Představení účastníků Eura 2024 - Německo

13.06., 10:00
Profily, historie
Manuel Neuer (© AFP)

Na minulém mistrovství Evropy vypadli němečtí fotbalisté už v osmifinále a bylo to poprvé od roku 2004 (čili po 17 letech), co se nedostali mezi nejlepší čtyři týmy starého kontinentu. To teď výběr pod taktovkou progresivního kouče Juliana Nagelsmanna musí napravit. Cokoliv jiného by totiž na šampionátu před vlastními fanoušky bylo přijato jako výrazný neúspěch.

Vývoj

Po předchozím Euru a zmíněném brzkém krachu se po dlouhých 15 letech uzavřela éra Joachima Löwa. Jeho nástupce Hansi Flick vydržel na lavičce jen dva roky, loni v říjnu jej nahradil Nagelsmann. A po neúspěšném podzimním dvojutkání (2:3 s Tureckem a 0:2 s Rakouskem) okamžitě změnil přístup.

Výsledky posledních zápasů (©Livesport)

Teprve 37letý lodivod učinil několik těžkých rozhodnutí. Ta nejzásadnější? Vynechal ze sestavy tvořivého Leona Goretzku i dlouholetý pilíř obrany Matse Hummelse. Rovněž přesunul Joshuu Kimmicha ze středu zálohy na pravou stranu defenzivní čtveřice. Manuel Neuer měl navzdory dlouhému zranění jisté místo v základní sestavě, čili barcelonský Marc-Andre ter Stegen se po jeho návratu poroučel na lavičku náhradníků.

Na jaře Nagelsmann usilovně pracoval na tom, aby přemluvil ke comebacku do reprezentace Toniho Kroose. Čtyřiatřicetiletý hráč překvapivě souhlasil a bude na turnaji tvořit spolu s Neuerem a Thomasem Müllerem osu týmu. Zkušený soubor osvěžuje řada nováčků s nevelkými mezinárodními zkušenostmi (například Maximilian Mittelstädt a Pascal Gross) a také dva velcí talenti Florian Wirtz a Jamal Musiala.

Přednosti

Němci disponují mimořádně vysokou individuální kvalitou. Pohled na nedávné finále Ligy mistrů mezi Realem Madrid a Borussií Dortmund je toho důkazem. Na hřišti byli od začátku čtyři členové Nagelsmannova výběru: Schlotterbeck, Füllkrug, Kroos a Rüdiger). Tým má rád míč ve své moci, na špičkové úrovni jej zvládá posouvat, zdobí jej rychlé, přímočaré přihrávky a odvaha riskovat.

Další silnou stránkou je vnitřní duch. Nagelsmann svým hráčům na jaře řekl, koho považuje za kandidáta na základní sestavu a kdo má být pouze náhradníkem. Vedení těchto rozhovorů rozhodně nebylo jednoduché, neobvyklý přístup má však jednu velkou výhodu - každý přesně ví, na čem je.

V národním týmu je zpravidla velmi málo času na formování homogenního celku z velkého množství jednotlivých hráčů. Díky jasné komunikaci se kouč s několika problémy vypořádal hned v počáteční fázi. Nálada v zemi se nyní výrazně zlepšila. Během pouhých několika měsíců se Nagelsmannovi a marketingovému oddělení svazu podařilo vytvořit nový pocit jednoty.

S tím souvisí i další plus - publikum. Před několika dny se veřejného tréninku v Jeně zúčastnilo 15 tisíc fanoušků. Strhla se skutečná euforie z mistrovství Evropy. Zdá se, že nic nestojí v cestě tomu, aby se letos v létě napsala nová úspěšná kapitola německého fotbalu.

Slabiny

Nedostatky jsou především taktického rázu. Jak už bylo zmíněno, Nagelsmann upřednostňuje dominantní a odvážný styl hry. Jakmile Němci nemají míč, zapnou intenzivní presink na hráče v držení balonu. Cílem tohoto tlaku je často soupeřův obránce.

Křídelní hráč napadá protivníka v držení míče, zatímco bek v jeho blízkosti vyvíjí frontální tlak. Jeden z obou zadáků se v takových situacích také staví k postranní čáře. Pokud presink funguje a týmu se podaří získat míč zpět, povede to s největší pravděpodobností k nebezpečné brankové příležitosti.

Když je však neúspěšný, má soupeř ve středu hřiště k dispozici spoustu prostoru. Ten lze poměrně snadno přehrát a využít jako základ pro nebezpečný protiútok. Německo mělo problémy s pětičlennou obranou soupeře také v přípravném střetnutí proti Ukrajině.

Právě zde má praktikovaný systém 4-2-3-1 své limity. Pokud se totiž soupeřovu pětičlennou obranu nepodaří vylákat z jejího pokutového území, mohou si Němci jen stěží vytvořit nějaký prostor. Za předpokladu, že jejich trenér nenajde před začátkem turnaje novou metodu, jak rozbít disciplinované defenzivní řady, mohou mít Kroos a spol. problém.

Ideální jedenáctka

Po řadě let bez mráčku s sebou nese jistota pozice jedničky pro Neuera rizika. Ve druhé polovině sezony byl 38letý gólman často jen stínem svého bývalého spolehlivého já. Několikrát zaváhal v Bundeslize i v Lize mistrů. Přesto Nagelsmann veteránovi plně důvěřuje. Jeho dovednosti s míčem a riskantní poziční hra by mohly doplnit vysokou defenzivní linii Německa.

Místo v základní jedenáctce má vyhrazeno i Kroos, jenž by měl na své spoluhráče působit jako uklidňující faktor. Úspěšnost jeho přihrávek přesáhla v minulých třech sezonách LaLigy úctyhodných 90 %. Má také nejvyšší počet pasů za obranu v Evropě.

Současně se očekává, že Wirtz a Musiala budou představovat hrozbu v útočné třetině. Oba 21letí mladíci disponují mimořádnými schopnostmi. Díky těsné kontrole míče jsou vždy schopni potrápit hluboko bránící soupeře a vyvést je z rovnováhy.

Ideální sestava (©Livesport)

Nagelsmann upřednostňuje rozestavení 4-2-3-1. Obecně německý národní tým volí dominantní styl hry zaměřený na držení míče. Tento přístup s sebou nese určité nebezpečí - mužstvo je extrémně náchylné k protiútokům. Aby tomu trenér předešel, upřednostňuje rychlé stopery Jonathana Taha a Antonia Rüdigera. Oba zpravidla disciplinovaně drží své pozice.

Při rozehrávce je toto duo podporováno jedním ze dvou středních záložníků. Například Kroos si rád chodí pro míče až do defenzivní řady, zatímco jeho partner Robert Andrich zůstává výš, kde mu pomáhá jeden z útočících hráčů. Nejčastěji Kai Havertz, papírově střední forvard.

Při držení míče roztahují obránci Kimmich a Mittelstädt svým postavením na krajích zálohy střed hřiště. To má za cíl vylákat soupeře ven. Křídelní hráči Wirtz a Musiala si pak sbíhají pro přihrávky do prostoru mezi řady až do středu hřiště.

Predikce

Zní to trochu zvláštně, nicméně největší výzva na Euru čeká na německý tým ve skupině. Skotsko, Maďarsko i Švýcarsko představují tři nepříjemné soupeře, přesto budou domácí v očích fanoušků jasnými favority. To je nebezpečná výchozí pozice. Na mistrovství světa 2018 i 2022 byli Němci vyřazeni už ve skupině a jako největší kámen úrazu se ukázaly právě duely s údajně snadnými soupeři.

Především proto, že mužstvu činilo problémy hrát proti hluboko bránícím týmům. Pokud domácí postoupí ze skupiny, strhne se v zemi šílenství. Výběr fotbalové velmoci, která naposledy ovládla evropský šampionát v roce 1996, by pak byl schopen čehokoli, možná i titulu. Konečnou stanicí však bude už semifinále.

Program zápasů - skupina A

14.06.2024
21:00
Německo
5:1
Skotsko
Mnichov
19.06.2024
18:00
Německo
2:0
Maďarsko
Stuttgart
23.06.2024
21:00
Švýcarsko
1:1
Německo
Frankfurt

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Oliver Baumann
02.06.1990
TSG Hoffenheim
Manuel Neuer
27.03.1986
Bayern Mnichov
Marc-André ter Stegen
30.04.1992
FC Barcelona
Obránci
Datum nar.
Klub
Waldemar Anton
20.07.1996
VfB Stuttgart
Benjamin Henrichs
23.02.1997
RB Lipsko
Joshua Kimmich
08.02.1995
Bayern Mnichov
Robin Koch
17.07.1996
Eintracht Frankfurt
Maximilian Mittelstädt
18.03.1997
VfB Stuttgart
David Raum
22.04.1998
RB Lipsko
Antonio Rüdiger
03.03.1993
Real Madrid
Nico Schlotterbeck
01.12.1999
Borussia Dortmund
Jonathan Tah
11.02.1996
Bayer Leverkusen
Záložníci
Datum nar.
Klub
Robert Andrich
22.09.1994
Bayer Leverkusen
Emre Can
12.01.1994
Borussia Dortmund
Chris Führich
09.01.1998
VfB Stuttgart
Pascal Groß
15.06.1991
Brighton & Hove Albion
Ilkay Gündogan
24.10.1990
FC Barcelona
Kai Havertz
11.06.1999
Arsenal FC
Toni Kroos
04.01.1990
Real Madrid
Jamal Musiala
26.02.2003
Bayern Mnichov
Leroy Sané
11.01.1996
Bayern Mnichov
Florian Wirtz
03.05.2003
Bayer Leverkusen
Útočníci
Datum nar.
Klub
Maximilian Beier
17.10.2002
TSG Hoffenheim
Niclas Füllkrug
09.02.1993
Borussia Dortmund
Thomas Müller
13.09.1989
Bayern Mnichov
Deniz Undav
19.07.1996
VfB Stuttgart

Autor: Livesport.cz / Micha Pesseg

Komentáře (71)

Přidat komentář
Csaplárova past

Semifinale

Reagovat
Greaber

Na finále mají v týmu příliš mnoho hráčů Arsenalu, ale semifinále by mohlo klapnout.

Reagovat
aramaki

Práveže si myslím, že by mohli dať tento rok aj pohár, keďže majú v kádri ideálny počet hráčov z Chelsea.

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, ale tak maximálně zmrzlinový pohár.

Reagovat
kattos

Stegen fakt bude sedět jo

Nejenom že je už lepší, ale od MS2014 odchytal Neuer v repre jeden turnaj dobře, 2 naprosto šílené a jeden ok.

Prdel by byla kdyby po tomhle euru Stegen ukončil repre kariéru

Reagovat
Beči

Taky to nechápu. Všechna čest Neuerovi, je to rozhodně jeden z nejlepších gólmanů historie fotbalu, ale už ho dohání věk a častá zranění. Na jaře už vůbec nebyl v optimální formě a jak říkáš, už ani ty poslední turnaje za repre neměl kdovíjaké, ačkoliv tam samozřejmě hrálo roli více faktorů. Za mě Stegen jasná jednička.

Reagovat
Breze

Nehovoriac o tom, ze zacina kopit chyby. Neuer na nich nieco musi mat, inak to tiez nechapem. A fanusikovia v Nemecku si tiez praju v brane ter Stegena.

Reagovat
kattos

Ono i nominace Baumana je divná, proč ne mladej golman, nebo když chtěl vzít jako třetího na základě čistě kvality a ne věku, proč ne Ortega

Ale to je fakt detail.

Neuer to prostě bud vychytá nebo ještě více poškrábe svůj odkaz

Reagovat
bayern987

Protože kdyby to bral čistě podle kvality, tak jede Leno nebo Trapp, Ortega ne. O Neuera se neboj, on ti předvede proč je jedním z nejlepších vůbec.

Reagovat
kattos

No po posledních dvou MS už je na čase

Reagovat
bayern987

Nejsem si jistý co Neuer udělal na MS 2018 špatně, ale jasný, Německo hrálo hrozně na obou MS.

Reagovat
kattos

Reagovat
bayern987

Klidně mi řekni co, už je to pár let možná jsem na něco zapomněl.

Reagovat
John Obi Mikel

Tam měl kiks s tou Koreou

Reagovat
bayern987

Tak Německo mělo asi 30s na to dát 2 góly, Neuer zkusil štěstí a na útočný polovině hřiště ztratil míč Son dával už nic neřešící gól na 2:0. To fakt nevím jestli bych mu vyčítal...

Reagovat
kattos

Tahle chyba + to že snad měl 40% úspěšnost, nic nechytil, proti Koree byl celkově hrozně nejistý.

Reagovat
andrew96

Ten diss nechápu. Ani na to letošní jaro, rozhodně měl slabší období i v BL.

Reagovat
dantetomas

Ortega z Man City je Nemec

Reagovat
Uwe háže buly

Je no, ale nechápu proč ho všichni tlačí do repre

Reagovat
kattos

No protože v City byl tuhle sezonu fakt famozní a dává mi větší smysl než Bauman

Reagovat
Uwe háže buly

Za mě byl Bauman skvělý skoro celou kariéru, nechápu že nikdy neudělal krok výš.

Reagovat
Rudnevs

Lebo je “dvojka z povolania”, je zvyknutý na tú pozíciu, že nechytá furt, ale keď treba, tak naskočí a je skvelý.

Reagovat
Seydou Doumbia

Ortega nemůže, ted byl na ME a počítám že pojede i na Olympiádu...zase on taky je jen člověk a riskoval by zbytečně zranění

Reagovat
eder

"je to rozhodně jeden z nejlepších gólmanů historie fotbalu" - tak to jsi asi moc gólmanů nezažil, zrovna takových jako je Neuer bylo neúrekom...

Reagovat
Beči

Tak to je úplný bullshit. Takových jako Neuer rozhodně nebylo nespočet, ani náhodou.

Reagovat
St. Pauli

Na stranu druhou, Manu jako libero me vzdy bavil daleko vic nez jako golman.

Reagovat
El Cid z City

Reagovat
-R2D2-

Jeste loni, predloni bych obhajoval Neuera, ale aktualne je to presne tak, jak pises. I pres to bych ocenil, aby nechytal a namotivovanost si prenesl do Barcy. A koncit nyni by byla chyba.. Pristi turnaj uz bude tutofka.

Reagovat
bayern987

Reagovat
St. Pauli

Ty preview jsou docela nezvladnuty. Libi se mi ty autorsky clanky EF oproti temhle z LS, ovsem jak je to milion clanku denne tak je to silene moc, to se melo udelat jinak.

Reagovat
Kejza

Co napíšou Fantomas a spol., to je úrovní zapálení úplně jinde A já si to třeba rád čtu celý, ale s touhle kadencí tomu nechci věnovat každej den tolik času.

Reagovat
Acrocephalus

EF články jsou určitě lepší, jediný, co bych si vzal inspiraci do EF článků z Livesportu, jsou zmíněné slabiny. Mohla by to být oddělená krátká sekce "silné a slabé stránky týmu", nebo tak nějak. Ono je to lehce nastíněné v některých sekcích (např. cesta šampionátem), ale svou sekci by si to mohlo zasloužit. Bylo by to pro ty, kterým se nechce číst předpokládaná sestava.

Reagovat
Bayern +

Reagovat
Witcher

stojí to za hovno

Reagovat
eder

Tentokrát se skopčáci nedostanou ani do toho osmifinále. Padnou již zítra se Skoty...

Reagovat
oli9

První místo ve skupině. Tým nemají špatný.. Ale bude záležet jak budou vypadat na turnaji no..

Jinak Neuer zase

Reagovat
Kop do titulků

Vyhořej jak papír

Reagovat
smazaný uživatel

Buď tohle, nebo to celé vyhrají.

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
monkej

Autor článku považuje Taha za rýchleho stopéra

Reagovat
Breze

Reagovat
John Obi Mikel

Však je to TAHovej hráč

Reagovat
Werkrider

Dyť TOTS kartu má PAC 85

Reagovat
Kovi81

To je dost málo, mám Antona s Hincapiem a jeden má 89 a druhý 92

Reagovat
Freedo

Zkoušeli jste někdo Schicka? Teď dostal hezkou kartu k Euru a je dost levná

Reagovat
Benfica

Tak čo, budo pokračovať v tých prepacákoch ako posledné roky alebo to dajú ako na MS 2006? Popravde z tých mien však zas taký strach neide...

Reagovat
InsaneMate_21

Tento rozbor za mňa najslabší. Čakal som trochu obšírnejšiu analýzu domáceho mužstva.

Ale aj tak

Reagovat
Ligter

Tak ono je to zkopírováno od Livesportu, kluci z EF jedou jinou ligu

Reagovat
Y.Cabaye

Koukám, že jediná fantasy teda bude na UEFA.com, a ani tam nejsou žádný ligy. Nebo má někdo někde jinou?

Reagovat
Messi14

vtipny, jak je havertz vsude psanej jako zaloznik a realne vsude stavenej na hrot.. vcetne stranek arsenalu (jasne, puvodne desitka/podhrot.. ale i tak

Reagovat
Miguel19

Protože ho Arteta jako záložníka kupoval. Ale nejlépe hrál stejně na hrotu.

Reagovat
Kepy_FCB

MS 1998 zahajovací zápas Francie-Skotsko, mistr světa Francie...

ME 2024 -II- Německo-Skotsko, mistr Německo

Reagovat
Mrzutý Jarmil

Francie nehrála zahajovací zápas v 1998, ty neodborný jelito.

Reagovat
vestinustarychdubu

jak chceš vytáhnout zajímavou statistiku, ale střelíš se do vlastní nohy

Reagovat
Mrzutý Jarmil

Chudák pán, je to jistě fotbalový laik. Ale i těch je tu třeba, abychom je opravovali a smáli se jim.

Reagovat
eder

Německo již nikdy mistr nebude. Nikdy a v ničem, zapamatuj si to...

Reagovat
St. Pauli

Ty jsi dobrej mindrak, skoc do zdi, Patriku.

Reagovat
John Obi Mikel

Vždyť na té statistice je půlka věcí blbě. Ten zahajovací zápas byl Brazílie-Skotsko a Brazílie finále prohrála. Francie tehdy se Skotskem vůbec nehrála, tak nevím podle jakého klíče jsi určil Němce jako šampiony. Spíš by to vycházelo, že prohrajou ve finále proti někomu, kdo měl ve skupině Dánsko, tj. Anglii.

Reagovat
Čenda

dement fakt po všech stránkách, nádhera

Reagovat
Reggie

MS 1998 - Brazílie - Skotsko 2:1

Reagovat
Miguel19

Mittelstadt fanta bargain.

Reagovat
Jason_

keby nebol Neuer nemec, chytal by ešte za bayern?

keby sice bol nemec ale nechytal za bayern ale iný klub , bol by v repre?

odpovede su nie

Reagovat
Bastaron

Reagovat
smazaný uživatel

Německo pořád stejnej problém, desítky top fotbalistů, ale žádný opravdový osobnosti.

Reagovat
St. Pauli

Ballack? Basti? Manu? Müller? To nebyly osobnosti?

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím tím vůdčí charaktery, a takovej tam žádnej od MS 2014 pořádně nebyl.

Reagovat
St. Pauli

V tom mas asi bohuzel pravdu.

Reagovat
LyEX

Ja viem, že ste tu písali, že favoritov majú na LS čo sa rozboru týka, ale je to škoda. EF sú lepšie

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
adalbertus

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele