Nezáživná a nekoukatelná Anglie? Možná je to cesta na vrchol, ukazuje historie

02.07., 12:58
Aktuality
Declan Rice (© AFP)

Je to zřejmě největší téma tohoto mistrovství Evropy ve fotbale. Utrápené a nezáživné výkony Anglie, mnohými považované za největšího favorita na zlato, strhly lavinu kritiky i typického anglického humoru. Podpořila jej dokonce i irská letecká společnost Ryanair, když po bezbrankové remíze Albionu se Slovinskem umístila na svůj oficiální twitterový účet vzkaz: To stačilo, vezmeme vás domů. Pohled do historie však ukazuje, že mizerný start se rychle může změnit v úspěšný konec.

Vyprávějte to rozezleným anglickým fanouškům, kteří se natěšení vypravili na dalekou cestu do Kolína nad Rýnem, aby shlédli zcela sterilní výkon svých miláčků, které tak místo potlesku za góly do sítě outsidera vyprovodili do kabin temným bučením. Někteří z nich směrem ke kouči Southgateovi mrštili prázdným kelímkem od piva, což anglického lodivoda viditelně vykolejilo.

Slovně se pak do něj trefovali experti a bývalí spoluhráči z reprezentace. "Bylo utrpení se na ten zápas dívat," prohlásil jeho někdejší kolega z obrany národního týmu Gary Neville. "Anglie má Palmera, Saku, Bellinghama, Fodena a Mainooa, obří talenty. Nemůžeme je nechat na pospas tomu, aby byli špatně vedeni," dodal. Příliš zlepšení nepřineslo ani osmifinále se Slovenskem, v němž tým dělily jen vteřiny od vyřazení.

Kolébka fotbalu je (stejně jako ostatní velmoci) ovšem na podobné reakce i překážky zvyklá. Vždyť i cestu za svým jediným světovým triumfem začali její hráči v roce 1966 nudnou remízou 0:0 s Uruguayí. A většina z 87 tisíc fanoušků se cestou domů z Wembley dohadovala o tom, na čem tak mohl založit kouč Alf Ramsey své přesvěčení, že jeho tým šampionát vyhraje. Soupeř bránil v devíti lidech a neškodná Anglie vyšla po 12 zápasech střelecky naprázdno. Kritika byla nemilosrdná a Ramsey dal všem svým následníkům vzor, jak této nepříjemnosti čelit.

O 20 let později to bylo ještě horší, když Albion prohrál na úvod mistrovství světa v Mexiku týmu Portugalska a s Marokem ukopal bezbrankovou plichtu. Tvrdošíjného kouče Bobbyho Robsona donutily až disciplinární tresty a zranění ke změně sestavy, do ní se dostal miláček fanoušků Glen Hoddle a tým ztroskotal ve čtvrtfinále na Argentině jen kvůli Maradonově gólu rukou.

V Itálii 1990 otevřel tým své vystoupení dvěma nekoukatelnými remízami a ušmudlanou výhrou nad Egyptem, dohromady dal ve skupině pouhé dva góly (jako letos). O dva týdny později dělil Angličany od finále jen penaltový rozstřel s pozdějšími šampiony z Německa. Na témže šampionátu Argentina jako obhájce titulu senzačně zakopla v prvním utkání s Kamerunem a grilování médii se zastavilo až po postupu do finále.

Mistři Evropy z roku 2016 Portugalci se zase proremizovali základní skupinou a postoupili až jako jeden z nejlepších celků ze třetího místa. Podobně Italové posbírali na MS 1982 tři body za nerozhodné duely s Polskem, Peru a Kamerunem, načež novináři spustili hon na Paola Rossiho. Po výkonech ve skupině o něm psali, že je "duch, který bezcílné bloumá po hřišti". Odpověď? Hattrick do sítě Brazílie v osmifinálové skupině, dvě trefy v semifinále Polákům, další ve finále Němcům a zlato pro Italy. Rossiho pak všichni nosili na rukou.

Ostatně kdo si po úchvatném finále minulého světového šampionátu v Kataru, v němž Argentinci zvládli sedmibrankovou přestřelku s Francií, vzpomněl na to, že na začátku Messi a spol. vybouchli se Saúdskou Arábií? Možná nejpozoruhodnější turnajový zvrat se povedl na letošním mistrovství Afriky favorizovanému výběru pořadatelského Pobřeží slonoviny. Na úvod schytal debakl 0:4 od Rovníkové Guiney, načež propustil trenéra a už s novým si zajistil postup s odřenými zády jako poslední celek ze třetího místa. Nakonec získal zlato...

Autor: Livesport.cz / Pavel Křiklan / Reuters

Komentáře (34)

Přidat komentář
El Cid z City

Kdyby jim fungovala obrana, tak budiž, ale vepředu hrají sračku a vzadu mají díry.

Reagovat
Grupma

Hned první příspěvek mi ušetřil práci

Jo, kdyby to byla nekoukatelná bramboračka, ale všechno jim fungovalo, tak si řekneme, že prostě taktika, ale tohle...? Navíc tedy jako reklama na fotbal to je příšerný. Možná by je měla UEFA pokutovat, protože Angláni kazí příjmy z reklam.

Reagovat
SunFells

Ryanair

Reagovat
kattos

To říkám pořád, Anglie to EURO vyhraje

Reagovat
vceradnesazitra

Zapomínáš na dva faktory - 1) anglie a penalty 2) Kane

Reagovat
Nadržený šimpanz

Zapomínat na to, že Anglie taky jednou dokázala penalty vyhrát a že Kane taky už vyhrál, sice Audi Cup, ale vyhrál

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Mönchengladbach

Štístko Harry

Reagovat
LyEX

Pôjdu do p.. už proti švajčiarom

Reagovat
mistr129

Reagovat
Pablos

Tam nejde ale o to prohrát nebo remízovat, bejt kousek od vyřazení a pak to celé vyhrát... ale prosračkovat se unylou nezáživnou hrou, oproti tomu loňské Euro hráli jak z partesu (přeháním, ale pořád mi to nepřišlo tak strašný).

Reagovat
Hachim Mastour

Síce hrajú ako zhúlení, ale aj tak dúfam, že po 60 rokoch konečne niečo vyhrajú.

Reagovat
Pepe1911

S timhle vyhrajou leda tak hovno

Reagovat
Modřín2

Ano víme, že Angláni jsou namyšlené a předražené hvězdičky, které společně hrát neumí. Proto je PL prošpikována zahraničními hráči, kteří hru dirigují a dělají ji atraktivní. Nic nového pod sluncem a Southgate je jen třešnička na dortu.

Reagovat
fenixLFC

to je zas bullshit. ona ta hra moze byt atraktivna aj s tymi hracmi co tam anglicko ma, len by to chcelo ich staviat a dat im ulohy zalozene na celkovej taktike nez na tom aby tam proste boli

Reagovat
Pepe1911

Ten Southgate je uplnej diletant

Reagovat
Ligter

Reagovat
Zaschrona

Finále Anglie - Francie je víc než pravděpodobné.

Reagovat
Grupma

Nepochybně se snaží, nevystřílet si zásobu gólů dopředu. Na to dojedou Němci a Španělé A pro jistotu si to usnadní vzájemným zápasem ve čtvrtfinále.

Reagovat
Sosi

To bude pokoukanicko

Reagovat
Fakt

Jenže mají v týmu Kejna, takže bohužel.

Reagovat
Rudnevs

To sa nesmie stať. Preboha nech to vyhrá fakt hocikto iný.

Reagovat
fenixLFC

problem nie je v tom ze je to nezazivne a nekoukatelne, ale to ze napriek tej kvalite v kadri clovek proste neveri, ze to napriek vsetkemu vyhraju. to je zasadny rozdiel oproti francuzom- ti hraju taktiez nezazivnu sracku ale maju spickovu obranu ktora to proste uhra a vpredu to nejak dopadne. naproti tomu southgate na tomto sampionate nema v tom time nic, nema funkcnu zalohu ktora by kontrolovala hru, nema nepriechodnu obranu a najma ma totalne sterilny utok bez pohybu a systemu. na deschampsa sa nadava ze je konzerva a je to pravda, ale furt sa zda lepsi ten jeho pristup nez southgateovej potrebe tam narvat vsetky najvacsie hviezdy bez ohladu na to ako hraju a ci su tomu timu obecne prospesni (bellingham na 10, saka na ihrisku)

Reagovat
vodka
Reagovat
Di Stéfano

V dnešnej dobe kamier, čipov už im ďalší zlatý gól ako v 66. neprejde . Takze môžu si tak maximálne spievať tu nepodarenú pesničku ako ide futbal domov

Reagovat
Front hell

Tak v dnešní dobře by taky neuznali tu sracku od maradony o 20 let později

Reagovat
Di Stéfano

Asi nemáš na mysli” goal of the century “ Ale ten druhý La mano de Dios … určite by ho dnes neuznali ale nebojím sa ,ze by ten zápas aj tak Argentína nevyhrala , mala prevahu cely čas . A narozdiel od Anglicka vo finále ma Argentína okrem tejto kontroverzie zo štvrťfinále aj ďalšie tituly majstra sveta . Angličania nemajú okrem toho nič a som si takmer istý že ani nikdy nebudú

Reagovat
Front hell

Tak jestli by vyhrála nebo ne jsou už pak jen spekulace stejně jako jestli něco někdy vyhrají

Reagovat
kilobyte

Ty góly byly opačně. Nejdříve byl ten rukou.

A Anglie by to finále nemohla vyhrát i tak?

Reagovat
kilobyte

Nebo by jim uznali gól proti Německu na MS (myslím 2010). Pravděpodobně i kvůli tomu gólů zavedli goal line technologii.

Reagovat
Front hell

Jj. Lampardova střela. To je tenkrát dobře zařízli

Reagovat
Neutron

Hraju hovno a Southgate by mal dostat desat ran bicom za to co hraju pod nim, ale chcel by som, aby to vyhrali kvoli vacsine tunajsich diskuterov

Reagovat
Bakary3

Za mě je to na tomto mistrovství trend, který ukázal ve velkých zápasech Real Madrid - úspornost, žádná velká aktivita, neopouštět pozice, snažit se být naprosto efektivní.

Díky bohu za pár týmu, který nespekulujou a jsou aktivní.

Reagovat
Sosi

Psal jsem to oo par zapasech, ze je toto EURO hrozne nezazivne a nudne.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele