Mánie okolo Messiho graduje. Ceny vstupenek stouply o 2000 procent, řeší se nový stadion

28.06.2023, 11:21
Aktuality
Lionel Messi (© AFP)

Inter Miami je sice aktuálně mezi třemi nejhoršími týmy zámořské Major League Soccer, po oznámení přestupu Lionela Messiho (36) však prudce stoupají ceny vstupenek. Oproti dnům, kdy ještě nebylo známo, že argentinská superstar oblékne růžový dres, je to téměř o 2000 procent.

Průměrná cena vstupenky ze 6. června na zápas Interu Miami s mexickým celkem Cruz Azul se vyšplhala ze 126 dolarů (2700 Kč) na dnešních 2151 dolarů (cca 46 tisíc Kč). Důvodem je i to, že stadion floridského klubu není z největších.

"Situace okolo Lionela Messiho je výjimečná, protože spousta amerických fanoušků ho bude mít možnost vůbec poprvé vidět naživo," říká Chris Leyden, ředitel marketingové platformy pro prodej vstupenek Seat Geek. "Messi se v aspektu, že má tak okamžitý a dramatický dopad na poptávku po lístcích, zařadil po bok těch největších hvězd, jakými jsou LeBron James nebo Tom Brady," dodává Leyden.

I v ulicích Miami už je zřejmé, že se blíží příchod velké hvězdy. Nástěnná malba Messiho v černé a růžové barvě Interu Miami zdobí zeď ve čtvrti Wynwood. Další portrét hvězdného fotbalisty je namalován u vchodu do místní argentinské restaurace. Po městě je k vidění spousta dresů s číslem 10, nejčastěji v argentinských bleděmodro-bílých barvách. Brzy přibudou i ty růžové.

Mánie okolo argentinského fotbalisty je tak velká, že jeden z jeho fanoušků vyrazil krátce po ohlášení přestupu na zápas Interu do Philadelphie. Cestoval 1200 mil, jenže si zapomněl ověřit, že jeho idol ještě nebude hrát...

Messi, který poslední dvě sezony strávil ve francouzském Paris Saint-Germain, před svým zámořským debutem dokončuje formality přestupu a užívá dovolené. Předpokládá se, že premiéru si odbude právě v úvodním utkání Ligového poháru MLS s Cruz Azulem.

Přesun na větší stadion?

Inter Miami sice bude mít ve svém středu nejlepšího fotbalistu světa, má však druhý nejmenší stadion celé MLS. Místo toho, aby se řešil provizorní přesun do nějaké z větších arén, pracuje se na rozšíření kapacity stávajícího stánku ve Fort Lauerdale o 3000 míst, tedy na 22 tisíc diváků.

Přitom jsou v dosahu nádherné stadiony. Jako první se nabízí sídlo Miami Doplhins hrajícího ligu amerického fotbalu NFL - Hard Rock Stadium pojme 65 tisíc diváků. Na tomto stadionu už si Messi dokonce i zahrál, když Španělé vyvezli El Clásico do USA. Argentinský fotbalový génius otevřel skóre už ve třetí minutě a Barcelona tehdy v Superpoháru porazila Real Madrid 3:2. A protože týmy Dolphins a Miami Hurricanes využívají stadion jen na 20 utkání do roka, zdála by se možnost přesunu snadná. Jenže je tu háček.

Milionář Stephen M. Ross, vlastník stadionu i Miami Dolphins, totiž ovládá i společnost Relevent Sports, která organizuje International Champions Cup, tedy exhibiční turné slavných evropských klubů v USA. "Relevent je konkurentem Soccer United Marketing, komerční marketingové platformy MLS, ve které má vlastník Interu Miami Jorge Mas podíl. Konflikt zájmů je patrně důvodem, proč Inter Miami vybudoval vlastní zázemí. Zda na tom může něco změnit Messiho příchod, je otázkou budoucnosti," popisuje reportér Derek Reese z webu World Soccer Talk zákulisí amerického sportovního byznysu.

Baseballová aréna není řešení

Další variantou pro fotbalové Miami by mohl být Marlins Park, který byl otevřen v roce 2012 na místě starého Miami Orange Bowl. Aréna má kapacitu přes 37 tisíc, což by téměř zdvojnásobilo počet míst. Také to není daleko skutečného domova Inter Miami. Jenže jde o baseballový stadion. A i když v minulosti hostil několik mezinárodních fotbalových zápasů, tak proměna baseballového hřiště na fotbalové není zrovna snadná. Problémem je také to, že se sezony MLS a MLB překrývají, i fakt, že Marlins mají jeden z nejlepších týmů posledních let a nepotřebují konkurenty.

Třetí variantou byl FAU Stadion v Boca Raton pro 30 tisíc fanoušků, který v minulosti velké fotbalové zápasy hostil, jenže ten se nachází daleko od sídla Interu.

A tak se Messiho nový klub soustředí na dokončení projektu Freedom Parku, který je od počátku založení klubu v roce 2019 zamýšleným sídlem. Pokud by se díky argentinskému mistrovi světa podařilo urychlit výstavbu, mohlo by se už za rok hrát tam. Stadion by měl pojmout 26 tisíc diváků, což je na poměry MLS průměr, Inter Miami ale počítá s tím, že získat vstupenky bude prestižní záležitost.

Článek původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Ritzau / Tomáš Rambousek

Komentáře (90)

Přidat komentář
Gazdo

To bude zase plodna diskusia

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
ACSeRw!n

Saudi Pro League > MLS

Reagovat
Pony Slaystation

velbloudáří

Reagovat
Salfovic

velbloudáří > indiáni

Reagovat
Pepe1911

Novináři v sudu > B52

Reagovat
celeb

huraa peniaze! Srat na moralku!

V SA to ide oboje do extremov a aj tak sa najde kopec ludi, ktorym je to uplne u prdeli.

Welcome to the new world.

Reagovat
Neutron

a teba to zacalo srat az skrz futbal

Reagovat
celeb

a na to si mily moj odkial dosiel?

Dalsi s chorobnou domyslavostou, ktory VIE, kto si co mysli?

Ked Saudovia dali stvrtit a rozpustit v Istanbule novinara, ktoremu slubili novy pas pred jeho chystanou svadbou este ani oni sami netusili, ze sa budu pliest do fotbalu.

Inak srat na fotbal, ked sa to zviera, ktore je korunnym princom ujme absolutnej vlady po svojom fotrovi, s tymi peniazmi a zbranami co kazdorocne kupuje da zabudnut na nejakeho Saddama Husseina.

Reagovat
Talker

Fanoušek Miami nejdřív slavil, teď bude brečet, zvlášť ti chudší, pokud ty ceny napálí i do budoucna.

Reagovat
smazaný uživatel

Co jiného čekat v dnešní době. Poptávka je a tak to pořádně podojíme. Třeba že na to nebudou mít normální lidi? A co jako? Bude tam stadion plný lidí z lepší společnosti. Atmosféra 0 ale na to sere pes. Možná nějaký ten chudák tam zavítá, až si na to za půl roku ušetří...

Reagovat
romeo351

Jde o prachy. Zaschrona ti to vysvětlí…

Reagovat
Zaschrona

Proč zrovna já?

Reagovat
romeo351

..obhajování rozrůstájícího MS klubů:

Reagovat
Pinturicchio

Spíš owny.

Reagovat
JacoBee

Ty si trotl.

Tohle nemáš jak ovlivnit.

Reagovat
smazaný uživatel

A proto nemůžu nic psát? Jen proto že to nemůžu ovlivnit?

Díky za radu!

Jestli běžně uvažuješ tímto způsobem, tak to potěš koště.

Nevidím důvod proč bych měl být trotl, tak se uklidni. Chlastat takhle v poledne není nikdy dobrý.

Reagovat
VersaceChain

tak si maj normalni lidi zvolit lepsi cisla v loterii

Reagovat
pobody's nerfect

Takže lepší z pohledu klubu dát vstupenky za hubičku a pak se dívat, jak se na černém trhu preprodavaji za nekolikanasobky. Opravdu geniální byznys plán.

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych ty peníze zrušil.

Reagovat
smazaný uživatel

Z jedné strany bych ti na to řekl, že tohle je prostě svobodný trh. Na druhou stranu je fakt, že podobné extrémy bývaly v minulosti zdrojem krvavých revolucí

Reagovat
soukup

Zadny major sport v USA se nedělá kvůli "běžným fanouškům". Tady to jen je skrz Messiho docasne viditelnejsi

Reagovat
Salfovic

Tak ti nenormální lidi mají permici, ne ?

Reagovat
Salfovic

Teda normální.

Reagovat
vestinustarychdubu

Nekoukal jsem, jestli samotný Miami napálilo vstupenky, ale primárně jsou napálený na Seatgeek - coz je platforma, kde lidi muzou prodavat svoje vstupenky, co uz maji zakoupeny a cenu si urci. Samozrejme, ze si to primarne napalili smelinari se vstupenkama. Nicmene, ocividne je to spoustu lidi ochotna akceptovat, vitej v Americe, takhle je to tam s listkama na jakoukoli kulturni akci.

Reagovat
wyqinac

atmosfera 0 je v Americe uplne na vsech sportech ne? Teda krome pauzy, kdy zapnou 'Kiss Cam' a podobny picoviny, to je jedina chvile, kdy tam nejaka atmosfera je

Reagovat
Bakary3

Na druhou stranu, když nabízíš nějaký produkt, který má prostě vysokou hodnotu, ať je to třeba luxusní auto, nebo sportovní událost...

Budeš ho nabízet pod cenou, aby si ho mohli dovolit všichni?

To je těžký...

Reagovat
smazaný uživatel

Tomu já rozumím. Souvisí s tím samozřejmě mnoho dalších otázek. Vůbec, že se o fotbale mluví jako o produktu atd... Už tato myšlenka mi vadí. Ze všeho se dělá kapitalistická mašinérie.... Všude jinde by mi to snad bylo jedno, ale ať se to nesere do sportu. Samozřejmě to je má idealistická utopie... je to smutný.. Sport má být pro lidi... ne pro zrůdy s kontama...

Reagovat
Top5scout

Aspoň nikto nebude chodiť na tú ich žoldniersku ligu.

Reagovat
CHONG

50 táců za pohled na bandu polen a ploužícího se Messiho bez zájmu, to fakt chceš

Reagovat
Unai

Reagovat
-R2D2-

Inu, takhle nějak vypadalo moje sázení za poslední léta v odvetách UCL…

Reagovat
ACSeRw!n

ale dulezity je dat z toho selfie na insta, zbytek je irelevantni

Reagovat
Wambasen

Reagovat
Manik...

Reagovat
Maximm9
Reagovat
Pepe1911

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
celeb

to ze vy v dedine hrate tak, ze sa pri aute vsetci rozbehnete ako psi za loptou je sice pekne, ale nejak nevidim dovod aby Messi, ktory hrava vacsinou na pravej strane mal mat zaujem o aut z lavej lajny este na ich polovici.

No zly Messi, mal pobehnut z lava-doprava a naspat aby to bolo ono.

Reagovat
Pablos

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
romeo351

Reagovat
VersaceChain

kdyby prisel Ronaldo, tak to stoupne max o 700%

Reagovat
kilobyte

Nebylo by levnější si zaletět třeba na kvalifikaci Argentiny? Navíc tam by těch top hráčů bylo víc.

Reagovat
VersaceChain

lidi co daj 2k za jeden zapas maji uplne v pici, ze by mohli usetrit 500 dolaru kdyby si zaleteli nekam do hajzlu

Reagovat
kilobyte

To není úplně pravda. Ti co jsou bohatí vlastním přičiněním, tak jsou často větší škrti než většina méně bohatých. Někam do hajzlu. Za podobnou částku si můžeš udělat dovolenou v Argentině na víkend a uvidíš mnohem lepší fotbal a atmosféru.

Reagovat
VersaceChain

tak ono jde asi taky o to, ze v Miami na zapas muzes po praci / po vikendovem zapase deti, zatimco do Argentiny si musis brat dovolenou a predpokladam, ze zena taky radeji pojede do Karibiku nez Buenos Aires.

Reagovat
kilobyte

A ten kdo má 2k na vstupenku si nemůže dovolit volný víkend? Děláš, jak kdyby dovolená v Buenos Aires byla za trest.

Reagovat
VersaceChain

kdo teda vytvari tu poptavku po vstupenkach, kdyz bohati lide radeji jezdi na Messiho koukat do Argentiny?

Reagovat
kilobyte

Ti co potřebují fotky na instáč apod. Za takovou cenu se fakt nejdou podívat na fotbal, ani na Messiho. Ale prostě jen ukázat, že na to mají.

Reagovat
VersaceChain

takze jsme zpatky u meho prvniho komentare, ze lidi co za to daj 2k maj uplne v pici, ze by to stejne mohli mit levneji o 500 dolaru

Reagovat
kilobyte

A tím se dostaneme zpátky k mému prvnímu komentáři, že by to měli levnější a lepší, kdyby letěli třeba na Argentinu.

Reagovat
Pepe1911

Tak můžete začít znovu hoši

Reagovat
VersaceChain

Reagovat
lampas

Bude to první cirkusová atrakce v historii, která získá Zlatý míč

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Salfovic

Koukám, že už i Realisti souhlasí se zlatou mičudou pro Messiho

Reagovat
Mönchengladbach

Nezajímavá bublina. Už Pelé šel dohrát kariéru do USA a k ničemu to tam nevedlo. Amíci mají prostě svoje jiné sporty.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
VersaceChain

naopak, fotbal za posledni dobu udelal velky skok v USA.

https://en.wikipedia.org/wiki/Major_League_Soccer_on_television

Od 2010 do roku 2018 narust sledovanosti o 350%

Reagovat
Salfovic

Se vzrůstajícím % latinos obyvatelů bude logicky stoupat i obliba MLS.

Reagovat
Kejza

akorát Pelé nehrál v době instagramu

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ať to hrají někde na golfovém hřišti, kolem něj můžou postavit provizorní tribuny pro 500 tisíc diváků.

Reagovat
kilobyte

Ani nemusí hrát. Stačí když tam bude Messi.

Reagovat
ACSMan

Teď mě tak napadlo, kdo je vlastně lepší? Ronaldo nebo Messi? Přemýšleli jste nad tím někdy?

Reagovat
Moshe Dajan

Podle citací v článku by ses měl ptát trochu jinak. Je lepší Messi nebo Brady?

Reagovat
Pony Slaystation

Reagovat
smazaný uživatel

Brady má 7 Super Bowlů, zatímco Messi jen 4 Ligy mistrů, takže tady není o čem.

Reagovat
vceradnesazitra

Tak Ronaldo má více golu v LM, takže je to jasné

Reagovat
sergi

Toto je lacný pokus ako cklickbait titulky z Novom Čase.

Reagovat
lampas

Nikdy nebylo o čem přemýšlet...

Reagovat
db18

Nikdy mne nenapadlo ty dva srovnávat... zajímavý nápad.

Reagovat
Salfovic

Ne, to už můžeš rovnou srovnávat Messiho s Teclem.

Reagovat
Spalovač šancí

Ty neznám, další...

Reagovat
wyqinac

oba

Reagovat
0:1

Tohle je kolektivní sport pane!!

Reagovat
raduinho

LeBron James je močka.

Reagovat
VersaceChain

praveze goat

Reagovat
raduinho

Goat v basketu je Michael Jordan.

Reagovat
vceradnesazitra

* Wilt Chamberlain

Reagovat
VersaceChain

jsou nastejno, akorat lebron vic tymovej, takze za me on

Reagovat
Salfovic

Hakým Óládžuvon.

Reagovat
roman1978

Kárl Meloun

Reagovat
Laliga

Jordan u toho možno vyzeral elegantnejšie, no Lebron mu dáva na frak vo všetkých štatistických údajoch. Keby hral Lebron na seba ko Jordan tak má úplne iné číslo v kolonke bodov. Tu by sa to dalo prirovnať k Messi vs Ronaldo. Lebron je podobne ako Messi v oveľa väčšej miere tímový hráč, a popri tom netratí ani na tých bodoch/góloch.

Reagovat
Zaschrona

Messi se zaplatí na vstupenkách

Reagovat
Salfovic

A na dresech jednou tolik vydělají.

Reagovat
JFT97

goat effect

Reagovat
Salfovic

Takže tenhle článek chtěl říct to, že Messi za Miami poprvé nastoupí v zápase Miami - Austin 2.7. v 1:30 ?

Reagovat
John Obi Mikel

Messiho drahota

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele