Musíme přežít úvod zápasu. Portugalce bych zkusil překvapit aktivní hrou, nabízí recept Morávek

17.06., 16:34
Aktuality
Portugalci patří mezi hlavní favority na celkového vítěze Eura 2024. (© Profimedia)

Na úvod evropského šampionátu čeká Česko jeden z největších favoritů celého turnaje. "Síla Portugalska je ohromná," neváhá někdejší záložník Jan Morávek (34), který se v roli experta Livesport Zpráv vydá přímo na stadion v Lipsku. V rozhovoru před zápasem nabízí možnou cestu k úspěchu a rozebírá i personální složení české sestavy.

Jak odstartoval šampionát z vašeho pohledu?

"Stalo se přesně to, v co každý Němec doufal - aby Euro začalo nějakým dobrým výsledkem. Celá země se rázem dostala do euforie. Ale není to jen o Německu. Když vidím i jiné fanouškovské skupiny, které si podmanily německá města, je to super. A to ještě nehráli Turci, kteří zde budou pomalu jako doma. Jsme teprve na začátku, ale mám z toho zatím pocit, že nás čeká krásný turnaj."

V roli experta Livesport Zpráv se chystáte na utkání Česko - Portugalsko. Co od něj očekáváte?

"Přiznám se, že když jsem viděl Albánii proti Itálii či Polsko s Nizozemskem, tak si myslím, že podobné to bude i z české strany proti Portugalsku. Jsme v roli outsidera, protože kvalita Portugalců je obrovská. Ale je důležité zmínit, že nakonec i ti Poláci a Albánci dokázali favority potrápit a málem i obrat o body, takže se ukazuje, že vstupy do turnaje mohou být pro favority ošemetné."

Což rozhodně nebyl případ Německa, které naprosto dominovalo. Na co by si měl český tým dát pozor, aby nedopadl jako Skotsko?

"Hlavně přežít úvodních patnáct-dvacet minut. Právě na začátku utkání vstřelili gól Němci, Italové, Angličané ale i Švýcaři, Poláci či Dánové. Ukazuje se to jako klíčová věc. Česká obrana působila v posledních zápasech dobře a stabilně. Na druhou stranu až nyní ji čeká pořádná prověrka. V březnu se sice povedlo vymazat Nory s Erlingem Haalandem, ale Portugalci jsou ještě o level výš."

I když už není Cristiano Ronaldo nejmladší?

"Ale má daleko lepší servis, protože jeho spoluhráči jsou kvalitnější než ty, které má kolem sebe Haaland."

Takže očekáváte drtivý tlak Portugalců?

"Ano, a čím déle dokážeme udržet nulu vzadu, tím víc budou Portugalci nervóznější a mohou na to doplatit, ale myslím si, že očekávání v tomto utkání jsou minimální. Nemám rád frázi, že není co ztratit, ale v tomto případě to je opravdu složité pomýšlet na úspěch. Každopádně si myslím, že to trenéři použijí v kabině jako jeden z motivačních prvků, aby kluci chtěli dokázat, že se lidé pletou."

Je dost pravděpodobné, že Portugalsko nastoupí v podobné sestavě, ve které zvítězilo nad Českem v roce 2022 v Praze 4:0. Je to velký strašák?

"Už jsme si to s nimi zkusili a víme, že je to velká fuška a nemáme moc šance se s nimi měřit. Trochu mi to připomíná časy, kdy jsme s Augsburgem čelili Bayernu. Jako hráč víte, že můžete překvapit, zkusit hrát a třeba i vyhrát, ale povede se to jednou z 20 zápasů. Nyní jde o to, abychom se dostali do pozice, kdy to bude zrovna jeden z těch dní, kdy to Portugalsku nesedne a nám naopak ano."

Jde z Portugalska opravdu taková síla?

"Jednoznačně. Bude to ohromně náročných 90 minut, kdy většinou běháte bez balonu, protože držení míče máte kolem 30 %. Portugalská soupiska je neuvěřitelná. A to se nebavíme jen o útoku - i v obraně mají konstruktivní hráče, kteří chtějí hrát fotbal. Mám o český tým trochu strach."

Kvůli čemu?

"Když jsem viděl, jaké potíže nám dokázal udělat norský tlak a jeho kombinace, říkám si, co přijde teď. Bojím se, aby český blok nebyl až moc hluboký a nebylo to čekání na porážku."

Jako na Euro 2016, kde český tým startoval na šampionátu proti silnému Španělsku a zvolil výrazně defenzivní taktiku?

"Pomohu si opět přirovnáním z klubové scény. Když jsme viděli, jakým způsobem se prezentovala Plzeň proti Fiorentině a vedle toho jak Sparta chtěla hrát fotbal s Liverpoolem, tak je mi sympatičtější cesta, jakou zvolila Sparta. Je to lepší i pro růst mladých hráčů. Radši budu hrát fotbal, rozdám si to na férovku, než se v deseti lidech zakopat na velkém vápně a 90 minut se modlit, aby to vyšlo. Osobně bych zkusil Portugalce překvapit aktivní hrou. A řeknu to ještě jinak - i hluboký blok může být aktivní, akorát ten, který jsme si vyzkoušeli v Norsku, aktivní nebyl."

Před zápasem se hodně řeší post levého wingbacka, kde jsou dva kandidáti levonohý David Jurásek a pravák David Douděra. Pro koho byste se přiklonil?

"Nemohu se oprostit od pocitu, že na levé straně by měl hrát levák. Když se dostaneme do držení balonu, měli bychom z toho profitovat. To není jen o Juráskovi ale třeba i Antonínu Barákovi. Co bude český tým dělat, až získá balon do svého držení? Kdo ho rozehraje? Něco vymyslí? Do takové fáze tam potřebujete mít i herní typologii, proto bych se neupínal jen k obranným a rychlostním schopnostem jednotlivých hráčů."

Jinými slovy nejste vyloženě pro destruktivní taktiku?

"Přesně tak. Měli bychom si zachovat i nějakou vlastní herní tvář. V mých očích není šance, abychom 90 minut bránili portugalský tlak a pomáhali si nákopy dopředu. To není řešení a hlavně není možné to vydržet."

Vše se také může odvíjet od toho, v jaké sestavě Portugalci nastoupí, nemyslíte?

"Jednoznačně. Někde jsem se dočetl, že existuje varianta, že by hráli bez klasické šestky Palhinhy a dali do hry dalšího ofenzivního středního záložníka Vitinhu, protože ví, že budou hodně na balonu."

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Jakub Dvořák

Komentáře (20)

Přidat komentář
kattos

"Plzeň proti Fiorentině a vedle toho jak Sparta chtěla hrát fotbal s Liverpoolem, tak je mi sympatičtější cesta, jakou zvolila Sparta. Je to lepší i pro růst mladých hráčů"

11:2

Reagovat
BaggioRoberto

Ale ted tady napis skore Sparta Galatasaray, Sparta Betis a Slavie AS Rim. A to jsou tymy ktere jsou lepsi nez Fiorentina. Plzeň mela stesti, tyce, brevna, golman podrzel ale kdyby hrali 500 minut, tak se Plzen nedostane do sance. Sparta proti Liverpoolu delala kraviny. Nemuzes si proti top mancaftu prihravat ve vapne, to je naprosta silenost. Tim je v obou zapasech dostala sama na kone a sebe dolu.

Reagovat
kattos

Co?

Já reagoval na hraní proti těžkým favoritům otevřeně.

Nemůžeme proti Portugalsku hrát jako Sparta proti Liverpoololu

Reagovat
BaggioRoberto

No to souhlasim. To bylo hodne naivni. Hrat akivne ano, ale ne kombinovat vzadu, tam musis rychle davat mive pryc. Ale hrat jako Plzen by taky bylo spatne, tam to bylo neskodne.

Reagovat
Witcher

Právě proti labilním cikánům to může fungovat když nebude rozhodčí kkt a diváci pomůžou.Klasickej Prešov a v 94 vrtulník bodlem

Reagovat
Salfovic

Idiot

Reagovat
oli9

Tak ono je to těžké hrát aktivně když prvních 20 minut behas bez balonu....

Reagovat
lampas

To je nejlepší cesta do pekla. Portugalcům hned bude jasné, že nás postačí trochu vycukat, počkat si až prvnímu hráči odskočí míč a do otevřenější obrany to jít zavěsit. Po prohře 6:0 určitě nikdo nebude Ivanovi děkovat, že zkusil být aktivní.

Reagovat
kattos

Reagovat
pantondavo

Takže 3:0 do poločasu

Reagovat
BaggioRoberto

Tyhle kecy z obejvaku... To je jasny, že kdyz hrajes proti favoritovi, tak nesmis dostat gol na zacatku. A ta taktika.. Znam jejich trenera, on obetuje prave kridlo, my obetujeme obe kridla.

Reagovat
Gerd 2010

Morávek je hroznej

Reagovat
Me2win

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Sympaticky dostanem sedmicku.

Reagovat
Rudy

Me by rozhodne prekvapil organizacne a pozicne skvele zvladnuty zapas, ze by nam i Italove zavideli. Kdyby hra mela hlavu a patu. Hraci by vedeli kam a proc si stoupnout. Zapremyslet nad tim, co a proc zrovna delam. Tzn. uplny opak nahodneho pobihani sem a tam, nesmyslnych nakopu na zdarbuh. Jo to bych ziral jak pero z gauce.

Reagovat
kattos

A hlavně nebránit jako Skotové, posadit se do vápna a doufat, ale hrát prostě "agresivní" obranu, presovat atd. A jak říkáš, nějak s hlavou a patou

Reagovat
Witcher

Slováci dokázali že to jde

Reagovat
kattos

Ale i Srbové hráli fajn, nějaký takový výkon musí být minimum

Reagovat
Reggie

Tak Portugalsko bude asi jinde, než je aktuálně Belgie. Na druhou stranu třeba výkon Maroka na MS proti Portugalsku ukázal nějakou cestu. Tam je moc k ničemu nepustili. Tak snad se nám povede něco podobnýho.

Reagovat
Effenberg

Jenže ta agresivní obrana je dost nereálná. Vzpomínám si, jak Matějovský jednou říkal, jak se chystali s Bolkou na Villarreal a plánovali agresivní obranu. Speciálně on se dostal 5x za sebou do trojúhelníku, připadal si jako v bagu a za 20 minut měl jazyk na vestě. Za sebe souhlasím s názorem beton, štěstí a standardka.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele