Představení účastníků Eura 2024 - Portugalsko

18.06., 00:38
Profily, historie
Ronaldo je jedním ze čtyř hráčů v týmu, který v roce 2016 vyhrál Euro. (© Reuters)

Nemohla to být suverénnější cesta, Portugalsko se kvalifikovalo na letošní mistrovství Evropy díky 10 vítězstvím v 10 zápasech. I proto jsou opět očekávání jejich fanoušků obrovská. Ze vzpomínek stále ještě nevymizel rok 2016, kdy Cristiano Ronaldo a spol. vybojovali trofej z Eura a země posedlá fotbalem by zase znovu a ráda prožila podobný triumf.

Mistři Evropy z roku 2016 a vítězové Ligy národů z roku 2019 se ve 21. století napevno usadili mezi elitou kontinentálního fotbalu. Od roku 2002 nikdy nechyběli na velkých turnajích a i když se občas kritizoval brzký konec, fakta jsou jasná: Portugalci jen ve dvou případech ze 13 účastí neprošli do play off.

Právě na mistrovstvích Evropy národní tým zažil největší zklamání i největší radost. Platiniho gól v prodloužení v semifinále Eura 1984, Zidanova penalta také v prodloužení semifinále Eura 2000 a nakonec hlavička Charistease ve finále ME 2004, která umlčela zaplněný Estádio da Luz, to byly tři těžké okamžiky, které Portugalce připravily od zápisů do historie. Nakonec ale zlaté vykoupení přišlo. To, když se náhradník Éder rozhodl v prodloužení finále s Francií vypálit daleko za velkým vápnem na bránu Huga Llorise a Portugalsko i bez zraněného Ronalda vyhrálo finále Eura 2016.

Obhajoba titulu nebyla zrovna oslnivá. Poslední evropský šampionát se hrál kvůli covidové pandemii až v roce 2021, Portugalsko sice postoupilo z těžké skupiny (s Francií a Německem) ze třetího místa, ale vypadlo už v osmifinále s Belgií.

V roce 2024 vypadá situace nadějněji. Trenér Roberto Martínez provedl tým kvalifikací bez ztráty jediného bodu, což je něco, co nikdo před ním v Portugalsku nedokázal. Pravda, soupeři jako Slovensko, Lucembursko, Lichtenštejnsko, Island či Bosna nebudili zrovna velké obavy, ale výkony týmu byly pokaždé přesvědčivé.

Poslední zápasy Portugalska (©Livesport)

Osm let po zlaté Paříži zůstali v týmu pouze Rui Patrício, Pepe, Danilo Pereira a Cristiano Ronaldo. Nová talentovaná generace však má však dostatečnou kvalitu, aby navázala na výkony svých předchůdců. Také je třeba připomenout, že v roce 2006 Portugalcům velký turnaj v Německu vyšel krásně - na mistrovství světa tehdy došli až do semifinále, kde padli s osudovým soupeřem z Francie.

Silné stránky

Góly, góly a góly. Jestli je tým Roberta Martíneze v něčem výjimečný, tak je to tah na bránu a schopnost skórovat. Zatímco předchozí trenér Fernando Santos praktikoval velmi pragmatický styl, bez velkých ofenzivních dobrodružství, což mnohdy vyvolávalo podiv, že techničtí Portugalci postrádají kreativitu, dnes je situace úplně odlišná.

Martínezův tým odehrál od začátku kvalifikace Eura včetně testů celkem 15 utkání a nastřílel 49 gólů! V kvalifikaci nasázel 15 branek Lucembursku (6:0 a 9:0) a dařilo se mu i v Bosně nebo v přípravě proti Švédsku. Pouze Slovinci dokázali v březnu v přátelském utkání uhrát nulu a zvítězit 2:0.

Ofenzivní sílu týmu tvoří jména jako Cristiano Ronaldo, Goncalo Ramos, Joao Félix, Rafael Leao, Diogo Jota, Francisco Conceicao, Bernardo Silva, Vitinha nebo Bruno Fernandes. Jedinou otázkou pro trenéra je tak najít způsob, jak tento potenciál využívat.

Že to nemusí být snadný úkol, naznačila některá jarní utkání s kvalitnějšími týmy. Například příprava s Chorvatskem ukázala, že se ofenziva může i trápit. Ale i když nefungovala souhra ve středu pole a tím pádem zůstala velmi slabá nabídka finálních přihrávek, ukázalo se, že variantou, jak překonat obranu soupeře, zůstává tank jménem Rafael Leao. Jeho energie dokáže dostat pod tlak jakoukoliv obranu a zároveň se můžete spolehnout, že to nebude jen o hrubé síle, ale i o fantazii.

Slabé stránky

Lehká kvalifikační skupina příliš neprověřila defenzivu, Portugalci inkasovali jen dvakrát a v obou případech zatížili jejich konto Slováci. Jarní série pěti přípravných zápasů však naznačila trable. Jen v jednom ze zmíněných utkání udržel tým čisté konto, ve zbylých čtyřech inkasoval minimálně dvakrát.

Pokaždé byla obranná linie postavena jinak, ale ať už se hrálo na tři stopery nebo Martínez vsadil na čtyřobráncový systém, nefungovalo to ideálně. A co víc, opravdu ze zmíněných utkání nemohl být moudrý ani sám trenér. Před prvním startem na Euru tak není zřejmé, jak defenziva - a hlavně střed obrany Portugalska - bude vypadat.

Ruben Dias je stálicí obrany. (©FPF)

Zdá se, že jedinou jistotou v obranné linii je Rúben Dias. Není ale jasné, kdo mu ve středu obrany bude dělat společnost. Pepe má viditelné fyzické problémy, Goncalo Inácio a António Silva jsou na velkém turnaji debutanty, a tak je možné, že volba padne na Danila Pereiru. Nuno Mendes by mohl hrát vlevo, i když do sestavy by se chtěl dostat i Diogo Dalot. Joao Cancelo by měl operovat na pravé straně.

Ideální sestava

V brance možná už skončil čas Ruie Patricia (i když v nominaci stále figuruje), jelikož v posledních měsících dostával stále více přednost Diogo Costa z Porta. Jestliže trenér Roberto Martínez zatím hledá ideální složení obrany, ve středové řadě má o pilířích naopak jasno. Otázkou spíš zůstává, jaký zvolí systém - v úvahu připadá jak 4 - 3 - 3, tak i 3 - 4 - 3).

Pozice Bruna Fernandese ve středu zálohy se zdá být jasná, v základu by měl hrát by i Joao Palhinha, který má tu výhodu, že umí zastat i defenzivní úkoly. Vitinhu nominuje na hřiště výjimečná sezona v PSG, kde byl samotným trenérem Luisem Enriquem zvolen nejlepším hráčem týmu.

Silná pak zůstane i lavička pro případné změny - Joao Neves jedním z nejlepších hráčů Benfiky a Matheus Nunes zase v Manchesteru City. Šestku může hrát jak Rúben Neves, tak i Danilo Pereira. Variant je mnoho a o žádných se nedá pochybovat, že by byly špatné.

Ideální sestava Portugalska pro Euro 2024 (©Livesport)

Totéž platí pro ofenzivu. Bernardo Silva je skvělou variantou na pravou stranu hřiště a není to jen o schponosti dát gól, ale i pro konstrukci hry. Podobně hraje Joao Félix na levé straně. Přednost ale zřejmě dostane Rafael Leao. Ronaldo je přirozený střelec gólů a na hřiště se dostane zřejmě i díky váze své osobnosti.

Kdyby tenhle základ nefungoval, může trenér Martínez zařadit nové prvky: Goncalo Ramos je hodně pracovitý, Diogo Jota má zase jiný styl, ale disponuje také vynikajícím smyslem pro góly. Pedro Neto hraje průnikově a umí si najít kolmice, Conceicao zase umí přitvrdit. Nominace nabízí všechno, co byste potřebovali.

Predikce

Zdá se, že postup ze skupiny by Portugalcům opět neměl uniknout, také by asi nikoho nepřekvapilo, kdyby jejich tým postoupil z první příčky. Pokud se teorie naplní, čekal by je v osmifinále třetí tým ze skupiny A, B nebo C. Postup samozřejmě nikdy není snadný úkol, ale Portugalsko by mělo být favoritem i v případném čtvrtfinále, kde se střetne s týmem, který vyhraje souboj celků ze druhých míst ve skupinách D (Francie, Rakousko, Polsko a Nizozemsko) a E (Slovensko, Ukrajina, Rumunsko a Belgie). To vše vypadá jako relativně otevřená cesta do semifinále. I proto budou chtít Portugalci základní skupinu vyhrát.

Program zápasů - skupina F

18.06.2024
21:00
Portugalsko
2:1
Česko
Lipsko
22.06.2024
18:00
Turecko
0:3
Portugalsko
Dortmund
26.06.2024
21:00
Gruzie
2:0
Portugalsko
Gelsenkirchen

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Diogo Costa
19.09.1999
FC Porto
Rui Patrício
15.02.1988
AS Řím
José Sá
17.01.1993
Wolverhampton Wanderers
Obránci
Datum nar.
Klub
João Cancelo
27.05.1994
FC Barcelona
Diogo Dalot
18.03.1999
Manchester United
Rúben Dias
14.05.1997
Manchester City
Gonçalo Inácio
25.08.2001
Sporting CP
Nuno Mendes
19.06.2002
Paris Saint-Germain
Pepe
26.02.1983
FC Porto
Nélson Semedo
16.11.1993
Wolverhampton Wanderers
António Silva
30.10.2003
SL Benfica
Záložníci
Datum nar.
Klub
Francisco Conceição
14.12.2002
FC Porto
Bruno Fernandes
08.09.1994
Manchester United
João Neves
27.09.2004
SL Benfica
Matheus Nunes
27.08.1998
Manchester City
Pedro Neto
09.03.2000
Wolverhampton Wanderers
Rúben Neves
13.03.1997
Al Hilal FC
João Palhinha
09.07.1995
Fulham FC
Danilo Pereira
09.09.1991
Paris Saint-Germain
Bernardo Silva
10.08.1994
Manchester City
Vitinha
13.02.2000
Paris Saint-Germain
Útočníci
Datum nar.
Klub
Diogo Jota
04.12.1996
Liverpool FC
João Félix
10.11.1999
FC Barcelona
Rafael Leão
10.06.1999
AC Milán
Gonçalo Ramos
20.06.2001
Paris Saint-Germain
Cristiano Ronaldo
05.02.1985
Al Nassr FC

Autor: Livesport.cz / Bruno Henriques

Komentáře (25)

Přidat komentář
Benfica

malý detail, Portugalsko nechýbalo ani na Euro 2000. Síce ešte tesne v 20 storočí, ale séria je ozaj dlhá

Reagovat
Franta Jetel

,,Joao Neves jedním z nejlepších hráčů Benfiky a Matheus Nunes zase v Manchesteru City" Nunes rozhodně Ono těch detailů bude víc...

Reagovat
Benfica

No João Neves bol jednym z najlepších hráčov Benficy, ak nie vôbec najlepší.. ale top 2 určite

Reagovat
Franta Jetel

Týkalo se to té části s Nunesem... João platí.

Reagovat
Benfica

možno chcel napísť Bernardo Silva

Reagovat
Kop do titulků

Největším soupeřem Portugalska jest Ronckovo ego a to není soupeř ledajaky proto

Vyhořej jak papír

Reagovat
Mishko

by ma zaujímalo, či ty a tebe podobní ste vypisovali podobné veci o Jágrovi keď šiel na OH 2014 či MS 2015

Portugalsko proste lepší hrot nemá - Ramosova sezóna bola tragická, Jotova len o niečo lepšia. K tomu Ronaldo ich suverénne najlepší strelec kvalifikácie.

Reagovat
Ofenziva > Defenziva

O Jágrovi se takhle psalo už někdy před MS 2010

Reagovat
Kop do titulků

Hele já mám Roncka rád, že si sis nevšimnul tak pod každej tým píšu že vyhoří a u Portugalska moc důvodů není tak jsem musel vsadit na tohle

Reagovat
Mishko

to som si veru nevšimol

Reagovat
unk

Ak Ronaldo dokaze prijat rolu uplne klasickej 9 bez toho, aby pri kazdej strele spoluhracov machal rukami jak dieta a kazil atmosferu, tak Portugalci su za mna najvacsi favorit...ten tim maju podla mna najlepsi

Reagovat
Seydou Doumbia

Dojdou do finále, kde prohrají s Francii.

Reagovat
Mishko

semifinále po penaltách s Nemeckom

Reagovat
Seydou Doumbia

taky může být, mám v pavouku stejnou dvojici...ale zas jsem nechtěl zbytečně moc vyhypovat němce, semi mi příjde akorát

Reagovat
Mass

Nedivil bych se, kdyby došlu až do finále, za mě mají velkou kvalitu na každym postu.

Reagovat
Pony Slaystation

Bez Ronalda v základu by se do čtvrtfinále mohli dostat, ta kvalita vpředu oproti středu a obraně je obrovská, ale až nastoupí proti nějakému elitnímu útoku, končí...

Reagovat
kaja900

Tyhle kecy.. bez Ronalda v základu že by se někam mohli dostat rozhodně je i v tomhle věku lepší varianta než Ramos nebo Jota

Reagovat
mistr129

Vždyť bez Ronalda právě poprvé po 16 letech vyhráli vyřazovací zapas

Reagovat
mistr129

Sorry, patřilo o komentář níž

Reagovat
kattos

Já nevím, bez Ronalda...

Minulé MS se to zkusilo ve vyřazovacích části a... Nevyslo to

Reagovat
-R2D2-

To snad mělo nějakej kontext, ne? Napovím, že na MS přijel jako v tý době už trochu zpochybňovaná jednička, ale pořád 1. Letos je snad každýmu jasný, že kolem něj to stát nemůže. Snad je to jasný konečně i jemu, jinak si zas uškodí..

Reagovat
Benfica

Tak zapas so Svajciarskom vysiel dobre proti Maroku uz ani nie..

Reagovat
Jason_

SLOVENSKO prečo nemalo predstavenie?

Reagovat
Moshe Dajan

Není třeba. Všichni ví, jak je Slovensko dobré.

Reagovat
Spasitel

Veľké očakávania hlavne od Ronalda jeho posledný turnaj tak hádam ešte dačo ukáže zo svojho umenia.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele