Musíme se poučit z vývoje po MS 1990, upozorňuje Bierhoff

28.07.2015, 11:28
Aktuality
Zaujalo nás
Hlavně neusnout na vavřínech - zhruba takové poselství má pro své krajany manažer německé reprezentace a někdejší vynikající útočník Oliver Bierhoff. Muž, který zlomil všechna česká srdce ve finále Eura 1996, si přitom bere ponaučení z fatálního uspokojení, které nastalo po předešlém triumfu Německa na MS...

"Nemůžeme se dopustit stejných chyb jako po roce 1990," odpovídal Bierhoff novináři SkySports na pondělním mezinárodním trenérském kongresu ve Wolfsburgu.

"Vyhráli jsme mistrovství světa, východní Německo se rozevřelo dokořán, přišlo mnoho dobrých hráčů a Franz Beckenbauer předpovídal, že po mnoho příštích let budeme neporazitelní," zopakoval události zpřed 25 let.

"Tomu jsme věřili celých deset let, dokud jsme se nevzbudili a neuvědomili si, že nás tolik týmů předehnalo," naráží dále Bierhoff na tragické Euro 2000, kde Němci ve vlastní skupině finišovali až jako poslední, s jediným bodem na kontě.

Jak se nyní hodlají Němci repete takového polevení bránit? Začít plánují od mládeže, která poslední roky příliš nepřesvědčuje.

Na světovém šampionátu do 20 let z toho letos bylo jen čtvrtfinále, Euro "21" zase ústilo v semifinálovou ostudu a jedinou žijící nadějí na letošní úspěch tak pro Němce zůstává jejich sedmnáctka - finalisté mistrovství Evropy se na podzim představí ještě na srazu celosvětové elity.

Už teď ale Němci nezahálí. Řešení relativního nedostatku vavřínů v nižších věkových kategoriích má brzy přinést zbrusu nová fotbalová akademie ve Frankfurtu, která dostala v červnu konečně zelenou. Provozovat ji bude sám německý svaz (DFB) a stavba vyjde zhruba na 89 milionů eur.

Návrh pochází zrovna z Bierhoffovy dílny, odkud vzešel již před osmi lety. Průtahy nastaly kvůli billboardům, které kritizovaly podezřele výhodnou dohodu mezi městem Frankfurt nad Mohanem a DFB.

Opozice se nakonec podrobila až na základě lidového referenda a ve chvíli, kdy už se svaz s celou svou vizí o několika tréninkových hřištích, zastřešené hale a přilehlém parku pomalu chystal stěhovat do jiného města.

Na potřebě takové centrální akademie, která se začne budovat začátkem roku 2017, se přitom shodnou vesměs všechny význačné fotbalové autority našich západních sousedů. Přesto se mezi nimi najdou i optimističtější hlasy.

"Účastnili jsme se všech letošních pěti turnajů organizovaných UEFA a FIFA. To je obrovský úspěch," ředil například všeobecné zklamání sportovní ředitel německého národního týmu Hansi Flick, aby ale záhy sám přiznal, že s výkony spokojený úplně nebyl a ještě je podrobí analýze.

To Oliver Bierhoff už má v tomto směru víceméně jasno: Německo se leckde nechalo poněkud unést. "Zaprvé, míra zaměření na taktiku. Osobnost a cepování individualit se vytratilo. Zadruhé, hodně jsme kladli důraz na zábavní složku a teď máme možná příliš fotbalistů, kterým chybí pokora, protože jsou zase moc hraví," domnívá se Bierhoff.

Jakožto bývalý nositel tradice klasických devítek nakonec bývalá opora italských celků jako Ascoli, Udinese či AC Milán na wolfsburgské konferenci reflektovala rovněž úbytek hrotových útočníků s hlavním poselstvím střílet góly.

"V nedávné době jsme se soustředili na technické dovednosti, na menší a čiperné hráče. Proto se role klasického útočníka trochu ztratila. Jsem nicméně přesvědčen, že se jednou vrátíme do starých kolejí," zakončil Bierhoff.

Autor: Tomáš Daníček / dw.de

Komentáře (31)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Nevím čím to je, ale nějak ho nemám rad

Reagovat
Spalovač šancí

Je to borec a sympaťák

Reagovat
Han střelil první

Já vím, čím to je.

Reagovat
fantomas

Reagovat
Milan.B

Reagovat
smazaný uživatel

ví někdo, proč tu akademii ve Frankfurtu nechtěli?

Reagovat
fantomas

Sorry, nebylo to přímo město, ale nějaká větší skupina vlivných lidí z Frankfurtu. Opraveno.

A major criticism of the construction plan was that the city handed the association the building contract on a silver platter by including a 99-year lease and 6.8 million euro rent.

Reagovat
Spalovač šancí

Těch €6,8m nájem ročně, nebo za 99 let?

A jinak je to docela mazec dát 2,5 mld Kč za stavbu tréninkového centra. Se budu muset jet podívat, co tam všechno bude

Reagovat
fantomas

To se nikde v článku nepíše, ale pokud mluvíš německy, tak to určitě najdeš někde.

Vypadá to hezky jinak, počítá se i s vysázenim zeleně: http://www.dw.com/image/0,,18530101_401,00.jpg

Reagovat
smazaný uživatel

Nechce mi načítať ten link, ani ten uložený v článku v spojení "svou vizi"

Reagovat
fantomas

Tak to bude chyba u tebe, pac me to de z PC i mobilu.

Reagovat
fantomas

*mne

Reagovat
smazaný uživatel

Mal si pravdu, už to ide aj mne.

Reagovat
db18

Tak v Brazílii vybudovali tréninkové centrum za necelou miliardu - a to jenom kvůli mistrovství světa

Reagovat
smazaný uživatel

díky

Reagovat
Spalovač šancí

Kvůli přistěhovalcům

Reagovat
stas87

Keby podobneho uvazovania boli casom schopny aj slovaci..po postupe do Afriky sa s tym mohlo zacat.Analyzovat nie len prehry ale aj uspechy a zaistit,aby aj v buducnu tie uspechy boli trvale a nie len raz za cas.

Ako je v clanku-hrotovy utocnik bude casom problem.Mozno ho vyriesi Selke,mozno nie.Som zvedavy,ako to s tymto postom chcu vyriesit.Spoliehat sa len na vysokych hracov co nie su prilis dobre technicky vybaveny nie je spravna cesta.

Preco sa Frankfurt branil tej vystavbe?Podobne centrum je aj v Kaiserslauterne a svoje vysledky to ma.Teraz uz len chyba postup Kiaserslauternu spät do BL.Mladez Hoffenheimu dosahuje taktiez dobre vysledky,to iste ma aj RattenBall.

Reagovat
stas87

Este doplnim,ze podobne sa rozhodlo Svedsko analyzovat olympiadu v Turine a zlate medaile hokejistov. Svedsky hokej sa od tej doby stale posuva smerom dopredu a nestagnuje.

Reagovat
Spalovač šancí

Souhlas. Úplně stejnou chybu jsme udělali my po EURO2004. Řeklo se, že to byl úspěch a tím celé hodnocení šampionátu skončilo. Přitom určitě se mohl udělat jak rozbor prodloužení SF (proč měli Řekové najednou více šancí), ale hlavně celkovou analýzu turnaje a hlavních faktorů, které vedli k relativnímu úspěchu.

...

Ostatně na nedostatek vnitřní i vnejší reflexe doplatil sám Brückner na MS2006

Reagovat
smazaný uživatel

Majo , ale u Svedov a Nemcov ma to netesi...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
stas87

Hm,ty by si bol v opozicii voci mne aj kebyze fandim uplne niekomu inemu,ze?

Reagovat
smazaný uživatel

Nie.

Reagovat
smazaný uživatel

89 mil eur za akademii je na slovensko vela

Reagovat
smazaný uživatel

Veď u nás ide na rekonštrukciu a výstavbu 21 futbalových štadiónov dotácia od štátu vo výške 45 mil.€ to sa nedá ani porovnávať. Môžeme byť radi za 2 NTC.

Reagovat
smazaný uživatel

V repre môžu na hrot hodiť kľudne Mullera ešte na pár pekných ročkov, krídel totiž majú dosť. Thomas má všetko a hlavne dáva góly. Z ďalších adeptov možno Kruse, neskôr aj Selke.

Reagovat
db18

Snad Volland ve dvojici s Müllerem.

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem zvedavej kdy se probudime my a zjistime, kdo vsechno nas uz predbehl. A taky pochopime, ze se soucasnymi politiky se vpred proste nedostaneme.

Reagovat
Spalovač šancí

Reagovat
smazaný uživatel

Tak u nás si teďko zase všichni myslí, jak je všechno v pohodě

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Jak přesně mám chápat ten pojem "akademie"? Kolik společného to má s La Masiou, akademií Ajaxu nebo Příbrami ... ? Díky

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele