Návrat Baníku na Bazaly dostal zelenou. Ostravští zastupitelé schválili memorandum

26.06., 12:42
Aktuality
Na místě původního stadionu na Bazalech je fotbalová akademie. (© Profimedia)

Ostravští zastupitelé dnes schválili pětistranné memorandum k výstavbě stadionu Bazaly. V nejbližších dnech vznikne také pracovní skupina, která začne připravovat projekt a chystat se bude i architektonická soutěž na podobu nového stadionu, která by měla být vyhlášena ještě v letošním roce. Novinářům to řekl primátor Jan Dohnal (Spolu).

"Memorandum je deklaratorní záležitost, která naznačuje, že všechny zúčastněné subjekty mají zájem se na projektu podílet. Není to žádná smlouva, je to společná vůle stran, že v tomto projektu chtějí pokračovat," uvedl Dohnal.

Město se pro výstavbu nového fotbalového stadionu rozhodlo poté, co ověřovací studie prokázala, že stavba pro minimálně 15.000 diváků je v původním areálu legendárního stadionu Bazaly možná. Domovským areálem Baníku byl stadion na Bazalech od roku 1959 až do sezony 2014/2015, kdy se fotbalisté museli přesunout na Městský stadion v Ostravě-Vítkovicích, protože původní už nevyhovoval stanoveným podmínkám.

Fungování fotbalistů a atletů ve společném zázemí je ale podle vedení města poměrně problematické a městský stadion je už na hranici svých kapacit. Signatáři memoranda jsou kromě města také fotbalový klub FC Baník Ostrava, Akademie FC Baník Ostrava, Fotbalová asociace České republiky (FAČR) a městská společnost Vítkovice Aréna jako vlastník Bazalů.

"Ze strany města je nejdůležitější postavit nový stadion právě na Bazalech, ze strany Baníku je nejdůležitější, že se na tom chce podílet, a ze strany FAČR, že by stadion mohl sloužit i českému národnímu týmu. Je tam i fotbalová akademie, to znamená i výchova mládeže," řekl primátor.

Stadion by podle předpokladů mohl mít kapacitu 15.000 až 17.000 diváků. Jeho výstavba by měla stát 1,5 až 1,7 miliardy korun, počítá se s náklady 100.000 korun na jednu sedačku. Samotná stavba by měla začít v roce 2027. Město prověřovalo několik variant možné výstavby nového stadionu včetně jeho vybudování v blízkosti městského stadionu. Pozemky tam ale nejsou v jeho vlastnictví a byla by rovněž nutná změna územního plánu.

Bazaly se město rozhodlo odkoupit v roce 2013, klub měl tehdy značné finanční problémy. Město za areál zaplatilo zhruba 115 milionů korun a klub tím zachránilo před bankrotem. Nákup Bazalů měl řadu kritiků a na zastupitelstvu se ho podařilo prosadit až při opakovaném hlasování. Město následně dalo areál opravit zhruba za 320 milionů korun a od roku 2019 slouží mladým fotbalistům i k tréninkům. Divácká kapacita stadionu hlavní hrací plochy je aktuálně 450 sedadel.

Autor: ČTK

Komentáře (62)

Přidat komentář
PalibrkUros

Takže tam zkurví to co tam teďka vybudovali? To mohli nechat zarůst křovim... Vyhozený prachy

Reagovat
Skleepy

Reagovat
Banikovec7

ne

Reagovat
Salfovic

Neskutečnej bordel. Nejdřív tam narvou půl mld na zázemí mládeže, aby jí za pær let spláchli do hajzlu.

Reagovat
thewall

Z pohledu ekonomického rozhodování jde o zapuštěné (utopené) náklady. Nerozhoduje, kolik se tam proinvestovalo. Důležité je, jak vychází srovnání CF (DCF) variant Bazaly a jiná lokace.

Tím nerozporuju, že se zbytečně někam narvaly stamilióny, jen to nemá mít vliv na aktuální rozhodování.

Reagovat
didosh

Reagovat
Tlustej Pedro

Pravda, taky nemuseli dát skoro miliardu do atletického pomníku Useina Bolta, ale kdybys tušil kolik za posledních cca 20 let spolkla vítkovická hala a stejně se plánuje výstavba nové...To by ti praskla cévka

Reagovat
doocetung

Nepřebudovalo se to tehda jen na to tréninkové centrum kvůli tomu, že nějaká jiná znalecká analýza rozhodla, že kvůli poddolovanému terénu tam není možné postavit ani zrekonstruovat stadion ?

Reagovat
Grupma

Něco takového si taky vybavuji. Teď kdo se podívá do hlubin EF?

Reagovat
HanzBP

Ano, ale to byla hlavně záminka, aby měl využití ten Vítkovický hnus.

Reagovat
adalbertus

Reagovat
Wazz Wazz

No sláva..Tak snad teď v Ostravě nevyhraje komunálky Babiš a nesmete vám to na poslední chvílí ze stolu

Reagovat
PL28

Možná se pletu, ale neukázala tehdejší studie, že stavba nového nebo rekonstrukce starého stadiónu není možná?

Odkoupit stadion a zachránit tak klub to chápu. Investovat do toho 320 míčů a udělat tréninkový areál, to taky beru. I když by mě zajímalo kolik baráků některým lidem se v rámci této investice postavilo. Když už to koupili za 115 mega, tak to tam ale nemůže ležet ladem. To je ale dohromady pres 400 míčů.

A teď to jako někdo rozmrdá za 1,5 miliardy?

Nebylo by lepší najít a vykoupit nějakou zelenou louku u Ostravy? Než rozmrdat tréninkové centrum, a pak ho možná budovat zas někde jinde za dalších 500 mega?

Reagovat
Gelu28

za mně taky lepší postavit nový stadion na zelené louce než složitě tohle absolvovat...akorát vyhazovaní peněz za sentiment.....sorry ale je to tak.

Reagovat
PL28

Je to tak. Fakt chápu to tehdejší vykoupení, ok, zachránili to, Baník je přeci jen v Ostravě fenomén. Ale teď? Vyhazování peněz za mě.

Teď mě ještě napadá, kolik je tam hřišť? Z fotky vidím dvě. Vlezou se tam všichni, ta mládež, akademie a Áčko i Béčko Baníku? Předpokládám že na tom hlavním hrají nejen dorostenci, ale třeba i žáci. Teď budou ale muset asi ustoupit Áčku a Béčku, že jo?

Reagovat
Banikovec7

Většina mládeže má vlastní tréninkové areály jinde, na Bazalech je možná pár týmů u nejmenších.

Reagovat
PL28

Jo já jako nevím přesně jak to je, ale šlo mi spíše o mistráky o víkendu. To jsem myslel že hrají všichni nebo většina na Bazalech. Tak mě šlo o to jestli se tam poskládají na ten víkend.

Jako bude to krásný, nový stadión, budou to zase Bazaly i když menší provedení, ale za jakou cenu.

Reagovat
Banikovec7

Pokud vím, tak letos tam hrálo jen béčko, od příští sezóny už asi nikdo, maximálně nějaké mládežnické turnaje, možná ženy občas hrají na vedlejším hřišti.

Reagovat
thewall

Brabec do infrastuktury investoval několik set miliónů Kč. Baník má několik lokalit, největší bude Vista.

https://www.mladez.fcb.cz/text/treninkove-arealy

Reagovat
PL28

super a tim pádem nebude problém.

Reagovat
ratusek

Reagovat
Badbravo

Reagovat
Zephyr

Reagovat
Badbravo

Však oni nikde netvrdí že to vydrží 20,30 let bez zásahu.

Jediné co se dalo najít k současné studii tak je že o tom problému ví, a bude to složité řešení, o kterém ještě není rozhodnuto, viz: https://www.msstavby.cz/overovaci-studie-stadionu-na-bazalech-19-06-2024/

Reagovat
Zephyr

Reagovat
Banikovec7

Mi se to teda taky moc nelíbí že to bude tam, protože tam bude muset být spousta kompromisů a bude to asi dost malé, ale to právě z toho důvodu, že chtějí co nejvíc z té investice do tréninkového areálu zachovat, dvě ze tří hřišť zůstanou nedotčené.

A louka se hledá už spoustu let a vhodného prý nic není, proto se vybralo tohle řešení.

Reagovat
Gelu28

Zelená louka není, protože prý hodně zkoupí nenažraný developer Ridera co dělá do hokej...tyhle nenažranci typu pan Pavlík škodí kde se dá....stačí číst jeho vyjádření když Vítkovice v hokeji prohrajou....vždy chyby hledá jinde než u svého klubu

Reagovat
Moshe Dajan

Na té fotce vedle dohnala to vypadá jak stadion pro 120k lidí

Reagovat
ratusek

Cpát to na Bazaly je šílenej nesmysl ale zase lepší než vyhnanství. Každopádně kapacita 15tisíc je směšná a víc se tam postavit asi nedá

Reagovat
PL28

Tak zas to bude vypadat dobře že to bude většinou skoro plný. Než mít stánek pro třicet a z dvou třetin prázdný.

Reagovat
ratusek

Tak 30 v žádném případě, ale 15 je šílenost

Reagovat
Tlustej Pedro

Nesouhlasím, myslím, že cca jen 3 krát v historii klubu byla průměrná návštěvnost vyšší neż 15 000 a ruku na srdce, pokud nebudeme hrát o titul, tak nepřijde víc než 10 000, kromě zápasů s ,,S". Já budu radši za stadion pro 15, kam bude chodit 10 a na atraktivní zápasy plno, než 22 000 na Spartu a na Budějky 6500...

Reagovat
ratusek

Ty vole už dost s průměrnou návštěvou v historii do fotbalu se začalo cpát neskutečné množství peněz, stadion se staví "napořád", půjdš nahoru i marketing a pokud budou trochu výkony, tak bude přes 15 pořád. A na vyhrocenější zápasy i kolem 20.

Navíc jak je řečeno, někteří do Vítkovic nejdou z principu. Dejte jim fotbalový stadion a návštěvy půjdou automaticky nahoru

Reagovat
kilobyte

A větší stadion zas znamená více peněz na stavbu a na údržbu. Velikost stadionu by se neměla plánovat podle pár zápasů v roce, ale podle většiny zápasů. Je nesmysl to plánovat jen podle průměrné návštěvy v historii, ale ještě větší nesmysl je to plánovat podle pocitů, že to půjde nahoru.

Psali o 15-18k. A myslím, že těch 18k by bylo podle mě akorát.

Reagovat
ratusek

Však ano. 18k s možností rozšíření třeba na 20 nebo tak.

Bazaly budou mít 15 a rozšířit už nepůjdou

Reagovat
kilobyte

Ale těch 15k ještě není jistých. Furt se píše 15-17 a nebo 15-18.

Reagovat
bobis21

Nikdo neříká že budou mít přesně 15

Reagovat
ratusek

Ano neříká, protože by je sežrali uplně všichni. Tak se řekne ulitba, že bude mít až 18 tisíc a při projektování se zjistí, že to vlastně nejde

Reagovat
Kepy_FCB

A nebude ani 15 bo inflace, neplánované vícepráce a další malé domů

Reagovat
Losinho

15-17k

Reagovat
wyqinac

Co je na tom spatne? Vsak i ted meli prumernou skoro 10, chodit by tam v prumeru 12 mohlo uplne v pohode

Reagovat
mrtvej ofsajd

Reagovat
thewall

Když bude mít Baník čistě fotbalový stadion a bude se stabilně prát alespoň o 3.-4. flek, tj. budou zpravidla poháry, tak nebude mít průměr pod 15k (pokud bude mít stadion kapacitu 17k a výše).

Plus počítám s tím, že tak katastrofální domácí výsledky se už opakovat nebudou

Ten potenciál návštěvnosti je na úrovni pražských S.

Reagovat
ratusek

absolutně nechápu, že je potřeba tohle vysvětlovat

Reagovat
mayday

Kolikrát ty poháry byly za posledních 20 let?

Reagovat
thewall

A jaký to má mít vliv na kapacitu budoucího stadionu? Není důležitější, jaké potřeby se předpokládají v budoucnu?

Reagovat
mayday

Jen že píšeš, že budou zpravidla poháry... V Ostravě poháry zpravidla nejsou, tak jestli jen nemáš velké oči. Těch 20k by to asi zasloužilo, ale víc asi těžko.

Reagovat
Kepy_FCB

Ten potenciál bohužel zdaleka není na úrovni S, fakt ne.

Reagovat
Losinho

Je to minimálně o 10k míň než by Ostrava dlouhodobě potřebovala.

Reagovat
thewall

Reagovat
Greny

Bohatě postačí, nechápu ten výsměch

Reagovat
thewall

Nepostačí a už vůbec ne bohatě. Navíc to ber tak, že půjde o řešení na dalších minimálně 30 let. Myslím si, že návštěvnost ligy bude mít v dlouhodobém horizontu růstový trend (nejen v Ostravě).

Letos domácí výsledky katastrofa a přesto máme cca 10k. Spousta lidí jednoduše na stadion ve Vítkovicích nechce chodit. Za sebe: bydlím v Olomouci a na fotbal na atletický stadion se mi fakt jezdit 100 km nechce. Když bude čistě fotbalový stadion a je mi jedno, jestli to bude na Bazalech, tak si opět permici pořídím a jezdit budu.

Reagovat
kilobyte

Jenže větší stadion stojí více peněz na stavbě i údržbě. A stavět třeba o 10k větší stadion jen kvůli tomu, že někteří lidi si myslí, že návštěvnost bude dlouhodobě stoupat, není zrovna moc rozumné. Ta průměrná návštěva v historii rostla víckrát a ještě víckrát padala.

Reagovat
thewall

Samosebou souhlasím s tím, že budovat předimenzovanou kapacitu je ekonomický nesmysl. Na druhou stranu je z ekonomického pohledu žádoucí, aby se na stadion dostalo co nejvíce "zákazníků". Neshodneme se jen na tom, jak vidíme předpokládanou návštevnost v budoucnu. Věřím, že fotbalový stadion Baníku pro 25-30k má větší smysl než pro 15-17k.

Reagovat
kilobyte

Stadion bude stavět město, pozemky na Bazalech už vlastní a už je má "připravené". Pro město má větší smysl postavit 15-17k než 25-30k. Mít stadion pro 15k, kam chce chodit 20k, je lepší než mít stadion pro 30k, kam chodí 20k.

Reagovat
thewall

Ještě doplním, že kompromisem by mohlo být, kdyby šlo postavit stadion pro těch cca 17k, ale už s tím, že je možné a předem jasné, jak lze kapacitu na cca 25-30k rozšířit. Což u Bazalů bohužel nepůjde. Proto bych raději viděl projekt mimo Bazaly, který by umožnil budoucí zvýšení kapacity v případě, že by se cestou vyšší kapacity nešlo hned od počátku.

Reagovat
Losinho

Bude to nedostatečný od prvního dne.

Reagovat
Salfovic

Nedostatečná bude právě ten první den a pak už jen na zápasy s SS.

Reagovat
Zephyr

A co bude s tím tréninkovým centrem, které na Bazalech vyrostlo? To se taky za další ranec peněz přebuduje někde jinde?

Reagovat
thewall
Reagovat
Mass

Tak tady v Ostravě spíš nedává smysl to, že tréninkové centrum nepostavili na zelené louce a tenhle areál si nenechali na novej stadion.

Našel sem si vyjádření tehdejšího (2020) starosty Ostravy k tomu: „V hypotetické rovině jsme zvažovali i variantu výstavby tréninkového centra na zelené louce. Ukázalo se však, že město vhodné pozemky nemá a vzhledem k nutnosti výkupů soukromých pozemků a následných přeložek inženýrských sítí by taková varianta byla stejně drahá, ale navíc komplikovanější a trvala by mnohem déle,“ řekl Tomáš Macura.

Teď se zase ukázalo, že ty pozemky koupit měli. Evidentně na radnici nemají promyšlený rozvoj města na víc než jen na pár let dopředu.

Reagovat
icemike

Strašná skoda, že to nejebli místo CT parku Hrušov vedle věznice. Tam bylo dost místa na stadion, na parkoviště, na MHD zastávky, je to vedle dalnice a pořád na Slezské a kousek od Bazal

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele