Policie po výtržnostech fanoušků zatím nikoho neobvinila, vyšetřování pokračuje

28.05., 15:57
Aktuality
Fanoušci Sparty (© AFP)

Trestní řízení pro podezření ze spáchání trestných činů výtržnictví, poškození cizí věci a také založení, podpora a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka zahájili plzeňští policisté v souvislosti s finále fotbalového poháru MOL Cupu mezi domácí Plzní a pražskou Spartou z 22. května.

Policie zároveň zjistila několik přestupků. U některých podezřelých už zná totožnost, další zjišťuje z pořízených záznamů a z materiálů ve virtuálním prostředí, informovala dnes v tiskové zprávě policejní mluvčí Pavla Burešová. Konkrétní počty podezřelých ale neuvedla. Nikdo zatím nebyl obviněn. Vlastní vyšetřování zahájila také Fotbalová asociace ČR.

Po závěrečném hvizdu finále, v němž Sparta v Doosan Areně zvítězila 2:1, se na trávník dostali fanoušci obou klubů a musely proti nim zasáhnout desítky policistů. Na hřiště nejdříve vniklo několik desítek příznivců Viktorie, kteří postupovali přes hrací plochu ke sparťanským sektorům na opačné straně. Následně na trávník vstoupili i letenští fanoušci a došlo i na bitky.

"S ohledem na fyzické napadení, kterého se dopustili na hrací ploše fanoušci plzeňského celku vůči příznivci z hostujícího týmu, jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu výtržnictví. Dále jsme bezprostředně po ukončení fotbalového utkání zajistili celkem deset fanoušků, kteří se dopustili protiprávního jednání v rovině přestupků," uvedla Burešová.

Policie podle ní řeší také házení předmětů na hrací plochu, například kelímků nebo židlí. Židle pro fotografy, kterých se zmocnili fanoušci, dopadly na improvizované studio České televize na ploše vedle sparťanského sektoru. Poškození vybavení stadionu a povalení 28 světelných panelů na zem policie vyšetřuje jako poškození cizí věci. Jeden fanoušek, který měl na triku závadný symbol, je podezřelý ze založení, podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka a současně z výtržnictví.

I přes zákaz používání pyrotechniky na stadionu i při přesunu fanoušků, policisté zjistili během zápasu 11 případů, kdy pyrotechniku použilo najednou několik fanoušků domácího i hostujícího týmu. Jejich totožnost zjišťuje. Po zápase zajistila dva lidi, kteří pyrotechniku odpálili v Pražské ulici v centru města a dopustili se přestupku, uvedla mluvčí.

Při bezpečnostním opatření policie také řešila 19 dopravních přestupků, zejména překročení povolené rychlosti nebo nevyhovující technický stav motorových vozidel. Zabývá se také podezřením z drogového deliktu u tří mladistvých lidí u vlakového nádraží.

"Pokračujeme ve vyhodnocení všech materiálů, které máme k dispozici, a monitorujeme i virtuální prostředí, abychom zjistili další případné projevy protiprávního jednání. Některé z případů, kterými se nyní zabýváme, mohou být následně s ohledem na zjištění nových skutečností právně překvalifikovány," dodala Burešová.

Autor: ČTK

Komentáře (2)

Přidat komentář
DidusIneptus

Zaostalý Češi, všude máte bordel! Kdo by vám tam chodil na ty stadiony?!

Reagovat
Mass

Co to bylo za symbol?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele