Pět překvapivých hvězd Eura: Nenápadný tahoun Lipska, klidná síla Anglie i fantom z Valencie

14.07., 19:55
Aktuality
Marc Guehi zazářil za Anglii. (© AFP)

Evropský šampionát ve fotbale má za sebou 50 utkání, 22 týmů už dalo turnaji sbohem a řada hráčů se přihlásila o pozornost. Ještě než se ve večerním nedělním finále rozhodne mezi Španělskem a Anglií o novém šampionovi, prohlédněte si pět fotbalistů, kteří svými výkony tak trochu nečekaně zaujali širokou veřejnost.

Turnaj byl přehlídkou talentované nastupující generace, kterou zastupují Lamine Yamal, Arda Güler či Kobbie Mainoo, ale svou extratřídu na evropské scéně ukázalo i několik méně známých hráčů...

Dani Olmo (Španělsko)

Španělské hvězdičky Yamal a Nico Williams zazářily na právě vrcholícím Euru z křídelních prostorů, Olmo se však pro finalisty ukázal jako klíčový díky svým výkonů ve středu pole.

Šestadvacetiletý hráč je především v Německu, kde už čtyři roky úspěšně působí v dresu RB Lipska, dobře známý, ale sérií vynikajících výkonů si řekl i o zájem všech ostatních.

Poté, co pozdním gólem pečetil výhru Španělska 4:1 nad Gruzií, nastoupil Olmo do čtvrtfinále proti Německu po pouhých osmi minutách místo zraněného Pedriho. A trenér Luis de la Fuente si musel mnout ruce, střídání se mu totiž vydařilo nad míru - Olmo vstřelil úvodní gól a na ten vítězný přihrál Mikelu Merinovi v prodloužení.

V semifinále s Francií byl Olmův zásah z 25. minuty nakonec vítězný a poslal Španělsko do pátého finále Eura. Ofenzivní univerzál stále bojuje o Zlatou kopačku, neboť má na kontě tři góly a dvě asistence, přestože nastoupil v základní sestavě pouze ve dvou ze šesti zápasů Španělska.

Marc Guehi (Anglie)

Guehi hraje svůj první velký mezinárodní turnaj, na jeho projevu přímo na trávníku to však není znát. Je mu teprve 23 let, ale ve středu defenznivy trenéra Garetha Southgatea působí vedle Johna Stonese klidně a jistě. Anglie s ním v sestavě v pěti zápasech inkasovala jen tři góly.

Řada fanoušků a expertů se obávala čtvrtfinále proti Švýcarsku, v němž Guehi kvůli žlutým kartám chyběl. Anglie nakonec dramatický duel zvládla v penaltovém rozstřelu a v semifinále byl obránce Crystal Palace zpátky v sestavě.

Vzrůstem neveliký (182 cm) stoper sehrál důležitou roli při kritickém momentu Albionu v osmifinále proti Slovensku, když v nastaveném čase asistoval u krásné vyrovnávající branky Judea Bellinghama.

Cody Gakpo (Nizozemsko)

Nizozemsko po 20 letech poprvé postoupilo do semifinále Eura, pod což se tučně podepsal i útočník Gakpo. Ofenzivní univerzál Liverpoolu se v oranžovém dresu vybičoval ke skvělým výkonům a navázal na skvělé výkony z mistrovství světa v Kataru, které předcházely jeho přesunu na Anfield Road.

Gakpo vstřelil vyrovnávací gól při výhře Nizozemska 2:1 ve skupinové fázi nad Polskem, zatímco jeho úvodní trefa při výhře 3:0 nad Rumunskem v osmifinále dodala Oranjes klid.

Rozjetý forvard měl prsty i ve vítězné brance Nizozemců proti Turecku, když předskočil obránce soupeře a donutil ho dát si vlastní gól.

Giorgi Mamardašvili (Gruzie)

Chviča Kvaracchelija byl před turnajem možná jediným Gruzíncem, kterého fanoušci ostatních reprezentací znali. V den finále Eura už je tomu však jinak - brankář Mamardašvili totiž svými výkony dotáhl outsidera k vítězství nad favorizovaným Portugalskem a k senzačnímu postupu do osmifinále.

Třiadvacetiletý gólman si ve čtyřech zápasech připsal 30 zákroků, což je po 32 zákrocích Rusa Igora Akinfejeva z roku 2008 druhý nejlepší výkon v historii Eura.

Mamardašviliho výkony nepřekvapily fanoušky LaLigy, brankář Valencie totiž patřil v uplynulém ročníku španělské soutěže mezi nejlepší muže v rukavicích.

Marcel Sabitzer (Rakousko)

Záložník německé Borussie Dortmund, který byl klíčovou součástí překvapivého postupu BVB do finále Ligy mistrů, navázal na své skvělé výkony ve žluto-černém dresu i na evropském šampionátu.

Ve středu zálohy řídil hru Rakouska a týmu Ralfa Ragnicka pomohl k překvapivému prvnímu místu ve skupině. Fotbalisté z alpské země za sebou nechali i pozdější semifinalisty z Francie a Nizozemska. O Rakušanech se začalo mluvit jako o černém koni turnaje, skvělý průběh ME ale nakonec pokazila nečekaná osmifinálová prohra s Tureckem.

Sabitzer byl v průběhu turnaje neustálou hrozbou pro obrany soupeřů. Tlačil se do vápna a nebál se napřáhnout i z větší dálky. Svůj jediný gól na turnaji dal v duelu s Nizozemskem, v němž ranou z ostrého úhlu rozhodl o vítězství 3:2.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / AFP

Komentáře (18)

Přidat komentář
Seydou Doumbia

Místo Guehiho bych dal Kardiologa ale těch jmén je plno

Reagovat
Jkb

Za mě teda Yamal. U něj jsem věděl, že má talent ale překvapil mě tou obrovskou kvalitou, jak brání, dostal dokonce žlutou za taktickej faul. V šestnácti letech úplně neuvěřitelný hráč. Slušně hraje Mainoo, rozhodně mě oslnil víc než Guehi.

Reagovat
Mr.Mike

Me neprekvalil ani jeden z nich

Reagovat
Gelu28

Guehi ten určitě ne.....žádná hvěžda...

Reagovat
Freedo

Já jsem teda nečekal, že stoper Crystal Palace bude výkony tak konzistentní. Pořád je to mladej hráč, ale hrál s velkým klidem. Samozřejmě je těžký vybrat top 5, i ten Mainoo byl výbornej, jak je zmíněno výše.

Reagovat
Pablos

Proč bych jich mělo být pět ? To je právě nesmysl vybírat počet... máš vybírat hráče jen. Jim to na pět nevycházelo právě, tak tam narvali i Gapka ( což mělo být očekávaný a nikoliv nějáký překvapení) a Sabitzera, protože jinak nechápu proč tam jsou

Reagovat
Pablos

A samozřejmě tam mě bejtl ten Levák Bob... jestli tohle nebylo překvapivé, tak už nevím. Já bych dal i Salibu, ale tam nevím jak hrává v klubu... takže třeba bych to stornoval ještě

Reagovat
Seydou Doumbia

saliba je top v klubu ten nepřekvapil...kdo je levák bob?

Reagovat
Pablos

Ok. No přece Kukuřice

Reagovat
Seydou Doumbia

Ten snad poprvé zahrál jako někdo, kdo by měl stát na své pozici 65 míču.

Reagovat
Kejza

Gakpo překvapení? Tak možná na minulym MS. Letos už se přece čekalo, že Nizozemce potáhne. Mamardašvili a Sabitzer

Reagovat
icka

Docela mi tam chybí Cucurella i když je fakt, že ke konci sezóny měl už formu slušnou. I tak byl brán před turnajem jako jeden z nejslabších článků sestavy, ale opak byl pravdou. Snad takhle bude pokračovat i v klubu.

Reagovat
Seydou Doumbia

kukuřici bych tam dal taky, překvapil

Reagovat
Kejza

Reagovat
avicii

Gapko bude pre Slota asi dôležitý hráč..

Reagovat
Rothbard

Mě hodně překvapil Fabian Ruiz. Vždycky jsem si myslel, že je to průměrák, ale na ME byl skvělý.

Reagovat
j_mrazik

Reagovat
Luc-Luc

Gapko

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele