Plzeňské posily: Květ vyzve na souboj Vlkanovu, zdravý Vydra bude rozdílový

18.01.2023, 17:30
Aktuality

Žádná divoká cizina, ale čirá "Šádkovina". Zajímavé jméno z tuzemské scény či ověřená česká kvalita. Tak vypadaly přestupy v plzeňské zlaté éře. A Západočeši na ně znovu navazují. Panující mistr a aktuálně první tým FORTUNA:LIGY v zimě ulovil druhého nejlepšího střelce ligy Romana Květa (25), reprezentanta Matěje Vydru (30) a talentovaného mladíka Rafiu Durosinmiho (20). Co mohou Viktorii nabídnout?

Byl jedním z hitů podzimu. Devět vstřelených branek, dvě asistence. Odchod Romana Květa z Bohemians na lepší adresu se bral za hotovu věc. Rozhodnuto však nebylo, kam. Zahraničí? Plzeň? Slavia či Sparta? Adekvátní nabídka z ciziny nedorazila, Slavia ukázala na levnějšího (a staršího) spoluhráče Petra Hronka a Sparta zase raději přivedla tři záložníky ze zahraničí. Květ tak zamířil do kádru panujícího mistra.

Majitel Adolf Šádek dal vzpomenout na zlatou éru, kdy ještě jako manažer tahal na západ Čech zajímavé posily. Květ je za poslední rok již druhou. V létě si Plzeň vybral i Adam Vlkanova. Právě s drobným reprezentantem může Květ svést velký souboj o místo ofenzivního záložníka v základní sestavě.

Právě kolem soupeřova vápna, kde odehrál i první přípravné duely na soustředění ve Španělsku, je Květ nejnebezpečnější. Na podzim v lize v průměru na zápas vystřelil téměř třikrát na branku a s přesností střelby 65,6 % mu patřila první příčka mezi všemi hráči.

"Má dobrou techniku, střelu, umí zakončit, má i zajímavé přihrávky a nestandardní řešení na českou ligu. Jeho čísla na záložníka jsou výjimečná," říká bývalý ligový obránce či záložník Jakub Podaný.

Individuální statistiky R. Květa v aktuální sezoně F:L (©Livesport)

Zřejmě i proto jej Wyscout s pomocí svého Indexu označil za nejlepšího krajního záložníka podzimní části FORTUNA:LIGY. Kromě zakončení navíc Květ patří mezi vyhlášené exekutory standardních situací. Mezi nejnebezpečnější hráče ligy se řadil už loni, kdy patřil mezi nejaktivnější střelce a jeho součet očekávaných branek a asistencí byl sedmý největší v lize. Záležet ovšem bude, jaké úkoly od trenéra Michala Bílka dostane. V kádru zelenobílých měl ve formaci 3-4-3 poměrně hodně volnosti s minimem defenzivních starostí.

Výhodou zimní posily z Ďolíčku je variabilita. Může nastoupit na levém kraji, kde pod trenérem Jaroslavem Veselým udělal obrovský progres a střelecky explodoval. V Plzni zde operuje Jhon Mosquera. V Příbrami Květ hrával ve středu zálohy, čímž by vytvořil tlak na Pavla Buchu s Lukášem Kalvachem. Vše ovšem nasvědčuje tomu, že se porve o místo na pozici středního ofenzivního záložníka.

"I mě zajímá, kde ho trenér Michal Bílek vidí. Na osmičku, která se stará o rozehrávku a běhá nahoru dolů, to nevidím. Jeho přednosti jsou jinde. Nemyslím si, že by vzhledem k zodpovědnosti, kterou křídelní hráči Viktorie musí mít, že šel na křídlo. Navíc tam má Plzeň velkou kvalitu. Zbývá tak post desítky, kde mohou nastoupit i Adam Vlkanova, Jan Sýkora a nově je v kádru i Matěj Vydra," přemítá Podaný.

Vydra ve dvou či na podhrot

Když se Západočechům podařilo ulovit Matěje Vydru do svých řad, bylo z toho velké halo. Reprezentant, jenž naposledy hrál v Premier League. Profil posily, jakou by si přáli i fanoušci Slavie či Sparty.

Kolem třicetiletého ofenzivního univerzála jsou velká očekávání, ale Plzeň s jeho implementováním do sestavy vůbec nespěchá. Po vážném zranění kolene z jara loňského roku se bývalý hráč Burnley stále dává do kupy. Podle informací Livesport Zpráv je dost možné, že nebude připravený (minimálně na celý zápas) pro první a nejspíš i druhé jarní kolo FORTUNA:LIGY.

Co však může dynamický hráč kouči Michalu Bílkovi nabídnout? O Vydrovi platí, že pokud je zdráv a fit, má bleskové nohy, které dělají obraně velké problémy. Z Ostrovů je zvyklý na důraznou a intenzivní hru. Pokud dokáže tyto silné stránky uplatnit, je z něj rozdílový hráč, který napáchá ligovým obranám spoustu škody.

Nejlepší ligové sezony Matěje Vydry (©Livesport / AFP)

Rozhodně se ale nejedná o typického hroťáka, o kterého by se tým mohl opřít. Obzvlášť v soubojové české lize. Nejlépe se Vydra cítí na podhrotové pozici ve formaci 4-2-3-1. V Derby County z této role v sezoně 2017/18 nasázel 21 gólů, čímž si řekl o přestup do Burnley.

"Jeho zkušenosti budou v české lize obrovsky znát. Na Ostrovech strávil dost let, hrál proti daleko lepším týmům a hráčům. V některých zápasech by mohl hrát pod Tomášem Chorým, který mu bude na sebe vázat stopery a Vydra to bude rozbíhat a chodit do koncovky," nabízí Podaný.

Sedí mu to i ve dvoučlenném útoku. Svědčí o tom alespoň jeho další nejlepší ligové sezony. Ve Watfordu si vyzkoušel formaci 3-5-2, kterou Bílek s Plzní sem tam praktikuje. Vydra v ní společně s Troyem Deeneym patřil mezi nejlepší útočníky v anglické Championship a v sezoně 2012/13 nastřílel 22 branek. O dva roky později jich bylo 16. Nastupovat však umí i jako podhrotový útočník ve formaci 4-2-3-1. "Jakmile se dostane do dobré fyzické kondice, tak ukáže, že umí velmi dobře pracovat s prostorem," dodává Podaný.

Nenápadné doplnění může být terno

Zapomenut se však nesmí ani na poněkud nenápadnou zimní posilu z Karviné. Je otázka, co by s Rafiem Durosinmim bylo, pokud by se Plzni nezranil Jan Kliment. Zřejmě by nigerijský útočník dál působil ve druhé lize, kde v minulé sezoně upoutal třeba i Slavii. Jenže osud jej nasměroval z východu na západ. Zatím pouze na ten český. I tak se pro dvacetiletého forvarda jedná na půlročním hostování s opcí o velkou šanci.

"Zajímalo se o něj více klubů už nějaký čas. Ukázal, že se umí posouvat a zlepšovat. U něj je důležité, že má dobrou techniku, je rychlý a umí se posouvat i takticky," vyjmenovává Podaný silné stránky africké posily.

Svým profilem a daty z podzimní části FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY připomíná klubovou oporu Tomáše Chorého. Ovšem s tím rozdílem, že Durosinmi je mladší a fotbalovější verze. Zatímco Chorý je typický hráč do vápna, kde zakončuje a tým si o něj může vypomoci vysokými balony, nová akvizice je silná i v mezihře, driblinku a překvapivě i v připravování šancí spoluhráčům. "Líbí se mi, že dokáže pracovat dobře s týmem. Má dobré vnímání a myslím si, že na tom do budoucí kariéry může hodně stavět," říká Podaný.

Srovnání Tomáše Chorého a Rafiua Durosinmiho (©Livesport)

V přípravném utkání s Ferencvárosem jej na chvíli trenér Bílek vyzkoušel s Chorým přímo na hrotu a přeskupil plzeňské řady do nezvyklé formace 4-4-2. Otázkou však zůstává, jak si Durosinmi poradí s přechodem na vyšší úroveň. V minulé sezoně byl považován za nadějného mladíka s potenciálem.

Ve druhé lize už však patřil k oporám Karviné. I díky jeho třem brankám a čtyřem asistencím drží Slezané postupové naděje. Pokud by navíc Plzeň držela formaci na jednoho útočníka a uzdravil by se Matěj Vydra a posléze i Jan Kliment, bude mít Durosinmi obří konkurenci.

Autor: Livesport.cz / Jakub Dvořák

Komentáře (38)

Přidat komentář
Martin9719

Reagovat
Blasphemer

Já si myslel, že přichází spíš jako konkurence pro Buchu, ale tolik jsem zas v Bohemce nesledoval.

Reagovat
Bex5

Taky jsem doufal

Reagovat
Tromas

Myslím si že ho taky budem stahovat níž jako náhradu za Buchu/Kalvacha , kde adekvátní náhradu na tuto pozici nemáme zatímco na křídlech a ofenzivním záložníkovi je těch hráčů přebytek (když jsou zdraví).

Reagovat
David4

Květ bude flop, Vydra se bojím když mu bude sloužit zdraví tak dost pomůže

Reagovat
Nadržený šimpanz

Lepší posílení než Slavia, ale Spartě se stejně budou oba koukat na záda

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ratusek

Reagovat
db18

Reagovat
Pepe1911

vy to m8te rozmrdaný nejenom ve vedení, v kádru ale i v hlavě

Reagovat
deporpepa

Reagovat
j_mrazik

Na záda? Myslíš, jak bude odcházet z boje o titul?

Reagovat
deporpepa

Přesně takhle jste smáli i loni

Reagovat
AnthonyR

Ten Durosinmi má potenciál

Reagovat
romeo351

Má. Ale navzdor fyzickým předpokladům hrál především AM

Reagovat
Salfovic

Nevadí, že je Květ úplně jiný typ fotbalisty než Vlkanova ?

Reagovat
ratusek

Ne

Reagovat
Posledni Kovboj

mne to nevadi

Reagovat
Axelrose

Mě taky ne

Reagovat
Losinho

dneska mají lidi problém fakt se vším

Reagovat
Posledni Kovboj

hrozna doba

Reagovat
Bex5

Taky mj prijde

Reagovat
deporpepa

A není to právě dobře, že se pak dá něco v průběhu zápasu změnit, když tam dáš hráče stejného typu... tak si nepomůžeš, takhle můžeš zápas víc ovlivnit.

Reagovat
Bex5

Indeed. Ale pro me Sykora/Vlkanova nejlepsi podhroti od doby Dana Kolare (ve forme).

Reagovat
deporpepa

Já abych řekl pravdu... moc jsem Květa neviděl... nevím jak hraje.. ale jinak souhlas

Reagovat
Bex5

Ani ja, ale oproti tem dvema ratlikum je asi o hlavu vetsi. Trochu doufam, ze by to mohl byt typ a la Matus Bero. Toho jsem dycky chtel videt na Struncakach.

Reagovat
deporpepa

Můžeš v to doufat... Já ale předpokládám, že Vlkanova si 10 uzme pro sebe

Reagovat
Bex5

Uvidime. Takova konkurence je ale lepsi, nez kdyz nevis, koho tam postavis, protoze nemas

Reagovat
deporpepa

Přesně

Reagovat
Hasan Šáš

kdy ste naposled viděli rozdílovýho Vydru? ve Watfordu před osmi lety?

Reagovat
Hasan Šáš

jo a článek sem nečet, takže tou tabulkou ste mě vůbec nedostali

Reagovat
deporpepa

tak si ho přečti

Reagovat
Hasan Šáš

BAN

Reagovat
ratusek

Reagovat
Bex5

Presne, ban, takhle s nim nemuzes mluvit. Je to prislusnik mensiny, mozna dokonce gay. Jak by rekl Xavier Klasik teda

Reagovat
deporpepa

A co když jsem příslušník menšina já

Reagovat
Bex5

Jo aha. Tak to fakt nevim, jak se tohle resi PC.

Reagovat
Fodbalysta

Plzeň klasicky overperform a nakonec titul.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele