Madueke, Haaland a Zirkzeeho skluz: 2. kolo Premier League v kostce

27.08., 11:37
Aktuality
Noni Madueke (© AFP)

Hattrick Noniho Maduekeho z Chelsea za čtrnáct minut ve Wolverhamptonu, galapředstavení Erlinga Haalanda z Manchesteru City proti Ipswichi, málo vídaný ofsajd Joshuy Zirkzeeho z Manchesteru United vedoucí k odvolanému gólu v Brightonu a mnoho dalšího nabídlo 2. kolo anglické nejvyšší soutěže. Například i vítěznou premiéru liverpoolského trenéra Arneho Slota na Anfieldu, famózní zákrok brankáře Davida Rayi z Arsenalu ve Villa Parku nebo důležitou trefu Tomáše Součka z West Hamu v Selhurst Parku.

Zkrátka a dobře, fanoušci nejsledovanější soutěže na světě si o víkendu, po němž má už jen kvarteto týmů stoprocentní bilanci, přišli na své.

Svou extratřídu opět prokázal Haaland, který sedmým hattrickem v Premier League zmrazil krátkou euforii nováčka z Ipswiche, jenž zásluhou Sammieho Szmodicse skóroval na Etihad Stadium v 7. minutě jako první. "Začali skvěle a byl to šok pro každého, ale věděli jsme, že pokud budeme dělat to, co máme, vypracujeme si šance. Nakonec jsme proměnili čtyři a máme tři body," hodnotil pro Optus Sport norský útočník Manchesteru City.

Ještě vyšším rozdílem rozdrtili svého soupeře fotbalisté Chelsea, přestože s Wolverhamptonem padli před nedělním soubojem třikrát v řadě. Po první půli 2:2 nenasvědčovalo tenisovému výsledku 2:6 vůbec nic, ale ve druhé rozpoutali Madueke s Colem Palmerem gólovou smršť.

"Za hattrick jsem velmi šťastný, hodně to pro mě znamená. Jako ofenzivní hráč chcete dávat co nejvíce branek, ale důležitější je výhra. V posledních letech bylo velmi obtížné hrát na Molineux. Za dobu, co jsem v Chelsea, si nevzpomínám na jediné vítězství nad Wolves," hodnotil pro klubový web Madueke, který si spolupráci s Palmerem velmi pochvaloval. "Cole vždy dokáže dát přihrávku ve správný okamžik. On je led a já jsem oheň, skvěle se doplňujeme," dodal.

Raya rozesmutnil Watkinse a spasil Arsenal

Spokojeností o víkendu zářil i trenér Arsenalu Mikel Arteta, jehož svěřenci taktéž rozbili menší komplex, konkrétně ve šlágru s Aston Villou, které loni podlehli v obou vzájemných duelech.

Za prolomení série mohou vděčit v prvé řadě brankáři Rayovi. Španělský strážce svatyně Gunners totiž za stavu 0:0 dechberoucím tygřím skokem zneutralizoval dorážku domácího snajpra Ollieho Watkinse z bezprostřední blízkosti a umožnil střídajícímu Leandru Trossardovi vstřelit klíčový gól, na který v závěru navázal Thomas Partey.

"David (Raya, pozn. red.) předvedl neuvěřitelný zákrok. Byl to magický moment, který změnil ráz utkání," chválil Arteta. "Když jsme ho potřebovali nejvíc, zachránil nás a proklestil nám cestu k vítězství na stadionu, kde je velmi těžké uspět," dodal rodák ze San Sebastianu.

Druhé vítězství v sezoně oslavoval i Arne Slot z Liverpoolu, jehož úspěšnou premiéru na Anfieldu v souboji s Brentfordem (2:0) orámovali trefami Luis Díaz a Mohamed Salah. Zcela opačné emoce musel naopak o víkendu vstřebat Erik ten Hag.

Jeho Manchester United byl velmi blízko skalpu neoblíbeného soupeře z Brightonu, navíc na Amex Stadium, ale bizarní ofsajd Zirkzeeho v kombinaci s tragickou defenzivní činností při rozhodující hlavičce Joãa Pedra v nastavení převážil misky vah na stranu týmu z jižního pobřeží Anglie, který proto zůstal podobně jako Arsenal, Liverpool, a Manchester City stoprocentní.

Od sezony 2022/23 prohráli Red Devils brankami v nastaveném čase už šest střetnutí, více než kterýkoli jiný tým v lize. Za úvodních třicet ročníků Premier League se jim to přitom stalo jen dvakrát. "Jsem velmi zklamaný. Speciálně kvůli faktu, že jsme většinu zápasu kontrolovali hru. Inkasovali jsme dvakrát po nedbalém bránění v pokutovém území. Musíme to přijmout a poučit se," prohlásil Ten Hag v rozhovoru pro TNT Sports.

Domácí příznivce potěšil například Tottenham, jenž i díky dvěma přesným zásahům Heung-Min Sona zametl s posledním Evertonem 4:0, nebo Fulham. Porážku naopak kousal Crystal Palace v malém londýnském derby s West Hamem. Mimo jiné i proto, že si 28. gól v Premier League připsal Tomáš Souček a dotáhl se na Milana Baroše. Jediným Čechem, který mezi anglickou elitou skóroval vícekrát, je Patrik Berger (38).

TOP hráči dle Fantasy Premier League:

1. Noni Madueke (Chelsea) - 20 bodů.

2. Erling Haaland (Manchester City) - 17 bodů.

3. Heung-Min Son (Tottenham) - 16 bodů.

Sestava 2. kola dle Anthonyho Paphitisze z Livesportu:

Brankář: Alex McCarthy (Southampton) - Nebýt McCarthyho, který se mezi tyčemi překonával, prohráli by Saints s Nottinghamem vyšším rozdílem než 0:1. Klub z jihu Anglie byl drtivou většinu utkání pod obrovským tlakem a čtyřiatřicetiletý odchovanec Readingu zabránil debaklu.

Pravý obránce: Trent Alexander-Arnold (Liverpool) - Jeden z nejlepších nahrávačů Premier League opět zásoboval své spoluhráče nadýchanými centry z pravé strany, i to vedlo k vítězství Liverpoolu v prvním zápase Arneho Slota na Anfieldu. Ofenzivní krajní obránce potvrzoval své kvality a vytvořil čtyři šance.

Stoper: Cristian Romero (Tottenham) - Rodák z Córdoby ozdobil svůj jubilejní 100. duel v dresu Tottenhamu úžasným výkonem při výhře 4:0 nad Evertonem. Kromě čistého konta, na němž měla podíl celá obrana Spurs, zapsal šestadvacetiletý stoper vynikající individuální statistiky. Argentinský obránce předvedl šest obranných zákroků, k tomu dokázal vyhrát deset soubojů a následně vše zakončil gólem hlavou po rohovém kopu.

Levý obránce: Max Kilman (West Ham) - Sedmadvacetiletý zadák udělal při svém debutu v dresu West Hamu dobrý dojem, ve druhém střetnutí však předvedl fenomenální výkon, který ještě vyšperkoval asistencí Bowenovi na vítěznou trefu na hřišti Crystal Palace. Bývalý hráč Wolves dominoval v defenzivě, když šestkrát získal míč a opanoval sedm soubojů.

Pravý záložník: Noni Madueke (Chelsea) - Odchovanec Tottenhamu se dostal před nedělním zápasem na půdě Wolves do role padoucha poté, co si na Instagramu utahoval z města Wolverhampton. Dvaadvacetiletý hráč však na Molineux Stadium bude vzpomínat v dobrém, protože během 14 minut dokázal vstřelit hattrick. Anglický křídelník získal za tento výkon nejlepší hodnocení, které pro něj bylo velmi důležité z hlediska spekulací a jeho budoucnosti u Blues.

Střední záložník: Morgan Gibbs-White (Nottingham) - Čtyřiadvacetiletý středopolař byl klíčovou tváří souboje proti Southamptonu, když se dokázal jako jediný z Nottinghamu prosadit a rozhodl tak o tom, že si odvezl z jihu Anglie tři body. Kromě vítězného gólu, který vstřelil odchovanec Wolves po rohovém kopu, vyšperkoval svůj výkon i třemi vytvořenými šancemi a čtyřmi úspěšnými driblinky. Navíc dokázal vyhrát nejvíce soubojů v zápase (11).

Střední záložník: Kevin De Bruyne (Manchester City) - Belgičan přispěl asistencí a gólem k vítězství Citizens 4:1 nad nováčkem z Ipswiche. Třiatřicetiletý hráč se nejdříve prosadil po obrovské chybě brankáře Muriče a následně našel nádherným pasem Haalanda, který celou akci zakončil. Kromě čtyř vytvořených šancí mohl De Bruyne přidat i druhou branku, jeho dělovka však skončila pouze na břevně.

Levý záložník: Luis Díaz (Liverpool) - Kolumbijský křídelník se stal hlavní hvězdou domácí výhry 2:0 nad Brentfordem. Skóre otevřel ve 13. minutě, když po bleskurychlém protiútoku zužitkoval přesnou Jotovu nahrávku. Díaz kromě toho vytvořil čtyři šance a zkompletoval stoprocentní úspěšnost přihrávek, tento špičkový výkon podtrhl ještě asistencí na branku Salaha.

Pravý útočník: Cole Palmer (Chelsea) - Nejlepší mladý hráč uplynulé sezony přispěl k vysoké výhře na hřišti Wolves bezchybným výkonem. Palmer nejprve nádherným lobem zaskočil brankáře Sá a následně ve druhém poločase asistoval Maduekemu na každou z jeho tří tref.

Střední útočník: Erling Haaland (Manchester City) - Norský gólostroj se proti Ipswichi prosadil hned třikrát. Pro čtyřiadvacetiletého kanonýra to byl sedmý hattrick v Premier League, zároveň se Haaland prosadil proti všem 24 soupeřům v Premier League, kterým kdy čelil. Nejdříve nekompromisně proměnil penaltu, následně zakončil nádherný pas od kolegy De Bruyneho a hattrick zkompletoval v závěru utkání, když překvapivou střelou zpoza vápna překonal Muriče.

Levý útočník: Heung-Min Son (Tottenham) - Kapitán Tottenhamu začal kvůli absenci zraněného Solankeho na pozici hrotového útočníka. Korejský forvard dvěma brankami ukázal, že je mu opravdu jedno, kde v útoku bude hrát a přispěl tím k demolici Evertonu. První Sonův gól padl po velké chybě brankáře Pickforda, podruhé následně uspěl po asistenci Van de Vena, který prošel s míčem prakticky přes celé hřiště.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Manchester City
2
2
0
0
6 : 1
6
2
Brighton & Hove Albion
2
2
0
0
5 : 1
6
3
Arsenal FC
2
2
0
0
4 : 0
6
Liverpool FC
2
2
0
0
4 : 0
6
5
Tottenham Hotspur
2
1
1
0
5 : 1
4
6
Nottingham Forest
2
1
1
0
2 : 1
4
Newcastle United
2
1
1
0
2 : 1
4
8
Chelsea FC
2
1
0
1
6 : 4
3
9
West Ham United
2
1
0
1
3 : 2
3
10
Fulham FC
2
1
0
1
2 : 2
3
Manchester United
2
1
0
1
2 : 2
3
12
Brentford FC
2
1
0
1
2 : 3
3
Aston Villa
2
1
0
1
2 : 3
3
14
AFC Bournemouth
2
0
2
0
2 : 2
2
15
Leicester City
2
0
1
1
2 : 3
1
16
Southampton FC
2
0
0
2
0 : 2
0
17
Crystal Palace
2
0
0
2
1 : 4
0
18
Ipswich Town
2
0
0
2
1 : 6
0
19
Wolverhampton Wanderers
2
0
0
2
2 : 8
0
20
Everton FC
2
0
0
2
0 : 7
0

Autor: Jakub Vaněk

Komentáře (10)

Přidat komentář
MystycMac

Ten Madueke je riadne delo ...ked si predstavím že by mal dať kridelnik z United hattrick Polena jak Rashford Antony Garnacho Amad ak dajú po 3 goly do konca sezony tak úspech.

Reagovat
MySch017

Samozrejme, do porovnania treba dávať stále United... lebo oni sú merítkom ne/kvality už sa zobuďte, 10 rokov to nie je klub, za aký ho väčšina ľudí má.

Reagovat
MystycMac

Hluposť...Sam United sa pri Greenwoodovi zachoval ako by boli klub na neviem akej úrovni...Stále je to klub ktorí je po Reale najväčšia marketingová značka aj za prestupi davaju velke € tak presne preto sa porovnáva.

Reagovat
MySch017

Peniaze sú jedna vec, druhá je hráčska kvalita a výsledky....

Reagovat
Sigma Olomouc

A to je problém United, kvůli kterému jsou terčem vtípků

Reagovat
Wazza228

Furt s tím Greenwoodem

Reagovat
Seydou Doumbia

bud rád že si berou lidi do huby MU, problém bude až bude každému ten tým ukradený i co se týče vtipu

Reagovat
Sigma Olomouc

Zirkzee

Reagovat
Moshe Dajan

Zirkzeeho skluz by byl dobrý název celé PL rubriky v kostce.

Reagovat
Seydou Doumbia

Anthony Joshua Zikrzee ukázal krásu PL...jeden týden mistr a bůh, druhý týden prase...co bude třeti?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele