Představení účastníků Eura 2024 - Slovinsko

13.06., 10:38
Profily, historie
Fanoušek Slovinska (© AFP)

Po dlouhou dobu se slovinský fotbal v očích běžného fanouška de facto rovnal Zlatkovi Zahovičovi. Na Euru 2000 zahořel, na mistrovství světa 2002 vzplál, a potom dlouho nic. Jednoho krátkého intermezza na mundialu 2010 si skoro ani nešlo všimnout, zatímco sedminásobný slovinský fotbalista roku Jan Oblak se ne a ne dočkat své první šance na velké scéně. Nyní přišla a očekávání dvoumilionové země celkem přirozeně nejsou nikterak přehnaná.

První účast slovinské repre na Euru 2000 lze opsat rekapitulací jejího debutu. Šokující vedení 3:0 nad ‘matkou’ Jugoslávií, nabitou primárně srbskými hvězdami italské Serie A jako Mihajlovićem, Mijatovićem či Stankovićem, značilo přiléhavou emancipaci odděleného státu, který sám býval fotbalově bezvýznamnou součástí federace (v jugoslávské éře pořádně do nároďáku pronikli jen účastníci MS 1974, Danilo Popivoda a Branko Oblak, a později Srečko Katanec). Následná ztráta téhož vedení, která ústila ve zklamané vypadnutí už ve skupině, byla zase neméně přiléhavým vyjádřením jakési tradiční pomíjivosti slovinského úspěchu.

To v zásadě platí pro Zahoviče samotného, ale také Valtera Birsu, střelce parádní branky na mundialu 2010 a slovinského fotbalistu roku téhož roku, který záhy na teoretickém vrcholu sil jen paběrkoval v Itálii, potažmo pro Kevina Kampla, který tutéž národní anketu opanoval rovnou dvakrát po sobě v obdobném věku, aby následně shořel v Borussii Dortmund. Oba se s reprezentací loučili roku 2018 krátce poté, co je pozdní vlastní gól proti Slovensku vesměs připravil o další možnost reprezentace svého národa na nejblyštivější mezinárodní scéně.

Pomíjivost je mnohdy symbolická i pro aktéry na slovinské klubové scéně, o čemž se naposledy přesvědčil celek z lázeňského města Rogaška Slatina. Ten ještě dekádu zpátky hrával pátou nejvyšší soutěž, loni přitom postoupil do té vůbec nejvyšší, a když v polovině sezony vypadal jako kandidát na sestup, jal se nečekaně a agresivně posilovat. Důsledkem bylo velmi silné jaro, vedoucí k relativně pohodlné záchraně, šokujícímu triumfu v domácím poháru (byť tomu náhoda chtěla, že se tak stalo proti druholigové Gorici) a... selhání ve snaze obdržet licenci pro sezonu nadcházející, vedoucí pro změnu k nucenému sešupu zpátky dolů.

NK Rogaška hraje na stadionu pro tisíc lidí, což zní jako směšně malé číslo, dokud si neuvědomíte, že národní stadion ve Slovinsku pojme o 15 tisíc lidí více, což zní jako směšně malé číslo, dokud si neuvědomíte, že ve Slovinsku dokupy prohání mičudu jen 60 tisíc registrovaných fotbalistů. (A nejspíš také 60 tisíc vášnivých lyžařů v jednom, jak známe zemi Tiny Maze, Petera Prevce, Timiho Zajce, Urši Bogotaj a Niky Križnar, zlatých to olympioniků ve sjezdu, obřím slalomu, respektive skocích na lyžích).

Dokáže letos Slovinsko trumfnout Chorvatsko, všemi vzývaný příklad balkánské země, která těží z nízké populace — oproti Slovinsku stále skoro dvojnásobné — absolutní maximum?

Fotbal v zemi

Fotbal ve Slovinsku skoro nejde vnímat jinak než prizmatem jedné z největších (a nejlepších) primadon všech dob. Krátce poté, co jeden z aktérů Večného derby, Olimpija Ljubljana, vyhlásil potupný bankrot (2005), stal se Zlatko Zahovič šéfem rivala z Mariboru, aby jej po letech útlumu opět dostal na vrchol. To se mu, i přes počáteční škobrnutí ve finále domácího poháru 2008 s reinkarnovanou Olimpijí (Interblock), nakonec povedlo. I díky Zahovičově schopném počínání na přestupovém trhu a mizivé konkurenci v zádech Maribor získal trofej v každé z nadcházejících devíti sezon (2008-17) a v celé éře excentrického sportovního ředitele vyhrál osm ze svých 16 titulů do dnešního dne. Ovšem nebyl by to Zahovič, aby si ve výsledku sám nepošlapal vlastní štěstí. Ačkoliv měl za sebou nekritické ultras, klub v podstatě neměl na výběr a musel ho na několik měsíců suspendovat poté, co na jedné pozápasové tiskové konferenci vyjel na novináře s narážkou na nedávné úmrtí jeho otce.

Podobně jako roku 2002 veskrze přerostl národní tým, o 18 let později přerostl vlastní klub.

Zároveň s otcem (byť veskrze nezávisle na něm) NK Maribor opustil také Luka Zahovič, dvojnásobný nejlepší střelec ligy, na níž byl už objektivně příliš dobrý, zároveň nastal očekávaný výkonnostní sešup u nejlepšího kanonýra historie ligy (tou dobou už 36letého Brazilce Marcose Tavarese) a mariborská dominance šla rázem do kytek. V posledních letech už slovinská kopaná poznala jiné "success stories” jako příběh NŠ Mury, nováčka prvoligové sezony 2018/19 z fotbalem žijícího města Murska Sobota, který ročník nato opanoval domácí pohár a poté i celou nejvyšší soutěž, aby na sebe vzápětí v Konferenční lize upoutal senzačním (byť tenkrát zároveň jediným) vítězstvím nad londýnským Tottenhamem.

Nyní je to na čele tabulky poměrně nepřehledný chaos. Maribor absolvoval dlouhé námluvy s tureckým mecenášem Acunem Ilıcalım, zůstane však nejspíš u dopisu vyjadřujícím záměr klub odkoupit. Ilıcalı má totiž být součástí obměněného vedení Fenerbahçe po znovuzvolení Aliho Koce prezidentem, takže z očekávané akvizice pravděpodobně sejde. To by mohlo dát znovu prostor Zahovičovi se do klubu vrátit po letech strávených ve vyhnanství televizního experta; i o takové variantě se v nedávné době ve slovinských novinách živě diskutuje. Olimpija mezitím sice loni získala svůj vlastní titul, ale jinak se zdá ztracená v chaotickém německo-chorvatském vedení, zatímco letošní mistr z Celje je zdaleka nejstabilnější entitou díky ruským investorům (najednou ta nenadálá štace Jiřího Jarošíka dává smysl, že?).

Infograficky

(©Livesport)

Turnajová historie

První dvě turnajové zkušenosti samostatné slovinské historie nešlo vnímat jinak než prizmatem jedné z největších (a nejlepších) primadon všech dob. Před Eurem 2000 Zlatko Zahovič v AEK Athény většinu sezony prostávkoval, protože nebyl za jedno s kvalitou řecké nejvyšší soutěže, aby pak na samotném šampionátu prskal všude kolem sebe, ale zároveň vzorně navázal na svých 10 kvalifikačních gólů (z týmových 15) a v prvních dvou utkáních třemi zásahy zadělal na šokující atak zlaté kopačky. Tou dobou již 29letý fotbalista s průměrem jednoho gólu na dva reprezentační starty byl ve svém věku jednoznačným objevem turnaje, a navzdory očekávání, že půjde do 7. týmu italské Serie A (Fiorentiny) zamířil rovnou k finalistovi Ligy mistrů a 3. týmu La Ligy (Valencie). Ne že by vše bylo sluníčkové, ale kouč Srečko Katanec tehdy odmítal, že by nebetyčný individualismus ‘ZZ Topa’ dělal neplechu. "Nezvládá se těžko, jen má pro sebe ty nejvyšší nároky.”

O dva roky později, na prvním slovinském mundialu, by už "dělal neplechu” znamenalo brutálně nedostatečné zhodnocení. Zahović se tentokrát nehádal primárně se spoluhráči jako na Euru, nýbrž rovnou s trenérem. První veřejnou ranou pod pás pro ambiciózní modlu muselo být Katancovo poraženecké zkonstatování, že "éra dospěla do svého konce”, po prvním nepovedeném utkání se Španělskem. Zároveň ale platilo, že co zkraje milénia teprve bublalo pod povrchem, tenkrát se vší vervou proniklo na veřejnost; a sice že Zahovič je hrdým synem Dolního Štýrska (s centrem v Mariboru), kdežto Katanec syn Ljubljany. Když tedy Zahovič v 63. minutě onoho otevíracího duelu přepouštěl místo Milenku Ačimovičovi, další ljubljanské ikoně, jednalo se pro něj o kulminaci dlouhodobého protežování "svých”. Zahovič cestou na lavičku nakopl láhev, utrousil jízlivou poznámku k Ačimovičovi, pronesl nesmrtelnou repliku připomínající Bohuše Stejskala ("Seš na hovno trenér, a byl jsi na hovno hráč. Mohl bych si koupit tebe, tvůj dům a celou tvou rodinu!”) a po třech dnech veřejné hádky s Katancem i neúspěšné intervenci premiéra Slovinska byl odeslán domů.

Věren své náladovosti Zahovič zanedlouho ukončil reprezentační kariéru, aby se ještě jednou na skok vrátil, slovinský fotbal se nicméně ihned po asijském fiasku začal odklánět od jedné silné osobnosti a přiklánět k výrazně týmovějšímu pojetí kopané. Na mistrovství světa 2010 už zajížděl mančaft bez jediné výrazné postavy (možná s výjimkou čerstvého slovinského hráče roku a hvězdy Udinese Samira Handanoviče), který se jakoby přirozeně stal součástí jedné z nejnudnějších skupin v dějinách šampionátu s Anglií, Alžírskem a USA. Alespoň že ten jediný pořádně gólový zápas tehdy zahrnoval rovněž slovinské aktéry (remíza 2:2 s USA).

S uzavřením této kapitoly, kdy Slovinci sice zvládli porazit oslabené Alžířany, ale nakonec jim k postupu chyběl bod s Anglií, se zároveň otevřela kapitola psaná Josipem Iličićem, protipólem Zahoviče, který spojuje Bosnu a Hercegovinu (skrze místo narození), Chorvatsko (skrze své předky) i Slovinsko (kde odmala vyrůstal), a také Ljubljanu (kde začínal) s Mariborem (kde navázal a nyní po veleúspěšné italské štaci pomalu končí). Iličić v reprezentasci debutoval v srpnu 2010 a užuž to vypadalo, že ho velký turnaj podobně jako jinou tvář nadcházející éry, Kevina Kampla, dočista mine. Nakonec si však po dvou letech absence v nároďáku vysloužil ještě jednu pozvánku — právě na tento německý svátek.

Cesta na šampionát

Podobně jako v případě Maďarska se jednalo svým způsobem o historickou kvalifikaci — první přímou vůbec. Do této chvíle Slovinsko zvládalo těžké baráže — na konci minulého tisíciletí odepřelo první Euro Ševčenkovi, na MS 2002 nepustilo Rumunsko na počátku post-hagiovské éry, o osm let později zaskočilo favorizované Rusy — ale jinak ani ťuk. Tentokrát, podobně jako v případě Maďarska, vytěžilo Slovinsko přímý postup z relativně snadné, severně laděné skupiny bez vyloženě věhlasného favorita. Dánsko dle očekávání skončilo první, zatímco hlavní úkol skončit před Finskem se začal plnit rozpačitě, prostřednictvím prohry 0:2 v Helsinkách. Domácí odveta byla sladká (3:0), a to stačilo.

V zásadě by se sice chtělo říct, že Slovinsko na Euro postrčila především finská domácí prohra s Kazachstánem, rozhodující byla ale spíš jeho samotná domácí remíza s Dánskem. Slovinci si sice ve dvou zápasech s favoritem skupiny vytvořily dokupy dvě gólové šance (plus parádní přímý kop), ale pointou je, že jim právě jenom vzájemné zápasy odepřely první flek.

Slovinci ani omylem herně nedominovali — podobně minimalistickým způsobem si mezitím poradili také se Severním Irskem — ale body sbírali utěšeně, ačkoliv v útočném vápně činili v průměru na zápas až o čtyři dotyky s míčem míň než Česko (na úrovni Islandu či Irska).

Trenér — Matjaž Kek

(©AFP)

Ve Slovinsku mají v zásadě zkušenost se dvěma typy výrazných osobností na trenérských či ředitelských pozicích. Na jedné straně stojí Zahovič a Branko Oblak, možná nejlepší slovinský fotbalista historie a trenér reprezentace v letech 2004-06, kteří strávili jednu půlku kariéry nadáváním na všechno a všechny kolem sebe, a druhou půlku omluvami (v případě Zahoviče spíš ani to ne). Na straně druhé stojí distingovaní komunikátoři Katanec a Kek. U současného lodivoda národního týmu je nakládání s otázkami novinářů obecně často zmiňováno jako jeho hlavní přednost, což je nejspíš rovnou měrou dobrá i špatná zpráva.

Ne snad že by Kek byl špatným koučem. Dokonce by ani nebylo fér říct, že mezi jeho Slovinskem 2010 a rovněž jeho Slovinskem 2023 není žádný rozdíl, a že on sám nezaznamenal žádný osobnostní či profesní posun. Mezitím si přeci odbyl rekordně dlouhé nepřerušené angažmá v chorvatské lize, jako cizinec, v čele HNK Rijeky, která do jeho příchodu čekala ve stínu úhlavního rivala z hlavního města na svůj vůbec první titul. Toho se dočkala v sezoně 2016/17 rovnou v kombinaci s pohárem, když pokaždé v heroické bitvě přetlačila právě nenáviděné Dinamo; v lize šlo o epickou bitvu 88 a 86bodových celků (vesměs analogický závod k tomu letošnímu v podání Sparty a Slavii), na jejímž konci Dinamo přišlo o šňůru 11 po sobě jdoucích vavřínů, v poháru zase HNK nedovolilo rivalovi zkompletoval čistý hattrick díky výhře 3:1 na neutrální půdě ve Varaždinu. Patrně nikdo v novodobé historii nezpůsobil v chorvatském fotbale takový vítr jako právě Matjaž Kek.

Jenže zároveň nutno říct, že Kekovo Slovinsko přeci jen má potenciál být lehkým dinosaurem mezi účastníky letošního Eura, ztělesněnou vzpomínkou na rok 2010. V průběhu jeho první štace v čele slovinské repre (2007-11) si Kek získal přezdívku ‘Kekec’, což je souběžně slangový výraz pro "naivního blba”, ale taky populární hrdina stejnojmenného slovinského filmu, odkaz k vychytralému klukovi, který pomocí včasného vypuštění sovy zastraší pytláka. Při svém druhém angažmá Kek pravidelně nabývá obou podob: silné soupeře zvládá předčít (jako Portugalsko nyní v březnu, 2:0), zatímco slabé výkony často přichází proti těm nejslabším (jako Malta taky nyní v březnu, 2:2). Teď je na pětinásobném mistu s Mariborem v roli hráče (3x) i trenéra (2x) aby všem ukázal, že ta první tvář je také tou dominantní.

Tahoun týmu — Benjamin Šeško

(©AFP)

Ve 21 letech by se snadno kvalifikoval i pro následující sekci, ale to opravdu jen věkově. Jinak má vícerozměrnou kvalitu (při své délce 195cm se v něm snoubí rychlost i technika), konzistenci (letos se prosadil v 10 ze svých 17 bundesligových startů a zlomil více než 40 let starý rekord Rudiho Völlera pro nejmladšího střelce v sedmi po sobě jdoucích utkáních) i klidné, vyvážené (byť Kek by možná nesouhlasil), nesobecké vystupování staršího mazáka.

Slovinci jsou přesvědčení, že právě sledují rozvoj budoucí světové megastar. Šeškova postava i kariérní trajektorie (ze Salzburgu do Bundesligy) nápadně připomíná jistý blonďatý fenomén z Manchesteru a pravdou je, že podobnosti lze najít i v herním profilu. A stejně jako Haaland, ani Šeško zatím nikam nespěchá a nejprve plánuje pořádně prorazit v Německu, proto těsně před výkopem Eura podepsal nový vylepšený kontrakt do léta 2028.

Ač jej výška předurčovala spíše k pokračování v tradici otcova řemesla brankáře, a matčina národnost pro změnu k reprezentování Bosny a Hercegoviny, ze Šeška nakonec vyrostl fantastický útočník pro Slovinsko i RB Lipsko, kde si jej fanoušci užívají v trochu jiné poloze (často driftujícího do pravých křídelních prostor, kdežto v repre se drží ve středu). Pokud teď na Euru vstřelí gól pravačkou (v Bundeslize šestkrát), levačkou (3x) i hlavou (5x), nebuďte překvapení; v Německu bude doma a mnoho kompletnějších útočníků po světě neběhá.

Na prahu slávy — Adam Čerin

(©AFP)

Prosadit se do velezkušené a vyrovnané záložní řady Panathinaikosu není žádná sranda, a přece to Adam Gnezda Čerin dokázal. Bodů sice nesbírá mnoho, ale jeho levačka dovede kouzlit (mimo jiné ze standardek, když touto cestou v kvalifikaci vytvořil 13 šancí), a Čerinův profil je natolik komplexní, že jeho příspěvek vždy bude cítit na obou polovinách hřiště. Podle databáze Opta Čerin na cestě na druhé slovinské Euro suverénně nejvíc šancí pro spoluhráče (23; druhý Stojanović přispěl ke 12, třetí Šeško jen 7). To je neuvěřitelná závislost. A do jisté míry to znají i v Aténách, kde si Čerin rozumí s krajanem Andražem Šporarem.

S trenérem Kekem se sice v Rijece těsně minul (hostoval tam v letech 2020-22), ale jeho bezbřehou důvěru si vybojoval tak jako tak; v kvalifikaci nechyběl ani minutu. Jako produkt vyhlášené akademie Domžale (spolu s kolegy-reprezentanty Janem Mlakarem a Jonem Gorencem Stankovićem) má solidní technický základ, který doplňuje nadstandardní herní inteligence, jež mu umožňuje spolehlivě fungovat i v nekryté středové dvojici v Kekově 4-4-2.

Pravděpodobná sestava a taktický profil týmu

Slovinsko je svým způsobem pokračovatelem uvadající tradice rigidní formace 4-4-2, jejíž vlajku na evropské, ba světové scéně tak dlouho sveřepě svíralo Švédsko (a stěží někdo jiný), zrovna oproti tomuto skandinávskému pojetí se však Slovinci docela výrazně odchylují. V bráně mají světovou extratřídu, kterou Švédové vždy postrádali. V Adamu Čerinovi mají box-to-box playmakera, které Švédové nikdy neuměli příliš produkovat, když sázeli spíše na opatrnější středovou dvojku. A jejich hlavní ofenzivní hvězda — Benjamin Šeško — rozhodně nependluje na křídle (jako Emil Forsberg), nýbrž obstarává komplexní servis na hrotu.

Hned mezi třemi tyčemi se bude patrně pohybovat naprostá alfa a omega případného úspěchu Slovinska na tomto turnaji. Jméno Jana Oblaka už sice mezinárodně nemá takový lesk jako v dobách, kdy nuloval střelce Barcelony a Bayernu na cestě do finále Ligy mistrů či vyrovnával 22 let starý rekord v počtu obdržených branek v La Lize (2015/16), ale do užší brankářské špičky se bezpochyby řadí i nadále. A co je nejdůležitější: Slovinsko vede jako kapitán a stabilně ho drží nad vodou. Dle databáze Wyscout v kvalifikaci na toto Euro pouze Oblakův rumunský protějšek pochytal dohromady více gólů nad očekávání (4,12).

Oblak se zároveň může spolehnout také na stoperské duo před sebou. Jaka Bijol bude ve 25 letech bojovat o posun o stupínek výše; stálice Udinese už delší dobu poutá zájem klubů jako Inter či AS Řím a pro Slovinsko představuje přirozeného nástupce Bostjana Cesara, který jej momentálně vede z pozice pravé ruky zkušeného hlavního kouče. Od prosince Bijol marodil, ale stihl se vrátit tak akorát včas, aby v březnu navázal na kompletní účast v kvalifikaci. Jeho role v Udinese se nicméně poměrně výrazně liší — obvykle ze středu podpírá obrannou trojku — což může na Euru vést k odkrytí nemalých rychlostních limitů ani ne tak jeho individuálně, jako spíš v kombinaci s obvyklým parťákem Mihou Blažićem, jehož výkonnostní strop zhruba odpovídá tomu, že ve 31 hraje za Lech Poznań. Blažič na druhou stranu není zcela neohrožen, tlačit na něj může David Brekalo.

Jak se dostáváme ke krajům obrany, narážíme na první výrazný problém. Ten přitom nespočívá ani tak ve startérech jako spíš v jejich zajištění. Nalevo Erika Janžu, dalšího třicátníka z polské ligy (Górnik), zastupuje Jure Balkovec, který je takovou obdobou Ricarda Rodrigueze posledních let — z jeho vrcholných dob, které strávil převážně v Itálii, zbyly už jen zajímavé standardní situace. Napravo je to ještě horší: jediným přirozeným backupem za čerstvého slovinského mistra Žana Karničnika je zároveň první volba na kraj zálohy, pro účely nároďáku přeškolený Petar Stojanović. Ten si ve skutečnosti na beku pořád zahraje, minimálně v určitých fázích hry, kdy sestupuje níže a vytlačuje Karničnika na post třetího stopera, a utváří tak extrémně důležitou dynamiku. Tu jakmile Slovinsko vinou zranění či vykartování ztratí, bude nejspíš nahrané. Karničnik je obecně utajeným žolíkem tohoto výběru; ve skvělé formě a schopný zaskočit i vlevo.

Na levém křídle se nejspíš v průběhu šampionátu strhne největší boj o místo na slunci. Jan Mlakar sice načínal oba přátelské zápasy před výkopem Eura (a v obou bodoval), zároveň je ale zvláštní pravonohou volbou, která se v kvalifikaci prosadila jen proti San Marinu. Bývalá teen senzace, která měla v 16 letech vyjít Fiorentinu na rovný milion eur, musí navíc odrážet silnou a přirozeně talentovanější konkurenci v osobě další nenaplněné naděje Sandiho Lovriće a Benjamina Verbiće, který roku 2018 vypadal neohroženě, avšak o jeden nešťastný přesun do Ukrajiny (v důsledku ruské agrese narychlo ukončený, spojený s osobními problémy) a dvě prosezené sezony v Aténách později je teď jeho výhled podstatně horší. V noze to však stále má, když právě on postupovou trefou sestřelil Kazachstán.

Ve středu pole trochu překvapivě nevyzbylo v konečné nominaci místo na Mihu Zajce, jehož nezahrnutí prakticky znamená rezignaci na jakoukoliv kontrolu a tvorbu hry. Ne snad že by to bylo překvapení, ale pokud je vaším jediným plánem B, ne-li C, 36letý Josip Iličić, nejste v úplně optimální situaci. Iličić měl sice vynikající druhou půlku sezony, ale pouze v Mariboru, a rozestavení 4-4-2 pro něj nenabízí skoro jakékoliv jiné vyžití než v roli žolíka (asi) do útoku.

Když už se nicméně smíříme s absencí spektakulárních dalekonosných pasů a jiných vymožeností, není středová dvojice žádný průšvih, to zas ne. Naopak, Čerin s Timim Elšnikem, dalším klubovým kapitánem, jsou ve skutečnosti velkými podpěrami týmu, a v případě, že to jednomu nepůjde, je vždy připraven naskočit vysoký a silný záložník z Trnavy, Adrian Zeljković, který už delší dobu vypadá na pokraji přestupu za lepším.

A konečně útok, výkladní skříň této verze slovinské reprezentace. Šeško přispěl pěti góly, a přesto nebyl tím hlavním hrdinou kvalifikace — tento titul náleží spíše jeho parťákovi a bývalému přestupovému cíli Slavie, Andraži Šporarovi. Vstřelil vedoucí gól Dánsku a dvěma příspěvky v Ljubljani pomáhal zlomit houževnaté Severní Irsko. Jeho výborný presink u půlící čáry vedl k pokoření Finska ještě uvnitř úvodní půlhodiny (při zcela zásadní domácí výhře 3:0). Od 29gólové průlomové sezony ve Slovanu Bratislava se sice posunul do podstatně klidnějších cca 10gólových vod, ale instinkt zabijáka nikam nezmizel. A kdyby náhodou zničehonic ano, po ruce je vždy Žan Celar — za poslední tři roky nejkonzistentněji pálící šutér švýcarské ligy s motivací vysloužit si přestup do top soutěže. Z lavičky je potom připraven naskočit klasický lafatovský typ forvarda v osobě Žana Vipotnika.

Program zápasů - skupina C

16.06.2024
18:00
Slovinsko
1:1
Dánsko
Stuttgart
20.06.2024
15:00
Slovinsko
1:1
Srbsko
Mnichov
25.06.2024
21:00
Anglie
0:0
Slovinsko
Köln

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Vid Belec
06.06.1990
APOEL Nikósie
Jan Oblak
07.01.1993
Atlético Madrid
Igor Vekič
06.05.1998
Vejle Boldklub
Obránci
Datum nar.
Klub
Jure Balkovec
09.09.1994
Alanyaspor
Jaka Bijol
05.02.1999
Udinese Calcio
Miha Blažić
08.05.1993
Lech Poznań
David Brekalo
03.12.1998
Orlando City
Vanja Drkušić
30.10.1999
PFC Soči
Erik Janža
21.06.1993
Górnik Zabrze
Žan Karničnik
18.09.1994
NK Celje
Petar Stojanovič
07.10.1995
UC Sampdoria
Záložníci
Datum nar.
Klub
Adam Gnezda Čerin
16.07.1999
Panathinaikos FC
Timi Elšnik
29.04.1998
Olimpija Lublaň
Jon Gorenc-Stankovič
14.01.1996
SK Sturm Graz
Tomi Horvat
24.03.1999
SK Sturm Graz
Josip Iličić
29.01.1988
NK Maribor
Jasmin Kurtić
10.01.1989
FC Südtirol-Alto Adige
Sandi Lovrić
28.03.1998
Udinese Calcio
Benjamin Verbič
27.11.1993
Panathinaikos FC
Adrian Zeljković
19.08.2002
Spartak Trnava
Útočníci
Datum nar.
Klub
Žan Celar
14.03.1999
FC Lugano
Jan Mlakar
23.10.1998
Pisa SC
Benjamin Šeško
31.05.2003
RB Lipsko
Andraž Šporar
27.02.1994
Panathinaikos FC
Zan Vipotnik
18.03.2002
Girondins Bordeaux
Nino Žugelj
23.05.2000
FK Bodø/Glimt

Autor: Tomáš Daníček / theguardian.com, theathletic.com, theanalyst.com, nogomania.com, ekipa24.si, World Soccer Magazine, x.com/sloveninho1

Komentáře (134)

Přidat komentář
Stannis Baratheon

Slovinsko.

Reagovat
Kejza

Iličić

Reagovat
mistr129

Reagovat
Witcher

Pogačar

Reagovat
Seydou Doumbia

Čeh, Kopitar, 150 Prevců, Kranjec a Doncic

Reagovat
Stannis Baratheon

Žižek

Reagovat
Heisenberg

Reagovat
JeséRodriguez

Vid Kavtičnik

Reagovat
Seydou Doumbia

jo to už je trochu mimo mé zorné pole

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Cotton

Jak může země s 2 miliony obyvatel mít tolik úspěšných sportovců v tolika sportech?

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
saysaymatter

zase tolik jich není, vyjmenoval prakticky všechny za posledních 15-20 let

Reagovat
Benfica

Jure Dolenac, Miha Zarabec, Dean Bombač, Gašper Marguč, Ana Gros...

Reagovat
St. Pauli

Je toho opravdu dosti. A to jsme ve vyctu opomenuli samotne fotbalisty - Oblak nebo Sesko jsou top. Mezi tech 150 Prevcu vyse patri i dalsi skokanky a skokani na lzicich. Dale rada atletek a atletu, v neposledni rade pak bezecke lyzovani, napr. Petra Majdic.

Reagovat
Benfica

Ja som len pustil pár mien z hádzanej.. tú posledné roky sledujem asi najviac zo všetkých športov vôbec

Reagovat
KnoxXx

a nenapises tam legendu Dragana Gajica

Reagovat
Benfica

joo ale on už nehrá na vrchole, navyše jeho vrchol bol asi v čase keď som nesledoval klubovu hádzanú vôbec.. možno tak pred rokom 2015.. btw to som nad tým rozmýšľal nedávno, že z obdobia možno 2008-2015 som síce každý rok pozeral MS/ME ale nepamätám si veľa mien hráčov, ktorí by hrali aj potom.. za všetkých asi Ivano Balič

Reagovat
Cotton

Pak taky zmínění cyklisté - Pogačar, Roglič, Mohorič

Reagovat
GjøvikFF

Taky basketbalisté mistři Evropy 2017, volejbalisté od 2015 třikrát vicemistři Evropy, 1x bronz.

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Nieuwendyk

Tina Maze nezapomeň.

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Seydou Doumbia

Možná dávají hodně peněz na sportovní programy a rozvoj? Náhoda to být nemůže.

Reagovat
Nieuwendyk

Primož Skokič Kolo Roglič

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
waynemarkrooney

Aleš Kokot

Reagovat
Frank Lampard 8

Reagovat
Cotton

GOAT

Reagovat
lampas

Primož Peterka

Reagovat
Seydou Doumbia

Primož Kozmus

Reagovat
Cotton

Primož Roglič

Reagovat
Moshe Dajan

Primož Ulaga

Reagovat
TOM HORAK

Chválím, toho jsem měl rád už jako desetiletej kluk za minulého režimu:-)

Reagovat
eleven11

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
St. Pauli

Lanišek <3

Reagovat
Kiss Me Polka!

janja garnbret

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
ratusek

Snežana Rodić, Maria Šestaková

Reagovat
Kepy_FCB

Zlatko Zahovič

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
Kucka

Tina Maze

Reagovat
ratusek

Reagovat
Nieuwendyk

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
waynemarkrooney

Reagovat
Swarley

Hlavne je to naaaaadherna země

Reagovat
Stannis Baratheon

Ano, ihned jsem si to tam zamiloval.

Reagovat
Swarley

Taky tak, byl jsem tam dvakrat a urcite to nebylo naposled

Reagovat
Stannis Baratheon

Člověk si připadá jako doma, ale zároveň v cizině. A hlavně jsou tam skvělí lidé.

Reagovat
Swarley

Presne

Reagovat
Cotton

Reagovat
Moshe Dajan

Vitomil Zupan

Reagovat
Mrzutý Jarmil

Hamšík nejede?

Reagovat
Front hell

Tak ten byl že slabšího soudku

Reagovat
Front hell

Ze

Reagovat
Seydou Doumbia

Slovinci budou takový outsider kterému každý bude fandit co? Takový Island styl.

Reagovat
Stannis Baratheon

To mi přijde že je spíš Albánie a Gruzie.

Reagovat
smazaný uživatel

Albánie určitě ne, tu většina lidí nesnáší.

Reagovat
oli9

Reagovat
Alan_Shearer

Reagovat
Stannis Baratheon

Tady v ČR ano. Ale ve zbytku Evropy/ světa jim dost přejou

Reagovat
Kepy_FCB

Tak tomu nevěřím...

Reagovat
saysaymatter

Reagovat
j_mrazik

Protože jsou tam všude muslimové.

Reagovat
lampas

Reagovat
mistr129

Reagovat
Kepy_FCB

Ale Gruzii budu přát

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ratusek

Reagovat
Cotton

Proč?

Reagovat
Nieuwendyk

Tak

Ale Quazimovi fandit budu

Reagovat
OTASi

Reagovat
Seydou Doumbia

Albánie spíš jak píše týpek dole, Gruzie může být

Reagovat
Kiss Me Polka!

Gruzie jednoznačně

Reagovat
Benfica

keď to zatiahnu v obrane, čo pravdepodbne áno, tak môžu na nich nadviazať

Reagovat
ACSeRw!n

jasne nejslabsi tym na sampionatu, ale preju jim at nedostanou nejaky sileny nakladacky

Reagovat
oli9

Nejspíš poslední místo ve skupině

Reagovat
havrys99

Janža nakonec udělal slušnou kariéru

Reagovat
Kop do titulků

Vyhořej jak papír

Reagovat
GjøvikFF

Remíza se Srby by byla super, cokoliv dalšího by byl příjemný bonus. Hlavně ať to není 0 bodů s 0 vstřelených gólů.

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Proč všude zvou tu Svitkovou?

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
lampas

Reagovat
Fodbalysta

Nemám vůbec nic proti propagaci ženského fotbalu, ale ona to jede všechno tak strašně na sílu, že je z toho slušný bizár.

Reagovat
ratusek

protože dobře saje? monty nevíš o tom něco? Případně by to z doslechu mohl vědět Štěpán

Reagovat
Moshe Dajan

Protože je lepší než Hyský a Brablbec.

Reagovat
Cotton

Votíková je lepší

Reagovat
Witcher

Tak to je lesba to už je na ně moc

Reagovat
Cotton

Aha, to je blbý, ale pěkná je

Reagovat
Me2win

Proč ne.

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
TOM HORAK

Jestli budou potit krev jako Žan Vipotnik, tak postoupí ze skupiny:-) Budu jim fandit

Reagovat
Heisenberg

Za Plečnika kurva fandím!!!

Reagovat
St. Pauli

Kdyz tak ctu ty nase vykriky slovinskych jmen, zajimalo by me, co vykrikuji slovinsti hipstri, kdyz chteji projevit sympatie k Cesku.

Reagovat
Kiss Me Polka!

Pastrňák,Čech, rosa, Schick, Kvitová, Ondra, Ledecká

Reagovat
St. Pauli

Pravda, ze diky Janje by toho Ondru dala vetsina.

Reagovat
Stannis Baratheon

Alekos

Reagovat
Moshe Dajan

porno, pivo, panděra!

Reagovat
Swarley

Kdyz jsem tam byl, tak jsem se s mistnim borcem co provozoval zipline bavil, jestli byl nekdy v CR... Tak se me ptal, jestli mame krasny hory, prirodu... Rikam, ze ne, ze ve srovnani s nima je to bida... Tak se me ptal, jestli mame krasny reky, jako maji oni treba Soču, tak rikam, ze vlastne to nemame ani omylem... Ptal se me na lidi, tak rikam, no tak v pohode jako u nich asi taky uplne nejsou...

Zakoncil to tim no vidis, tak co bych tam u vas delal...

Reagovat
fsada

Reagovat
lampas

Pokud to člověk bere takhle, tak smysl jet pro cizince do ČR má snad jen opravdu ta oziracka v Praze

Reagovat
Swarley

on to byl borec, ktery tam zil v horach, tam to fakt bylo nadherny a neresil treba historicky mesta a tak... Urcite i u nas se najdou pekny mista, ale pro nej to prostě nebylo, strasne zalezi, co hledas a co te bavi..

Reagovat
waynemarkrooney

Taky tam mám kámoše, který žije v Občině Bohinj a když poslal fotku výhledu z jeho okna, tak to byla fakt nádhera

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Freedo

Hahahahaha. Tohle shazování se je strašně ubohý.

Ve Slovinsku jsem byl a je to krásná země, ale to stejný lze říct o Česku. Nemáme sice tak vysoký hory, ale je tu taky spoustu hezké přírody. Lidi jsou potom všude buďto v pohodě nebo pitomci.

Reagovat
InsaneMate_21

TOP článok Slovincom budem fandiť.

Reagovat
Rudnevs

Hello !! Where are you from ?

- From Slovakia!

- Slovenia ?

- No no no... SloVAkia! ... Tatry, Kosice, Bratislava, Bryndzové halusky, Sagan, Hamsik, Slafkovsky...

- Aaaaa Slovakia!!! Fiso, blanar, radacofski, kotlar, simkoficova ...

- No no SloVEnia.

Moja krajina

Reagovat
Kiss Me Polka!

no nikdo mimo Slovensko a ČT ty politiky nezná.. navic zrovna Slovinsko dva roky zpátky měli podobného kokota za premiéra (a teď zase vede průzkumy )

Reagovat
Rudnevs

Len mi to napadlo k článku, lebo som ten vtip videl niekde pred pár dňami, čiže nebrať úplne doslovne. Koho mali Slovinci? Nejak to tam moc nesledujem.

Reagovat
Kiss Me Polka!

janša, orbanuv kámoš. jeho hvězdný moment přišel při amerických volbách 2020, kdy už po sečtení části hlasů poslal blahopřání k vítězství Trumpovi, a pak samozřejmě začal opakovat nesmysly o ukradených volbách, když to donaldovi nevyšlo...

Reagovat
Rudnevs

Diki som rad, ze takych kokotkov maju aj inde nez u nas. Hoc teda, tie eurovolby dopadli dost na prd pre viacere krajiny

Reagovat
Benfica

Reagovat
DelPiero137

Slovinsko - Srbsko bude vypjaty zapas? Je tam rivalita z Jugosky?

Reagovat
Moshe Dajan

Rivalita je mezi všemi, ale se Slovinci to není úplně na podřezávání krků...

Reagovat
GjøvikFF

Slovinci jsou úplně jinde, to není Balkán. Jestli někdo bude něco hrotit, tak maximálně Srbové, ale ti to hrotí s kýmkoliv.

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
mayday

Slovinsko je malé Rakousko spíš.

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Swarley

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
ratusek

Něco jako Skoti?

Reagovat
St. Pauli

Uz zase ten skolnik v sukni?

Reagovat
ratusek
Reagovat
Frank Lampard 8

Erik Janža, legenda Plzně

Reagovat
St. Pauli

A nakonec kariera, ze je na Euru v zakladu. Tam chybi uz jen Elvis Bratanovic, legenda Bohemky (a Teplic).

Reagovat
Frank Lampard 8
Reagovat
St. Pauli

Tam kariera sice neni, ale zase zivot ve Svycarsku, pokud si udela kontakty a mysli do budoucna, da se z toho zaridit taky hezky zivot.

Reagovat
St. Pauli

I kdyz teda ja ze Svycarska nejvic oblibuju Basilej, protoze je to Nemecko, zbytek mi prijde jako docela velika exotika.

Reagovat
Stannis Baratheon

Momentálně nejlepší střelec Euro.

Reagovat
Frank Lampard 8

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele