Poprvé ve vyřazovací fázi. Slovinsko i Gruzie jsou před historickými zápasy v dobrém rozpoložení

27.06., 23:15
Aktuality
Oslavy slovinských reprezentantů. (© AFP)

Až při své čtvrté účasti na závěrečném turnaji se Slovinsku poprvé povedlo probojovat do vyřazovací fáze. V osmifinále jej ale čeká další náročný úkol, stejně tak Gruzii, které se postup ze skupiny poštěstil hned při premiéře.

Slovinci na Euru debutovali v roce 2000, kdy po dvou remízách skončili ve skupině poslední, a na další účast si museli počkat téměř čtvrtstoletí. Mezitím si ale střihli dvakrát mistrovství světa - v Koreji skončili bez jediného bodu, v Jižní Africe jim i přes čtyřbodový zisk osmifinále smolně uniklo.

I proto je pro celý národ nynější úspěch velkým zadostiučiněním, o čemž svědčí i mimořádně uvolněná nálada doložená pátečním obědem, který novinářům servíroval sám trenér Matjaž Kek. Přitom zmínil, že si cení i osobitosti slovinského týmu. "Nechci být kopií Chorvatů, Portugalců nebo Němců, chci, abychom šli vlastní cestou," nabádá kouč, který byl s týmem i na šampionátu v roce 2010.

Nebojí se ani výzvy, kterou pondělní zápas právě s Portugalskem představuje. "Spolu s Gruzínci jsme v této společnosti trochu 'exoty', ale to mi vyhovuje. Mám rád výzvy a nevím, jestli bych radši bral zápas s Rumunskem. Všichni ví, kdo bude favoritem, ale na naší straně je velká motivace i odhodlání," ujišťuje Kek před bitvou ve Frankfurtu.

Skvělá nálada a víra v další vítězství panuje pochopitelně i v táboře malé zakavkazské země. "Jsem hrdý na to, že jsem trenérem těchto hráčů, kteří svou zemi skvěle reprezentují," rozplýval se francouzský kouč Willy Sagnol. "Jako debutanti jsme hráli bez jakéhokoliv tlaku. Hráčům jsem říkal, aby bez míče byli disciplinovaní a s míčem se nebáli hrát. A oni předčili všechna očekávání," chválil někdejší hráč Bayernu Mnichov.

Dojetí neskrýval ani útočník a autor tří branek Georges Mikautadze. "Tohle jsem si ani nedokázal představit, i když jsem si to moc přál," prohlásil osamostatněný nejlepší střelec základních skupin, jenž už netrpělivě vyhlíží nedělní osmifinále. "Nezastavíme se. Uděláme vše pro to, aby naši fanoušci byli šťastní a abychom proti Španělsku vyhráli," burcuje útočník Met.

Jak Slovinci, tak Gruzínci mohou v rámci osmifinálových dní zapsat další milníky do fotbalové historie svých zemí. Přepsat své rekordy mohou už následujícím zápasem a případným postupem do čtvrtfinále i další dvě země - Slováky čeká proti Anglii těžká šichta, Rakušané do utkání s Tureckem vstupují jako jasný favorit.

Autor: Martin Vejdělek / Delo.si, KvirisPalitra.ge

Komentáře (3)

Přidat komentář
Grupma

Češi sice jedou domů, ale i kvůli těmto příběhům stojí za to sledovat Euro dál.

Reagovat
oli9

Nejlepší bylo euro se 16 týmy.. To rozšíření i kdy postupují i ty týmy že 3 míst se odehrává ta sračka kdy se prostě hraje na remízu což oběma xkrat stačí... Formát absolutně k hovnu

Rozšiřování eura a MS pouze tu kvalitu snižuje... Ale chápu v první a poslední řadě jde jen a jen o prachy... Teď jen vymyslet jak divokou kartou tam dostat Indii nebo Čínu

Reagovat
Ranoth

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele