Ostuda, tituly vyhrávají zadlužení giganti, zlobí se prezident Fiorentiny

09.09., 13:41
Aktuality
Rocco Commisso (© AFP)

Italský systém je ostudou, protože neumožňuje klubům investovat do nových stadionů. Giganti přitom vyhrávají díky dluhům. Tato ostrá slova prohlásil Rocco Commisso (74), prezident Fiorentiny.

Americký miliardář italského původu stojí v čele klubu sídlícího v centru Toskánska už pět let. "Dostali jsme se dvakrát do finále Konferenční ligy a jednou v domácím poháru. Když si dáte dohromady výsledky, investice a vytvoření nového tréninkového centra, celkové hodnocení je určitě pozitivní," zamyslel se nad svým působením ve Fiorentině v rozhovoru pro deník La Gazzetta dello Sport.

Fiorentině se podařilo vybudovat jedno z nejrozvinutějších center v Evropě. Nový stadion je však prozatím v nedohlednu. "Je to bolavé místo. Bohužel italský fotbalový systém je ostudou nejen pro nás, ale pro všechny, kteří chtějí investovat," říká kriticky na adresu místní federace.

"Všechno vlastní obce, kladou tisíce limitů, ty nakonec blokují soukromé investory, kteří jsou připraveni postupovat. Stadiony musí být ve vlastnictví klubů," myslí si Commisso, mimo jiné zakladatel páté největší společnosti kabelové televize v USA. "Nemyslím si, že je to moje vina, ale absenci nového domovského stánku považuji za největší selhání. Za pět let jsme nemohli nic změnit," pokračuje.

Dluhy velkých klubů

Předním týmům v Serii A nezávidí. Podle něj za úspěchem stojí dluhy, které je už mnohokrát málem přivedly na mizinu. Díky penězům z fondů se měly vrátit do života.

"Stále si kladu otázku, zda by některé kluby, které v minulosti triumfovaly, mohly vůbec vstoupit do další sezony. Chtěl jsem koupit AC Milán, ale dostal ho pan Yonghong. Všichni víme, jak to dopadlo. A co Zhang Kangyang? Už ani nevíme, kde je. Kvůli dluhům v Oaktree musel Inter opustit," vytahuje konkrétní případy.

Neopomněl ani Juventus, nejúspěšnější fotbalový klub v Itálii. "Exor musel po Ronaldovi přijmout záchrannou půjčku 900 milionů eur, aby vyrovnal účetnictví. A to navzdory ročním příjmům 450 milionů, což je třikrát více než Fiorentina," uzavřel Commisso.

Autor: Livesport.cz / Silvester Bobko

Komentáře (9)

Přidat komentář
milan78

má pravdu dědek, ale ty přesuny ve fiorentině jsou taky podivné

Reagovat
Ranger65

Přesně tak , taky to nevypadá úplně čistě

Reagovat
vceradnesazitra

"Díky penězům z fondů se měly vrátit do života" - jakým fondům? To zase zní jak kdyby tenhle brek byl jen kvůli tomu, aby dostal peníze z fondů

Reagovat
Salfovic

To by mě taky zajímalo.

Reagovat
Raffaello

Nejdřív použij to, co máš na krku, než začneš plácat.

Zhang si půjčil od Oaktree, aby mohl dát Interu injekci. Nebyl schopný to splácet a tak se hledaly způsoby, jak Inter zabezpečit. Psalo se o různých fondech, které by Inter odkoupily. Ve výsledku ale Zhang ničeho nedosáhl a společnost propadla Oaktree.

https://www.eurofotbal.cz/clanky/inter-ma-noveho-majitele-suning-group-po-osmi-letech-nahradi-investicni-spolecnost-oaktree-695273/

Reagovat
Mönchengladbach

Rocco

Reagovat
Sinta28

Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.

Reagovat
Furia Ceca

Tak zrovna Fiorentina se na nedostatek peněz nemůže stěžovat... vždyť my je posledních 6 let prakticky živíme

Reagovat
Melchior

Dluhy jsou v podnikání naprosto normální věc.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele