Mendilibar dovedl Olympiakos k vítězství v Konferenční lize. Je to úspěch celého řeckého fotbalu, uvedl

30.05., 12:06
Aktuality
José Luis Mendilibar s trofejí pro vítěze Konferenční ligy. (© AFP)

José Luis Mendilibar si po roce zopakoval pohádkový scénář, když znovu převzal klub až v průběhu jarní části sezony a následně s ním získal velkou trofej. Po loňském triumfu v Evropské lize se Sevillou ve středu zvládl finále Konferenční ligy proti Fiorentině a po výhře 1:0 v prodloužení dovedl Olympiakos Pireus jako první řecký tým k evropskému poháru. Podle třiašedesátiletého španělského kouče může z historického úspěchu těžit nejen klub, ale i celá země.

"Jsem šťastný, že jsme dokázali něco, co se tomuhle klubu ještě nepodařilo. Je skvělé vidět, jak všude kolem slaví naši fanoušci. Teď budeme nějakou dobu slavit s nimi, než se zase pustíme do práce," citovala Mendilibara agentura Reuters. "Není to úspěch jenom Olympiakosu, ale celého řeckého fotbalu. Bylo by skvělé, kdyby i díky téhle trofeji začali lidé v zemi věřit více sami v sebe a ve své schopnosti," podotkl španělský trenér.

Olympiakos na stadionu AEK v Aténách využil takřka domácího prostředí a proměnil v zisk trofeje hned první účast ve finále evropského poháru. Ve 116. minutě rozhodl s 11 góly nejlepší střelec soutěže Ajúb Kaabí, který hlavou zužitkoval centr Santiaga Hezzeho. "Já přihrával, ale devadesát procent gólu jde za Ajúbem. Nevypustil to a prodral se za míčem," ocenil Hezze svého spoluhráče v rozhovoru s televizní stanicí TNT.

"Nezáleží na tom, kdo skóruje. Vyhráli jsme všichni společně, jsme tu jedna velká rodina," přidal Kaabí, který ve 30 letech zažil vrchol kariéry. Marocký reprezentant přišel do Řecka před touto sezonu, předtím působil v Turecku, Kataru a Číně. V 50 soutěžních utkáních za Olympiakos nasázel 33 branek.

"Je to nejlepší pocit, jaký jsem ve fotbale zažil. V kariéře jsem zažil hodně vzestupů a pádů, teď ale slavím tady, ve městě a v klubu, kde jsem vyrostl. Pro všechny je to nejlepší dárek ke stému výročí od založení klubu," připomněl obránce Panajotis Retsos oslavy, které jsou přichystané na příští rok.

Celek z Pirea je se 47 tituly rekordmanem řecké ligy, poslední dvě sezony ale skončil v domácí soutěži až třetí. Mendilibar přišel k týmu v polovině února, kdy se stal třetím hlavním trenérem klubu v ročníku. Během cesty do finále s Olympiakosem postupně vyřadil Ferencváros, Maccabi Tel Aviv, Fenerbahce a Aston Villu.

"Všechno se seběhlo strašně rychle. Věřím, že postupem času budeme ještě lepší, že to není jenom záblesk, jeden úspěšný večer. Tahle trofej nám snad dodá klid a dostatek času k další práci," uvedl Mendilibar.

Bývalý kouč Eibaru, Valladolidu nebo Pamplony se stal druhým trenérem v historii, který vyhrál evropskou trofej ve dvou letech po sobě s různými týmy. Navázal na krajana Rafu Beníteze, jenž v letech 2004 a 2005 ovládl Pohár UEFA s Valencií a Ligu mistrů s Liverpoolem.

Autor: ČTK

Komentáře (9)

Přidat komentář
Kocour Klapuška

Reagovat
Pablos

V Mendilibaru bude ještě dnes nablito.

Reagovat
hematop

Co že se to včera hrálo?

Reagovat
Panini Calciatore

Ako prve som si vsimol tu fesandu s velkym zadkom.

Este tak zistit jej meno

Reagovat
Txapeldun

zkus zapojit mozek a její instagram najdeš asi tak za minutu

Reagovat
Panini Calciatore

Zapojil som a nenasiel

Reagovat
Jordi Alba

Tak to chudák bude mít o jednoho honiče míň.

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Pozor skluz!!!

Mourek žije už rok z toho, že dovedl AS do dvou finále za sebou, jak bude kousat, že tento pán je obě vyhrál

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele