Nsue hrál za Rovníkovou Guineu neoprávněně 11 let, FIFA přišla s prohlášením až teď

04.06., 10:28
Aktuality
Emilio Nsue (© AFP)

Nejlepší střelec letošního mistrovství Afriky Emilio Nsue nastupoval posledních 11 let za Rovníkovou Guineu neoprávněně. Vyplývá to z detailního odůvodnění šestiměsíčního zákazu startu, který mezinárodní federace FIFA čtyřiatřicetiletému útočníkovi uložila v květnu.

Nsue, jenž v minulosti hrál za Birmingham či Middlesbrough, vstřelil na kontinentálním šampionátu v Pobřeží slonoviny pět branek a pomohl Rovníkové Guineji do osmifinále. Na turnaji však podle pravidel vůbec neměl hrát, ani celou dekádu předtím.

FIFA v pondělí zveřejnila rozšířené odůvodnění trestu, který nad Nsuem vynesla 10. května. Připomněla v něm, že nikdy nepovolila tomuto španělskému rodákovi reprezentovat malou středoafrickou zemi, jež už navíc byla v minulosti za jeho nasazení trestána.

Statistiky Nsueho v reprezentaci Rovníkové Guineje (©Livesport)

Nsue se narodil na Mallorce španělské matce a otci z Rovníkové Guineje a Španělsko reprezentoval na mládežnické úrovni včetně mistrovství světa do 20 let. Hráči mohou změnit národní tým, pokud za sebou nemají starty za seniorskou reprezentaci a pokud mají dvojí národnost.

Nsueho žádost nastupovat za Rovníkovou Guineu však FIFA zamítla, protože získal její občanství až poté, co hrál na juniorskou reprezentaci Španělska. V té době už ale měl za sebou dva starty v africké kvalifikaci o postup na mistrovství světa v roce 2014 a FIFA oba tyto zápasy kontumovala v neprospěch Rovníkové Guineje.

Navzdory tomu Nsue oblékal dres této dřívější španělské kolonie i nadále, hrál ve dvou kvalifikacích o MS a na třech afrických šampionátech. Podle agentury Reuters není jasné, proč se světová federace začala znovu zabývat jeho případem až nyní. Nejspíš to ale vyprovokovala pozornost, kterou Nsue získal díky koruně krále střelců na turnaji.

FIFA nyní odebrala Rovníkové Guineji šest bodů za dvě výhry v listopadových kvalifikačních zápasech o MS 2026, v nichž Nsue skóroval, a rodákovi z Palmy dala šestiměsíční zákaz startu v mezinárodních zápasech. Hráč třetiligového španělského týmu Intercity nicméně po africkém šampionátu ukončil reprezentační kariéru.

Autor: ČTK

Komentáře (46)

Přidat komentář
John Obi Mikel

Reagovat
Mass

Taková zajímavost, v Middlesbrough hrál na pravym beku.

A jinak vystřídal všechny posty mimo brankáře, asi takovej guinejskej Masopust.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Axelrose

Tvl, maso ještě nechytal

To nemohl zfalšovat los, když se delala sestava

Reagovat
Kucka

Reagovat
Nizzie

Reagovat
kilobyte
Reagovat
Pablos

slušný

Reagovat
Salfovic

Hráči mohou změnit národní tým, pokud za sebou nemají starty za seniorskou reprezentaci a pokud mají dvojí národnost. Tohle bylo splněno, tak proč to FIFA zamítla ???

Reagovat
Kily

za seniorskou reprezentaci jiné země dokonce startovat mohou, pokud se předtím jednalo o přátelák. I když ono se to před několika týdny zase posunulo:

Joshua Brenet dlouhodobě nepatří do nizozemské reprezentace a mezinárodní fotbal tak bude hrát v dresu jiné země, jeho služeb využije Curaçao, které vede zkušený trenér Dick Advocaat. Obránce Twente dostal ke změně svolení i přesto, že v minulosti odehrál za Nizozemsko dvě utkání, v jednom případě se dokonce jednalo o kvalifikační duel o postup na MS 2018.

o pár dní později ho Advocaat zařadil do nominace

Reagovat
exot12

Ak by si čítal s porozumením, tak by si vedel, že to občianstvo nemal

Nsueho žádost nastupovat za Rovníkovou Guineu však FIFA zamítla, protože získal její občanství až poté, co hrál na juniorskou reprezentaci Španělska

Reagovat
Salfovic

A co to jako mění?

Myslíš si, že třeba ti nakoupení reprezentanti Kataru mají katarské občanství od narození?

Reagovat
Kucka

Katařani ale nemají starty za jiné (ani mláděžnické) repre, ne?

Reagovat
Salfovic

Ale vždyť přeci starty za mládežnické repre nejsou překážkou.

Reagovat
Kucka

Já jsem to pochopil, že kvůli tomu, že Nsue nejdřív nastoupil za juniorku Španělska a až pak získal občanství EQG, mu FIFA tehdy zamítla změnu. Ale jak píše Kily výše, možná se to od 2011 změnilo a teď už to jde.

Reagovat
Salfovic

Tohle se mi právě nezdá. Vzpomínáte na kauzu Davie Selke a česká reprezentace? Ten naše občanství neměl.

Reagovat
Salfovic

A hrál za mládežnické repre Německa.

Reagovat
Kucka

Jojo, je to celé nějaké zvláštní.

Reagovat
Nieuwendyk

Tohle bych mu odpustil. Rozhodně nemůže reprezentovat Španělsko.

Reagovat
Mass

Trvám na opakování ceremoniálu!

Reagovat
Zyqen

Zaujímavé no škoda tých 6 bodov Rovníková Guinea mala kvalifikáciu na MS rozbehnutú skvelé.

Reagovat
Kucka

Cirkus FIFA

Reagovat
exot12

FIFA vyžaduje dodržiavanie svojich pravidel a preto cirkus

Reagovat
Tommy$

Je to zvláštní, čekal bych, že by vůbec neměl být puštěn teda do sestavy nějakou administrativou apod.

Vždyť i u nás v okrese, jak nemáš platnou registraci apod. Tak smůla a to nemluvím o FM

FIFA

Reagovat
Kucka

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
kilobyte

11 let jim to bylo jedno.

Reagovat
Kucka

Mají v pravidlech teda dost bordel, když si toho 11 let nevšimli i přesto, že tento případ dříve řešili a dokonce za něj trestali.

Reagovat
Seydou Doumbia

to je jako by mi 10 let posílali marodku zatímco bych už dávno chodil do práce nechápu takový amatérismus

Reagovat
BaggioRoberto

Reagovat
Mass

Zajímavé vyžadovat reprezentační pravidla potom, co skončil repre kariéru a 11 let za ní hrál.

Reagovat
ACSeRw!n

pri takovym kvantu hracu tezko vsechno uhlidas

Reagovat
Kucka

Dobře, ale když už ho jednou řešili a ECQ za to dokonce trestali? Nemluvě o tom, že Nsue je docela známý hráč, neřeknu u nějaké změně národnosti mezi Filipínama a Thajskem...

Reagovat
icemike

Mezinárodní zápasy mají snad delegáta, který to kontroluje

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
zeroberto

Já jsem všeobecně pro zpřísnění pravidel co se týká změny reprezentace. Repre má být srdcovka a člověk prostě ví kam patří. Vím o čem mluvím, otec je sice pasem Čech, ale etnicky po obouch rodičích jiná evropská národnost a k Česku vztah nemá. Já zas nemám vztah k zemi jeho původu, byť kultura i povaha lidí se mi líbí a mám je relativně rád, nicméně bych je nereprezentoval ani kdybych měl větší možnost se tam prosadit. O tom podle mě vždy měla být repre. O tom kam člověk cítí, že patří, co je jeho rodná hrouda.

Samozřejmě chápu, že se někdo může cítit patřit do více států, ale jsem proti "přestupům". V 18 by se měl být každý schopen vymáčknout. Ale 100 lidí 100 názorů.

Nicméně tohle je od FIFA cirkus.

Reagovat
Seydou Doumbia

To jako kdo se cítíš žádného hráče moc netrápí. Jsem talentovaný a budu hvězda tak zůstanu u top repre, kde mám šanci na repre úspěchy. Stane se ze mě sračka nebo mám velkou konkurenci tak jdu hrdě pomoci své domovině, protože mám šanci si kopnout alespon tam. Jím je jinak jedno za koho budou hrát, hlavně at to má pro ně přínos. Taky se mi ty změny nelíbí no, ted z toho nejvíce těží Maroko, které je na přestupáku nejaktivnější.

Reagovat
zeroberto

Říkám, že bych to proto zpřísnil. Repre mě vždy bavila od klubovýho fotbalu trochu víc právě proto, že pracuješ s tím, co máš, hráči hrají většinou s větší hrdost a nasazením a kolikrát to smaže kvalitativní rozdíl.

Teď z poslední doby (ok tak 8 let je poslední doba ) mě napadá Chorvatsko, Wales, Island, ale třeba i Rusko na domácím MS.

Reagovat
Seydou Doumbia

Hele nevím jestli v repre je těch překvapení víc, vem si že v repre zvládneš 3 zápasy ve skupině, 2 v play off a si v semifinále...v lize letos udělala lm bologna (tým na cca 10 místo), girona (cca to samý), brest (tým na hraně sestupu) a stuttgart (taky tým na střed až sestup)...a to je soutěž na 38 kol ne na 5 zápasů ale možná jen letos to je taková anomálie, každopádně mě repre taky baví tím že ty týmy mají nějakou identitu a to prostě v klubech dnes už moc nemáš, když každý piča tým každý rok vymění 10 hráčů s tím se nedá ztotožnit

Reagovat
zeroberto

Jo, letos to byl solidně zvláštní klubovej rok. Jak říkáš, když se během sezóny nebo dvou obmění de facto celej kádr, tak se s tím těžko člověk nějak ztotožní. Něco jinýho je když v tom městě žiješ, nebo tam máš nějakou logickou asociaci. Ale fandím tady z gauče třeba poslední 2 roky Chelsea musí být těžce palici

Reagovat
Seydou Doumbia

přesně, tomu se už snad ani nedá fandit, na to čumíš jen ze zvyku

Reagovat
zeroberto

Reagovat
Kryptos_

Podle mě je prostě problém v té rozepři, co mezi sebou mají on a místní FA. Viděl bych to tak, že je to důsledek toho. Jinak by se to neřešilo...

Reagovat
Beči

Tohle je fakt ubohost

Reagovat
BaggioRoberto

Ja to uprimne nechapu. Takovych hracu, kteri ziskaji druhe obcanstvi a hrajou za jinou repre nez v mladezi je spousta. V clanku se pise, ze to zamitli kvuli tomu ze hral za U20 Spanelska, ale to prece neni v kriteriich jako prekazka. Pak ho deset let nechali hrat a ted ho trestaji. To je hodne zvlastni.

Reagovat
risk je zisk

FIFA zůstane navždy tou zkorumpovanou Fifou

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele