Noční můra pro Malmö, Liga mistrů se výrazně vzdálila, uvedla švédská média

22.08., 11:02
Aktuality
Logo Ligy mistrů (© AFP)

Švédská média označila domácí prohru Malmö 0:2 se Spartou v úvodním utkání závěrečného 4. předkola fotbalové Ligy mistrů za noční můru. Myslí si, že elitní soutěž se historicky nejúspěšnějšímu švédskému týmu výrazně vzdálila. Svěřenci trenéra Henrika Rydströma podle tamního tisku potřebují v odvetě větší zázrak než v předchozí fázi letošní kvalifikace proti PAOKu Soluň.

Úvodní vzájemný souboj mezi Malmö a Spartou rozhodla ve středu večer vlastní branka Jense Strygera z 30. minuty, pojistku těsně před koncem přidal Matěj Ryneš. Odveta na Letné se odehraje příští úterý.

"Noční můra Malmö - vlastní gól v utkání play off," uvedl web DN.se. "Ani ve druhé půli se Malmö nepovedl comeback. Nejblíže mu byl Sebastian Nanasi, který z dálky zamířil k tyči. Místo toho skončilo utkání pro Malmö skutečnou noční můrou, když Sparta zvýšila na 2:0," přidal se deník Expressen.

Obsáhle se utkání věnoval v komentáři list Aftonbladet. "Vypadalo to jako snový los. Sparta Praha ale byla nakonec něco úplně jiného. Hořké probuzení do nové evropské reality. Po prohře 0:2 se pasivnímu Malmö, jemuž chybí útočník, který by skóroval, Liga mistrů výrazně vzdálila," napsal.

Utkání úřadujícího švédského šampiona s českým podle tohoto bulvárního média prozradilo nečekaný fakt. "Mezi Spartou a Malmö nejsou obrovské rozdíly, ať už po taktické, nebo herní stránce. Sparta je ale o úroveň výš, což se bolestně, i když poněkud překvapivě, odhalilo ve středu večer. Malmö nás svým výkonem proti PAOKu oklamalo," napsal Aftonbladet.

Fotbalisté Malmö v předchozím předkole narazili na řecký celek, dvojzápas přinesl mimořádné drama. První duel skončil ve Švédsku 2:2, v domácí odvetě vedl PAOK 3:2, ale v sedmé minutě nastavení srovnal Nils Zätterström a v prodloužení dokonal obrat Anders Christiansen.

"Pokud má Malmö výsledek 0:2 v Praze otočit, bude potřebovat větší zázrak než ten, který se odehrál v Řecku," uvedl Aftonbladet. "Pro celek z provincie Skane je to náročný úkol," dodal Expressen.

Autor: ČTK

Komentáře (117)

Přidat komentář
nani92

je skvelé vidieť ako národné kluby východného bloku posielajú tieto skandinavske progresívne krajiny mimo LM

Reagovat
inferno08

Jdi do prdele s východním blokem.

Reagovat
krisa

Reagovat
unk

Reagovat
pedroLFC

Reagovat
Bucky

A co jsme jinýho? Snad nikdo na světě kromě nás neřeší nějakou střední Evropu, jen my se nedokážeme vypořádat se svojí minulostí. Nejlogičtější dělení Evropy je na západ a východ, protože takhle byla Evropa doslova rozdělená během dlouhé části moderní historie a tohle dělení má dodnes zásadní vliv na ekonomickou a sociologickou úroveň těch zemí. Tím, že nedokážeme přijmout, že jsme jednou z nejúspěšnějších zemí východního bloku a místo toho furt vymýšlíme nějaké chujoviny o střední Evropě, abychom se distancovali od historie, která nás ale zásadním způsobem formovala a dodnes má zásadní vliv na naše životy.

Reagovat
inferno08

Já jsem s minulostí vypořádanej úplně v pohodě. Je to minulost, nazdar. Momentálně jsem pevně ukotvení v EU a NATO (naštěstí), tudíž ti na nějakou minulost a východní blok sere pes.

Reagovat
Bucky

Tak tím pádem asi moc vypořádanej nejsi, když se tomu tak zuřivě bráníš. To, že máme minulost jakou máme vůbec neznamená, že to jakkoli zpochybňuje naše řazení do EU a NATO. Ale zároveň vidíš, kolik je tu u nás lidí s mentalitou, která by nás táhla furt na východ. Jsme nejvíc formovaný silně provýchodní érou socíku a těžce prozápadními devadesátkami a v posledních letech se zase ukazuje, že rostoucí tendenci má spíš to provýchodní smýšlení.

Reagovat
jv14

A ty myslíš, že v Německu, Francii, UK, kdekoli nejsou lidi, které to táhne na východ? Kteří jsou silně levicoví, resp. protizápadní/aniUSA/anitNATO? Takoví lidi jsou všude, to nemá co až tolik společného s naší minulostí. Ano, část lidi žije ve vzpomínkách na svoje mládí a ten sentiment je táhne k Rusku, ale to není nic významného. Tihle lidi nebezpeční nejsou a postupně přirozeně ubývají.

Reagovat
inferno08

Bráním se tomu, že nás na základě čtyřicetiletého drancování asijskou hordou neustále někdo cpe na východ.

Reagovat
GjøvikFF

Já taky, ale faktem je, že těch debat o tom, kam patříme, jsem ve Skandinávií vedl mnoho a vždy to bylo stejné.

Mají nás za komouše na základě geopolitickeho uspořádání po WW II , cokoliv jiného je nad jejich rozlišovací schopnosti. Pro ně jsme my, Poláci, Bělorusové...a mnoho dalších prostě postsocialistickej východ, jeden balík.

To, že v jejich zemích bylo třeba v 70.letech víc komoušských idealistů než u nás, si vůbec nepřipouští...zatímco my to tady ochutnávali plnými doušky v realitě, oni o tom bájili.

Jedna věc je to, co si myslí jinde, daleko důležitější je to, kde se vidíme my...a pro nás je to ukotvení v termínu střední Evropa obrovsky důležité...a hlavně podstatně více odpovidajici než dělení na Západ a východní blok.

Reagovat
inferno08

Že to tak vidí v zahraničí, že jsou místa, kde si ještě ani nevšimli, že už nejsme Československo, to chápu. Je to blbý, ale holt to tak je. Ale že nás na východ řadí někteří naši lidé a bohužel úplně málo jich taky není, to je smutné a nepochopitelné...

Reagovat
mayday

Má ale bohužel pravdu, že tady jsou mraky lidí, kteří jsou myšlením opravdu stále na východě a sami sebe vidí jako nějaké východní chudáky oproti západní Evropě. Asi až pomřou lidi co ještě vyrostli v socialismu, tak se to změní.

Reagovat
Moshe Dajan

Co je na východním smýšlení špatného? Buddhismus je v pohodě

Reagovat
Grupma

Reagovat
icka

Reagovat
Martin2626

sparťanskej šasku

Reagovat
naheCZ

A proč brát v potaz celkem krátkou historii. Taky můžu brát to, že tu existovala Svatá říše římská, což byla říše střední a části západní Evropy (ano, tak je to definované). A nejen, že jsme byli součástí, ale taky nemalou část její historie byla Praha hlavní městem (I Brno na moment).

Pak tu máme národnostní otázku. I díky tomu výše uvedenému máme geneticky hodně blízko zemím na západ od nás. Díky tomu rozdělení východ/západ jsme často brání jako Slované, ale to jsme cca stejně tak jako jsme Germáni.

Ačkoliv chápu, že moderní doba to určuje podle rozdělení během studené války, tak historicky je to samozřejmě taky nesmysl.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak musíš rozdělovat genetické aspekty a jazykovo-kulturní aspekty. Podle těch prvních jsme mišmaš všeho, co prošlo střední Evropou, podle toho druhého jsme Slované.

Reagovat
Bucky

A přijde Ti, že tu jsou lidi mentálně poznamenaný socíkem nebo Svatou říší římskou?

Reagovat
kilobyte

Tak třeba v jazyku jsou vidět spíše pozůstatky němčiny než ruštiny.

Reagovat
lampas

Reagovat
Moshe Dajan

Reagovat
icka

Reagovat
Bucky

Pokud bereš ta slova, která vyčnívají, protože se převzala z Němčiny a do našeho jazyka "nepatří", tak ano. Ale náš jazyk je ze skupiny jazyků, které jdou od nás na východ, takže ne, jazykově taky patříme na východ.

Reagovat
kilobyte

Ano, původ těch jazyků je východ. Ale tady se nebavíme o původů ale o formování. Vliv Němčiny na český jazyk byl několik staletí. Žádný jiný jazyk takový vliv třeba v posledních 500 let neměl. Ono už jenom to, že před 2. světovou tady žilo asi 3 miliónů Němců prostě mělo vliv na Čechy.

Reagovat
jv14

Tak pokud pro tebe historie začíná v roce 1945, tak chápu... Ale naše země od středověku patří spíš k zemím na západ od nás. Koneckonců od Lucemburků přes Habsburky jsme byli navázáni na Německo a Rakousko, resp. na státní útvary na jejich území. A tyhle země zase prošly jiným vývojem než Francie nebo Anglie. Takže ten středoevropský koncept není naším výmyslem.

Se zeměmi na východ/jihovýchod od nás naopak nemáme historicky a řekl bych ani kulturně moc společného. Takže nechápu, proč bychom měli být řazeni k nim a ne k zemím, se kterými nás pojí staletí společných dějin.

To není o nějaké české malosti a neschopnosti přijmout vlastní postavení.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
naheCZ

Reagovat
veikko

Jen bych doplnil, že k Polsku jsme měli vždycky blízko, to se tady opomíjí. Poláci sami sebe taky nevnímají jako východní, nýbrž jako střední Evropu.

Reagovat
smazaný uživatel

To bych teda neřekl, Polsko je historicky víc provázané s Pobaltím a Ruskem/Ukrajinou. I z geografického hlediska vždy patřilo do východní Evropy, v podstatě až po 2. světové válce se posunolo víc do středu/na západ. Možná by v tomto ohledu bylo dobré rozlišit Slezsko, které s námi dlouhou dobu tvořilo společné území, a Polsko jako celek.

Reagovat
veikko

Tak Polsko jako stát bylo založeno díky Boleslavovi I., v podstatě Přemyslovci vytvořili polskou knížecí vrstvu. Divil by ses, jak moc podobní jsou nám právě i ti Litevci, kteří tady koneckonců i vládli (Jagellonci jsou litevský rod). Součástí Rakouska byla Halič a tebou zmíněné Slezsko (tehdy bylo v podstatě kompletně německé). Jo, Polsko je na naše poměry velké a východ má vazby na Ukrajinu, ta největší část je nám ale dost podobná a vztahy Čechů a Poláků byly až na anabáze z první poloviny 20. století vždycky hodně nadstandardní (většinou proto, že vládnoucí rody byly pokrevně spřízněné). Byl jsem btw nedávno měsíc ve Francii a ta nám není podobná prakticky vůbec. Je to na můj vkus víc Balkán, je tam celkem chaos. Německo a Francie si nebyly podobné prakticky ani trošku.

Reagovat
Martin2626

Smotals to vsechno dohromady....skaces ze stoleti do stoleti, aby sis vyarguemtoval svuj pohled na vec. Konkretne za Premyslovcu bylo Polsko vyhnanctvi. Historicka fakta je nutne serazovat chronologicky a argumentovat pouze v danem casovem obodbi.

Reagovat
Martin2626

*vyhnanstvi

Reagovat
veikko

Lol Ty vytáhneš názor s vyhnanstvím v období Přemyslovců a nutností argumentovat pro dané období. Ono to "období Přemyslovců" má víc než 400 let. Polsko žádné vyhnanství nebylo, byla to křesťanská země udržující dobré vztahy s členy SŘŘ. Polsko, stejně jako Německo a my, je prostě střední Evropa, jen její východní část. Kdybys řekl, že prvních 25 let po svém vzniku to byla prdel světa, tak to ano, ale to byla celá střední Evropa 11. století.

Ale nicméně tímto končím debatu, nemá smysl se o tom dál bavit, protože moje stanovisko popsal docela trefně už inferno hned první reakcí ohledně východního bloku.

Reagovat
lampas

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
r3

Reagovat
Pablos

Reagovat
icka

Reagovat
Manik...

Reagovat
mayday

S historickou příslušností máš sice pravdu, ale rozhodujících je furt těch 40-50 let komunismu. Lidí co v tom vyrostli je stále ještě většina a hodně z nich má "východní" mentalitu.

Reagovat
jv14

To je dočasná věc, ta skutečná nátura se časem zase ukáže. A neviděl bych to až tak špatně. Spousta dnešních šedesátníků, padesátníků, co v tom marastu vyrostli, dnes podniká (nespoléhá na stát a jeho péči), cestuje, prostě žijou jako jejich vrstevníci na západ od Aše.

Reagovat
mayday

Ale stejně tak spousta lidí, a to i mladších co to mají od rodičů, se stále vidí jako špíny z východu a fakt mají tu mentalitu na východ.

Že to je je dočasná věc souhlasím, časem to vymizí, ale teď to tady furt ještě je.

Reagovat
Martin2626

Zvanile od klavesnice. Az budes nekde v cizi a nejlepe zapadni zemi zit, pracovat, podnikat, pak mej reci. Ted vis akorat tak hovno a tvoje dojmologie je na urovni svazaka prvniho rocniku stredni skoly.

Reagovat
mayday

Reagovat
Martin2626

Osle

Reagovat
Bucky

Ale v dnešních lidech prostě nevidíš pozůstatky návaznosti na Německo a Rakousko, ale mentalita (zejména starších generací, ale často předávána do mladších generací) je naopak výrazně poznamenána východem. Z pohledu analýzy moderních dějin je to logické stejně jako to, že

A samozřejmě máš pravdu, že jakékoli spojování zemí do nějakých skupin je zjednodušování a nevystihuje detaily. Ale o tom to právě je, je to zjednodušující pomůcka, která dává smysl. Celý svět dělí Evropu na východ a západ, jen my se tváříme, že tu je něco jako střední Evropa, jen abychom náhodou nebyli házení do jednoho pytle s někým na východ od nás. Přitom máme být na co hrdí, jsme ekonomicky jednou z nejúspěšnějších zemí bývalého východního bloku (s výjimkou východního Německa, for obvious reasons), kulturně jsme se v moderní historii hodně přiblížili západním hodnotám (zejména u mladší generace), i když se to v posledních letech zase bohužel otáčí.

To, že naše moderní dějiny formoval východní blok z nás nedělá něco horšího. Dává to do kontextu proč jsme na konci 80. let byli v o tolik horší situaci (ekonomicky i kulturně), než v období před válkami, proč teď doháníme 40 let, které nám východ "ukradl". Ukazuje to, že jsme se s východním vlivem dokázali vypořádat lépe, než většina ostatních zemí východního bloku (nutno říct, že z velké části i díky geografické poloze a sousedstvím s Německem, podobně jako z ex-Jugošky podobně vyčnívá Slovinsko).

Reagovat
Čenda

Reagovat
nani92

Reagovat
delfin

To ani nechtět vědět, co jsi.

Reagovat
kilobyte

Tak zrovna střední Evropa nás formovala mnohem déle a významněji než východní blok. Proč se teda máme od toho distancovat?

Reagovat
Bucky

Z pohledu moderní historie určitě ne. Tam nás formoval východ a pak už se bavíme o období silné globalizace.

Reagovat
Muffi

A ti duleziti experti na zapade zase absolutne ingnoruji obrovske rozdily, ktere existuji mezi jednotlivymi vychodnimi zememi, kterym vetsina z nich vubec nerozumi, i kdyz jde obcas o jejich nejblizsi okoli.

Rozdeleni na zapad a vychod pouzivaji ne proto, ze ma smysl, ale proto, ze je to jednoduche, vyrustali v tom a nejsou schopni se techto predsudku zbavit.

S Madarskem jsme byli jak soucasti monarchie, byt to je taky trosku slozitejsi, tak vychodniho bloku a rozhodne k nam ten stat nema bliz nez Nemecko. O nejake Ukrajine ci Belorusku ani nemluve.

Reagovat
Martin2626

Paneboze to jsou zvasty. Alespon si nastuduj kdo byl v te monarchii vudci silou a proc. Fabulujes tady kontext, kterej nikdy nebyl a naroubujes to na jednoduchost a predsudky. Ses typickej indoktrinovanej pitomec. Tenhle zpusob mysleni je normalni ignoranstvi uzitecne EUovce z Východu.

Reagovat
lampas

Součástí "východního bloku" jsme byli v celé historii 40 (!) let, opakuji 40 let za více jak tisíciletí existence českého státu... Neoháněj se historii, když o ní nic nevím. Ve středověku jsme byli jednou z nejvyspělejších zemí Svaté říše římské, poté Rakouské monarchie.

Reagovat
Martin2626

Presne tak. Zrovna obdobi Premyslovcu bylo naprosto nejuspesnejsi v cele historii vychodni evropy.

Reagovat
delfin

Reagovat
Bucky

Takže jsme teď v takovém závěsu za západem, protože jsme ve středověku byli jedna z nejvyspělejších zemí nebo protože tu 40 let vládl východ? Na současnou ekonomiku a mentalitu lidí má rozhodně větší vliv těch 40 let komančů, než celé období středověku.

Reagovat
Profesor Ikebara

Reagovat
Kostomlat

Reagovat
inferno08

Hm, píšeš o východním bloku a dáš mi odkaz na východní Evropu. Super práce Tak zkus ještě vygooglit něco o rozpadu východního bloku a o následném rozdělení Evropy

Reagovat
nani92

Reagovat
inferno08

Tak já ti to ulehčím:

Po rozpadu východního bloku se Evropa začala politicky, ekonomicky a kulturně měnit. Hlavní rozdělení Evropy, které vzniklo v důsledku studené války, bylo překonáno, ale určité rozdíly mezi východní a západní Evropou přetrvávají. Evropu po rozpadu východního bloku lze rozdělit následujícím způsobem:

Západní Evropa:

Zahrnuje státy, které byly součástí západního bloku během studené války a jsou dnes často členy Evropské unie (EU) a NATO.

Patří sem například Spojené království, Francie, Německo, Nizozemsko, Belgie, Španělsko, Itálie, Portugalsko a další.

Tyto země mají dlouhou tradici demokracie a tržních ekonomik, které fungovaly bez komunistické vlády.

Střední Evropa:

Po rozpadu východního bloku se střední Evropa vynořila jako samostatná entita, která zahrnuje státy, jež byly dříve pod sovětským vlivem, ale nyní jsou součástí západních struktur, jako je EU a NATO.

Sem patří například Polsko, Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Slovinsko, Chorvatsko, Litva, Lotyšsko a Estonsko.

Tyto země se po roce 1989 otevřely západním vlivům, demokracii a tržní ekonomice.

Východní Evropa:

Východní Evropa zahrnuje státy, které zůstaly geograficky východněji nebo jsou méně integrované do západních politických a ekonomických struktur.

Patří sem například Ukrajina, Bělorusko, Moldavsko a evropská část Ruska.

Východní Evropa zažila různorodé politické a ekonomické přechody a některé země se potýkají s trvajícími problémy s demokratizací a autoritářstvím.

Reagovat
smazaný uživatel

To je hrozný ta Česká republika tam, jak pěst na oko. Naštěstí už se to postupně mění a začíná se používat normálně Česko/Czechia.

Reagovat
Kucka

Reagovat
Čenda

Reagovat
Muffi

Z ceho to je?

Oznacit Spanelsko a castecne Portugalsko za zeme tradicne demokraticke a ridici se trznim hospodarstvim a dlouhodobou soucast zapadnich struktur je hodne blbej vtip.

Reagovat
Moshe Dajan

Franco a Salazar se smějí z hrobu

Reagovat
Martin2626

Východní blok se nikdy neerozpadnul, to, ze ti to naliva do te tve tupe hlavy československá státní televize neznamena, ze to je realita.

Reagovat
krisa

Reagovat
Martin2626

Reagovat
kilobyte
Reagovat
jv14

Reagovat
nani92

čiže ste všade, tým pádom si môžem vybrať čo ste

Reagovat
jv14

Ne.

Čiže tým pádom člověk nemůže pokládat za 100% pravdu to, co mu vyhodí Google.

Reagovat
kilobyte

Ne. Jen to ukazuje, jak jsou tvoje argumenty odkazy mimo. Když můžeš stejným způsobem vyhledat i to, že patříme do střední Evropy.

Reagovat
icka

Jen to ukazuje jak hloupý může být madar jako ty.

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
nani92

Jj ja som Maďar, ale vam tu praská cievka z východného bloku

Reagovat
Čenda

Reagovat
wyqinac

pokud to beres geograficky, tak je picovina, aby bylo Rakousko zapad a my vychod

Reagovat
Martin2626

Rakousko si svuj status konzervativniho silne krestanskeho a neutralniho statu pestuje od konce druhe svetove valky.

Reagovat
Muffi

Coz nikdo trosku dotceny vzdelanim nebere vazne.

Reagovat
Martin2626

Praveze bere, to, ze to ty nechapes, neni meritko.

Reagovat
wyqinac

to je ale geograficky nikam neposouva

Reagovat
delfin

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
10adam

Reagovat
Y.Cabaye

Reagovat
Manik...

Reagovat
Čenda

Reagovat
Mr.Dalby

Spletl sis web, tady Slovan nikoho nezajímá.

Reagovat
Martin2626

Me nezajima Inter. Muzes si sam sobe vykladat ze ses EUropan, ale jediny co ses: tak zblbla slovanska EUovce.

Reagovat
Kostomlat

není náhoda, že tento příspěvek napsal Slovák.

Reagovat
unk

Statisticky mas pravdu, ale aj u vas je takych zmrdov pozehnane...

Reagovat
Diego2

ježíš ďalší Ficko Danko Taraba pofajč...

Reagovat
nani92

Olano navždy bráško

Reagovat
Martin2626

Chapu ze tobe slovenskymu homosexualovi vyhovovalo OLANO

Reagovat
Kucka

Jojo, Sparta je vyloženě národní klub se třemi Čechy v základu.

Reagovat
Martin2626

Sparta je v prvni rade homosexuálů parta

Reagovat
10adam

Jelikož to píšeš stále dokola, tak budeš nejspíš kuřbuřt. Latentní homosexuálové mají sklony k homofobii, případně k zesměšňování

Reagovat
Martin2626

Homosexualita je geneticka vada jejiz dusledky jsou psychicka omezeni a psychiatricke poruchy.

Reagovat
10adam

Genetickou vadu určitě nějakou máš

Reagovat
Emmett Brown

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Martin2626

Reagovat
erudovanyodbornik

Jj, hloupí progresivní seveřané s násobně většími platy a vyšší kvalitou života

Reagovat
nani92

jj, včera im tie platy veľmi pomohli, kvalitne sa im na tie zápasy pozeralo

Reagovat
erudovanyodbornik

Ti nechcu brát iluze ale minimálně 95 procent obyvatel těch zemí už ty zápasy hodili za hlavu a ten zbytek se věšet se kvůli nim taky nebude. Navíc Slovan ještě klidně může vyletět.

Reagovat
Martin2626

Prestan cumet na československou statji televizi

Reagovat
JuveGrandeAmore <3

Reagovat
Sandstorm

Přijde mi že Švédové měli po vyřazení PAOKu přehnaná očekávání.

Reagovat
Petr325

Tvl člověk si zase chce přečíst diskuzi pod Spartičkou a tady se řeší, jestli jsme střed nebo východ Evropy...

Reagovat
Grupma

Já sem dorazil až teď a taky zírám. To víš, univerzita EF. Jinam se už vzdělávat nechodím.

Reagovat
ACSeRw!n

na EF nic nema

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele