Představení účastníků Eura 2024 - Francie

14.06., 08:00
Profily, historie
Didier Deschamps (© AFP)

V roce 2018 se stali mistry světa, o čtyři roky později brali v Kataru stříbro. Mezi tyto velké úspěchy však francouzští fotbalisté ten z Eura nevklínili. Minule totiž skončili už v osmifinále na štítu Švýcarska, na němž si vylámali zuby v penaltovém rozstřelu. Na evropské scéně se jim vůbec příliš nedaří, od triumfu v roce 2000 hráli o medaile jen jednou (před osmi lety podlehli ve finále Portugalsku). V Německu pomýšlejí Mbappé a spol. na trofej pro vítěze...

Vývoj

Les Bleus, šampioni kontinentu z let 1984 a 2000, patří k nejlepším evropským týmům v historii. V roce 2016 je ve finále na domácí půdě omráčilo Portugalsko, což na nich zanechalo obrovský šrám, který je dva roky nato hnal za světovým zlatem. Něco podobného by mohlo u Francie zafungovat i tentokrát. Předloni totiž musela skousnout porážku v divokém boji o titul mistrů světa s Argentinou.

Kouč Didier Deschamps se jako vždy bude snažit vytvořit co nejlepší atmosféru, a to je další důvod, proč jeho svěřenci patří k favoritům turnaje. Je třeba respektovat status úřadujících vicemistrů světa, kteří chtějí na Euru uspět.

Poslední výsledky Francie. (©Livesport)

Díky sehranému týmu, hvězdným individualitám a účinnému hernímu plánu umějí Francouzi na velkých turnajích vítězit. S výjimkou Antoina Griezmanna, Oliviera Girouda, Kingsleyho Comana a N'Golo Kantého už hráči, kteří byli před osmi lety blízko evropskému vrcholu, v týmu nejsou. A je na nové generaci, aby se ukázala.

Přednosti

Určitě je to osoba trenéra, jenž je ve své pozici už téměř 12 let a zná všechny záludnosti velké mezinárodní akce. Deschamps dovedl své svěřence na minulém mistrovství světa opět do finále a dokázal, že umí řídit tým pravděpodobně lépe než kdokoli jiný.

Vždy byl kritizován za svou úspornou herní filozofii, jenže pokaždé našel způsob, jak z Les Bleus udělat dominantní tým. Ano, někdy se Francii nedařilo, obecně však posledních šest let patří právě jí. A v Německu budou fanoušci od Deschampse očekávat, že mužstvu znovu ukáže správnou cestu...

Je tu ještě jeden vzývaný Mesiáš: Kylian Mbappé. Po jeho přestupu do Realu Madrid se celý tým zbaví mediální zátěže a bude se moci soustředit na hru, jak je zvyklý. Jak sám před několika dny Mbappé na tiskové konferenci přiznal, minulé Euro se mu nepovedlo a chce to napravit. A právě v to doufají jeho spoluhráči i všichni fanoušci. Vědí, že je schopen mimořádných věcí...

Les Bleus se navíc konečně budou moci spolehnout na velmi solidní a zkušenou zálohu. S Kantém, Adrienem Rabiotem a Antoinem Griezmannem budou těžit z efektivní, všestranné a talentované středové řady. Tahle trojice dokáže ve velkých chvílích zazářit, návrat Kantého přináší novou naději.

Slabiny

Což o to, pro střed obrany má Francie skvostný výběr, jenže právě proto mohou být její stopeři nervózní. Vědí, že stačí malá chyba a kouč místo nich pošle na trávník stejně dobrou náhradu. S Dayotem Upamecanem a Ibrahimou Konatém proti Lucembursku a Upamecanem a Williamem Salibou proti Kanadě má Deschamps k dispozici zjevně tři hráče, s nimiž se cítí dobře. Teď vybrat ty správné dva...

V záloze jsou navíc ještě Benjamin Pavard a Jules Koundé. Druhý jmenovaný je však víc využíván na pravém kraji zadní linie. Post v srdci defenzivy by mohl být pro Les Bleus ošemetný a je otázka, zda bude spolupráce stoperů optimální.

Pak je tu případ Auréliena Tchouaméniho. Záložník Realu Madrid měl jisté místo v základní sestavě, jenže na začátku května utrpěl únavovou zlomeninu v levé noze a vedle finále Ligy mistrů přijde i o úvodní duel Eura proti Rakousku. A je docela dobře možné, že kvůli tomu ze sestavy vypadne nadobro.

Přitom patří k nejlepším defenzivním záložníkům Evropy. Jeho všestrannost by Les Bleus velmi prospěla. Poctivý s míčem i bez něj, Tchouaméni má perfektní vlastnosti pro to, aby do týmu vnesl rovnováhu, jistotu, ale i drzost.

Ideální sestava

Právě Francie má ze všech favoritů zřejmě nejméně jasno o zahajovací jedenáctce. Počínaje středem obrany, který je jen několik dní před začátkem turnaje velkým otazníkem. Kdo se postaví vedle Saliby, jenž je v tuto chvíli jedinou skutečnou zárukou, kterou Deschamps má?

Kouč vybírá z tria Upamecano, Konaté a dokonce i Pavard, jenž by rád zatřásl zavedenou hierarchií v obraně. Zadák Interu Milán dal jasně najevo, že už nechce hrát v reprezentaci pravého beka. Přesto o druhé místo pravděpodobně budou bojovat první dva jmenovaní.

Ideální sestava Francie (©Livesport)

Ve středu pole je Kanté, velké překvapení nominace Les Bleus, který pravděpodobně začne v základní sestavě poté, co v ní odehrál dva přípravné zápasy. Své místo nepochybně znovu získá Rabiot, který na začátku soustředění před turnajem utrpěl zranění lýtka a nyní je blízko návratu do sestavy.

Poslední otázka se týká postu hrotového útočníka. Komu dá trenér přednost? Olivieru Giroudovi nebo Marcusi Thuramovi? Podle zápasů s Lucemburskem a Kanadou má navrch hráč Interu, který má za sebou fantastickou sezonu v klubu. Ovšem pozor, Giroudovy zkušenosti a talent z něj dělají klíčovou postavu velkých turnajů.

Predikce

Francie je jedním z největších kandidátů na zisk trofeje, minimem by pro ni měl být postup do semifinále. Jakýkoli jiný výsledek by byl velkým zklamáním pro tým, který má zbraně na to, aby potrápil kteréhokoli ze svých soupeřů.

Nejdřív se bude muset dostat přes poměrně jednoduchou skupinu s Nizozemskem, Rakouskem a Polskem, v případném osmifinále se rýsuje potenciální souboj s hratelným Tureckem či Českem. Pro Francii vypadá cesta do čtvrtfinále celkem schůdně, z Německa si nakonec odveze pohár pro šampiony.

Program zápasů - skupina D

17.06.2024
21:00
Rakousko
0:1
Francie
Düsseldorf
21.06.2024
21:00
Nizozemsko
0:0
Francie
Lipsko
25.06.2024
18:00
Francie
1:1
Polsko
Dortmund

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Alphonse Areola
27.02.1993
West Ham United
Mike Maignan
03.07.1995
AC Milán
Brice Samba
25.04.1994
RC Lens
Obránci
Datum nar.
Klub
Jonathan Clauss
25.09.1992
Olympique Marseille
Theo Hernández
06.10.1997
AC Milán
Ibrahima Konaté
25.05.1999
Liverpool FC
Jules Koundé
12.11.1998
FC Barcelona
Ferland Mendy
08.06.1995
Real Madrid
Benjamin Pavard
28.03.1996
Inter Milán
William Saliba
24.03.2001
Arsenal FC
Dayot Upamecano
27.10.1998
Bayern Mnichov
Záložníci
Datum nar.
Klub
Eduardo Camavinga
10.11.2002
Real Madrid
Kingsley Coman
13.06.1996
Bayern Mnichov
Youssouf Fofana
10.01.1999
AS Monaco
N'Golo Kanté
29.03.1991
Al Ittihad FC
Adrien Rabiot
03.04.1995
Juventus FC
Aurélien Tchouaméni
27.01.2000
Real Madrid
Warren Zaïre-Emery
08.03.2006
Paris Saint-Germain
Útočníci
Datum nar.
Klub
Bradley Barcola
02.09.2002
Paris Saint-Germain
Ousmane Dembélé
15.05.1997
Paris Saint-Germain
Olivier Giroud
30.09.1986
AC Milán
Antoine Griezmann
21.03.1991
Atlético Madrid
Randal Kolo Muani
05.12.1998
Paris Saint-Germain
Kylian Mbappé
20.12.1998
Paris Saint-Germain
Marcus Thuram
06.08.1997
Inter Milán

Autor: Livesport.cz / Pablo Gallego, Eliott Lafleur

Komentáře (42)

Přidat komentář
misinho7

Prečo niektoré preview su detailnejšie a je tam napr aj najväčšia hviezda, talent atd a niektoré nie?

Reagovat
Masi

Je příšerné to jiné představování u některých týmů. Víc se povedl formát u těch "slabších" týmů.

Reagovat
Kiss Me Polka!

protože ty méně známé týmy dělá normálně kvalitně EF, a tohle je basic preview od livesportu pro lidi, které fotbal nezajímá

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Jordi Alba

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
lampas

Reagovat
Benfica

snáď Portugalsko považujú za méně zanámy tým nech mám preview ako má byť

Reagovat
Acrocephalus

Redakce, že si český tým vezmete pod křídla vy a nenecháte to na Livesportu?!

Reagovat
John Obi Mikel

Ten nám nemusí představovat, ten už všichni známe

Reagovat
technecium

Já neviděl jediný zápas Ceskyho narodaku od posledního ME, rád si to přečtu

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Kily

šetří se, od EF budou ještě dneska Polsko a Rakousko, zítra Rumunsko a Ukrajina a pozítří Turecko, Česko a Gruzie

Reagovat
St. Pauli

Presto vsem, kdo se na tech EF autorskych clancich podili, patri velky dik. Je za tim videt more poctive prace. Jen skoda, ze vychazi 666 clanku denne, takze se to stejne neda ucist. Tu predsampionatovou horecku slo spustit klidne s tydennim predstihem. Za me uplne spatne zvolena strategie a zbytecne plytvani jinak velice kvalitnim materialem.

Reagovat
Mercury

Reagovat
Kily

njn, já bych k tomu něco fakt rád napsal, ale ještě nemůžu, i když kdo ví, třeba odpoledne, večer nebo zítra...

Reagovat
Mass

Reagovat
Ingimir

Slovensko bude tiež od Livesportu?

btw. tu Francúzov a Albáncov máte miesto sekcie Profily, historie v sekcii Aktuality

Reagovat
Kily

přehodil jsem, díky

jestli bude, tak stejně jako například z Francie

Reagovat
Csaplárova past

Nejsou lidi a stavajici nemuzou vedet vsechno

Reagovat
Acrocephalus

Mezitím Pogba Že mu to za to stálo.

Reagovat
romeo351

Stejně by asi nehrál..

Reagovat
Witcher

Žabák tam má špatnej klub

Reagovat
Kop do titulků

Francie letos neunese tíhu favorita turnaje, navíc Mbappé má hlavu v Madridu proto se obávám že

Vyhořej jak papír

Reagovat
Csaplárova past

Kdyz mel plnou hlavu Madridu na zacatku cele sagy, tak bylo MS a byli ve finale, ve kterem dal hattrick

Reagovat
Seydou Doumbia

Snad titul. Ten tým se jím podařilo obměnit tak snad to bude fungovat. Jinak Comana bych dal taky do utoku, však to je křídlo jako všichni ostatní.

Reagovat
Csaplárova past

Nejde jim to neprat. Deschamps vytvari opravdu soudrzne tymy. Ma sve oblibence od kterych vi co cekat a ti hraci to tam proste odehraji.

Pod jinymi trenery by si nekteri hraci ani nekopli a Deschamps se neboji je postavit.

Kanteho jsem teda dlouho hrat nevidel, ale verim, ze tento turnaj muze zahrat taky velmi solidne

Giroud TOP, prvni trefu da az ve finale

Reagovat
Seydou Doumbia

Zrovna Rabio a Žalud jsou ti hráči, kteří by možná v repre normálně nehráli, ale pro Dešampa jsou klíčoví osobně ani jednoho nemám rád, ale co už...díky Dešampovi ten tým funguje, protože Francie má opravdu dost velkých hvězd a ten tým by se jednoduše mohl pod jiným koučem sesypat jako Domenechova sestava v JAR...ale nepřát se jím dá, kdo má fandit africkému výběru národu na evropském turnaji já ale ano

Reagovat
Csaplárova past

Neřeším, narodili se ve Francii. A ti ubožáci, kterým to leží v žaludku ... mít takový tým my, tak by vstali z gauče a šli by fandit ve dresech a šálách do hospody a byli by hrdí vlastenci. Tak jako vždycky v hokeji, když projdeme přes čtvrtfinále ...

Reagovat
Seydou Doumbia

jo pokrytců je dost...ted za čechy závodí nějaká lurdes gloria manuel, otec angolan a matka ruska, 4 na ME byla ted...věřím že by hromada lidi slavila medaili, kdyby ji vybojovala...kdyby nebyla dobrá na repre tak by každý blil že do repre negři a poloviční rusové nepatři, ale tak to bude vždy no, pokrytci jsme všichni

Reagovat
smazaný uživatel

Největší favorit pěkně na konec, tak to má být Hlavně ne Anglie win.

Reagovat
Martin9719

Už jen ta "jednoduchá" skupina je docela zavádějící.

Reagovat
Zelmondo

prehledl jsem to, nebo euro fanta tentokrat nebude?

Reagovat
Y.Cabaye

Snažil sem se zjistit něco o fantasy, nikdo nereagoval. Jediná která je je na UEFĚ a nikde sem teda odkaz nebo tak nenašel.

Reagovat
Freedo

Tak někdo založte miniligu, tým mám hotovej

Reagovat
Hachim Mastour

Kanté a Rabiot v 2k24 lmao

Reagovat
Csaplárova past

FRA titul, Mbappe 7 golu na turnaji

Reagovat
Y.Cabaye

Hernández má nějaké zdravotní potíže, nebo nebude hrát? Ve fantasy je u něj vykříčník, ale nikde sem nic nenašel.

Reagovat
Freedo

https://football-italia.net/milan-theo-hernandez-pulls-out-france-training/

2 dny stará zpráva, musel odstoupit z tréninku.

Reagovat
Y.Cabaye

Reagovat
raduinho

Mistr Evropy 2024. Mimochodem nás porazí v semifinále.

Reagovat
Reggie

To ten tvůrce tý analýzy si ani nedá práci s tím, aby napsal v sestavě hráče správně? Koundé určitě nebude vlevo a Theo vpravo

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele