Nová sezona už s kalibrovanou čárou, Kovařík zařadil na prvoligovou listinu zpátky Orla

13.06., 17:30
Aktuality
Rozhodčí se zápisníkem (© AFP)

Zkušený sudí Pavel Orel se vrací na prvoligovou scénu. Na jaře již vypomáhal ve druhé nejvyšší soutěži a nyní figuruje na listině rozhodčích pro profesionální soutěže, kterou schválil výkonný výbor Fotbalové asociace ČR (FAČR). Nová sezona zažije dlouho očekávanou novinku, kalibrovanou čáru pro posuzování ofsajdových situací. A také centrum videorozhodčích, odkud budou muži u monitorů kontrolovat všechny zápasy.

Orel byl loni v srpnu spolu s asistentem Adamem Horákem vyřazen z listiny kvůli porušení interních nařízení a etického kodexu. Delegát tehdy ve svojí zprávě nahlásil, že si oba rozhodčí před utkáním 2. předkola Evropské konferenční ligy mezi RFS Riga a Sabahem v Lotyšsku dali na hotelu pivo.

Teď se po jarní výpomoci ve druhé lze počítá s Orlem i pro nejvyšší soutěž. "Udělal chybu, za kterou byl potrestaný. Kvalitních rozhodčích je stále málo a v lize potřebujeme ty nejlepší. Orel v nižších soutěžích svými výkony vyčníval," vysvětlil předseda komise rozhodčích Libor Kovařík během setkání s novináři. "Minulá sezona nebyla špatná, ale ke konci bylo znát, že stále máme jen úzký okruh sudích pro nejtěžší zápasy. Cítil jsem, že někteří už jsou zavaření," dodal.

Pro příští sezonu jsou spolu s Orlem mezi hlavními nově také Lukáš Nehasil a Ondřej Cieslar. Na listinu naopak nebyli zařazeni Jiří Julínek, Tomáš Klíma, Tomáš Ulrich a Marek Bělák, který sám požádal o přesun mezi asistenty. Třeba Klímovi se přitom dávala slušná budoucnost. "Měl dobré zápasy, ale také přehmaty, které se špatně vysvětlovaly. A chyb už bylo moc. Proto jde do třetí ligy, ale nikdo ho nezabil. Třeba se ještě na naši listinu vrátí," řekl šéf komise.

Od nového ročníku ligy, která ponese název sázkové společnosti Chance, bude k dispozici centrum VAR, odkud budou rozhodčí u videa kontrolovat všechny zápasy. Podobné centrály mají třeba německá bundesliga nebo francouzská Ligue 1. Povinnost toto centrum vybudovat teď má O2 TV jako vítěz tendru Ligové fotbalové asociace (LFA) na televizní vysílací práva. Buduje se na pražské Brumlovce tak, aby bylo nachystáno již pro úvodní kolo nového ročníku.

"Videorozhodčí už tedy nebudou na stadionech, na nich zůstane jen technika, což umožní dohlížet na všechny zápasy bez ohledu na to, kdy se budou hrát. Nepočítáme však rozhodně s tím, že bychom jednoho videorozhodčího delegovali ve stejný den na dva po sobě jdoucí zápasy. Možná se to nezdá, ale rozhodčí se shodují, že obsluha videa je vzhledem k nutné koncentraci a rychlé reakci psychicky ještě náročnější než samotné zápasy na hřišti," poznamenal Kovařík.

Vysílatel už musí od nové sezony zajistit také dlouho očekávanou kalibrovanou čáru pro přesnější posuzování ofsajdových situací. Přípravy na spuštění projektu ale teprve vrcholí a LFA ho v kompletní podobě včetně technických detailů představí těsně před startem sezony.

Česká komise by se časem chtěla dopracovat také k tomu, aby diváci na stadionu i u televizních obrazovek mohli slyšet vysvětlení verdiktu od hlavního sudího po komunikaci s videorozhodčím, jak je to běžné třeba v ragby. V tomto případě je ale nutné nejprve vyřešit technickou stránku a získat povolení od UEFA.

Autor: ČTK

Komentáře (21)

Přidat komentář
kilobyte

Už vidím ty kalibrace.

Reagovat
Me2win

Díky bohu.

Reagovat
ACSPARTAPRAHA

Konečně

Reagovat
wwwx

Orel? To je ten frajer, co trénoval svůj ostříží zrak před zápasem v hospodě. Ale tak třeba mu to nové jestřábí oko pomůže. Schvaluju, že dostane druhou šanci, ačkoliv se na něj někteří novináři slétli jak hejno supů se svytým prohibičním zápalem v srdcích. To už jsou jinačí ptáčci, na něž by si měla komise posvítit.

Reagovat
Sosi

To uz je na me moc... orel, ostriz, jestrab, sup, zkratka ptacci...

Reagovat
inferno08

Jsem z toho jelen.

Reagovat
_Franklin_

Konečně, hlavně se s tim naucte pořádně pracovat

Reagovat
Modi6

Čára dobrá

Ještě by se mělo něco vymyslet na ty "ruce."

Co, to nevím ale ty "ruce" to je fakt neomezená možnost různých výkladů s fatálními důsledky.

Reagovat
NataženýTříslo

Já bych věděl...

Reagovat
Mass

Pohled kamery z úhlu zkresluje, někdy dost.

Reagovat
smazaný uživatel

Stejně budou furt ojeby

Reagovat
Mass

Asi nepamatuješ devadesátky, když tomu šéfoval Pavlín Jirků.

Reagovat
smazaný uživatel

Pamatuju. Změnilo se něco od té doby?

Reagovat
Mass

Podstatně.

Reagovat
Sosi

kníry už nikdo z rozhodčích nenosí

Reagovat
Bex5

To byl demon dopice

Reagovat
delfin

Řekl mu to on sám, nebo mu to řekl někdo jinej?

Reagovat
Sosi

Hleda tasemnici. Kolik clanku vytahne, oodle toho bude tym rozehravat.

Reagovat
kilobyte

Hledá kalibrovanou čáru.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele