Počet zranění v top ligách narůstá, kluby to za minulou sezonu stálo 18,5 miliardy korun

Dnes, 12:39
Aktuality
Zraněný Frenkie de Jong z Barcelony. (© AFP)

Hráči německé bundesligy měli v minulé sezoně nejvíce zranění z pěti nejlepších evropských lig, ale nejvíce nákladů souvisejících se zraněními nese anglická Premier League, uvádí zpráva pojišťovny Howden. Potvrzuje vzestupný trend zranění v nejvyšších soutěžích v Anglii, Německu, Španělsku, Itálii a Francii. Během sezony 2023/24 jich bylo 4123, což je nárůst o čtyři procenta proti ročníku 2022/23 a o 37 procent více než v sezoně 2020/21.

Zranění stála kluby v největších pěti ligách v minulé sezoně dohromady 732 milionů eur (přibližně 18,5 miliardy korun) na mzdách vyplacených hráčům mimo hru. Od prvního vydání zprávy za sezonu 2020/21 už jde o 14.292 zranění, což kluby stálo 2,3 miliardy eur (58 miliard korun) na mzdách hráčů.

Zdraví hráčů je stále žhavější téma s ohledem na rozšíření evropských pohárových soutěží i mistrovství světa klubů, což zvyšuje zátěž v již tak nabité termínové listině. Hráčská organizace FIFPro, asociace evropských soutěží a také španělská La Liga podaly v pondělí oficiální stížnost FIFA kvůli přeplněnému fotbalovému kalendáři. Varovaly také, že hráči mohou sáhnout ke stávce.

Zveřejněná data jen podtrhují neustále se zvyšující fyzické nároky na hráče. "Jak zápasů ve všech soutěžích přibývá, vidíme, že stále více hráčů je odstaveno na delší dobu. S pozoruhodným pětiprocentním nárůstem nákladů na léčení jen v poslední sezoně," řekl James Burrows, vedoucí sportovní sekce společnosti Howden.

Zpráva zdůrazňuje znepokojivý nárůst závažnosti zranění hráčů Premier League ve věku do 21 let, přičemž každé zranění odpovídá průměrnému přerušení práce na 44 dnů - z 26,5 v sezoně 2022/23. Zranění kolen bez rozdílu věku dosáhla v Top 5 ligách nového maxima s 367 případy, což kluby stálo 141 milionů eur.

V minulé sezoně se v pěti největších ligách zranil fotbalista každých 92 minut, což týmy stálo v průměru 172.975 eur na zápas. Bundesligové kluby měly zraněné každých 52 minut, přičemž Darmstadt měl zraněného každých 33 minut. Mönchengladbach se stal teprve druhým týmem, který zaznamenal více než 100 zranění v sezoně od prvního zveřejnění zprávy. Bayern Mnichov měl 96 zranění a stála ho 39 milionů eur, zatímco šampion Leverkusen utrpěl pouze 36 zranění s náklady 3,45 milionu.

Celkový počet zranění v Premier League klesl z 944 v ročníku 2022/23 na 915. Anglické kluby však stála 318 milionů eur ve srovnání se 142 miliony v La Lize. Manchester United měl nejvyšší náklady v Premier League s 39 miliony eur vyplacenými hráčům, kteří nebyli k dispozici kvůli 75 zraněním. Nejvíce zranění (76) měl Newcastle.

Autor: ČTK

Komentáře (8)

Přidat komentář
Whitemedia

Nejvíce zranění (76) měl Newcastle.

Tomu se mi až nechce věřit, když si vzpomenu na ty šílené počty zraněných u nás..

Reagovat
kilobyte

Asi vám počítají jen "základní" kádr.

Reagovat
hematop

Za všechno může Fyala!! Pryč s komunistickým rozvědčíkem !! Čechy čechům!!

Reagovat
delfin

Koblihu rozvědčíkům, Slovensko Slovákům.

Reagovat
Mönchengladbach

"Během sezony 2023/24 jich bylo 4123, což je nárůst o čtyři procenta proti ročníku 2022/23 a o 37 procent více než v sezoně 2020/21."

Za Bureše bylo líp!

Reagovat
ratusek

LOSC Lille zřejmě do konce sezony nebude k dispozici Tiago Santos, který si na včerejším tréninku přetrhl přední zkřížený vaz v koleni. Dvaadvacetiletého obránce po operaci čeká minimálně půlroční rehabilitace.

S těma kolenama už to není ani vtipný

Reagovat
pobody's nerfect

Souhlas. Kolena na trénink nebrat

Reagovat
Abstinence

Já bych všechny ty zranění zakázal..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele