Představení účastníků Eura 2024 - Itálie

13.06., 23:30
Profily, historie
Luciano Spalletti (© AFP)

Italští fotbalisté budou na šampionátu obhajovat korunu pro krále Evropy, ovšem do Německa přijedou s hodně oslabenou sestavou. Hned několik hráčů by měl kouč Luciano Spalletti (65) rád k dispozici, jenže ti z různých důvodů (a nejen zdravotních) zůstali doma. Právě z tohoto důvodu se víc než kdy jindy bude muset síla squadry azzurry ukázat jako týmová. Je totiž zjevné, že především z hlediska kvality něco chybí.

Vývoj

Itálie sice před třemi lety ovládla covidem odložené Euro, o vydařeném období však v jejím případě nemůže být vůbec řeč. Tým totiž už dvakrát po sobě chyběl na mistrovství světa, na což fanoušci jen těžko zapomínají. Loni v létě navíc přišlo překvapivé loučení s oblíbeným trenérem Robertem Mancinim, jenž se nechal zlákat na lavičku Saúdské Arábie.

Nečekaná změna přiměla k akci Luciana Spallettiho. Kouč tehdy čerstvých šampionů z Neapole se ujal kormidla národního týmu přímo uprostřed nepříliš dobře rozehrané kvalifikace o Euro 2024. Svou misi však zvládl.

Výsledky posledních zápasů (©Livesport)

Za necelé tři měsíce se Azzurri pod vedením toskánského lodivoda kvalifikovali do Německa, a i když tam jim los zrovna nepřál - nafasovali těžkou skupinu se Španělskem, Chorvatskem a Albánií - nechtějí si připouštět, že by už po třech zápasech měl být konec. Všichni si uvědomují, že se hraje o obhajobu titulu.

Silné stránky

Poté, co Spalletti převzal velení nad modrou lodí, okamžitě prezentoval své fotbalové přesvědčení, jímž triumfoval v Neapoli. Chtěl nastavit systém 4-3-3, ve kterém umí kombinovat atraktivní hru s výsledky a zároveň dát najevo vítěznou mentalitu. V klubu to byla alchymie plná krátkých přihrávek a protiútoků, podporovaná železnou obranou. Jeho systém však také nabízí schopnost založit postupnou akci.

Itálie v jeho rukou je týmem, jenž chce hrát fotbal a který se snaží - bez ohledu na vlastnosti soupeře - zvládnout zápas realizací nápadů svého trenéra. Po neúspěšném debutu proti Severní Makedonii ve Skopje (1:1) se Spallettiho národní tým pomalu vzpamatovával a cestou k Euru postupně stále víc předváděl aktivní styl s různými prvky experimentů a taktických variant.

Luciano Spalletti (©Profimedia)

Když se na tréninkovém kempu v německém Iserlohnu tvořil tým pro závěrečný turnaj, bylo patrné, že bude stát na silném bloku z mistrovského Interu Milán - s Barellou jako oporou středu zálohy a s Frattesim, Dimarcem a Darmianem v obraně. V plánu byla i přítomnost Acerbiho, ten však na poslední chvíli zůstal kvůli problémům s tříslem mimo nominaci.

Vepředu se otevírá prostor pro znovunalezeného Chiesu, který by mohl vytvořit stálou dvojici se Scamaccou. Ten měl fantastický konec sezony v Atalantě, s níž dokázal pro mnohé překvapivě vyhrát Evropskou ligu. V brance je jistotou kapitán Donnarumma, jemuž se navzdory neúspěchu PSG, kterým byl předčasný konec v Lize mistrů, kritika vyhnula.

Slabiny

Spalletti byl povolán proto, aby nahradil Roberta Manciniho a navedl Itálii na novou cestu. Věděl, že to, čeho chce dosáhnout, nemůže zůstat na úrovni, kterou převzal a na níž se dostal v průběhu dosavadních devíti měsíců. Je však od přírody pracant, takže v budování něčeho nového vidí i krásu procesu.

Bohužel pro něj cestou ztratil spoustu důležitých hráčů. Vedle zmíněného Acerbiho (toho nahradil Federico Gatti z Juventusu) a dalšího stopera Giorgia Scalviniho přišla o Euro i dlouholetá stálice Domenico Berardi. Útočník Sassuola je smolař - po návratu po delší pauze se znovu zranil, tentokrát si přetrhl achilovku.

K dispozici nebude ani Destiny Udogie, křídelník Tottenhamu narozený v roce 2002, jenž pod Spallettim debutoval a stihl zatím tři starty za národní tým. Na konci dubna však musel podstoupit operaci. A nesmí se zapomenout na absenci rovněž zraněného Nicola Zaniola. Posledním ve výčtu je Sandro Tonali, stále s pozastavenou činností kvůli sázkové kauze.

A vzhledem k tomu, že italský fotbal neměl v posledních letech nejlepší chvíle ve výchově kreativních talentů, týmu chybí i skutečné číslo 10. Právě tvůrce hry by se však vzhledem k dlouhému turnaji a náročnosti soupeřů v Německu hodil.

Ideální sestava

Vize a realita bývají občas odlišné, a právě zmíněná zranění Acerbiho a Scalviniho přinutila trenéra Italů uvažovat o víc variantách obrany. V prvním přípravném zápase proti Turecku, dokonce v průběhu utkání, hrál jeho tým jak na čtyři zadáky, tak se i přetransformoval ve tříobráncový systém. Také na Euru zjevně budou připraveny obě varianty v závislosti na tom, jakým se Spalletti rozhodne hrát stylem.

Pro šampionát, který v lepším případě trvá měsíc, si uvědomuje, že víc než jména bude zásadní veličinou stabilní forma. Právě z toho důvodu je možné, že bude Giovanni Di Lorenzo alternován. Na kemp nedorazil v ideální kondici a začátek Eura možná odehraje na jeho místě Raoul Bellanova, který měl v Turíně vynikající sezonu.

Podobně to vypadá ve středu obrany, kde Gianluca Mancini doufá, že si nakonec uhájí místo v základu, navzdory tomu, že se mu proti Turecku příliš nedařilo a naopak proti Bosně zářil Alessandro Buongiorno. Spalletti však ví, že se na stálici může spolehnout.

Ideální sestava Itálie pro Euro 2024 (©Livesport)

Otazníky zmizely z útoku, kde je obvykle přetlak. Spalletti tam příliš nemá na výběr a bude se muset spolehnout na zjevně nejprověřenější dvojici Chiesa - Scamacca. Ta v dosavadním průběhu trenérova působení jako jediná dokázala opakovaně držet méně talentovaný italský tým na konkurenceschopné úrovni.

Potvrzení správnosti výběru bude (nejen u nich) třeba najít co nejdřív. To proto, že Itálie potřebuje začít šampionát vítězstvím proti Albánii. Jakýkoli jiný výsledek, vzhledem k síle ostatních soupeřů ve skupině, by byl víc než ošemetný.

A co se nakonec může stát problémem, pro postup do osmifinále nemusí stačit prosté vítězství, bude potřeba mít co nejlepší skóre a mít k dobru hodně vstřelených gólů. Proto bude debut na velkém turnaji pro tuto dvojici z Juventusu a Atalanty hodně důležitou zkouškou.

Predikce

Turnaj pro Azzurri začne na místě, které je pro italský fotbal jedním ze svatých. V Dortmundu totiž v semifinále světového šampionátu 2006 porazili domácí Německo 2:0 v prodloužení, aby následně získali titul mistrů světa. Právě na stadionu Borussie odehrají nyní 15. června úvodní duel turnaje proti Albánii.

Veřejným cílem Italů, jakožto úřadujících evropských šampionů, nemůže být nic jiného než obhajoba titulu. Reálně však za silou týmů Francie, Anglie, Německa či Portugalska zaostávají. I postup do semifinále by byl pro Azzurri velkým úspěchem. Jejich cesta však skončí už v osmifinále.

Program zápasů - skupina B

15.06.2024
21:00
Itálie
2:1
Albánie
Dortmund
20.06.2024
21:00
Španělsko
1:0
Itálie
Gelsenkirchen
24.06.2024
21:00
Chorvatsko
1:1
Itálie
Lipsko

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Gianluigi Donnarumma
25.02.1999
Paris Saint-Germain
Alex Meret
22.03.1997
SSC Neapol
Guglielmo Vicario
07.10.1996
Tottenham Hotspur
Obránci
Datum nar.
Klub
Alessandro Bastoni
13.04.1999
Inter Milán
Raoul Bellanova
17.05.2000
Turín FC
Alessandro Buongiorno
06.06.1999
Turín FC
Riccardo Calafiori
19.05.2002
Bologna FC
Andrea Cambiaso
20.02.2000
Juventus FC
Matteo Darmian
02.12.1989
Inter Milán
Giovanni Di Lorenzo
04.08.1993
SSC Neapol
Federico Dimarco
10.11.1997
Inter Milán
Federico Gatti
24.06.1998
Juventus FC
Gianluca Mancini
17.04.1996
AS Řím
Záložníci
Datum nar.
Klub
Nicoló Barella
07.02.1997
Inter Milán
Bryan Cristante
03.03.1995
AS Řím
Nicolò Fagioli
12.02.2001
Juventus FC
Michael Folorunsho
07.02.1998
Hellas Verona
Davide Frattesi
22.09.1999
Inter Milán
Jorginho
20.12.1991
Arsenal FC
Lorenzo Pellegrini
19.06.1996
AS Řím
Mattia Zaccagni
16.06.1995
SS Lazio
Útočníci
Datum nar.
Klub
Stephan El Shaarawy
27.10.1992
AS Řím
Federico Chiesa
25.10.1997
Juventus FC
Giacomo Raspadori
18.02.2000
SSC Neapol
Mateo Retegui
29.04.1999
Janov CFC
Gianluca Scamacca
01.01.1999
Atalanta Bergamo

Autor: Tomáš Pavlík / Raffaele Riverso

Komentáře (38)

Přidat komentář
Seydou Doumbia

Taky čekám konec v osmifinále škoda že na tomhle a předešlém Euru už není šance že by nějaká top repre skončila už ve skupině, když postoupuje téměř každý

Reagovat
Benfica

no práve tu si myslím, že Chorvátsko alebo Taliansko alebo obaja skončia v na ceste domov v autobuse made in Albania

Reagovat
Seydou Doumbia

že by cigoši vyřadili někoho z nich jo? tomu moc nevěřím

Reagovat
Benfica

no uvidíme

Reagovat
Acrocephalus

Co je vlastne se Spinazzolem, proc nebyl povolanej? Od doby, co si urval achilovku, jsem o nem neslysel.

Reagovat
pastal

Právě jsi si odpověděl nebyl to už starý známý Spina bohužel i když já bych ho i teď chtěl v AS což se nestane a jsem zvědav kde bude pokračovat Možná kdyby snížil své platové nároky tak by v Římě zůstal, ale co jsem četl tak mu vůbec nechtěli prodloužit smlouvu

Reagovat
Acrocephalus

Meh... tak to je pešek.

Reagovat
Kily

možná Neapol, prý o jeho příchod požádal Conte

Reagovat
Largo

Reagovat
Largo

Já se nedivím, vzhledem k platu a jeho "stálosti" výkonů. On odehraje jeden dobrej zápas a zraní se. Sice jako jeden z mála v kádru umí obejít protihráče, ale k čemu to, když je většinu sezony mimo.

Reagovat
Truffaldino

Taky bych chtěl aby zůstal, protože je to jeden z mála mých oblíbených hráčů v týmu. Nicméně při jeho zraněních a formě bych ho chtěl jako třetí volbu vlevo, a tady je otázka, zdali by takovou pozici v týmu přijal a zdali by s agentem přistoupili na tomu adekvátní plat.

A pak je rovněž otázka, zdali je vhodné vůbec něco takového nabízet hráči jeho jména, který byl řadu let oporou.

Reagovat
Kop do titulků

Italové mají letos mnohem slabší tým jak minule, zvláště pak v útoku. Obávám se že

Vyhořej jak papír

Reagovat
BBystr

Mne to príde ako keby všetky tieto reprezentácie majú slabšie tímy mali slabšie kádre ako predtým, možno s výnimkou Portugalska.

Reagovat
Moshe Dajan

Vyhoří jak papíroví psi na hromadě PEPA.

Reagovat
andkoo

ja im celkom verim..ak bude pevna obrana, tak sa prepenaltuju

Reagovat
Largo

Dal bych to:

Donnarumma - Darmian, Buongiorno, Darmian - Di Lorenzo, Barella, Jorginho, Frattesi, Dimarco - Pellegrini, Chiesa - Scamacca. A dost času očekávám pro Fagioliho, Zaccagniho a Bellanovu s Calafiorim.

Reagovat
JeséRodriguez

Že by se Darmian rozkrájel a hrálo se 3 5 1 2?

za mě: Donnarumma - Darmian, Buongiorno, Bastoni - Di Lorenzo, Barella, Jorginho, Dimarco - Frattesi, Chiesa - Scamacca

Klíčovej bude dobrej vstup s Albánií, od toho se bude asi všechno odvíjet. Čekám, že by mohla Itálie dojít daleko, ale žádná mašina na góly to nebude

Reagovat
JeséRodriguez

3 5 2 1

Reagovat
Me2win

Reagovat
Largo

Sakra. Donnarumma - Darmian, Buongiorno, Bastoni - Di Lorenzo, Barella, Jorginho, Dimarco - Pellegrini, Chiesa - Scamacca.

Reagovat
Truffaldino

Jestli bude Itálie hrát v dvanácti, tak ten titul obhájí

Reagovat
Largo

Sakra

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Furia Ceca

To bude buď konec ve skupině, nebo finále. Nic mezi.

Reagovat
Seydou Doumbia

to jsem chtěl taky napsat, ale s tím marnotrapným systémem už prakticky není možný aby favorit zahučel ve skupině...škoda

Reagovat
inbloom

Tento styl predstaveni tymu se mi libi vice :-)

Reagovat
Free_player

Tak to je hodně slaboučký tým

Reagovat
Me2win

Reagovat
PISTOLERO

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Raffaello

Na Albánii pravděpodobně takto (4-2-3-1): Donnarumma - Di Lorenzo, Mancini, Bastoni, Dimarco - Jorginho, Cristante - Frattesi, Pellegrini, Chiesa - Scamacca

Reagovat
Salfovic

Cristante

Reagovat
Furia Ceca

Reagovat
Raffaello

Barella snad už ready, tak nakonec nastoupí a Cristante na lavičce.

Reagovat
Sforza

A co Verratti , ten nejel proč ?

Reagovat
Raffaello

Protože hraje velbloudí ligu = ukončil kariéru. Šel dohrát kariéru, pořádně zachlastat, jak má ve zvyku. Rodina si užije super počasí, vydělá hromadu peněz a má klid. Hráč bez ambic, ti nemají v reprezentaci co dělat.

Reagovat
Sforza

a tak to poslední Euro měl celkem slušné, ale fakt , že vydržel asi 12 sezón v PSG taky potvrzuje jinak to, o čem jsi psal , klídek , pohoda , titul na 90% jistý už před sezónou

Reagovat
Raffaello

Jojo, na minulém Euru hrál s velkým přehledem. On ve svých prohlášeních i říkal, že Paříž je jeho druhý domov. Hlavně to jeho prohlášení při přestupu bylo všeříkající, reprezentace už ani není to, čemu by chtěl věnovat čas a úsilí.

Na Paříž nedá nikdy dopustit. Už v minulosti tvrdil, že je to pro něj druhý domov. "Budu tu žít po zbytek svého života. Moje rodina i moje děti tu zůstaly. Když mám volno, vracím se sem,” vzkazoval. "Chtěl jsem zažít úplně něco jiného, proto jsem si vybral Al-Arabi. Nechtěl jsem jít do jiného týmu v Evropě, protože bych mohl hrát proti PSG. Chtěl jsem, aby PSG bylo mým posledním klubem. Samozřejmě, že úroveň fotbalu v Kataru není stejná, ale mám teď jiné cíle. Aby jednoduše tamní soutěž rostla, radím svým spoluhráčům.”

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele