Premier League - preview 12. kola

07.11.2015, 09:07, aktualizováno 08.11.2015, 08:40
Previews
Manchester City hraje na půdě Aston Villy a bude hájit vedení v tabulce před Arsenalem, který hodlá debakl s Bayernem napravit v londýnském derby proti Tottenhamu. Liverpool začíná nacházet půdu pod nohama a potvrdit do může proti Crystal Palace...
Aston Villa - Manchester City  (neděle 14:30)
Ještě před týdnem by nad tímto zápasem patrně kdekdo mávl rukou s tím, že si Manchester City v poklidu dokráčí za povinnými třemi body. Dnes to sice ani omylem není vyloučeno - Blues ostatně vyhráli sedm z posledních osmi soutěžních duelů a v týdnu řádili proti Seville - ovšem osoba nového manažera Aston Villy Rémiho Gardeho přeci jen dodává brzkému nedělnímu klání na zajímavosti...

Jako vítěz Premier League a Wengerův chráněnec vládnoucí perfektní angličtinou, Rémi Garde je na Ostrovech možná až podivuhodně neznámou postavou. V druhé polovině 90. let ostatně sice Arsenalu kapitánoval, ve skutečnosti však spíše fungoval coby spojka mezi manažerem a zbytkem týmu. Od Wengera potom odkoukal leccos z herního stylu a v Lyonu úspěšně aplikoval útočně laděnou formaci 4-4-2.

Rémi Garde si během tří let v čele někdejšího suveréna francouzské scény vypracoval reputaci trenéra, který do značné míry důvěřuje neprověřenému mládí. V sestavě Lyonu hlavně díky němu pravidelně figuruje až osm odchovanců a podobný přístup nyní uvítají také v Birminghamu. Dvojice tvořivých mladíků Carles Gil - Jack Grealish by snad opět měla startovat bok po boku a Jordan Amavi spolu s dalšími francouzskými legionáři jistě zaslouží další šanci v základní sestavě.

V pondělí si Villans odbyli jediné utkání pod dohledem Kevina MacDonalda a s Tottenhamem ho nakonec prohráli 3:1, aniž by vykázali jakékoliv změny k lepšímu. Vínoví takto od prvního kola získali jediný bod a Garde si sám uvědomuje, že jeho mise ve znění "dovézt Villu k záchraně" automaticky skýtá množství úskalí. Pokud AVFC prohraje i poosmé v řadě, vytvoří vlastní - notně neblahý - rekord v dějinách Premier League.

Pouhé čtyři zápasy stačily Manchesteru City k zajištění postupu do osmifinále Ligy mistrů, což je v jejich případě vpravdě nevídaná dominance na mezinárodní scéně. Bleděmodří přitom aktuálně vládnou i bez zraněného Kuna Agüera, jehož absence naopak odemkla rozjetého Raheema Sterlinga a útočníka Wilfrieda Bonyho (čtyři góly v šesti soutěžních duelech).

Kromě Agüera Manuel Pellegrini postrádá rovněž Zabaletu, Silvu a Nasriho, naopak ex-Villan Fabian Delph spolu s Clichym již v týdnu zasedli mezi náhradníky a poperou se o základ. Kevin De Bruyne pro změnu v Seville cíleně odpočíval a spolu s Kelechim Iheanachem se pravděpodobně vrátí do sestavy.

Ashley Westwood si proti Tottenhamu poranil hlavu, takový menší úraz by mu však nyní ve startu zabránit neměl. Micah Richards si odpykal krátký trest a patrně se vrátí na stopera. Gabriel Agbonlahor má lehčí problémy s lýtkem, což pro Gardeho vytváří ideální příležitost tragicky hrajícího kapitána konečně posadit.
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Guzan - Bacuna, Richards, Lescott, Amavi - Gueye, Veretout, Westwood - Ayew, Gestede, Grealish
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Hart - Sagna, Otamendi, Kompany, Kolarov - Touré, Fernandinho - Navas, De Bruyne, Sterling - Bony
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 8.50 - 5.25 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Arsenal FC - Tottenham Hotspur  (neděle 17:00)
Jen málo severolondýnských derby předcházela taková výsledková forma obou zúčastněných jako letos. Tottenham od prvního kola v lize ani jednou neprohrál, Arsenal zase přes tápání na mezinárodní scéně doma nikterak nezahálí a vyhrál rovnou sedm z posledních osmi střetnutí. Kdo tedy bude při nedělním večeru šťastnější?

Pokud sezona 2013/14 přinesla kvalitativní úpadek historicky nesmírně atraktivního zápolení dvou nerozlučných rivalů, letošní kalendářní rok má veškeré předpoklady vrátit severolondýnské derby do starých kolejí. V únoru byly oba mančafty rovněž velmi dobře naladěny a při výhře 2:1 úřadoval Harry Kane - jaký příběh ale napíše nadcházející duel?

Stejně jako na jaře 2013 a 2014 i toto derby následuje bitvu Arsenalu s Bayernem; bitvu s opětovně frustrujícím, leč přeci jen odlišným výsledkem pro červené.

Před dvěma lety šlo o ostudný debakl před zraky domácího publika, rok a půl zpátky to byla povzbuzující, i když ve výsledku neužitečná remíza 1:1, a tentokrát se jedná zase o nejtěžší porážku, jakou kdy Gunners v evropských pohárech utrpěli (1:5).

Kanonýři přitom do Bavorska zajížděli s chutí; po domácí výhře nad týmž soupeřem a prodloužení vítězné ligové série. Ve čtyřech z minulých pěti kol Arsenal skóroval minimálně třikrát, a tak není divu, že právě z jeho řad se rekrutoval oficiální hráč měsíce října. Před střelcem Alexisem Sánchezem možná mohl dostat přednost (Giroudův) vrchní asistent Mesut Özil, to však ve výsledku není příliš podstatné.

Rovněž Spurs si v nedávné době připisovali na konto jasné výhry: v září deklasovali Man City, v říjnu Bournemouth a čerstvě potom také Aston Villu, ačkoliv tam dojížděli přinejlepším na půl plynu. Harry Kane se aktuálně trefil už ve třech po sobě jdoucích soutěžních kláních, a tak není vyloučeno další zatížení rivalova konta.

Arsenal před výkopem ostře sledovaného souboje sráží důvěrně známý neduh: plná marodka. "V tuhle chvíli máme mimo hru příliš hráčů. Upřímně mi to dělá velké starosti, protože máme teprve listopad a s blížícím se vánočním obdobím máme vyřazených už tolik hráčů," lamentoval Arsene Wenger, který si přitom v létě vystačil jedině s posilou na brankářský post.

Zranění se momentálně dotýkají především britského jádra Gunners, když jediným zdravým jedincem je kuriózně zrovna notoricky známá 'skleněnka' Kieran Gibbs. Starty Walcotta, Oxlade-Chamberlaina, Ramseyho, Wilsherea i Welbecka jsou jinak vyloučeny, což dále platí pro Rosického a zřejmě i Artetu. Čerstvě pak mezi marody přibyl Héctor Bellerín s bolavými třísly.

Naopak Laurent Koscielny by se měl tak akorát včas zbavit svých problémů s kyčlí, což pro Wengera znamená možná vůbec nejzásadnější zprávu. Bez Francouzovy pomoci by zřejmě Petr Čech na vyrovnání Jamesova ligového rekordu v počtu udržených nul (169) nemohl ani ve snu pomýšlet.

Co se stavu v táboře Tottenhamu týče, Danny Rose by se měl stihnout oklepat z menší bolístky utržené v pondělní dohrávce s Aston Villou. Na Clintona Njieho bude naproti tomu ještě příliš brzy, zatímco Son Heung-min má za sebou už alespoň cameo ve čtvrtečním měření sil s Anderlechtem (2:1).

Kohouti naposledy Emirates Stadium zvládli vyloupit roku 2011, když následně prchnuvší trojice Bale - Van der Vaart - Kaboul otáčela z 0:2 na konečných 3:2. Dokáže nyní Tottenham takový kousek napodobit nebo se spíše bude opakovat zářijový úspěch Arsenalu ve třetím kole Ligového poháru?

O tom se můžete sami přesvědčit od 17:00 našeho času. Rozhodčím zápasu bude veterán Martin Atkinson, pod jehož dohledem Gunners nezvládli ani jedno ze tří severolondýnských derby (kde se dohromady urodilo neskutečných 17 branek).
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Čech - Debuchy, Mertesacker, Koscielny, Monreal - Coquelin, Cazorla - Campbell, Özil, Sánchez - Giroud
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Walker, Alderweireld, Vertonghen, Rose (Davies) - Dier, Alli - Lamela, Dembélé, Eriksen - Kane
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 4.00 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Liverpool FC - Crystal Palace  (neděle 17:00)
Že by se konečně Liverpool překlenul do nové úspěšné éry? Pod vedením Jürgena Kloppa začíná vyhrávat jeden zápas za druhým a k solidnímu umístění se blíží i v Premier League. Dnes Reds čeká důležitý střet sousedů v tabulce - na Anfield Road přijede Crystal Palace.

Když se naposledy Eagles na půdě Liverpoolu představili, o jejich výkon vlastně vůbec nešlo. Steven Gerrard se tehdy loučil se stadionem, na kterém strávil svou úchvatnou kariéru. Pardewova parta ovšem potvrdila svoji venkovní formu a jednomu z nejlepších záložníků anglické historie domácí derniéra zhořkla.

Porážku 1:3 chce nyní Liverpool odčinit, navíc má velkou motivaci - pokud Crystal Palace porazí, bodově se dotáhnou na šestou a sedmou příčku. Formu mají vynikající - za poslední dva týdny vyhrály tři duely ve všech možných soutěžích. V ligovém poháru vyřadili Bournemouth, pak senzačně vyplenili Stamford Bridge, načež v Evropské lize vyhráli na půdě Rubinu Kazaň. Tento zápas byl obzvlášť důležitý, protože Kloppova parta vyhrála v Evropě letos vůbec poprvé.

Teď se ale musí soustředit na Premier League, do utkání s Palace patrně opět nasadí všechny největší opory, jež ve čtvrtek nehrály od začátku. Coutinho, Lallana či Škrtel se těší na opětovnou nominaci, kterou naopak opět propásne zraněný kapitán Jordan Henderson. I on se ale blíží k návratu alespoň do tréninku.

Crystal Palace je v o poznání horší pozici. Liverpool neprohrál už 11 zápasů v řadě, zatímco svěřenci Alana Pardewa dokázali z posledních čtyř soutěžních klání jen jedinkrát remizovat. Zbytek zápasů prohráli, včetně debaklu 1:5 od Man City v ligovém poháru. Onen bod získali proti druhému celku z Manchesteru minulý týden.

Orli mají největší problém s ofenzivou, především útočníci se nedokážou dostat do formy. Bamford ani Gayle góly nedávají, Wickham s Chamakhem jsou zranění a Campbell už ani nehrává. Dá se tak počítat, že hrot obsadí Yannick Bolasie nebo zmíněný Gayle, který má drobné zdravotní potíže. Ty do duelu nevpustí ani Korejce Lee.
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Mignolet - Clyne, Škrtel, Sakho, Moreno - Can, Lucas - Firmino, Lallana (Milner), Coutinho - Benteke
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Hennessey - Ward, Dann, Delaney, Souaré - Cabaye, McArthur - Zaha, Puncheon, Sako - Bolasie
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.65 - 3.90 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AFC Bournemouth - Newcastle United  (sobota 13:45)
Sobotní program Premier League začne ryzím soubojem o udržení. Sedmnáctý Bournemouth přivítá na svém stadionu osmnáctý Newcastle, přičemž oba celky od sebe dělí jediný bod. Ani jeden z týmů se logicky nenachází v dobrém rozpoložení, Cherries prohráli tři zápasy v řadě a Magpies zase už dva duely nedali gól.

Proti Bournemouthu přitom mají naprosto dokonalou příležitost. Obrana Eddieho Howea si v posledních týdnech počíná velmi špatně až naivně a z minulých tří zápasů si odnesla dvanácti inkasovaných branek. Téměř polovinu z nich zavinili brankáři, kteří se nyní v brance střídají jako postavy na orloji. Ani tentokrát není jisté, kdo nastoupí, jednička Artur Boruc má totiž drobné zdravotní potíže.

Marodka trápí nováčka Premier League od začátku sezóny, vedle Boruce visí otazník i nad stoperem Stevem Cookem. Mimo hru jsou pak dlouhodobě zranění Callum Wilson, Max Gradel a Tyrone Mings. Naproti tomu Newcastle žádné čerstvé raněné nemá, naopak obránci Janmaat s Mbabuem jsou fit.

Straky však mají problémy spíš s ofenzivou. Od šestigólové kanonády Norwichi vyšli Wijnaldum a spol. dvakrát za sebou naprázdno - výkonově však šli výrazně nahoru. Sunderlandu podlehli po skvělé první půli a kontroverzním vyloučení Colocciniho, zatímco v utkání se Stoke nevyhráli jen kvůli fenomenálnímu výkonu Jacka Butlanda.

Oba týmy nyní čeká přelomový zápas, který může v konečném důsledku hrát výraznou roli v boji o udržení. Půjde prakticky o obnovenou premiéru, Newcastle se s Bournemouthem utkal naposledy v lednu roku 1992, kdy Cherries lépe zvládli odvetu ve třetím kole FA Cupu.
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Boruc - Francis, Distin, Cook, Daniels - Gosling, Surman - Ritchie, Arter, Pugh - Murray
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Elliot - Janmaat, Mbemba, Coloccini, Dummett - Sissoko, Anita, Tioté, Wijnaldum - Ayoze Pérez, Mitrović
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.60 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Leicester City - Watford FC  (sobota 16:00)
Kdo by to před sezónou tušil, že Leicester s Watfordem spolu svedou souboj o horní polovinu tabulky nebo dokonce o úplnou špičku. Svěřenci Claudia Ranieriho se v případě vítězství posunou na stejnou úroveň s Man City a Arsenalem, zatímco Watford může poskočit až na sedmé místo. Taky půjde o střetnutí tří nejlepších střelců Premier League, kteří od srpna plní titulky všech médií.

Leicester zvládl dokonale už závěr minulé sezóny - na "great escape" pak navázali ve stejně skvělém stylu. Za posledních dvacet zápasů prohrál jen dvakrát, naopak si připsal hned 13 vítězství. Z jasného kandidáta na sestup se tak stal poměrně reálný bojovník o pohárovou Evropu.

Toto tvrzení je nicméně poměrně pevně podloženo jednou nutnou podmínkou - totiž setrváním hvězdného dua Riyada Mahrez - Jamie Vardy. Tito dva si podmanili Premier League ve velkém stylu; Vardy nasázel už jedenáct gólů, přičemž se trefil v posledních osmi zápasech v řadě. Mahrez mu pak zdatně sekunduje, když se trefil už sedmkrát a u dalších mnoha branek asistoval.

Liškám vyšel dokonale minulý měsíc, ze čtyř zápasů získal deset bodů - posledně vyhrál na horké půdě West Bromwiche. Teď se utkají s Watfordem, který se poměrně dlouho trápil, ale probral se v ten správný čas. Navíc se do ideální formy dostala jeho hlavní opora.

Odion Ighalo sice začátek sezóny prožívá ve stínu právě Vardyho nebo Mahreze - pro svůj celek je však možná ještě důležitější než tito dva. Watford nastřílel v jedenácti zápasech pouhých deset gólů; celých sedm z nich nicméně obstaral nigerijský forvard. A zbytek? Na další dva Ighalo nahrál a ten poslední má na starosti už portský Miguel Layún.

Proti Stoke právě Ighalo dvakrát asistoval a postaral se o vítězství 2:0, tutéž výhru zařídil někdejší hráč Udinese proti West Hamu dvěma vstřelenými góly. Tento zápas sice nedohrál, ale měl by být k sobotnímu utkání fit. Drobný šrám trápil shodou okolností i Vardyho, ale i on je fit.
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Simpson, Huth, Morgan, Fuchs - Albrighton, Drinkwater, Kanté, Schlupp - Mahrez - Vardy
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Gomes - Nyom, Cathcart, Britos, Aké - Watson, Capoue - Anya, Deeney, Abdi - Ighalo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.75 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Manchester United - West Bromwich Albion  (sobota 16:00)
Manchester United dokázal v úterý po čtyřech zápasech konečně zvítězit, když přehrál CSKA Moskva. První listopadový ligový duel čeká ekipu Louise van Gaala v sobotu odpoledne, kdy na do Divadla snů přicestuje West Bromwich Albion.

Baggies v předcházejícím kole podlehli výborně hrajícímu Leicesteru, přestože proti favorizovanějšímu protivníkovi po poločase zásluhou Rondóna vedli. Už ale aspoň odevzdali nelichotivý přídomek "nejméně skórující tým v Premier League" Stoke City. Příliš gólu však letos nestřílí ani Red Devils - před brankou soupeře se jim nedařilo především v poslední době, kdy se během pěti soutěžních zápasů z přesné trefy radovali pouze dvakrát.

I kvůli nepříliš atraktivní hře je celek z Old Trafford terčem kritiky z řad médií i fanoušků. "Pokud můžu poradit našim příznivcům, kritizujte manažera, ne hráče. Je velmi náročné hrát za Manchester United pod takovým tlakem. Raději pískejte na mě, já se s tím po mnohaletých zkušenostech dokážu vyrovnat," řekl na tiskové konferenci Louis van Gaal.

Lodivod United se pak vyjádřil i ke zdravotnímu stavu jeho kádru. "Nemáme žádné nové zranění. Morgan (Schneiderlin) dnes po nemoci poprvé trénoval, tudíž musíme počkat, jak to s ním bude vypadat. Zraněný je Antonio Valencia, suspendovaný zase Matteo Darmian," připomněl van Gaal, který kromě zmiňovaných hráčů bude postrádat ještě dlouhodobě zraněného Luka Shawa.

Ačkoliv se West Bromwichi příliš nevěří, je důležité poznamenat, že poslední dva duely na Old Trafford vyhrál. V září 2013 zde tehdy ještě parta Steva Clarka zvítězila 1:2, letos v květnu pro změnu 0:1. V dokonání hattricku pochopitelně kromě fanoušků doufá i kouč Baggies Tony Pulis. "Myslím, že to bude složité. Když se podíváte, kolik peněz Louis utratil za posily, na šířku jejich mužstva, zdá se to nemožné. Nicméně pokud všech jedenáct hráčů nechá na hřišti všechno, tak kdo ví," věří.
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Young, Smalling, Jones, Rojo - Carrick, Schweinsteiger - Mata, Herrera, Martial - Rooney
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Myhill - Dawson, McAuley, Evans, Brunt - Sessegnon, Fletcher, Yacob, McClean (Morrison) - Berahino, Rondón
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.35 - 5.25 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sunderland AFC - Southampton FC  (sobota 16:00)
Ve vynikající formě hrající Southampton čeká výjezd daleko na sever, v hrabství Tyne-Wear poměří síly s tamním Sunderlandem, který se v letošní sezóně zatím prezentuje prachmizerně, minulý týden si navíc odvezl šestigólový příděl z Goodison Parku. Nicméně Black Cats se s tímto soupeřem daří, vždyť Saints na Stadium of Light zvítězili naposled před více jak dvanácti lety.

Od návratu celku z přímořského města do Premier League dokázal Southampton Sunderland porazit pouze jednou a nutno dodat, že to stálo za to. Před rokem na St. Mary’s Stadium domácí svého soka naprosto rozdrtili a nasázeli mu rekordních osm gólů. Nicméně letos v květnu se už zase radovali Black Cats a jejich příznivci věří, že v úspěšné bilanci budou pokračovat - tři body v současné situaci potřebují jako sůl.

Nový trenér Sam Allardyce zatím na severovýchodě Anglie příliš nezáří, i když si fanoušky zcela jistě výrazně posunul na svou stranu výsledkově jednoznačným derby s Newcastlem. Avšak venkovní zápasy už tak dobře nedopadly. "Nejsme v situaci, kdy bychom nutně museli zvítězit. Především nesmíme prohrát. Oproti poslednímu utkání (2:6 s Evertonem) musíme být mnohem zodpovědnější," ví bývalý kouč West Hamu.

"Víme, že Sunderland bude tvrdě bojovat. Hrají doma a potřebují body, nacházejí se ve složité situaci. Takový soupeř bývá někdy velmi nebezpečný," varuje manažer Southamptonu Ronald Koeman, jemuž bude v sobotu kromě stále zraněného útočného dua Shane Long - Jay Rodríguez kvůli karetnímu trestu scházet také defenzivní středopolař Viktor Waynama. Na stejném postu musí řešit absenci i Sam Allardyce, jenž postrádá zkušeného Cattermola.
Sunderland AFC - pravděpodobná sestava:
Pantilimon - Jones, Coates, Kaboul, Yedlin - Larsson, M'Vila, Rodwell, Johnson - Defoe, Fletcher
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
Stekelenburg - Soares, Fonte, Van Dijk, Bertrand - Clasie, Romeu - Davis, Mané, Tadić - Pellé
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.75 - 3.80 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
West Ham United - Everton FC  (sobota 16:00)
Minulý týden dokonale ukázal, jak je Premier League krutá. West Ham od konce srpna neprohrál, ze sedmi zápasů vyhrál celých pět a zaslouženě atakoval úplnou špičku tabulky. Stačil však jeden špatný výkon s Watfordem, jedna porážka a Kladiváři jsou najednou až šestí. Teď doma hostí nabuzený Everton, který v neděli nevídaně smetl Sunderland.

Když West Ham přijel na hřiště Hornets, byl nejobávanějším venkovním týmem ligy. Ta porážka byla vůbec první v sezóně na cizím stadionu. Svěřencům Slavena Biliće zlomila vaz nekoncentrovanost, a to především u jeho útočníka Andyho Carrolla, který zavinil první gól a v ofenzivě si rovněž počínal jako slon v porcelánu.

Proto visí nad pozicí hrotového útočníka velký otazník. Jednička Diafra Sakho je zraněný a dalším urostlým borcem dopředu je právě Carroll, který by si však start úplně nezasloužil. Ve frontě tak stojí Nikica Jelavić nebo Enner Valencia a Mauro Zárate, kteří by mohli nastoupit i na křídlech.

Zato na levém křídle Evertonu je o obsazení stoprocentně jasno. Arouna Koné tam minulý týden proti Sunderlandu explodoval, když soupeře rozbil hattrickem a jednou asistencí. Jen o jeden "kanadský bod" méně si připsali Romelu Lukaku a Gerard Deulofeu, takže útočná parta Roberta Martíneze má o sebevědomí postaráno.

Toffees jej potřebovali jako sůl, předtím se totiž celou sezónu potáceli uprostřed tabulky - kde jsou ostatně i nyní. Blues nezvládli náročný program, kdy hráli s Liverpoolem, Manchesterem United a Arsenalem, z nějž vytěžili jen bod. Další vítězství by jim ovšem pomohlo posunout se výše do blízkosti boje o pohárovou Evropu, kam se po roční pauze touží vrátit.

Proti Kladivářům k tomu mají zdánlivě ideální příležitost. Ti dnes na domácí půdě nejsou úplně suverénní, navíc na Everton vůbec neumí. V Premier League s ním prohráli šestkrát v řadě a hned čtrnáct zápasů už čekají na vítězství.

Kromě Sakha bude West Hamu chybět stoper James Collins, který dostal minulý zápas červenou kartu. Nahradit by jej měl Winston Reid, který se naopak po zranění vrací do zápasové praxe. Everton přišel o zraněného Bryana Ovieda, jenž doplnil na marodce Leightona Bainese a Toma Cleverleyho.
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Adrián - Jenkinson, Tomkins, Reid, Cresswell - Kouyaté, Noble - Lanzini, Payet, Moses - Carroll (Jelavić)
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Howard - Coleman, Stones, Funes Muri, Galloway - Barry, McCarthy - Deulofeu, Barkley, Koné - Lukaku
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.60 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Norwich City - Swansea City  (sobota 16:00)
Norwich okusil pocit vítězství naposledy v pátém kole a to už je poměrně dlouhá doba. Následovalo šest marných pokusů o tři body a celý tým včetně manažera Alexe Neila věří, že na posedmé se to už povede. Na Carrow Road zavítá velšská Swansea, která také nemá na růžích ustláno.

Nejprve se zastavme u domácího týmu. Kanárci mají na svém kontě pouhá dvě vítězství a tři nerozhodné výsledky, což je s devíti body řadí na průběžné šestnácté místo, tedy jen dva body od sestupu! Před náročnou "vánoční" částí to jistě není dobrá výchozí pozice a tým manažera Alexe Neila má na čem pracovat. Domácí naposledy odjížděli z Etihad Stadium s nepořízenou, ale nezanechali vůbec špatnou stopu. Dokonce sahali po remíze, ale minutu před koncem proměnil pokutový kop Yaya Touré a body zůstali v Manchesteru.

Ani Swansea neprožívá radostné chvíle. V 10.kole sice konečně zvítězila, výsledkem 1:2 to odnesla Aston Villa, ale o týden později si nechala nadělit tři góly od Arsenalu a žádný tabulkový posun vzhůru se nekonal. Od týmu manažera Garryho Monka se rozhodně čekalo více, ale kdo ví, třeba nás Swansea ještě překvapí. Vždyť start do letošní Premier league neměla vůbec špatný, vrcholem formy pak byla výhra nad Manchesterem United. Labutě by v tuto chvíli určitě potřebovali větší střeleckou podporu od Bafetimbiho Gomise. Francouzský útočník se naposledy prosadil ve 4.kole v již zmiňovaném utkání proti Rudým ďáblům, od té doby mu ale zvlhl střelecký prach a Swansea na to dost doplácí.

Vzájemná bilance Norwiche a Swansea je vzácně vyrovnaná. Poslední vítězství ale drží Swansea, která koncem března loňského roku zvítězila 3:0.

Zatímco hosté budou postrádat pouze zraněnho Fultona, domácí mají o poznání více starostí. Na marodce stále evidujeme Andreu, Bennetta, Hoopera, Jarvise, Odjidju-Ofoa a Wisdoma. A aby potíží nebylo málo, do hry nemůže zasáhnout ani potrestaný Martin.
Norwich City - pravděpodobná sestava:
Ruddy - Whittaker, R.Bennett, Bassong, Oisson - Howson, Tettey, Mukumbu, Brady - Hoolahan - Jerome
Swansea City - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Naughton, Fernández, Williams, Taylor - Ki, Shelvey - André Ayew, Sigurdsson, Montero - Gomis
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.55 - 3.40 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stoke City - Chelsea FC  (sobota 18:30)
Dynamo Kyjev? Splněno. Teď před Josém Mourinhem stojí druhá, tentokrát ligová, výzva. Portugalec přitom vůbec nesmí být na stadionu, jeho svěřenci tudíž mají dokonalou příležitost ukázat, že zprávy z médií nejsou pravdivé. Čeká je duel na půdě Stoke City, kde se Chelsea představila před necelými dvěma týdny v ligovém poháru.

Blues zažívá hrůzné časy. Patnácté místo v tabulce, čtrnáct bodů ztráta na čelo, čtvrtá nejhorší obrana v Premier League... výčet před sezónou nemyslitelných statistik mistrovské Chelsea už vlastně ani nepřekvapuje. Blues vstoupili do sezóny nejhůř za čtvrt století a posunuli se na čelo tabulky nejslabších obhájců v historii soutěže. Dočkají se fanoušci konečně zlomu?

Zasloužili by si jej. Ve středu proti Dynamu Kyjev vystřihli Josému Mourinhovi krásnou podporu, když jich téměř 40 tisíc v závěru zápasu pělo jeho jméno. Právě utkání Ligy mistrů mohlo být klíčovým bodem v sezóně - Chelsea totiž i přes nepříznivý vývoj v závěru utkání strhli výhru na svoji stranu. Právě tento úkaz sebevědomí dřív obhájci scházel.

Velkým problémem by pro ně mohla být skutečnost, že v brance Potters bude opět stát Jack Butland. Mladý gólman Chelsea zničil už v poháru, ještě lépe potom zachytal v lize proti Newcastlu, kdy svému týmu vyloženě zachránil bod za bezgólovou remízu.

Defenziva je momentálně nejlepší stránkou Stoke. V říjnu udrželi tři čistá konta ze čtyř duelů, všechny na hřištích soupeřů. V útoku už mají o poznání větší potíže, jelikož dvakrát za sebou v Premier League zůstali na nule, přičemž si víceméně nevytvořili žádnou gólovou šanci.

V sobotu večer je může povzbudit alespoň ono vítězství ze vzájemného duelu s Chelsea - předtím totiž s Blues prohráli čtyřikrát v řadě. Navíc se jim vrací stoper Geoff Cameron, který by mohl obnovit dvojici s kapitánem Shawcrossem. Ve hře je však i dobře hrající Philipp Wollscheid. Hrát naopak nesmí Van Ginkel, který ve Stoke hostuje právě z Chelsea. José Mourinho může nasadit dva uzdravené borce - Pedro i Branislav Ivanović jsou fit.
Stoke City - pravděpodobná sestava:
Butland - Johnson, Shawcross, Wollscheid, Pieters - Whelan Adam - Shaqiri, Bojan, Arnautović - Mame Biram Diouf
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Begović - Ivanović, Zouma, Terry, Azpilicueta - Ramires, Matić - Willian, Fábregas, Oscar - Diego Costa
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.50 - 3.60 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Manchester City1181226:925
2.Arsenal FC1181221:825
3.Leicester City1164123:1922
4.Manchester United1163215:821
5.Tottenham Hotspur1155119:920
6.West Ham United1162322:1520
7.Southampton FC1145218:1317
8.Liverpool FC1145212:1217
9.Everton FC1144319:1516
10.Crystal Palace1151512:1116
11.Watford FC1144310:1016
12.West Bromwich Albion1142510:1414
13.Swansea City1134412:1513
14.Stoke City113449:1213
15.Chelsea FC1132616:2211
16.Norwich City1123615:239
17.AFC Bournemouth1122712:248
18.Newcastle United1114612:227
19.Sunderland AFC1113713:256
20.Aston Villa1111910:204

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1653)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele