Pokuty za finále domácího poháru známy: Plzeň zaplatí 200 tisíc, Sparta o polovinu méně

07.06., 17:05
Aktuality
Policie zasahuje proti fanouškům (© Profimedia)

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace (LFA) potrestala za výtržnosti fanoušků po finále MOL Cupu Plzeň pokutou 200 tisíc a pražskou Spartu pokutou 100 tisíc korun. Příznivci obou týmů vnikli po utkání na hřiště a začali se rvát, zasahovat museli policejní těžkooděnci. Komise v pátek v komuniké uvedla, že pokud by pořadatelem finále nebyla Fotbalová asociace ČR, tresty by byly výrazně vyšší. V nejvyšší soutěži kluby pořadatelem zápasů jsou.

Po finále domácího poháru, v němž Sparta v plzeňské Doosan Areně zvítězila 2:1 a po ligovém titulu získala double, vnikli na hrací plochu fanoušci obou táborů a střeli se v několika potyčkách. Každý z klubů se zodpovídal z nesportovního chování příznivců a celkem pěti konkrétních prohřešků, které oběma komise vytkla.

"Pokud bychom řešili podobný případ v rámci standardního ligového utkání a kterýkoliv z klubů by zastával pozici pořadatele, byly by udělené tresty mnohem vyšší. V případě finále MOL Cupu je však potřeba brát na zřetel, že ani jeden z klubů pořadatelem nebyl," uvedl předseda disciplinární komise Richard Baček.

"Naopak je nutné zdůraznit, že pořadatelem byla FAČR, tedy subjekt, který sice nese primární odpovědnost za průběh utkání, ale který není možné dle disciplinárního řádu FAČR potrestat. FAČR je nicméně v případě poháru příjemcem uložených pokut. Proto jsme stanovili pokuty v této výši a věříme, že dění v Plzni bude dostatečným poučením, aby k podobným incidentům v budoucnu nedocházelo," dodal Baček.

FAČR v prohlášení uvedla, že se bezpečnostní služba nejprve snažila situaci po utkání řešit bez aktivního zapojení policie. Tu o součinnost podle zákona o podpoře sportu požádal bezpečnostní manažer ve chvíli, kdy na hrací ploše reálně hrozil hromadný střet příznivců obou klubů a objevily se i další výtržnosti. Vedení FAČR zahájilo vlastní vyšetřování událostí po zápase a se závěry seznámí výkonný výbor.

Autor: ČTK

Komentáře (6)

Přidat komentář
Blasphemer

Komentář předsedy DK LFA Richarda Bačka: „Pokud by DK LFA řešila podobný případ v rámci standardního ligového utkání a kterýkoliv z klubů by zastával pozici pořadatele, byly by udělené tresty mnohem vyšší. V případě finále MOL Cupu je však potřeba brát na zřetel, že ani jeden z klubů pořadatelem nebyl.

Naopak je nutné zdůraznit, že pořadatelem byla FAČR, tedy subjekt, který sice nese primární odpovědnost za průběh utkání, ale který není možné dle Disciplinárního řádu FAČR potrestat. FAČR je nicméně v případě poháru příjemcem uložených pokut. DK LFA proto stanovila pokuty v této výši a věří, že dění v Plzni bude dostatečným poučením, aby k podobným incidentům v budoucnu nedocházelo.“

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
Greny

Pořadatel nezvládne pořadatelskou službu a ještě vydělá geniální

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
JuveGrandeAmore <3

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele