Preview Ligy národů - neděle 8.9.

08.09., 08:52
Previews
Martin Dúbravka (© AFP)

Devět zápasů je na programu v neděli v rámci Ligy národů, startovat se bude v Lucembursku, které přivítá Bělorusko. Pak začne přituhovat, Dánsko doma vyzve Srbsko, přičemž na večer se představí Chorvatsko proti Polsku či Švýcarsko proti Španělsku. Slovensko doma narazí na Ázerbájdžán.

Liga A - skupina 1

Chorvatsko - Polsko

neděle 20:45

Los skupin nejvyšší kategorie Ligy národů proti sobě postavil dlouho míjející se soupeře. Chorvatsko se s Polskem potkalo naposledy před šestnácti lety na Euru v Rakousku a Švýcarsku. V nové Opus Areně v Osijeku nastoupí i jeden pamětník tohoto duelu - legendární Luka Modrič.

Jediný chorvatský držitel Zlatého míče neukončil reprezentační kariéru ani po posledním Euru a je nadále oporou národního týmu. V prvním zápase skupiny proti Portugalsku však ani jeho přítomnost nezabránila prohře. Chorvaté už v prvním poločase šli do dvougólového manka, a i když se jim před odchodem do šaten podařilo snížit, na prvního šampióna Ligy národů nestačili.

Polsko má za sebou naopak velmi vydařený vstup do soutěže. Ve Skotsku skvěle zvládlo první poločas a šlo do kabin za vedení 2:0. Po změně stran se sice zcela změnil obraz hry a Skotům se podařilo vyrovnat, jenže v sedmé minutě nastaveného času rozhodl o třech bodech pro Polsko z pokutového kopu Zalewski.

Ani jeden ze soupeřů neprošel po evropském šampionátu výraznými změnami. Na lavičce domácích zůstal veleúspěšný Zlatko Dalič, Poláci v realizačním týmu rovněž nevystřídali a navzdory neúspěchu na Euru zůstal jejich lodivodem Michal Probierz.

K určitým nezvyklostem tak došlo zejména při pohledu na nominace. Chorvatští fanoušci v ní nespatřili dlouholeté opory Domagoje Vidu a Marcela Brozoviče, kteří ukončili reprezentační kariéru. Také Polsku zmizela lety osvědčená jména. Kariéru ukončil ofenzivní záložník Kamil Grosicki a k překvapení všech skončil také dlouholetý brankář Arsenalu nebo Juventusu Wojciech Szczesny. Roli jedničky tak nyní zastává čtyřiadvacetiletý gólman francouzského Nice Marcin Bulka.

Ten by měl nastoupit i v Chorvatsku, i když se mu zápas ve Skotsku příliš nepodařil. Jeho brankářským sokem bude Dominik Livakovič, který si v národním týmu musí zvykat hlavně na novou obrannou řadu před ním. Tu už nevystužují zkušení třicátníci, vede ji teprve dvaadvacetiletý Joško Gvardiol z Manchesteru City.

Chorvatsko - pravděpodobná sestava:
Livakovic - Jakic, Sutalo, Gvardiol, Sosa - Modric, Kovacic, L. Sucic - Pasalic, Kramaric, Ivanusec.

Polsko - pravděpodobná sestava:
Bulka - Bednarek, Dawidowicz, Kiwior - Frankowski, Zielinski, Szymanski, Moder, Zalewski - Piatek, Lewandowski.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.69 - 3.81 - 5.25

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Portugalsko - Skotsko

neděle 20:45

Favorit skupiny číslo 1 v áčkové kategorii Ligy národů, tedy Portugalsko, hostí v druhém utkání poměrně překvapivého účastníka elitní skupiny Skotsko. Domácí tým je po úvodní výhře nad Chorvatskem favoritem utkání. Skotsko však po domácí prohře s Polskem bude chtít napravit svou reputaci.

Řada lidí už mu předvídá minimálně reprezentační konec, ale on tam zase je a zase střílí góly. Portugalci si v prvním zápase na Estádio da Luz v Lisabonu poradili s Chorvatskem 2:1 a opět u toho byl Cristiano Ronaldo. Devětatřicetiletý hráč vstřelil po trefě Dioga Dalota druhý gól Portugalska, který se nakonec ukázal být vítězným.

Pro Portugalsko byla výhra nad Chorvatskem po trpkém konci na letošním evropském šampionátu prvním úspěchem. Ty by však měly s ohledem na papírové předpoklady pokračovat. Reprezentace z Pyrenejského poloostrova je vůbec první, která relativně mladou soutěž vyhrála. Nyní by se po dvou absencích ve finálové fázi opět mohla vrátit mezi nejlepší čtyřku.

Zatím je ovšem odehrán pouze jeden zápas, a přestože jsou domácí podle prognóz sázkových kanceláří favorité, jejich kouč Roberto Martínez nešetřil chválou směrem ke skotskému týmu. Obzvlášť vstřícný byl k jeho trenérovi Stevovi Clarkovi. "Myslím si, že je důležité poukázat na to, co Steve Clarke dokázal s národním týmem. Kvalifikoval se s neuvěřitelnou bilancí - jeho impozantní cestě na Euro je třeba věřit a podpořit ji," chválil svého protivníka Martínez.

Bohužel od zmíněného postupu na Euro jsou výsledky skotského týmu horší. Na samotném turnaji získal jen jeden bod a obzvlášť pětigólový příděl od domácího Německa v úvodním zápase byl velmi krutý.

Dobře nezahájilo Skotsko ani začínající ročník Ligy národů. V domácím prostředí prohrávalo po prvním poločase s Polskem 0:2. Po změně stran sice dokázalo srovnat, ale vaz mu zlomil pokutový kop Nicoly Zalewskiho v sedmé minutě nastaveného času.

Oba týmy prošly po turnaji v Německu mírnou proměnou. V obranné řadě portugalského nároďáku už nebude ke spatření stoper Pepe, který ukončil po sezóně kariéru. Martínez však ze sestavy vyřadil i zkušené hráče, kteří stále aktivně hrají. Do nominace se nevešel Cancelo, Danilo Pereira i nová posila Juventusu Francisco Conceição. Víc prostoru naopak dostali hráči mistrovského Sportingu. Do nominace se vrátil Pote a Trincao. Překvapivým jménem je pak sedmnáctiletý Quenda či Renato Veiga z Chelsea.

V sestavě Skotska je asi nejčerstvějším jménem Ryan Gauld. Hráč s dlouhou historií v Portugalsku při svém debutu v národním dresu výrazně oživil hru a mohl by být v Lisabonu v základní sestavě.

Portugalsko - pravděpodobná sestava:
Costa - Dalot, Dias, A. Silva, Mendes - Neves, Vitinha - B. Silva, Fernandes, Leao - Ronaldo.

Skotsko - pravděpodobná sestava:
Gunn - Ralston, Hanley, McKenna, Robertson - McClean, Gilmour; McGinn, McTominay, Gauld - Dykes.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.27 - 5.75 - 11.40

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Polsko
1
1
0
0
3 : 2
3
2
Portugalsko
1
1
0
0
2 : 1
3
3
Skotsko
1
0
0
1
2 : 3
0
4
Chorvatsko
1
0
0
1
1 : 2
0

Liga A - skupina 4

Dánsko - Srbsko

neděle 18:00

Před necelými třemi měsíci se naposledy střetl dánský národní tým s tím srbským. Jejich bezbranková remíza znamenala konec balkánského celku na turnaji, Dánsko vypadlo hned v následujícím osmifinále. Nyní se proti sobě oba soupeři střetnou v nejvyšší kategorii Ligy národů.

Dánsku utekla účast ve finálové čtyřce posledního ročníku Ligy národů o jeden bod. Srbsko naopak hrálo v posledním ročníku o kategorii níž. Oba týmy však mohou první zápas vnímat pozitivně. Dánsko si poradilo před domácím publikem se Švýcarskem a proti silnému soupeři vyhrálo 2:0. Srbové po nevydařeném evropském šampionátu napravili alespoň částečně svou reputaci a uhráli bezbrankovou remízu s úřadujícími kontinentálními šampióny ze Španělska.

Pro oba týmy však bylo nevydařené evropské mistrovství impulsem pro určité změny. V první řade své působení na dánské lavičce ukončil po čtyřech letech trenér Kasper Hjulmand. Dále ukončil reprezentační kariéru dlouholetý kapitán Simon Kjaer, ke kterému se přidala další opora Thomas Delaney.

Srbský lodivod Dragan Stojkovič sice po Euru u týmu zůstal, ale řízl hluboko do jeho struktury. Devětapadesátiletý trenér vynechal v nominaci kromě Dušana Tadiče, který ukončil reprezentační kariéru, i dlouholetou hvězdu Aleksandara Mitroviče, Dušana Vlahoviče, Sergeje Milinkoviče-Saviče i Filipa Kostiče.

I s ohledem na nedávné výsledky jsou podle sázkových kanceláří favority domácí Dánové. Hraje jim do karet zejména dobrá domácí bilance, neboť z posledních dvanácti zápasu nevyhráli pouze jeden. Srbsko ovšem po remíze se Španělskem ukázalo kvalitu, a na rozdíl od domácích má stabilní realizační tým.

Utkání v Kodani však zůstává před výkopem nepopsaným listem. Oba týmy disponují řadou hráčů působících v největších evropských ligách, a jejich kvalita by se měla prokázat na hřišti. Zejména srbská nominace odpovídá tomu, že balkánský národní tým pojal Ligu národu jako přípravu s těmi nejsilnějšími týmy, a testuje řadu nových jmen. Debut v reprezentačním dresu si může proti Dánsku odbýt Jan-Carlo Simič, Kosta Nedeljkovič a Kristijan Belič.

Dánsko - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Andersen, Vestergaard, Nelsson - Bah, Hojbjerg, Hjulmand, Kristiansen - Isaksen, Dolberg, Eriksen.

Srbsko - pravděpodobná sestava:
Rajkovic - Simic, Milenkovic, Pavlovic - Nedeljkovic, I Ilic, Lukic, Birmancevic - Samardzic, Jovic, Zivkovic.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.83 - 3.43 - 4.84

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Švýcarsko - Španělsko

neděle 20:45

Po prvních zápasech nového ročníku Ligy národů nemůže být ani Švýcarsko, ani Španělsko spokojeno. Zatímco první jmenovaní prohráli v Dánsku, Španělé v roli mistrů Evropy uhráli bezbrankovou remízu v Srbsku. Nyní oba týmy potřebují naplno bodovat, aby byl první reprezentační sraz po velkém turnaji výsledkově přívětivý.

Oba týmy jsou s ohledem na výsledky posledního evropského šampionátu favority skupiny. Švýcarsko dosáhlo dobrého výsledku a vypadlo po vyrovnaném souboji ve čtvrtfinále s Anglií. Španělé pak celý turnaj ovládli.

Ani jeden z týmů však nevstoupil do Ligy národů úspěšně. Zejména Švýcarsko neprožilo povedený zápas. Dánsku podlehlo v Kodani 0:2 a dohrávalo jen devíti lidech. Krátce po změně stran se nechal vyloučit obránce Elvedi a těsně před koncem uviděl červenou kartu i zkušený Granit Xhaka.

Švýcarsko by však pod vedením Murata Yakina mělo navázat hlavně na dobré výkony z posledního turnaje. Velkým množstvím změn kádr neprošel a nejcitelnější ztrátou by měl být odchod Yanna Sommera. Jednička Interu Milán se rozhodla ukončit reprezentační kariéru. Jeho místo však zaujal Gregor Kobel, který plní roli jedničky v Borussii Dortmund a měl by tak být spolehlivou náhradou.

Kvality Španělů jsou pak po Mistrovství Evropy zcela nezpochybnitelné. Trenér Luís de la Fuente vsadil na osvědčená jména, která na španělskou část Pyrenejského poloostrava přinesla už čtvrtou zlatou medaili, ale přesto mu chybí několik spolehlivých hráčů. Zranění nepustilo do hry současnou jedničku Unaie Simóna a mimo hru kvůli zranění je také kapitán Álvaro Morata.

Na hrotu útoku tak proti Srbsku nastoupil nový útočník Villarrealu Ayoze Pérez. Ani jeho dobrá forma z úvodu sezóny se však nejeví jako vhodné řešení kritického španělského postu. Právě pozice hrotového útočníka je podle španělských médií nejslabším článkem národního týmu.

Favority zápasu jsou podle obecných předpokladů a sázkových kanceláří hosté ze Španělsko. Švýcarsko však má se svým nadcházejícím soupeřem vyrovnanou bilanci. Naposledy se oba týmy setkaly v Lize národů ve stejné skupině s Českou republikou a poslední zápas ovládli Švýcaři. Ti si díky výhře 2:1 odvezli ze Zaragozy tři body.

Švýcarsko - pravděpodobná sestava:
Kobel - Wuthrich, Akanji, Rodriguez - Widmer, Freuler, Zakaria, Aebischer - Rieder, Embolo, Vargas.

Španělsko - pravděpodobná sestava:
Raya - Carvajal, Le Normand, Laporte, Grimaldo - Pedri, Zubimendi, Ruiz - Yamal, Olmo, N Williams.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.86 - 3.60 - 1.79

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Dánsko
1
1
0
0
2 : 0
3
2
Španělsko
1
0
1
0
0 : 0
1
Srbsko
1
0
1
0
0 : 0
1
4
Švýcarsko
1
0
0
1
0 : 2
0

Liga C - skupina 1

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Švédsko
1
1
0
0
3 : 1
3
2
Slovensko
1
1
0
0
1 : 0
3
3
Estonsko
1
0
0
1
0 : 1
0
4
Ázerbájdžán
1
0
0
1
1 : 3
0

Zbývající zápasy

08.09. 18:00
Slovensko - Ázerbájdžán
08.09. 20:45
Švédsko - Estonsko

Liga C - skupina 3

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Severní Irsko
1
1
0
0
2 : 0
3
2
Bulharsko
1
0
1
0
0 : 0
1
Bělorusko
1
0
1
0
0 : 0
1
4
Lucembursko
1
0
0
1
0 : 2
0

Zbývající zápasy

08.09. 15:00
Lucembursko - Bělorusko
08.09. 18:00
Bulharsko - Severní Irsko

Liga D - skupina 1

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
San Marino
1
1
0
0
1 : 0
3
2
Gibraltar
0
0
0
0
0 : 0
0
3
Lichtenštejnsko
1
0
0
1
0 : 1
0

Zbývající zápasy

08.09. 18:00
Gibraltar - Lichtenštejnsko

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (12)

Přidat komentář
JarousFCB

Kde zmizel Rigo? snad se nezranil?!

Reagovat
Greny

To nevím, ale Slováci myslím pravidelně nominují víc hráčů než je možno nominovat k zápasu tak možná dneska tam má jiný náhradníky

Reagovat
JarousFCB

asi je tam místo něj Kucka, co který nebyl v Estonsku. Nám když se zraní někdo z dvojice Boula Rigo, tak jsme v <>

Reagovat
Spikous

Rigo hraje v klube naozaj tak dobre?

Reagovat
Greny

1) hraje velmi dobře a

2)nemají tam na ty pozice náhradu je tam pak jen Grygar a tomu Hapal moc neveri

Reagovat
Spikous

no tak len veriť že sa chalan bude zlepšovať

Reagovat
JarousFCB

Na poměry Baníku určitě nadstandardní hráč, kterého momentálně nemáme jak nahradit.

Reagovat
Spikous

tak nech to chalanovi vydrží stále to je mladý chalan ktorý podľa všetkého ten potenciál má na zlepšovanie sa

Reagovat
Han střelil první

Reagovat
Calgary_CZ

Slováci dneska výborný výkon. Nejen výhra a tři body, ale dalo se na to dobře koukat. Hancko je zvíře, s Haraslínem nalevo si je tam motali jak na kolotoči. Nebýt zahazování šancí, pohodlně mohli vyhrát i víc.

Reagovat
JackDaniels.

chalani robia radost, je veľká skoda, ze tam nemame ešte nejakého Schicka, to by sme boli este o uroven vyssie. Avsak mysl si ze Strelec prináša viac ako Bazenik... Ten je proste mimo, snaží sa ale to je asi tak vsetko, vobec nieje futbalový...

Reagovat
Larsa28

Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele