Ozvěny z Bundesligy: Neúspěšná sezóna, ztráta identity. Frustrace ve Wolfsburgu pokračuje

07.05., 16:11
Názory a komentáře
Fanoušci Wolfsburgu (© vfl-wolfsburg.de)

Ještě na podzim vypadal Wolfsburg jako jeden z aspirantů na pohárovou Evropu. Od poloviny prosince ovšem čekal přes tři měsíce a celých jedenáct kol na ligové vítězství. Fanoušci jsou tedy naštvaní. Avšak nejen kvůli slabé formě na hřišti. Vedení VfL je dráždí už nějakou dobu.

Patrick Wimmer dokázal svůj gól opravdu perfektně načasovat. Zrovna v době, kdy Wolfsburg získal v pokutovém území Darmstadtu tlak, z něhož následně padla první branka utkání, se na přilehlé "Nordkurve” rozvinulo několik transparentů. Jásající Wimmer tak letěl k fanouškům, kteří možná nevěděli, zda se mají taktéž radovat, nebo jestli mají zůstat stoicky klidní a přesvědčení o správnosti svého poselství.

Kuriózní moment každopádně zaznamenaly jak televizní kamery, tak i spousta fotografů. Zpráva příznivců Wolfsburgu se tedy rozhodně neztratila. Šlo o výzvu složenou z několika bannerů, na nichž stálo následující: ”Pozor: hledáme nové manažery! Požadavky: fotbalová kompetence, přirozenost, blízkost, identifikace s VfL. Kdy: okamžitě! V případě zájmu volejte zde:” ukazovaly šipky na telefonní čísla zcela dole.

Wolfsburg skutečně hledá nové zaměstnance. Již několik týdnů se šušká o odchodu dosavadního sportovního ředitele (a hráčské ikony "Vlků”) Marcela Schäfera do konkurenčního Lipska. Takhle to ale fanoušci VfL asi úplně nemysleli. Spíše požadují ještě větší personální zemětřesení ve vedení klubu.

Místo práce s fanoušky raději marketing

Když fotbalové Německo před několika měsíci žilo protesty proti vstupu investorů, přispěli k nevoli taky příznivci Wolfsburgu. Poněkud nečekaně. Vlci patří v nejvyšší německé soutěži dlouhodobě k menším fanouškovským táborům, za což může i to, že klub se nemusí striktně řídit pravidlem 50 + 1 zakazujícím ovládnutí oddílu majoritním vlastníkem na úkor členů klubu. Wolfsburský fotbalový oddíl totiž kdysi dávno založila automobilka Volkswagen, a tak i akciovou společnost VfL Wolfsburg-Fußball GmbH díky výjimce z regule 50 + 1 stoprocentně vlastní zmíněný výrobce vozidel.

Výjimka z pravidla 50 + 1 nicméně celkem pravidelně koreluje s menším zájem o daný klub. Zatímco řada ostatních účastníků 1. Bundesligy užívá výhody zcela zaplněných tribun, ve Wolfsburgu není něco takového normou. Pokud do města nedorazí Bayern nebo jiná podobně slovutná značka, najde se v hledišti téměř vždy několik stovek, ne-li tisíc prázdných sedaček. Totéž lze říct o Hoffenheimu (který se už sice 50 + 1 zase začal řídit, nicméně pořád jde o malý oddíl hrající na zbytečně velkem stadionu), Lipsku (které 50 + 1 dodržuje jen formálně, reálně jej bez ostychu obchází) a dříve taky Leverkusenu (ostatně uvidíme, jak budou návštěvy BayAreny vypadat po opadnutí mistrovské euforie).

Aktivity Volkswagenu přinesly Vlkům sportovní vzestup včetně zisku titulu mistra Bundesligy v roce 2009. Nikdy se ale firma nezaměřila na to, aby ve Wolfsburgu vzniklo početně silné fanouškovské společenství. Místo toho se vrhla do marketingových činností, které ovšem tvrdému jádru ultras VfL dost vadí.

Jde třeba o variace dresů v barvách, které nemají s Wolfsburgem nic společného. Reklamy na tribunách. Nebo změnu loga, k níž sice došlo před více než 20 lety, někteří však dodnes nerozdýchali, že z písmene W zmizely hradby připomínající středověký hrad - jeden ze symbolů města.

Tím vším se Wolfsburg odlišuje od tradičních bašt z Frankfurtu, Hamburku nebo Kolína, mezi něž by ultras rádi patřili. Místo toho ale jejich klub v očích kritiků ztrácí identitu. Pokud už tedy o ni dávno nepřišel.

Ke změnám již došlo. Bude to stačit?

Únorovými protesty proti investorům ovšem nespokojenost příznivců "Wölfe” neskončila. Wolfsburg mezitím pokračoval ve výsledkovém trápení, které stálo místo trenéra Nika Kovaće. Opakuje se tak scénář, který na východě Dolního Saska dobře znají. Na začátku panuje optimismus. Kádr Vlků vypadá před sezónou slibně. Očekávání se však naplní zřídka. Vlastně jen tehdy, kdy u břehu Středoněmeckého průplavu působí opravdu dobrý hráč (Kevin De Bruyne) nebo opravdu dobrý kouč (Oliver Glasner).

Od titulu už zkrátka uplynulo hodně vody a dvě úspěšné sezóny (2014/15 a 2020/21) zastiňuje větší počet neuspokojivých ročníků, mezi něž se navíc řadí i nepříjemné barážové anabáze z let 2017 a 2018. Dlouhodobě je tak Wolfsburg průměrným účastníkem Bundesligy, na něhož nemá přítomnost silného sponzora takřka žádný vliv. A fanoušci se logicky ptají, proč takového mecenáše vůbec mít. Proč je nutné kvůli tomu snášet opovržení ze strany jiných fanouškovských táborů.

Ti nejaktivnější příznivci, tedy přirozeně ti z kotle, už požadují změny. Chtějí, aby se do vedení oddílu dostali lidé, kteří fotbalu budou opravdu rozumět. Takoví, kteří se nebudou řídit pouze direktivami Volkswagenu. A taky takoví, kteří budou mít blízko fanouškům a pochopí, jakou reklamu dělají ultras nejen VfL, ale Bundeslize jako takové.

K dílčím změnám už došlo, i kdyby se současnému vedení nelíbily. Spolkový kartelový úřad dohlížející na ochranu hospodářské soutěže již nařídil Wolfsburgu (i Leverkusenu), že kvůli výjimce z pravidla 50 + 1 musí plnit jisté kompenzační požadavky. V jedenáctičlenné dozorčí radě akciové společnosti, která má na starost výhradně fotbalové záležitosti, tak musí sedět minimálně jeden zástupce mateřského oddílu Vlků - pod tento oddíl spadají družstva z dalších sportovních odvětví patřících do rodiny VfL. Tentýž člen dozorčí rady má navíc právo veta v otázkách týkajících se změny loga, názvu klubu či barev.

Fanoušci každopádně žádají víc. Nechtějí, aby vše skončilo jen u kosmetických změn, byť rozhodnutí Spolkového kartelového úřadu uvítali.

Vedení VfL před časem umístilo do Volkswagen Areny zvláštní odpočet. Ten ukrajuje dny, do nichž se má klub stát klimaticky neutrálním. Jistě jde o bohulibou aktivitu. Rozhodně to ale není něco, co by snadno ošálilo příznivce. Ti si totiž pořád myslí, že ve Wolfsburgu není něco v pořádku.

Autor: Ondřej Vaculík / gegenpressing.substack.com

Komentáře (36)

Přidat komentář
Jason_

zbytočný klub

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat
St. Pauli

Absolutne.

Reagovat
db18

ztráta čeho že?

Reagovat
Rudnevs

A ešte nám chcú zobrať Müllera

Reagovat
St. Pauli

Diky za ctivo.

Reagovat
Rudnevs

Inak teda mi to od fans Wolfsburgu príde trošku dramatické. Však predsa museli vedieť, aký je to klub a aké je mesto. Problém je podľa mňa najmä v športových výsledkoch. Tie sú slabé už od odchodu Glasnera a Schäfer tam napriek kritike od fanúšikov držal Kovača donekonečna. To ti veľmi zamáva psychikou a zrazu ti pripadá zlé už proste všetko.

Reagovat
Martin9719

Dokud se vyhrává tak si užíváš pocity úspěchu, ale pokud se přestane tak logicky začneš jako fanoušek hledat příčiny a to se samozřejmě stalo i tady. Samozřejmě problém je dlouhodobý jak se píše. Ale jako by těch pár tisíc ultras vlastně nevědělo komu fandí.

Reagovat
andrew96

Tak věděli, ale zároveň vidí, jak vypadají ostatní kluby a jak se k nim tyto kluby chovají. Jasně, mohou fandit někomu jinému, na druhou stranu mají třeba k Wolfsburgu nějaký vztah a až časem si uvědomují, co je na současnem modelu VfL blbě.

A třeba proti jiným než zeleným dresům se protestovalo i dřív. Takže to nemusí nutně korelovat se současným výkyvem formy. Spíš třeba s tím, jak se otázka okolo 50 + 1 dostala v posledních měsících opět na povrch.

Reagovat
dave30

Bohužel se v tom svezl i Černý. Od února v podstatě nehrál. A takto máme mít hráče připravené na Euro...

Reagovat
St. Pauli

Toho je skoda, ve spatny cas ve spatnem klubu.

Reagovat
dave30

Já nevím. Tohle je takové typicky české. Klub hraje špatně, trenér si na něho zasedl, trenér má své koně, atd. Trenér je zodpovědný za výsledky týmu. Myslí si někdo, že nechá sedět na lavičce hráče, který je lepší než někdo, kdo pravidelně hraje? Toto jsme si říkali v žácích a hlavně v hokeji. Ale v top5 lize?

Reagovat
St. Pauli

To asi neni uplne o lepsi/horsi, jako spis o tom, jak komu sednes, at uz lidsky, v kabine nebo pozicne, jakou duveru v tebe bude trenersky stab mit a dalsich xyz promennych.

Reagovat
dave30

Samozřejmě. Já také zastávám názor, že je to hodně o štěstí. Těch hráčů podobné výkonnosti jsou mraky. Chce to mít štěstí a být ve správný čas na správném místě...

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Agent z Melmacu

Vedení VfL před časem umístilo do Volkswagen Areny zvláštní odpočet. Ten ukrajuje dny, do nichž se má klub stát klimaticky neutrálním.

Reagovat
cologneFC

Čo k tomuto dodať? Alle ausnahmen abschaffen! Už včera bolo neskoro...

Reagovat
Rudnevs

Myslíš, že je reálna šanca, aby sa to po procesnej stránke zrealizovalo? Čo potom s Leverkusenom? Bayer proste odovzdá percentá?

Reagovat
Werkrider

Podľa mňa nikto poriadne nevie čo by sa muselo stať. Preto tá výnimka. Skôr by som to videl na transformáciu a premenovanie celého klubu. Keď už tak poriadne.

Reagovat
cologneFC

Úplne súhlasím s poslednými dvoma vetami. To je cesta.

Reagovat
Werkrider

Problém je v tom, že pro Bayer to není otázka jednoduché změny vlastnictví. V případě odloučení fotbalového klubu od SVB, by klub přišel o jméno, o stadión, hlavního zřizovatele, majitele a sponzora, z velké části o fanoušky, protože velká část pernamentek jede do fabriky.

Tohle je pro Leverkusen v podstatě existenční otázka a nejedná se o to, jestli 50+1 nebo výjimka ale o to, jestli výjimka nebo nic. Pokud má tohle nastat, tak klidně hned sezonu po Lipsku. Zničme nejdřív Lipsko a pak, byť nerad a se slzou v oku, přesedlám třeba na Lautern.

Reagovat
cologneFC

O meno by klub prišiel, keďže v názve klubu nemôže byť sponzor alebo majiteľ. Štadión by si klub prenajímal (ak by im ho Bayer nedaroval), väčšina klubov v Bundeslige si štadióny prenajíma. No a ak by klub po zmene prišiel o fanúšikov, tak to hovorí samé za seba, že?

Nemám pocit, že by to bolo pre kluby existenčně, možno iba z hľadiska doterajšieho postavenia na futbalovej mape. Všetky kluby žijú tak, ako si môžu dovoliť...

A o Lipsku sa baviť ani nemusíme, to je najväčšie zlo v nemeckom futbale a ich neustále klamstvá a podvody sú do očí bijúce. Len prečo to nikto z DFL nevidí?

Reagovat
Werkrider

Zrovna pre Leverkusen, obávam sa, by to existenčné bolo. Bayer (fabrika) nie je vôbec žiadna altruistická skupina milosrdných milovníkov fotbalu. A náš klub je stále malý, lokálny a fanúšikovská základňa zas tak moc veľká nie je v porovnaní s klubmi v okolí. Túto sezónu to je iné, ale to by tak bolo všade.

Stále dúfam, že sa toho nedožijem, bohužiaľ, alebo bohudík sa i fotbal vyvíja a vyvíjať bude. Pre Bayer by to bol obrovský krok späť v dobe, keď už všetci koketujú so sponzormi, výnimkami a skúšajú pevnosť pravidiel atď. a obávam sa, že to bude v budúcnosti ešte horšie, či sa nám to páči, alebo nie.

Ale vravím, pokiaľ sa niečo diať bude, reformou prejde Lipsko, tak Bayer by mal tiež.

Reagovat
Rudnevs

Môžeš aj rovno teraz Nur der FCK!

Reagovat
cologneFC

Toto je na dlhšiu debatu. Keďže už pri zavádzaní pravidla sa hovorilo o prechodnej dobe pre výnimky, tak to museli mať nejako nastavené. Samozrejme to nepôjde zo dňa na deň, tie kluby budú na zmeny potrebovať niekoľko rokov.

A čo potom s tými klubmi? Budú normálne fungovať ako ostatné kluby. Klub preberú členovia a budú ho riadiť. V podstate by si napr. Bayer mohol ponechať 49% a už by žiadne pravidlo neobchádzali (aj keď ja osobne som aj proti tomuto). Ide o to, aby každý hral podľa rovnakých pravidiel, výnimky veľmi devalvujú rovnosť príležitostí.

Osobne si myslím, že aj fanúšikovia týchto klubov by túto možnosť privítali. Jednak by mali pocit, že sú naozaj súčasťou svojho klubu (napr. pri anglických membershipoch naozaj nie si členom klubu, ale iba platiacim zákazníkom) a jednak by mali silu meniť veci vo svojom klube.

A koncerny stojace za klubmi ich môžu stále podporovať ako sponzor. Čiže nie je automatickou nutnosťou, že tie kluby vypadnú z ligy a budú hrať niekde na úrovni 3. a 4. ligy. Tak ako do nich tlačia peniaze teraz, tak to môžu robiť aj potom. Akurát nebudú mať kontrolu nad klubom a nebudú môcť robiť to, čo chcú oni, ale to, čo chcú členovia klubu.

Reagovat
jack_donaghy

Vypadnutie z ligy tiež nevidím ako automatický dôsledok. Avšak v momente kedy by mali napríklad tých 49% treba počítať s tým, že budú do toho dávať výrazne menej peňazí. Na to aj keď klub bude pripravený, tak sa to podľa mňa prejaví. Trebárs Leverkusen by nehral o Európu a pre Wolfsburg by baráž mohla byť aj častejšie.

Reagovat
cologneFC

No a presne o tom to je. Iným klubom tiež nikto nič nedá len tak. A musia žiť z toho čo im dajú sponzori a z toho, čo zarobia. Nikto by nemal mať nejaké špeciálne postavenie.

Reagovat
dave30

Je to tak. Pravidle jsou od toho, aby se dodržovala. A ne aby se udělovaly výjimky...

Reagovat
cologneFC

Reagovat
Werkrider

Připomínám na Aachener strasse třeba PRAVIDLA zákazu pyrotechniky, až budeš příště dávat palec nahoru na takhle obecné tvrzení, chtělo by to trochu sebereflexe.

Reagovat
cologneFC

Ale no tak, snad nechceš porovnávat pyro na Aachener Strasse s pôsobením niektorých klubov v Bundeslige

Čo sa týka pyrotechniky na Aachener Strasse, tak tam pravidlá platia. A kto ich poruší, tak dostane pokutu (ak ho chytia). Tam nemá nikto výnimku (na rozdiel od Bundesligy). Ja osobne pyro na Aachener Str. neodpaľujem a ani to neschvaľujem keďže je tam zákaz. Aj keď súhlasím s názorom, že ten zákaz je zbytočný. Tak ako zákaz pyrotechniky na štadiónoch.

Reagovat
Werkrider

Jasné že to neporovnávam, hodně som musel premýšľať, čo ti vpálim a varil som z kryštáľovo čistej vody

Reagovat
cologneFC

Reagovat
VeraVarga

Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.

Reagovat
Witcher

Když tam hrával Edin a Grafite tak sem jim fandil

Reagovat
St. Pauli

Dante tam hral jen sezonu, jo? No tak to mam taky dobre zkresleny.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele