Premier League - preview 6. kola: Man City v Newcastlu

Dnes, 08:38
Previews
St. James' Park (© AFP)

Zraněními klíčových hráčů zatížený Manchester City čeká těžká zkouška. Sobotní program totiž zahájí jejich utkání v Newcastlu. Zareagovat na jejich případnou ztrátu budou později moci i další nejbližší pronásledovatelé - Arsenal hostí Leicester, Chelsea přivítá Brighton a Liverpool se představí ve Wolverhamptonu.

Newcastle United - Manchester City

sobota 13:30

Manchester City se bude snažit posílit svou pozici v čele tabulky Premier League, když v sobotu po poledni zavítá do St James Parku, kde se utká s Newcastlem United. Oba týmy se potkávají poprvé od března, kdy Citizens ve čtvrtfinále FA Cupu díky dvěma gólům Bernarda Silvy pohodlně zvítězili 2:0.

Newcastle nasbíral 10 bodů z úvodních čtyř zápasů Premier League, ale pozitivní výsledky maskovaly zdaleka ne tak přesvědčivé výkony. Od té doby utrpěli Magpies první porážku v sezóně venku proti Fulhamu, když minulý víkend padli 1:3 v Craven Cottage. Góly v prvních 22 minutách od Raula Jiméneze a Emile Smith-Rowea poskytly Cottagers kontrolu, Harvey Barnes dal poté Magpies naději ve formě snížení. Fulham si však zajistil maximální počet bodů díky zásahu Reisse Nelsona v nastaveném čase.

Newcastle měl v úterý nastoupit ke třetímu kolu EFL Cupu, ale jejich venkovní střetnutí s týmem AFC Wimbledon z druhé ligy bylo odloženo, protože rozsáhlé noční záplavy vytvořily na hřišti Cherry Red Records Stadium propadlinu. Toto utkání bylo přeloženo na 1. října do St James Parku a vítězové se ve čtvrtém kole utkají s Chelsea. Howe a spol. tak dostali několik dní odpočinku navíc před náročným kláním Premier League s Manchesterem City, které v posledních 33 střetnutích v nejvyšší soutěži porazili pouze jednou, a to v lednu 2019 pod vedením Rafaela Beníteze, když doma zvítězili 2:1.

Pouhých 49 hodin dělilo nedělní remízu Citizens 2:2 v Premier League s Arsenalem a úterní výkop jejich zápasu proti Watfordu ve třetím kole EFL Cupu, což vedlo Pepa Guardiolu k devíti změnám v základní sestavě. Citizens přesto zvítězili 2:1 zásluhou branek Jeremyho Dokua a Matheuse Nunese z prvního poločasu. Hornets se málem dočkali vyrovnání poté, co Tom Ince skvělým zásahem snížil, ale domácí si těsné vítězství pohlídali.

Osminásobní vítězové EFL Cupu se příští měsíc ve čtvrtém kole utkají venku s Tottenhamem Hotspur, ale nejprve obrátí svou pozornost zpět k Premier League a budou se snažit prodloužit svou neporazitelnost v nejvyšší soutěži v roce 2024 na 25 zápasů, když se střetnou s Newcastlem. Pouze Chelsea se v roce 2008 těšila delší neporazitelnosti v éře Premier League od začátku kalendářního roku. Manchester City si bude v sobotu jistě velmi věřit, protože proti Newcastlu vyhrál více zápasů Premier League, více venkovních zápasů a vstřelil více gólů než proti kterémukoli jinému soupeři. Guardiolovi svěřenci navíc skórovali v každém z posledních 31 ligových střetnutí, což je nejdelší série, kterou jeden tým proti druhému v historii soutěže zaznamenal.

Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Pope - Livramento, Schar, Burn, Hall - Tonali, Guimaraes, Joelinton - Gordon, Isak, Barnes.

Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson - Akanji, Dias, Gvardiol - Lewis, Kovacic - Savinho, Bernardo, Gundogan, Doku - Haaland.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.35 - 4.69 - 1.59

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Nottingham Forest - Fulham FC

sobota 16:00

V sobotu odpoledne se na stadionu City Ground utkají dva týmy, které se těší obdivuhodné neporazitelnosti v Premier League: Nottingham Forest a Fulham. The Tricky Trees měli týden na to, aby se vzpamatovali z chaotické remízy 2:2 s Brighton & Hove Albion, zatímco Cottagers zvítězili 3:1 nad nevýrazným Newcastlem United.

Chaos na jižním pobřeží vládl minulý týden na stadionu Amex, kde si Forest udržel neporazitelnost v letošní Premier League díky čtyřgólovému patu, v němž se po boku Jacka Hinshelwooda a Dannyho Welbecka prosadili Chris Wood a Ramon Sosa. Výsledkem víkendového vyloučení je, že Gibbs-White bude suspendován pro návštěvu Cottagers, což je velká rána pro naděje Tricky Trees na šest zápasů bez porážky na začátku sezóny poprvé za 10 let.

Vyřízení Newcastlu výhrou 3:1 bylo potřebnou odpovědí na strastiplný odchod Fulhamu z EFL Cupu, kde Preston North End zvítězil po nejdelším penaltovém rozstřelu v historii turnaje, kdy o osudu soupeřů z Deepdale rozhodovalo 34 pokutových kopů. Silvovi svěřenci se nyní plně soustředí na Premier League, dokud nezačne FA Cup, a díky vlastní čtyřzápasové sérii neporazitelnosti, v níž v každém zápase skórovali i inkasovali, jsou na tom jen o jedno místo a jeden bod hůře než Forest.

Loňský výlet Fulhamu na hřiště City Ground však skončil porážkou 1:3, ovšem až poté, co v prosinci na Craven Cottage zničili Forest 5:0.

Nottingham Forest - pravděpodobná sestava:
Sels - Aina, Milenkovic, Murillo, Moreno - Yates, Ward-Prowse - Sosa, Anderson, Hudson-Odoi - Wood.

Fulham FC - pravděpodobná sestava:
Leno - Tete, Andersen, Bassey, Robinson - Berge, Pereira - Traore, Smith Rowe, Iwobi - Jimenez.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.37 - 3.37 - 3.23

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Everton FC - Crystal Palace

sobota 16:00

V sobotu se v Goodison Parku utkají dva kluby, které v letošní sezóně Premier League ještě neokusily chuť vítězství. Everton hostí Crystal Palace. Domácí fanoušci se v týdnu dočkali tolik potřebné dobré zprávy, když vyšlo najevo, že se společnost The Friedkin Group dohodla na koupi klubu a Farhad Moshiri tak ukončí své neutěšené působení v roli majitele klubu.

Poprvé v historii Premier League se stalo, že šest klubů po pátém hracím týdnu ještě nevyhrálo, což znamená, že tyto dva týmy navzdory nepříliš vydařeným začátkům zatím nevykazují žádné známky paniky. Everton má za sebou jeden z nejzvláštnějších začátků sezóny za poslední dobu, protože nikdo nemůže tvrdit, že by hrál špatně, ale jeho neschopnost udržet výsledek je velkým problémem.

Před reprezentační přestávkou dominovali hráči Seana Dycheho nad Bournemouthem 87 minut, ale v závěrečných minutách zahodili dvoubrankové vedení a prohráli. Následně Everton opět vedl 2:0 na hřišti Aston Villy a prohrál, přičemž minulý týden také nedokázal dotáhnout jednogólový náskok na Leicesteru City, což znamená, že do víkendu vstoupí s jedním bodem.

Eagles při posledních devíti návštěvách modré poloviny Merseyside nevyhráli, ale Oliver Glasner zde ještě neřídil žádný zápas, protože v den svého jmenování seděl na tribuně, když oba celky v minulé sezoně remizovaly 1:1. Po dvou prohraných úvodních zápasech s Brentfordem a West Hamem United je Palace sice neporažený, ale v lize stále bez výhry. Remízy s Chelsea, Leicesterem a Manchesterem United na papíře vypadají jako slušná série, ale pokud nechtějí, aby se jim sezóna rozplynula před očima, musí si připsat první výhru.

Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Garner, Tarkowski, Branthwaite, Mykolenko - Gueye, Mangala - Lindstrom, McNeil, Ndiaye - Calvert-Lewin.

Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Henderson - Lacroix, Guehi, Chalobah - Munoz, Wharton, Kamada, Mitchell - Nketiah, Mateta, Eze.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.71 - 3.42 - 2.74

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Brighton & Hove Albion

sobota 16:00

V sobotu odpoledne přivítá Chelsea na Stamford Bridge v rámci Premier League tým Brighton & Hove Albion, který se snaží získat čtvrté vítězství ve všech soutěžích v řadě. Oba týmy se střetly poprvé po čtyřech měsících, kdy si Blues na Amex Stadium poradili s "racky" v poměru 2:1.

Od nepříjemné remízy 1:1 s Crystal Palace na domácí půdě vyhrála Chelsea všechny tři poslední zápasy ve všech soutěžích s celkovým skóre 9:0, včetně vítězství nad Bournemouthem 1:0 a West Hamem United 3:0 v Premier League. Tři dny poté, co Blues porazili Kladiváře na jejich vlastním hřišti, udělal Enzo Maresca v úterním zápase třetího kola EFL Cupu proti týmu čtvrté ligy Barrow jedenáct změn, ale jeho celek přesto dokázal na domácí půdě zvítězit 5:0. Christopher Nkunku se překvapivě dostal na titulní stránky novin za skvělý hattrick.

Chelsea se příští měsíc ve čtvrtém kole utká buď s Newcastlem United, nebo s AFC Wimbledon, ale nyní se musí zaměřit na sobotní střetnutí s Brightonem v nejvyšší soutěži a poté se utká s Gentem v Evropské lize a Nottinghamem Forest. Maresca bude chtít, aby jeho tým navázal na pozitivní formu, kterou si vytvořil, a vstoupil do další reprezentační přestávky po vítězných kláních.

Brighton je jedním z pouhých čtyř týmů Premier League, které v této sezóně po pěti zápasech ještě neprohrály, a minulý víkend se na Amex Stadium utkal s dalším z nich, Nottinghamem Forest. Zápas po bojovné remíze skončil 2:2. V zápase, ve kterém byli oba manažeři vyloučeni, vedl Brighton o přestávce 2:1 díky dvěma gólům, které během tří minut vstřelili Jack Hinshelwood a Danny Welbeck, ale Ramon Sosa v 70. minutě nakonec zachránil bod pro tým Nuna Espirita Santa.

Trenér Fabian Hurzeler nebude v sobotu na lavičce Brightonu, který cestuje na Chelsea, protože byl obviněn z nevhodného chování v závěrečné fázi remízového utkání minulý víkend. Na Stamford Bridge proto povede Seagulls asistent trenéra Andrew Crofts, který věří, že se mužstvo prvního týmu musí po remíze s Forestem "hodně učit, přezkoumávat, analyzovat a rozvíjet".

Brighton se bude chtít Chelsea pomstít poté, co v minulé sezóně utrpěl proti Blues porážku doma i venku. Seagulls vyhráli pouze tři z předchozích 23 střetnutí se Západolondýňany ve všech soutěžích.

Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Sanchez - Gusto, Fofana, Colwill, Cucurella - Fernandez, Caicedo - Madueke, Palmer, Sancho - Jackson.

Brighton - pravděpodobná sestava:
Verbruggen - Veltman, Dunk, Van Hecke, Estupinan - Hinshelwood, Baleba - Minteh, Rutter, Mitoma - Welbeck.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.85 - 4.23 - 3.98

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Brentford FC - West Ham United

sobota 16:00

Na stadionu Gtech Community Stadium se v sobotu odpoledne utkají dva týmy Premier League, které se snaží vrátit na vítěznou vlnu. Brentford hostí West Ham United. Zatímco včely jsou po pěti zápasech na 12. místě tabulky nejvyšší soutěže se sedmi body, Hammers jsou o dvě příčky a tři body zpět na 14. místě.

Brentford sice prohrál všechny tři úvodní venkovní zápasy Premier League v této sezóně, ale byla to utkání proti Liverpoolu, Manchesteru City a Tottenhamu Hotspur, a ve všech třech zápasech určitě nepodali Bees špatné výkony, zejména v posledních dvou případech, které zapůsobily na trenéra Thomase Franka. Stejně jako proti City, i proti Tottenhamu vyběhly včely z bloků a podruhé za sebou skórovaly během úvodních 23 sekund zásluhou Bryana Mbeuma. Své brzké vedení však opět ztratili a Dominic Solanke, Brennan Johnson a James Maddison se zapsali do střelecké listiny, čímž zajistili Spurs vítězství 3:1.

Poté, co West Ham v létě utratil něco přes 120 milionů liber a získal devět nových hráčů, panoval mezi příznivci na začátku sezóny optimismus, ale nový trenér Julen Lopetegui se zatím snaží do skládačky Hammers poskládat ty správné kousky. V úvodních sedmi zápasech ve všech soutěžích Hammers totiž zaznamenali pouze dvě vítězství a poprvé v historii zahájili ročník třemi domácími ligovými porážkami v řadě, naposledy minulý víkend prohráli 0:3 s londýnským rivalem Chelsea.

West Ham od té doby vypadl ve třetím kole EFL Cupu poté, co ve středu utrpěl těžkou venkovní porážku 1:5 proti Liverpoolu, ačkoli Lopetegui, který opustil Anfield o berlích poté, co si natáhl lýtko, když frustrovaně skákal na postranní čáru, trval na tom, že skóre neodráželo výkon jeho celku.

Brentford FC - pravděpodobná sestava:
Flekken - Roerslev, Collins, Pinnock, Ajer - Damsgaard, Norgaard, Janelt - Mbuemo, Schade, Lewis-Potter.

West Ham United - pravděpodobná sestava:
Areola - Wan-Bissaka, Mavropanos, Kilman, Emerson - Rodriguez, Souček - Bowen, Paqueta, Kudus - Antonio.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.24 - 3.72 - 3.20

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Wolverhampton Wanderers - Liverpool FC

sobota 18:30

V sobotu od 18:30 je na programu utkání šestého kola anglické Premier League mezi trápícím se Wolverhamptonem Wanderers a favorizovamým Liverpoolem. Svěření Garyho O'Neilla získali v letošní sezóně jen jediný bod, naopak Reds patří druhá příčka za Manchesterem City.

Wolves nefunguje od začátku sezony nic podle plánu. V létě klub opustilo několik klíčových hráčů, za zmínku stojí především kapitán Max Kilman či křídelník Pedro Neto. I přesto fanoušci věřili, že se kádr vhodně doplnil a body budou přicházet jako na běžícím páse.

Opak je však pravdou. Wolves se sice herně poměrně daří, vyloženě vyhořeli jen v utkání druhého kola proti londýnské Chelsea, co se týče výsledků to ale stěží mohlo dopadnout hůře. Tým z West Midlands získal v úvodních pěti kolech jen jeden bod a vypadl také z ligového poháru. V posledních dvou ligových zápas navíc ztratil své vedení a prohrál jak proti Newcastlu, tak minulý týden v derby s Aston Villou.

V o poznání lepším rozpoložení se nachází kádr Liverpoolu. Trenér Arne Slot zahájil svou první sezónu na lavičce Reds ve velkém stylu, z úvodních sedmi soutěžních utkání vyhráli jeho svěřenci šest a v ligové tabulce nahání Guardiolův Manchester City. Před dvěma týdny sice na Anfieldu překvapivě prohráli s Nottinghamem Forest, od té doby se ale Reds nadmíru daří.

V úvodním kole ligové fáze Ligy mistrů porazili italský AC Milán 3:1, následně si spravili svou domácí reputaci výhrou 3:0 nad Bournemouthmem a minulý týden zvítězili na Anfieldu vysoko 5:1 nad West Hamem.

Favoritem budou Reds také na Molineux, s Wolves totiž v posledních 13 zápasech prohráli pouze jednou, a to v únoru 2023.

V sobotu bude domácím chybět hned několik hráčů, mimo hru je například stoper Yerson Mosquera či střední záložník Traoré. Hosté nebudou moct využít pouze Harveyho Elliota, nejistý je start brankáře Alissona, který už ale doléčil své poranění stehna.

Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Johnstone; Semedo, S. Bueno, Dawson, Ait-Nouri; Bellegarde, Lemina, Andre, Gomes, Cunha; Larsen

Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Alisson; Alexander-Arnold, Konate, Van Dijk, Robertson; Mac Allister, Gravenberch; Salah, Szoboszlai, Diaz; Jota

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 9.81 - 6.31 - 1.29

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Manchester City
5
4
1
0
13 : 5
13
2
Liverpool FC
5
4
0
1
10 : 1
12
3
Aston Villa
5
4
0
1
10 : 7
12
4
Arsenal FC
5
3
2
0
8 : 3
11
5
Chelsea FC
5
3
1
1
11 : 5
10
6
Newcastle United
5
3
1
1
7 : 6
10
7
Brighton & Hove Albion
5
2
3
0
8 : 4
9
8
Nottingham Forest
5
2
3
0
6 : 4
9
9
Fulham FC
5
2
2
1
7 : 5
8
10
Tottenham Hotspur
5
2
1
2
8 : 5
7
11
Manchester United
5
2
1
2
5 : 5
7
12
Brentford FC
5
2
0
3
7 : 8
6
13
AFC Bournemouth
5
1
2
2
5 : 8
5
14
West Ham United
5
1
1
3
5 : 9
4
15
Leicester City
5
0
3
2
6 : 8
3
16
Crystal Palace
5
0
3
2
4 : 7
3
17
Ipswich Town
5
0
3
2
3 : 8
3
18
Southampton FC
5
0
1
4
2 : 9
1
19
Wolverhampton Wanderers
5
0
1
4
5 : 14
1
Everton FC
5
0
1
4
5 : 14
1

Zbývající zápasy

28.09. 16:00
Arsenal FC - Leicester City
29.09. 15:00
Ipswich Town - Aston Villa
29.09. 17:30
Manchester United - Tottenham Hotspur
30.09. 21:00
AFC Bournemouth - Southampton FC

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (574)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele