Novým majitelem Zbrojovky je Regionální hospodářská komora Brno

10.09., 12:07, aktualizováno 10.09., 12:33
Aktuality
Městský fotbalový stadion Srbská (© FC Zbrojovka Brno)

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stala Regionální hospodářská komora Brno, která nyní vlastní v druholigovém klubu 95 procent. Její představitelé oznámili koupi akcií od Václava Bartoňka na dnešní tiskové konferenci. Zároveň uvedli, že mají v zádech českou investiční skupinu OneCap. Zbývajících pět procent vlastní drobní akcionáři.

Cena transakce nebyla zveřejněna. Noví majitele hodlají do klubu vložit v nejbližších letech stovky milionů korun. Cílem je, aby se Zbrojovka v příštím roce vrátila do první ligy a o tři roky později se pokusila zabojovat o evropské poháry.

Klub měl původně převzít od Bartoňka majitel hokejové Komety Libor Zábranský. Regionální hospodářská komora Brno se ale rozhodla využít předkupní právo, které měla coby minoritní akcionář.

Změní se i vedení klubu. Novým generálním ředitelem se stane Jan Mynář z firmy OneCap. V klubu končí po jednom roce sportovní ředitel Zdeněk Psotka, který dal k 31. srpnu výpověď. "Koupili jsme firmu, které se nedaří a to musí být signálem k tomu, abychom vyměnili jeho nejvyšší vedení," řekl na tiskové konferenci předseda představenstva RHK Brno Ladislav Chodák.

Regionální hospodářská komora v Brně měla jen pět dní na to, aby předkupní právo využila. Musela se jednak dohodnout s dosavadním vlastníkem Bartoňkem a hlavně sehnat silného partnera. Oslovila dva zahraniční investory a jednoho českého, firmu OneCap, s níž se nakonec dohodla, že se stane partnerem RHK. "Nešlo o žádnou složitou smlouvu, spíše o gentlemanskou dohodu, která nám umožňuje nabrat další partnery a také časem posunout firmu OneCap na pozici generálního partnera, pokud splní požadavky komory," uvedl Chodák.

Zbrojovce se v druhé lize nedaří. Vyhrála pouze dva zápasy a v tabulce je dva body od pásma sestupu.

"Už za týden proběhne valná hromada klubu, změní se vedení představenstva i dozorčí rady. Do zimy chceme přivést nového sportovního ředitele, v jehož kompetenci bude rozhodnout o trenérských postech i případných posilách," řekl Chodák. "Vidíme to tak, že v tomto ročníku už na postup mít nebudeme, ale v další sezoně to bude jasný cíl. Klub se musí stabilizovat a dál rozvíjet. Za další tři roky by se měl pokusit zabojovat o evropské poháry," prohlásil Chodák, podle jehož vyjádření by noví majitelé měli do Zbrojovky vložit stovky milionů korun.

Autor: ČTK

Komentáře (73)

Přidat komentář
Mikyruv Knir

Tak ta slavná investiční skupina OneCap má zázemí asi jako jednota v Dolní Lomné. Hodně štěstí a trpělivosti, budete to potřebovat, Zbrojováci

Reagovat
Greny

Jaroslav Hynek mě třeba nepřijde jako úplně malá ryba v českým rybnicku

Reagovat
Greny

Jaroslav Havel* tak

Reagovat
Lemond Laws

Reagovat
Hlahart

Reagovat
$dolar$

Reagovat
Fodbalysta

Jelikož za tím stojí Havel, úplně si nedokážu představit, že by si kazil jméno. Tohle vypadá pro FCZB slibně.

Reagovat
ratusek

Tak Greny, pocity?

Reagovat
Greny

Celkem pohoda aspoň tam nemazal nikdo z těch co tam byli na tiskovce med kolem huby a řekli jasné že postup asi až v příští sezoně že teď se musí změnit komplet vedení, sportovní ředitel, ten novej si rozhodne zda nepůjde i trenér.

Reagovat
kilobyte

No, mluvit momentálně o pohárech je tak trochu mazání medu kolem huby. Za 4 roky se toho dá udělat dost, ale moc tomu nevěřím, že by se dostali třeba před Baník.

Reagovat
naheCZ

Jako úplně nemožné "pokusit se zabojovat o poháry" není, ale moc tomu nevěřím. Stejně na poháry není v Brně stadion, takže o tom fakt můžou maximálně mluvit

Reagovat
kilobyte

Je pravda, že "pokusit se zabojovat o poháry" splňuje v podstatě skoro celá liga. Teda spíše splňovala. Teď už ta prostřední skupina nebude mít šanci. Takže za boj o poháry (předkola pohárů) bych označil top6 a nebo finále poháru.

Brno by muselo hodně dobře šlapat, aby se za 4 roky dostalo sem.

Reagovat
naheCZ

Jo sakra, jsem zapomněl, že se vlastně změnila ta prostřední skupina, tím pádem už to tak jenoduché splnit nebude V mém scénáři jsem kalkuloval s tímto Skončit šestej by už musela být velká shoda náhod...

Reagovat
Pablos

oni to změnili ...už nebude ta prostřední skupina hrát o poháry ?

Reagovat
Kryptos_

Jen o milion korun.

Reagovat
Pablos

To už bylo, když jsme hráli se 4 účastníky ...ale že to dali dál i na 5 jsem netušil.

Reagovat
Messi14

Utopie to není - když se to uchopí správně. Nabereš správnej realizák + máš prostředky. Navíc Baník si nedrží v posledních letech úplně výkonnost.

Osobně bych tam čekal delší progres, ale mimo TOP3 je možné prakticky všechno. 4.-10. místo to bývá plus mínus vyrovnaný.

Navíc finančně zbytek nebude moc konkurenceschopnej. Máš tu Liberec, kterej se musí chytit, jinak bude v hajzlu. Plus tam prakticky nikdo neprodává za velký prachy.

Čili ten prostor s tím něco udělat a zamíchat s kartama je hodně velkej. Otázka je asi jen ta, zda to zvládnou provést nebo to nechaj budovat nějakýho dinosaura/právníka/cizince... Líbila by se mi tu zahraniční konkurence (SŘ atd), zda by to zase neposunulo i ostatní - včetně TOP3.

Reagovat
Pablos

100 míčů je úplně o hovně pokud se plácáš v druhé lize... hrát tu střední skupinu a říct, hele teď máme 100 míčů pojďme zkusit poháry ...ok. Ale oni tam nejsou že jo To je teď třeba Liberec a uvidí se jak moc to půjde a to si myslím, že mají v Nezmarovi sakra odbornou a zkušenou osobu (bez těch sraček oranžovejch, to teď nechme bokem) a plus mají už mužstvo sestavené na české poměry mimo TOP3 celkem na progres.

Plus ještě ta zmíňka o tom, že se jedná o gentelmanskou dohodu s tím OneCap ...to taky může znamenat, že se dá klidně po dvou letech ,,rozkmotřit".

Jako Brnu to přeju, ať tam kurva už mají klub na úrovni vzhledem k velikosti města... ale radši bych nebyl přehnaný optimista.

Reagovat
Messi14

Tak zamýšlená investice jsou "stovky milionů". Čili třeba nějakých 300 (samozřejmě může být míň) mi přijde jako adekvátní injekce pro začátek - to, pokud zainvestuješ dobře, tak šanci máš -> jak píšeš -> se dostat na nějakou pozici "hele, možná na ty poháry máme". A jasně, nejdřív se musíš dostat do první ligy. Step by step. Ale ten výkon klubů mimo TOP3 není sám o sobě takový, že by to nešlo překonat.

Klidně může "rozkomotřit". Havel má nějaký investiční projekty, kde spravujou miliardy. Proto spekuluju a přemejšlim - koho si tam tak můžou urvat, aby to nebyly jen vyhozený peníze a reálně jim to fungovalo a minimálně brzdilo výdaje. Nikdo tady ještě takovej projekt nebudoval. Liberec teď začal a Plzeň spíš vznikla hezky postaru bez obřích investic a tudíž bez pozornosti a možná i tak trochu omylem. Postavený to - Libe - má jednoznačně na hladovost a zpeněžení potenciálu - ale zatím je brzo to hodnotit. Teď asi skončí někde uprostřed, možná s nějakou vzestupnou výkonností ke druhý polovině sezóny.

Přehnaný optimismus ke Zbrojovce nemám, ale -> bez masivních investic to rychle nepostavíš + ambici mít musíš taky. Hraješ výkonnostní byznys. Cíl by měl být vždy vyhrát vše bez ohledu na to, zda jsi TOP3 nebo Budějovice. Samozřejmě jiná věc je pak realita a schopnosti všech zúčastněných. Nicméně dávám to do kontrastu "ambice" vs "být spokojen jen hrou o záchranu a nedělat nic pro změnu". Ono zas ta cesta "football managera" není tak nereálná. Když to nepřepálíš a jdeš na to s rozumem.

Reagovat
Pablos

Ale jo, mně to sympatické je... rozhodně, než ten tradiční styl co tu roky bývá, postup z druhé, aby se hrálo o udržení v první. Tohle ambice má a já tomu fandím. Jen s poháry nebudu na to ještě skákat, páč tyhle výroky se často vracejí jak bumerang... až je uvidím v lize a uvidím sílu mužstva, tak pak klidně na to skočím na tuhle vlnu. Útopie to samozřejmě být nemusí, ale víc než zatím jen tak vyřknuto zbožné přání taky moc né.... na tohle je prostě brzo. Jako vedení si dát cíl, jo proč né, je dobře mít ambice, ale jako fanoušek bych byl opatrnější.

Ono bude i těžké skládat mužstvo, ona ta liga prostě přebraná je dost... takže musíš to fakt hodně dobře trefit všechno no a vyskautovat, protože bez cizinců lepších to půjde taky těžko.

Každopádně je dobře, že do toho chtějí jít... a já budu přát, ať to výjde, ale rozumnější budu, až budou hrát aspoň tu první ligu a já uvidím jak jim ty kroky jdou.

Reagovat
kilobyte

Jo, když budou dělat správný kroky a ještě se jim budou dařit, tak se tam dostat můžou. Ale oni toho budou muset hodně změnit a každá změna zaprvé něco stojí a zadruhé se vždycky nepovede. Hrají o udržení ve druhé lize. Abys to dokázal za 4 roky dotáhnout do pohárů, tak bys musel dělat většinu rozhodnutí dobře a ještě k tomu mít trochu štěstí.

Já tam ten optimismus prostě nevidím, že by to najednou začali v Brně dělat všechno dobře.

Reagovat
Messi14

Osobně mi 4 roky přijdou přehnaný. Ale třeba 6 (za předpokladu správných kroků) -> budou mít vyřešený věci od nuly, kupovat konkurenčněschopný hráče a budou hrát o EKL, mi přijdou rozumný. Pokud dokážou přivést lidi, který jim to udělaj. Samy prachy to samozřejmě neudělají. To je jen prostředek k urychlení.

Reagovat
Greny

16.se bude vědět víc má se volit nové vedení klubu a sportovní ředitel už by tam měl být oznamen

Reagovat
Pablos

v příštím roce znamená tuhle sezónu... kalendářně

Reagovat
Lemond Laws

Řekl, že chce postup v roce 26

Reagovat
Pablos

Bohužel jsem přečetl dva odstavce z článku a tam je to formulováno jinak právě ... opět se potvrdilo, že články se nemají číst ! Nevim co mě to popadlo

Reagovat
ratusek

Ty vole. Buď to máš přečíst celý nebo se na to vysrat

Reagovat
Pablos

To bych se asi hanbou propadl pak tu diskutovat s vědomím, že jsem to celé četl

Reagovat
ratusek

No a co máš z toho, že přečteš dva odstavce. To je jak kdybys ho po pár šťouchách vytáhl. Taky na nic

Reagovat
Pablos

Néne… to je špatnej příklad, maturitu z literatury jsem taky udělal tak, že jsem se naučil prvních pár okruhů a dostal pal Starý zákon …teď si vem těch zbytečnejch našrocenejch improsionistů třeba co mohlo bejt

Reagovat
kilobyte

To je vůl. On se učil na maturitu.

Reagovat
kasparko

Postup a za 3 roky pohary? Prvne by to chtelo odpovidajici stadion.

Reagovat
Greny

Tak jsem zvědav jak a co se změnit do zimy a kdo zůstane v klubu, vypadá to na slušnou čistku. A zda vůbec zimu dotrenuje Hynek

Teď by bylo ideální ještě přemluvit ke spolupráci Faita s tím že v budoucnu by mu a té skupině onecup komora "přenechala" podíl a nechala si zase pět procent.

Reagovat
JhonLimon

Bojím se, že do toho nepůjde pokud by nedostal většinu... ale mám z toho asi nejlepší pocit za posledních X let

Reagovat
Greny

O tom na tiskovce mluvili kde byl hlavní důvod proč Fait zatím ne, ale nevyloučili že pokud bude mít zájem dále, že můžou jednat o spolupráci atd

Reagovat
$dolar$

A ty ses rad za konec Psotky?

Reagovat
Greny

No jelikož přichází nový majitel a chce to totálně pročistit tak ano

Reagovat
$dolar$

Brno musí sáhnout po Krondakovi.

Reagovat
Katepal

A o šest let později vítězství v Lize mistrů.

Reagovat
kolouch

V CSM

Reagovat
oli9

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
Bakary3

Takže žito nový sportovní ředitel

Reagovat
Pepe1911

2 girls OnaCap

Reagovat
Lojd

A je to fakt pravda? Nebude tu pristi tyden clanek, ze vlastne jeste nikdo nic nepodepsal ale s Bartonkem si vyborne pokecali?

Reagovat
Lemond Laws

No, vypadá to zajímavě. tak hodně štěstí

Reagovat
pobody's nerfect

Kdo je v té skupině onecap? Smrdí to jak týden staré fusekle.

Reagovat
Lemond Laws

např. Havel z Havel a Partners.... to je docela solidní kalibr

Reagovat
20DollarsInMyPocket

pravdaozrude

Reagovat
vacin

To platí spíš na manželku jednoho ze spolumajitelu Havel Partners

Reagovat
Lemond Laws

Reagovat
Freedo

pivnidoga FTW

Reagovat
Y.N.W.A

RHK Brno!

Reagovat
oli9

Taky mě hned napadlo že tu někdo hraje scénáře CSM 2002 do roku liga do 4 zabojovat o evropské pohary...

Reagovat
vceradnesazitra

On někdo v Brně chodí na fotbal?

Reagovat
Alons0

Fanoušci Líšně.

Reagovat
Neon

Líšeň není Brno.

Reagovat
raduinho

Chodov není Praha.

Reagovat
C-M@ster

To teda je. Už od 1944.

Reagovat
$dolar$

Pekne se Ondra polozil do politiku behem Zajice. 100% souhlas. Skoda, ze tam to konci. Protoze kdo jinej, nez Ondra, s tim muze nejak hnout. Ma medialni prostor, oblibu, sledujici a umi mluvit.

Reagovat
vceradnesazitra

Co by tam Adam dělal?

Reagovat
Lemond Laws

2/10

Reagovat
Radin

Vždyť je to vypatlanec, který má tak základku ne? Možná skrz rodiče maturu. Neumí ani česky

Reagovat
$dolar$

To ano. Ale ma vsechno vypsane. Proto je to on, kdo muze tlacit na politiky. Me poslouchat nebudou.

Reagovat
Greny

Tak ale za to nemůže, když máš tady ty dyslexie atd tak ne můžeš učit jak chceš pravopis atd

Reagovat
fabec1222

Tak nevim, jestli to myslíš vážně, nebo ironicky... Ale obecně je pořád pohled na lidi s dysfunkcema dost zkreslenej, což vim z vlastní zkušenosti

Reagovat
mupi23

Má Karlovku. Nechápu, co se tady z něho dělá na EF za neschopného člověka. Nemusíš ho mít rád, ale tady ty kecy znějí, jak od nějakého závistivého dědka.

Reagovat
zorz767

Je to volaké čudné. Ještě včera se hlásil Fait, dnes už zase Fait ne, Havel ano. Čekal jsem teda, že ten nový majitel bude větší ryba, ale snad to má dobře spočítané.

Reagovat
Hlahart

lol, však Fait sám včera říkal, že o to jeví zájem zřejmě pozdě. Navíc, to, že o to on má zájem, fakt ještě neznamená, že to druhá strana jednak ví, a že má zájem mu něco prodávat. To, že včera byl Fait a dneska zase ne, je tvoje úplná fabulace a nesmysl.

Reagovat
Greny
Reagovat
JackDaniels.

Lepšia by bola "Regionální hospodská komora Brno", tá musí mať v Česku príjmy na úrovni Saudsko arabských princov

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele