Ozvěny z Bundesligy: Hříbata jsou příliš krotká. Může za to trenér Seoane?

11.10., 15:34
Názory a komentáře
Roland Virkus a Gerardo Seoane (© ROLF VENNENBERND / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Čtrnáctá příčka, šest bundesligových bodů, taková je současná bilance Mönchengladbachu na startu této sezony. Tenhle klub počtvrté za sebou nepůsobí v evropských pohárech, přitom na jaře roku 2021 si zahrál osmifinále Ligy mistrů. Od té doby ale došlo k hlubokému úpadku. A v Severním Porýní-Vestfálsku se silně volá po tom, aby byl odvolaný kouč Gerardo Seoane.

Pětačtyřicetiletý rodák z Lucernu mezi roky 2018 až 2021 úspěšně vedl švýcarského giganta Young Boys Bern. V celkových 148 zápasech vyhrál v 97 případech, ve skóre vykázal plusové číslo 157 branek, třikrát opanoval domácí Super League. Právě tahle úspěšná minulost mu vynesla v létě roku 2021 první angažmá v Bundeslize, a to v Leverkusenu, kde v premiérovém ročníku získal na ligové scéně parádní třetí místo a vybojoval pro Bayer účast v milionářské soutěži.

Zdálo se, že by se tenhle chlapík mohl zařadit dlouhodobě mezi bundesligovou trenérskou baštu. Přišel však podzim sezony nové a Seoane po špatném začátku poměrně brzy skončil. To, že to byl pro Die Werkself nakonec krok správným směrem a že pak následovník Xabi Alonso dokázal změnit po dlouhých letech panování Bayernu v německé nejvyšší soutěži, je už jiný příběh. Ale je to vlastně slušný kontrast, po jaké cestě se od té doby ubíral španělský stratég a kam naopak začal směřovat Seoane.

Statistiky Gerarda Seoaneho od července roku 2018

Klub
Ve funkci
Úspěšnost vítězství
Young Boys Bern
1095 dnů
65,54%
Bayer Leverkusen
461 dnů
46.43%
Borussia Mönchengladbach
493 dnů
28.89%

Švýcar se možná mohl cítit ukřivděný, že mu Leverkusen tehdy nedal šanci podzim roku 2022 ještě napravit. Někdo by na druhou stranu mohl říci, že času měl více než dost, konkrétně dvanáct zápasů od senzačního výpadku z DFB-Pokalu na konci července. V tomto období zaznamenal napříč všemi soutěžemi osm porážek, pouze dvakrát zvítězil. Faktem na každý pád je, že v Mönchengladbachu od svého nástupu v létě roku 2023 potřebný prostor určitě dostal. Borussia ovšem i nadále strádá, pohybuje se v dolních patrech tabulky, maximálně v nic neříkajícím středu. A bafuňářům z Borussia-Parku logicky dochází trpělivost.

Výbuch emocí po porážce v Augsburgu

Včetně působení v Německém poháru odkoučoval Seoane dosud 45 mačů Die Fohlen. A připsal si hubených 13 výher. V loňské sezóně jeho mužstvo obsadilo čtrnáctou pozici, tedy tu, kterou okupuje i nyní, pouhý bod ho přitom dělil od šestnáctého barážového místa. Ačkoli se takový ročník musel v Mönchengladbachu hodnotit negativně, švýcarský stratég se u kormidla udržel. Tentokráte se nekonalo rozvázání spolupráce, jako tomu bylo u předchozích dvou šéfů lavičky. Adi Hütter se pakoval pryč po roční anabázi v roce 2022, o rok později dopadl stejně Daniel Farke. Oba totiž především nesplnili hlavní cíl, a to uzmout takové příčky, jež by zajistily návrat do pohárové Evropy.

Možná že by vedení klubu už bylo trapné fanouškům potřetí v řadě sdělovat, že ani Seoane není tím, koho hledali pro dlouhodobý projekt. Image by při takovém případě bezpochyby utrpěla. Ředitel pro sportovní záležitosti Roland Virkus tak se svými kolegy asi i z tohoto důvodu zvolili pokračování ve starém gardu, věřili, že se situace může k lepšímu obrátit. Nicméně teď zjišťuje, že tohle spojení možná opravdu nemůže fungovat, ať už by Seoane dostal času, kolik by chtěl. "Jsem opravdu extrémně zklamaný z tohoto výkonu. Tohle bylo zdaleka to nejhorší vystoupení. Nedokážu to vysvětlit,” soptil funkcionář po poslední páteční porážce s Augsburgem.

V úterý svoje slova přece mírnil. Podstatné však je, že moc dobře ví, že celkový stav není v tomto ohledu vůbec příznivý. "Stojím si za tou kritikou, kterou jsem říkal v emocích,” uvedl v rozhovoru pro klubový web. "Teď je potřeba analyzovat a debatovat o všem, ne jen o těch devadesáti minutách. Je jasné, že v Augsburgu jsme nebyli dobří. Ale zpochybňovat kvůli tomu celkový vývoj by bylo velmi nekonstruktivní. Zlepšili jsme se v řadě oblastech, ve kterých jsme to chtěli. Mohli jsme každopádně tu prohru odvrátit, to mi štve nejvíce,” dodával.

V ten samý den, kdy se Virkus ještě čílil po neúspěšném vystoupení v Bavorsku, německý list Bild přinesl zprávu, že pokud by Borussia působila stále mdlým dojmem, dojde přece k rošádě na trenérském postu. Měnit přitom zavedené pořádky na koučovské pozici v průběhu sezony, to bylo něco, co se v minulosti v Mönchengladbachu striktně nedělalo, rozhodně pak ne za zatím krátké Virkusovy éry. Naposledy předčasný odchod potkal Andrého Schuberta v prosinci roku 2016.

Seoane má nůž na krku

Nejbližší tři duely po reprezentační přestávce, tedy ty bundesligové proti Heidenheimu a v Mohuči a následný pohárový proti Frankfurtu, mají definitivně rozhodnout o Seoaneho budoucnosti. Pokud neuspěje, bude si údajně hledat novou práci. Bild mimochodem vytvořil anketu, ve které se čtenáři vyjádřili k tomu, zda Seoane je tím správným trenérem. Výsledky k 11. říjnu Švýcarovi určitě radost nedělají, ze zhruba 31 tisíc hlasů se 72 procent kloní k tomu, že ne. "A jde to pořád z kopce,” stojí mimochodem v této konkrétní jedné ze tří odpovědí. Je ale třeba též podotknout, že 21 procent dotázaných si myslí, že problém je v týmu. Zase jenom 7 procent současnému lodivodovi pevně věří.

Ještě blíže si můžeme přiblížit, jakou Seoane zatím zaznamenal bilanci. Zaokrouhlil například nevábně svou statistiku bundesligových bodů na číslo 40 v dosavadních 40 zápasech od příchodu k Hříbatům. V historii Borussie si počínal hůře už pouze jeden trenér, který měl na svědomí alespoň 34 bundesligových utkání. Michael Frontzeck, než se v únoru roku 2011 pakoval pryč, získal 0,98 bodu na zápas. Tehdy byl klub v obrovských problémech, po dvaadvaceti kolech ztrácel hned sedm bodů na záchranu. A tenhle scénář, kdy až příchod Seoaneho krajana Luciena Favreho dopomohl odvrátit sestup do 2. Bundesligy na poslední chvíli, si nehodlají na západě od Rýna v žádném případě připomínat. Jen tak na okraj, kultovní trenér Hennes Weisweiler mezi lety 1964 až 1975 vykázal 1,74 bodu na jedno klání, jeho nástupce Udo Lattek pak 1,72 bodu.

Nejvyšší bodová úspěšnost trenérů Borussie Mönchengladbach

Trenér
Období
Bodová úspěšnost
1. Hennes Weisweiler
1964 - 1975
1,74
2. Udo Lattek
1975 - 1979
1,72
3. Marco Rose
2019 - 2021
1,68
4. Lucien Favre
2011 - 2015
1,62
5. André Schubert
2015 - 2016
1,58

Jakkoli třeba právě Virkus není k Seoaneho metodám vyloženě kritický, postavení v průběžném pořadí prostě není vůbec pozitivní. A to je aktuálně to nejdůležitější. "Tým a trenér tady něco vybudovali. Zlepšili jsme se ve hře s míčem, také více střílíme na branku. Máme nad hrou větší kontrolu než v minulé sezoně. Musíme být ale daleko nebezpečnější,” pokračoval v hodnocení. "Fotbal je sportem, kde vás hodnotí podle výsledků. Tam ten pokrok musíme udělat,” uvědomoval si sedmapadesátiletý Němec.

Seoane jediným viníkem? Ne

Pokud se ještě vrátíme k současné anketě nejčtenějšího německého deníku, pak vlastně dost nastiňuje také další problémy v Mönchengladbachu. Ano, když se nedaří, vždycky se začíná hovořit především o tom, kdo mančaft vede. Nicméně na vině není jenom Seoane, bylo by přinejmenším bláhové myslet si, že za výsledky může jen on. Vždyť přece až pětina lidí vnímá, že kádr v podstatě není sestavený správně. I to, že se už čtyři roky ambiciózní celek musí obejít bez účasti na evropské scéně, také značí, že jaksi pořád bloudí v lese.

Především na hlavu Virkuse se v tomto směru snáší vlna kritiky. Od té doby, co odešel z klubu Max Eberl, současný sportovní manažer mnichovského Bayernu, učinil nepochybně několik nesprávných rozhodnutí. Třeba co se týče přestupů, neprodal určité hráče ve správnou chvíli k naplnění kasy, nebo naopak neposílil tým v problémových místech. Střídání trenérských pozic, to je zkrátka také téma, které vzbuzuje otázky, obzvláště pak v posledních dnech. Ani on si nemůže být jistý v kramflecích. A má dozajista rovněž podíl na tom, proč se dlouhodobě nedaří naplňovat nastavené cíle.

Je možné, že média třízápasové ultimátum zveličuje. Dává totiž větší smysl, že Seoane zůstane až do listopadové mezinárodní pauzy, jak si myslí například server Get German Football News. I v kontextu toho, že v Mönchengladbachu opravdu neradi sahají k náhlým vyhazovům. Případná náhrada by pak měla klid na to zapracovat své know-how, nebyla by hned pod tlakem v duelech s Brémami a Lipskem. Ty ještě Gladbach podstoupí po pohárovém měření sil s Eintrachtem, které má být oním trenérovým středobodem.

Program zápasů Mönchengladbachu do listopadové reprezentační přestávky

Datum
Soutěž
Soupeř
19.10.
Bundesliga
Heidenheim (doma)
25.10.
Bundesliga
Mohuč (venku)
30.10.
DFB-Pokal
Frankfurt (venku)
03.11.
Bundesliga
Brémy (doma)
09.11.
Bundesliga
Lipsko (venku)

Seoane nebude mít jednoduchou úlohu ukázat, že má na to být tím, kdo Hříbata ustájí do alespoň stabilní ohrady. Ne že by žádná neexistovala, ale díry v ní jsou, to je evidentní. Určitě však není tenhle plot pochroumaný kvůli tomu, že by měl švýcarský stratég divoké koně, kteří by ho bortili. Ostatně větší dravost a agresivita, o které hovořil už Virkus, v tom vidí zásadní potíže i on. "Budeme se muset zamyslet hlavně nad tím, jak být pro soupeře hrozbou,” hodnotil minulý pátek prohru s Augsburgem.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Bayern Mnichov
6
4
2
0
20 : 7
14
2
RB Lipsko
6
4
2
0
9 : 2
14
3
Eintracht Frankfurt
6
4
1
1
14 : 9
13
4
SC Freiburg
6
4
0
2
9 : 7
12
5
Bayer Leverkusen
6
3
2
1
16 : 12
11
6
Union Berlín
6
3
2
1
6 : 4
11
7
Borussia Dortmund
6
3
1
2
12 : 11
10
8
VfB Stuttgart
6
2
3
1
15 : 11
9
9
1. FC Heidenheim
6
3
0
3
10 : 8
9
10
1. FSV Mainz 05
6
2
2
2
11 : 10
8
11
Werder Brémy
6
2
2
2
8 : 12
8
12
VfL Wolfsburg
6
2
1
3
13 : 12
7
13
FC Augsburg
6
2
1
3
9 : 15
7
14
Borussia Mönchengladbach
6
2
0
4
7 : 10
6
15
FC St. Pauli
6
1
1
4
4 : 9
4
16
TSG Hoffenheim
6
1
1
4
10 : 16
4
17
Holstein Kiel
6
0
2
4
9 : 19
2
18
VfL Bochum
6
0
1
5
6 : 14
1

Autor: Patrik Sandev / bild.de, getfootballnewsgermany.com, borussia.de, fcaugsburg.de, bulinews.com

Komentáře (4)

Přidat komentář
Wanderlust

Áno.

Reagovat
Rudnevs

Seoane musí preč a Virkus asi úprimne spolu s ním. To neni týpek na najvyššie pozície.

Škoda, že zmeni nespravili teraz. Sezona by sa ešte dala zachrániť a nový tréner by mal možnosť sa s tímom zoznámiť a pripraviť počas repre pauzy.

Reagovat
Martin9719

No já bych k tomu jen podotknul, že u ETH v ManUTd si spousta lidí myslí, že 3 sezony jsou málo a že by měl dostat čas. Takže pokud Seoane dostal sezonu a 1/4 tak by mohl taky dostat víc času. Navíc Gladbach určitě neutrácí na trhu desítky milionů Eur a spíš ještě každou sezonu prodává. S tím kádrem co teď Gladbach má a to jsou ještě nějací hráči out tak podle mě žádný trenér kterého by si Gladbach mohl dovolit ten tým nevytáhne výš do horní poloviny tabulky. Jasně, nějací hráči tam ještě zbyli, jsou tam nadaní borci, ale tohle prostě papírově není tým co by měl prohánět Eintracht, BVB nebo RB, trochu výš by ale hrát mohli, není to zároveň na boj o záchranu.

Reagovat
Rudnevs

Frankfurt, BVB či Lipsko hrajú o CL-Plätze, medzi tým a momentálnou pozíciou Gladbachu je však ešte veľa priestoru na zlepšovanie. Proti Augsburgu neprehral Gladbach preto, že hráči nevedia hrať futbal. Prehrali preto, lebo hráči neboli na zápas dobre pripravení. V čase, keď prehrávaš a snažíš sa útočiť, sa ti nemôže stať, že je súper zakaždým rýchlejší, silnejší a vypichne ti loptu. Kondička a fyzická pripravenosť FCA bola na inom leveli, a preto ťahal Gladbach za kratší koniec. To ide za tým, ako sa hráči na zápas pripravia, čiže za trénerom. Po taktickej stránke nie je taktiež dopredu rozpoznať žiaden plán, to ide tiež za trénerom. Kontinuita je pekná vec, ale pre veľa ľudí je to príliš jednoduchá odpoveď na všetko, bez toho, aby si uvedomili okolností. Podržanie trénera niekedy pomôže, ale v oveľa menej prípadoch než si ľudia myslia - väčšinou v prípadoch, keď tréner už preukázal, že tie výsledky s daným klubom vie mať. Keď na to niekto dostane rok a pol a stále sa nikam nepohol, tak je mi ľúto. Ono nie je náhoda, že tréneri vždycky letia ako prví. Je to proste najdôležitejšia pozícia, ktorá vie ovplyvniť celé fungovanie klubu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele