Preview Ligy národů - pátek 11.10.

Dnes, 09:03
Previews
Ivan Hašek (© Česká fotbalová reprezentace)

V pátek je na programu hned osm utkání Ligy národů. Jedním z nich je i zápas Česka, které od 20:45 přivítá na Letné Albánii. Utkání odehrají také Slováci, kteří v Bratislavě pohostí Švédy. Těžký úkol čeká Bosnu a Hercegovinu, jež vyzve Německo.

Liga A - skupina 3

Bosna a Hercegovina - Německo

pátek 20:45

Trenér Julian Nagelsmann sice postrádá celou řadu vynikajících fotbalistů, ať už ze zdravotních důvodů nebo proto, že se rozhodli skončit s reprezentováním. Nicméně i tak má jeho výběr dostatečnou kvalitu, aby si v pátečním utkání s Bosnou a Hercegovinou poradil a získal tři body.

Německo je sice pohodlně usazené na prvním místě skupiny, ale jeho náskok po dvou zápasech není takový, jak by si ambiciózní národ asi představoval. Domácí Euro, které Německo pořádalo s velkou pompou a nadšením, skončilo neúspěchem. Jinak se totiž čtvrtfinálové vyřazení brát nedá. Nicméně Německo muselo rychle spolknout tuhle nepříjemnou pilulku a začít po velkém zklamání fotbalově znovu žít. Do Ligy národů vstoupilo přesně tak, jak se dalo čekat - jasnou výhrou.

V prvním utkání dalo najevo svou kvalitu a chuť ukázat, že má na víc, než ukázalo Euro. Tuhle rozzlobenou formu odneslo Maďarsko, které prohrálo jasně 0:5, přičemž se o to postaralo pět různých střelců. Nicméně hned v tom dalším utkání už Němci tuhle suverénní jízdu zopakovat nedokázali a s Nizozemskem si jen rozdělili body po remíze 2:2. Výsledek pro ně znamenal, že jsou sice první, ale na kontě mají čtyři body stejně jako druhé Nizozemsko.

Samozřejmě jim k postupu do březnového play-off stačí i druhé místo, ale s tím se Němci odmítají spokojit. A to přesto, že jejich kádr nečítá tolik hvězdných jmen jako dřív. Hned pět hráčů obvyklého výběru odmítlo přijmout pozvánku trenéra Nagelsmanna, mezi nimi i Kai Havertz nebo Jamal Musiala. Chybí taky zranění David Raum, Benjamin Henrichs, Robin Koch a samozřejmě i Marc-André ter Stegen. A zcela určitě se v pátek dočkáme jednoho seniorského debutu mezi třemi tyčemi, protože ani jeden ze tří povolaných brankářů za áčko ještě nenastoupil.

Domácí Bosna má jednu nečekanou absenci, když se pro zranění omluvil Ifet Dakovać, ale ten stejně ještě nikdy v prvním týmu nehrál. Bosna na úvod dostala pět gólů od Nizozemska a následně s Maďarskem jen bez branek remizovala. To jí díky lepšímu skóre stačí na třetí místo.

Bosna a Hercegovina - pravděpodobná sestava:
Vasilj - Gazibegović, Kolašinac, Bičakčić, Katić, Dedić - Tahirović, Hajradanović - Bašić - Demirović, Džeko

Německo - pravděpodobná sestava:
Baumann - Kimmich, Tah, Rüdiger, Mittelstadt - Wirtz, Andrich, Gross, Gnabry - Undav, Burkardt

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 10.70 - 6.31 - 1.26

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Maďarsko - Nizozemsko

pátek 20:45

Maďarsku se v poslední době moc nedaří způsobovat jeho soupeřům nějaké větší starosti v obraně a asi se nedá čekat, že zrovna proti Nizozemsku se nějak zásadně chytí. Hostující Oranjes naopak nemají s ofenzivou problémy a proti domácím by si měli statistiky ještě vylepšit.

Když hrají Oranjes, tak padají branky. Aspoň poslední dobou to tak je, což dokazují zářijové duely Ligy národů. V prvním proti Bosně a Hercegovině padlo sedm gólů a pět z nich měli na svědomí právě Nizozemci. V minulém kole už tak obávaně jejich útok nepůsobil, protože se spokojili jen se dvěma přesnými zásahy. Nicméně jejich protivníkem bylo Německo, které dalo taktéž dva góly a Nizozemci si na konto připsali další bod.

V sezoně 2022/2023 se Nizozemci probojovali až do semifinále, které ale nedokázali vyhrát. Jejich nejlepším výkonem v Lize národů tak zůstává hned ta první, zahajovací sezona, tedy ročník 2018/2019, v němž skončili na druhém místě za vítězem z Portugalska. Už je to tedy hodně dlouho od chvíle, kdy se Nizozemci naposledy radovali z nějakého většího mezinárodního úspěchu. Letos je to už 36, protože naposledy vyhráli Euro v roce 1988.

Svěřenci trenéra Ronalda Koemana se nyní opírají o dobrou venkovní formu, protože poslední čtyři venkovní duely Ligy národů vyhráli a vždy skórovali minimálně dvakrát. Teď jim ale chybí zraněné opory jako Jurrien Timber, Nathan Aké a Teun Koopmeiners. Maďaři se vyrovnávají jen s odmítnutím brankáře Petera Gulácsiho.

Je pravda, že Nizozemci se Maďarskem zas tak moc často do křížku nedostávají a od jejich posledního vzájemného střetu už uplynulo jedenáct let. Nicméně vždycky platilo, že v jejich případě padalo hodně branek na obou stranách. Jen za poslední čtyři soutěžní duely jich padlo 26, což znamená 6,5 gólů na utkání.

Maďarsko hned na úvod Ligy národů dostalo těžký úder od Němců, kteří se prosadili do jeho sítě pětkrát. Následně ale s Bosnou odehrálo lepší utkání, po jehož konci brali bod. Tým trenéra Marca Rossiho nicméně doma nemá špatné výsledky a z posledních jedenácti utkání na vlastní půdě jich rovnou devět vyhrál.

Maďarsko - pravděpodobná sestava:
Dibusz - Botka, Dardai, Orbán - Bolla, A. Nagy, Schäfer, Kerkez - Sallai, Szoboszlai - Varga

Nizozemsko - pravděpodobná sestava:
Verbruggen - Dumfries, Van Dijk, Van de Ven, Hato - Gravenberch, Reijnders - Malen, Simons, Gakpo - Zirkzee

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.88 - 3.88 - 1.72

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Německo
2
1
1
0
7 : 2
4
2
Nizozemsko
2
1
1
0
7 : 4
4
3
Bosna a Hercegovina
2
0
1
1
2 : 5
1
4
Maďarsko
2
0
1
1
0 : 5
1

Liga B - skupina 1

Česko - Albánie

pátek 20:45

Čeští reprezentanti v pátek proti Albánii odehrají třetí z šesti zápasů skupiny B1 Ligy národů. Reprezentanti chtějí soupeři oplatit porážku 0:3 z posledního vzájemného duelu před rokem v Tiraně v evropské kvalifikaci a opět o něco zvýšit šance na postup do elitní divize soutěže. Zápas bude speciální pro dvojici Qazim Laci a Indrit Tuci, kteří se s albánským mužstvem představí na stadionu na Letné, kde sídlí jejich klub ze Sparty.

V pondělí český tým uzavře říjnový sraz proti Ukrajině v jejím azylu ve Vratislavi. Svěřenci trenéra Ivana Haška chtějí v nadcházejícím dvojzápase napravit dojem z úvodního utkání skupiny v Gruzii, kde v září utrpěli debakl 1:4. Poté doma porazili Ukrajinu 3:2, poprvé po čtyřech zápasech zvítězili a stejně jako Albánie mají zatím na kontě tři body. Tabulku vede dosud stoprocentní Gruzie.

Do elitní divize A postoupí přímo vítěz skupiny, druhý tým bude čekat dvojzápas play off. Liga národů zároveň dává reprezentacím dodatečnou šanci zahrát si o účast na vrcholných turnajích. Čtvrtý ročník je propojen s bojem o mistrovství světa v roce 2026. Čtyři nejlepší celky, které neuspějí v klasické kvalifikaci, se dostanou do play off o šampionát.

Souboj s Albánií může být v boji o postup do elitní divize Ligy národů klíčový. Vloni v evropské kvalifikaci český tým ještě pod vedením předchozího trenéra Jaroslava Šilhavého v domácím zápase proti balkánskému soupeři dominoval, ale z převahy vytěžil jen remízu 1:1. Ve venkovním duelu v Tiraně téměř na den přesně před rokem pak utrpěl debakl 0:3. Albánci kvalifikační skupinu vyhráli, český celek postoupil na šampionát do Německa z druhého místa.

"Pro všechny bude motivací chtít ukázat, že jsme lepší než Albánie. I když Albánie ukázala svou sílu především v zápase na domácím hřišti, kde hrála výborně. Je pro nás úkolem jim to vrátit," prohlásil Hašek, který převzal reprezentaci v lednu a na letním Euru s ní nepostoupil ze skupiny. Smlouvu má do konce nadcházející kvalifikace mistrovství světa.

Albánci stejně jaké český celek na evropském šampionátu skončili už po skupině a ze tří zápasů získali jen bod. Nový ročník Ligy národů rozehráli nečekaným vítězstvím 2:1 nad Ukrajinou v jejím azylu na Letné, poté však doma podlehli Gruzii 0:1.

"Opět po měsíci se vracíme do Prahy. Česko je silný soupeř. Snaží se hrát technicky a v sestavě má čtyři pět hráčů, kteří jsou velmi vysocí a silní ve vzduchu. Zároveň jde o fyzicky zdatný tým s rychlým přechodem do útoku," řekl brazilský trenér Albánců Sylvinho.

Český celek bude chtít prodloužit mimořádně úspěšnou domácí bilanci. Od září 2020 prohrál na svém stadionu jediný z posledních 20 duelů. "Čeká nás nepříjemný soupeř. Hrají rychle nahoru, mají rychlé přechody. To jsme viděli v jejich (vítězném) zápase s Ukrajinou. Takže tohle je potřeba si pohlídat. Ale věřím, že jsou rozhodně k poražení. Pomohl by nám první gól. Máme jim z minulých zápasů co vracet," řekl záložník Alex Král, který nastoupil při loňské remíze 1:1 s Albánií.

Šestadvacetiletý středopolař se potká se svým spoluhráčem z Espaňolu Barcelona obráncem Marashem Kumbullou. Křídelník Václav Černý zase působí se záložníkem Nedimem Bajramim v Glasgow Rangers. Nejvíce speciální ovšem bude utkání pro dvojici sparťanů v albánské nominaci, která s reprezentací zavítá na "svůj" stadion. Zatímco Laci má v národním celku na kontě už 32 startů, Tuci dosud za "áčko" nenastoupil.

Dá se předpokládat, že kouč Hašek vsadí na podobnou sestavu jako při vítězném zářijovém utkání proti Ukrajině, v němž dvakrát skóroval Pavel Šulc. V nominaci tentokrát schází nejlepší střelec aktuální reprezentace Patrik Schick. Kvůli trestu za žluté karty nebude moci proti Albánii nastoupit stoper Ladislav Krejčí mladší, hned v základní sestavě by se mohl objevit navrátilec do mužstva a nejstarší hráč Jan Bořil.

Utkání začne v pátek ve 20:45. Podle odhadů by mělo do hlediště na Letné dorazit nejméně 15 tisíc diváků, hostujících příznivců by tentokrát mělo být výrazně méně než v září při zápase s Ukrajinou v Edenu.

Česko - pravděpodobná sestava:
Kovář - Coufal, Holeš, Vitík, Bořil - Souček, Červ - Černý, Šulc, Provod - Chorý.

Albánie - pravděpodobná sestava:
Strakosha - Hysaj, Kumbulla, Ismajli, Mitaj - Asllani, Ramadani - Asani, Laci, Bajrami - Seferi.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.65 - 3.81 - 6.03

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Ukrajina - Gruzie

pátek 20:45

Ukrajina stále nehraje v domácím prostředí a navíc přišla o několik zásadních hráčů. O první body v letošní Lize národů bude bojovat s mužstvem, které je naopak skvěle připravené, má jasnou herní identitu a zatím neztratilo ani bod.

Ukrajina zažila zvláštní Euro. Sice získala čtyři body, ale ani ty jí nestačily na postup. Ukrajina byla vyřazena po skupinové fázi již na třetím mistrovství Evropy z posledních čtyř, na které se kvalifikovala. Trenér Sergej Rebrov burcoval své svěřence, aby na Euro rychle zapomněli a snažili se získat body v Lize národů, ale zatím se mu to nedaří. Hned na úvod Ukrajinci trochu překvapivě nestačili na Albánii a následně k radosti nemnoha přítomných českých fanoušků v Praze podlehli také Česku. Opět o gól.

Trenér Rebrov, který dosáhl mezinárodního věhlasu coby hráč, přitom obecně má velmi dobrou bilanci. V šestnácti duelech pod jeho vedením prohráli Ukrajinci jen třikrát, což není vůbec zlé. Teď je ale čeká enormně náročný soupeř. Momentálně jsou Ukrajinci na posledním místě ve skupině a navíc nemohou počítat se zraněnými oporami jako Ruslan Malinovskyj, Andrej Jarmolenko, Vitalij Mykolenko, Oleksandr Zinčenko nebo Viktor Cyhankov.

Gruzie se v polské Poznani ukáže bez zraněného hráče zámořské MLS Saby Lobžanidzeho. Zajímavé je, že v šesti dosud odehraných vzájemných duelech se Gruzii nepovedlo Ukrajinu porazit ani jednou. Přesto je teď jasným favoritem. Mužstvo, které ještě před pár lety patřilo mezi evropské outsidery, neustále stoupá. Tým trenéra Wilyho Sagnola se na letošním mistrovství Evropy podíval až do osmifinále a Ligu národů začal ve velkém stylu. Čechům nadělil čtyři branky, k poražení Albánie mu stačila jediná a tak se Gruzie ujala vedení ve skupině.

Ukrajina - pravděpodobná sestava:
Trubin - Konoplja, Zabarnyj, Matvijenko, Mychajličenko - Sudakov, Bujalskyj, Šaparenko - Zubkov, Dovbyk, Mudryk

Gruzie - pravděpodobná sestava:
Mamardašvili - Gvelesiani, Kashia, Dvali - Kakabadze, Čakvetadze, Chočorašvili, Kiteišvili, Lochošvili - Kvaracchelija, Mikautadze

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.16 - 3.25 - 3.66

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Gruzie
2
2
0
0
5 : 1
6
2
Albánie
2
1
0
1
2 : 2
3
3
Česko
2
1
0
1
4 : 6
3
4
Ukrajina
2
0
0
2
3 : 5
0

Liga B - skupina 4

Island - Wales

pátek 20:45

Island od čtvrtfinálové účasti na ME ve Francii 2016 a následnému postupu na MS 2018 v Rusku v posledních letech spíše stagnoval a teď by se rád vrátil na výsluní, ve skupině 4 Ligy B to ale rozhodně nebude mít jednoduché. V úvodních dvou zápasech posbíral jednu výhru a jednu porážku, nyní by rád rozšířil své bodové konto proti ambicióznímu Walesu, jenž má na kontě o bod více a patří mu druhá příčka.

Ostrovní národní tým nejprve přivítal Černou Horu a celkem bez potíží ji porazil 2:0, poté však nedokázal konkurovat silnému Turecku a kvůli hattricku Kerema Aktürkoğlua prohrál 1:3. Letos by rozhodně nechtěl bojovat jen o záchranu a s Walesem tak určitě nehodlá prohrát. The Dragons od poloviny letošního roku vede trenér Craig Bellamy a ten se ihned po svém nástupu nebál podniknout několik odvážných kroků.

Jeho hlavní vizí je omlazení kádru a tato strategie se mu zatím vyplácí, protože Wales nejprve přivítal Turecko a díky skvělé defenzivní činnosti s ním remizoval bez branek, následně po dvou trefách v úvodních třech minutách zaskočil Černou Horu a z Nikšiče si odvezl všechny body za těsné vítězství 2:1. Oba páteční protivníci se spolu naposledy utkali v roce 2014 v přátelském utkání a Velšané zvítězili po výsledku 3:1.

Domácí kouč Åge Hareide již může počítat s obráncem Sverrirem Ingim Ingasonem, ten již vynechal zářijový cyklus Ligy národů kvůli zranění. Po dlouhé době bez startu na mezinárodní scéně se vrátil do národního týmu pětatřicetiletý Gylfi Sigurdsson a počítá se, že by se na trávníku měl objevit i teď. Do kádru Walesu se po ukončení reprezentační kariéry vrátil zkušený Joe Allen, jehož přesvědčil právě Bellamy, po více než dvouleté pauze způsobené vážným zraněním kolene je k dispozici také Rhys Norrington-Davies.

Před začátkem tohoto klání v Rejkjavíku proběhne slavnostní rozloučení s dlouholetou stálicí islandské reprezentace Alfredem Finnbogasonem, který startoval na ME 2016 i na MS 2018 a v 73 utkáních vsítil 18 gólů.

Island - pravděpodobná sestava:
Valdimarsson - Sampsted, Hermansson, Ingason, Finnsson - Anderson, Gudmundsson, Thordarson, Thorsteinsson - Sigurdsson - Oksarsson

Wales - pravděpodobná sestava:
Ward - Roberts, Mepham, Rodon, Davies - Wilson, Allen, Cooper, Koumas - Johnson - Moore

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.14 - 3.09 - 2.48

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

Turecko - Černá Hora

pátek 20:45

Turecko se po celkem úspěšném vystoupení na uplynulém evropském šampionátu snaží probojovat do elitní Ligy A a zatím je po dvou duelech ve skupině 4 Ligy B na vedoucí pozici, nicméně čeká ho ještě dlouhá cesta. Turecký reprezentační výběr má na kontě čtyři body po úvodní bezbrankové remíze ve Walesu a následné přesvědčivé výhře 3:1 nad Islandem, nyní se pokusí naplnit papírové předpoklady proti Černé Hoře.

Hosté naopak zaostávají za očekáváním a momentálně to vypadá, že budou mít co dělat, aby se vůbec udrželi ve druhé výkonnostní kategorii - nejprve nepředvedli dobrý výkon na Islandu a prohráli s ním 0:2, o pár dní později po naprosto katastrofálním začátku už nedohnali dvoubrankové manko s Walesem (1:2). Teď je navíc čeká papírově nejtěžší duel na horké půdě a příliš šancí se jim nedává.

Italský lodivod domácího výběru Vincenzo Montella nemůže počítat s brankářskou jedničkou Mertem Günokem, kterého pravděpodobně nahradí Ugurcan Cakir. Do sestavy se naopak vrací obránce Ferdi Kadioglu, jenž na minulém reprezentačním srazu chyběl kvůli zranění. "Naším cílem je postoupit do Ligy A a my tedy víme, že Černou Horou musíme porazit. Náš soupeř sice nemá ani bod, nicméně bude nebezpečný," je přesvědčen padesátiletý Montella.

Turecko se naposledy utkalo se svým nadcházejícím rivalem v kvalifikaci o MS 2022 v Kataru a získalo čtyři body, doma s ní však pouze remizovalo 2:2 a uspět dokázalo až ve venkovní odvetě (2:1). Národní tým Černé Hory vede od února tohoto roku Robert Prosinečki a jeho úkol je jasný, nicméně v následujících dvou duelech nutně potřebuje bodovat.

Turecko - pravděpodobná sestava:
Cakir - Muldur, Demiral, Bardakci, Kadioglu - Calhanoglu, Kökcü - Guler, Kahveci, Akturkoglu - B. Yilmaz

Černá Hora - pravděpodobná sestava:
Mijatovič - Marušič, Rubezič, Vujačič, Radunovič - Brnovič, Jovovič - Camaj, Jovetič, Krstovič - Mugoša

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.30 - 5.49 - 10.30

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Turecko
2
1
1
0
3 : 1
4
2
Wales
2
1
1
0
2 : 1
4
3
Island
2
1
0
1
3 : 3
3
4
Černá Hora
2
0
0
2
1 : 4
0

Liga C - skupina 1

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Švédsko
2
2
0
0
6 : 1
6
2
Slovensko
2
2
0
0
3 : 0
6
3
Ázerbájdžán
2
0
0
2
1 : 5
0
4
Estonsko
2
0
0
2
0 : 4
0

Zbývající zápasy

11.10. 18:00
Estonsko - Ázerbájdžán
11.10. 20:45
Slovensko - Švédsko

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele