stahl, Hoskonen, Ivanov, Uronen - Peltola, Nissila - Lod, Kamara, Antman - Pohjanpalo

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.12 - 9.31 - 25.10

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Irsko - Řecko

úterý 20:45

Irům první utkání vůbec nevyšlo a na domácí půdě byli jednoznačně poraženi lepší Anglií. Ani ve druhém zápase tohoto reprezentačního cyklu je ale nečeká nic snadného, protože Řekové na úvod překvapili až nečekaně snadnou výhrou.

Irové byli hodně zvědaví na to, jak si v prvním soutěžním utkání povede trenér Heimir Hallgrimsson. Na jeho obranu se sluší podotknout, že si asi nemohl vybrat těžšího soupeře. Hned na úvod totiž jeho nový tým čelil Anglii. A nedopadlo to s ním moc dobře. Angličané byli po většinu zápasu jasně lepším týmem a ani brzké vedení o dvě branky je neuchlácholilo, takže z nastaveného tempa neslevili.

Pro Iry to byla rána o to větší, že oba góly měli na svědomí hráči, kteří kdysi hráli právě za Irsko. Declan Rice nastoupil za áčko v přátelských utkáních, Jack Grealish reprezentoval Irsko v mládežnických kategoriích. Jenže neodehráli za něj jediný soutěžní duel, takže mohli bez následků změnit státní příslušnost a reprezentovat mnohem prestižnější zemi. Výsledek pro Irsko znamenal, že v posledních čtrnácti duelech prohrálo už devětkrát. V tomhle časovém výseku vyhrálo Irsko jen tři zápasy, dva z toho proti Gibraltaru.

Jejich úterní soupeř se naopak předvedl v celé své kráse a bodoval proti dalšímu sokovi. Řekové v Pireu zcela jasně přejeli Finy, nadělili jim tři branky a za každou z nich si odnesli jeden bod. Pro trenéra Ivana Jovanoviće, který nedávno nahradil končícího Guse Poyeta, to byla jednoznačně povedená premiéra. Je otázkou, jak si jeho hráči povedou s Iry. Šance ale mají velmi dobré, protože za dosavadní tři vzájemné duely Řekové vyhráli vždycky. Naposledy právě v Dublinu před téměř rokem.

Irsko - pravděpodobná sestava:
Kelleher - Doherty, O'Brien, Collins, O'Shea, Brady - Molumby, Smallbone - Ogbene, Idah, Szmodics

Řecko - pravděpodobná sestava:
Vlachodimos - Rota, Mavropanos, Koulierakis, Tsimikas - Mantalos, Bouchalakis, Bakasetas - Konstantelias, Ioannidis, Pelkas

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.99 - 2.78 - 2.84

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Řecko
1
1
0
0
3 : 0
3
2
Anglie
1
1
0
0
2 : 0
3
3
Irsko
1
0
0
1
0 : 2
0
4
Finsko
1
0
0
1
0 : 3
0

Liga C - skupina 4

Lotyšsko - Faerské ostrovy

úterý 18:00

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.13 - 2.99 - 4.17

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Severní Makedonie - Arménie

úterý 20:45

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.00 - 3.38 - 4.02

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Arménie
1
1
0
0
4 : 1
3
2
Faerské ostrovy
1
0
1
0
1 : 1
1
Severní Makedonie
1
0
1
0
1 : 1
1
4
Lotyšsko
1
0
0
1
1 : 4
0

Liga D - skupina 2

Andorra - Malta

úterý 20:45

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.53 - 2.75 - 2.51

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Moldavsko
1
1
0
0
2 : 0
3
2
Andorra
0
0
0
0
0 : 0
0
3
Malta
1
0
0
1
0 : 2
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele