Několik minut stačilo, Matějovský je rekordmanem evropských pohárů

Dnes, 21:12
Aktuality
Marek Matějovský (© ČTK / Radek Petrášek)

Záložník Mladé Boleslavi Marek Matějovský (42) se stal díky startu v úvodním zápase svého týmu v Konferenční lize nejstarším hráčem do pole, který kdy nastoupil v evropských pohárech. Na hřišti arménského Noahu naskočil na trávník v 89. minutě. Bývalému reprezentantovi je dnes 42 let, devět měsíců a 13 dní.

Co se týče Konferenční ligy, jež se hraje teprve od roku 2021, tam Matějovský vytvořil absolutní maximum. Dosavadního rekordmana, brankáře Pepeho Reinu, překonal o víc než dva roky. Ve zbývajících soutěžích kralují gólmani - v Lize mistrů Marco Balotta z Lazia (43 let a 252 dní), v Evropské lize Brad Friedel z Tottenhamu (42 let a 173 dní). Američan byl přitom mladší než Matějovský.

Český ironman za sebou nechal i oba držitele věkového maxima soutěží mezi hráči do pole. V nejprestižnější soutěži je to Portugalec Pepe, jemuž bylo letos v březnu v den střetnutí jeho Porta s Arsenalem v osmifinále play off 41 let a 15 dní. O pár měsíců dřív se navíc stal díky trefě do sítě Antverp nejstarším střelcem soutěže.

Evropské lize v tomto ohledu vévodí dlouhověký Španěl Joaquín, jenž loni v březnu oblékl dres Betisu v osmifinále vyřazovací části s Manchesterem United ve věku 41 let, sedmi měsíců a 23 dní. V listopadu předešlého roku se stal díky zásahu proti Ludogorci i nejstarším střelcem (41 let a 56 dní).

Matějovský poprvé hrál evropské poháry také za Boleslav, v červenci 2006 v jejím premiérovém vystoupení řídil dvěma trefami výhru nad Valerengou Oslo 3:1 ve druhém předkole Ligy mistrů. "Vybavují se mi spíš vzpomínky na to, jak jsem před 17 lety v boleslavském dresu hrál v Evropě naposledy. Máme z účasti v Konferenční lize všichni radost, protože dlouhá léta jsme se snažili do skupiny poháru dostat," povídal Matějovský před utkáním.

Teď se může těšit i z výjimečného rekordu.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele