Ligue 1 - preview 7. kola: AS Monaco může jít do čela

Včera, 08:38, aktualizováno dnes, 08:39
Previews
Breel Embolo (© AFP)

AS Monaco se přetahuje s PSG o první místo a do vedení může jít v sobotu večer, pokud bude bodovat v Rennes. Lille hostí Toulouse, na programu je i souboj nováčků.

Olympique Lyon - FC Nantes

neděle 15:00

Lyon na začátku sezóny nevypadal úplně svěže. Aktuálně se ale zdá, že si už nástroje naladil na správnou tóninu a začíná prorážet. Po jasném čtvrtečním skalpu Rangers v Evropské lize protáhl svou sérii výher již na tři zápasy v řadě, je na tom asi vůbec nejlépe od samého startu tohoto ročníku. A svou formu rozhodně hodlá potvrdit rovněž v nedělním střetnutí s Nantes.

Nutno podotknout, že v Ligue 1 má Olympique co napravovat. Postavení ve středu průběžného pořadí není vůbec uspokojivé, dlouhodobě se totiž chce pohybovat minimálně kolem příček zaručující pohárovou Evropu. Před reprezentační přestávkou se tomuto cíli může pochopitelně přiblížit, jen bude potřeba přepnout myšlení na francouzskou nejvyšší soutěž, dobře zregenerovat a soupeře především nepodcenit.

Jakkoli protivník z Bretaňského poloostrova nepatří mezi francouzskou elitou do skupiny papírově těch nejtěžších možných, od srpna ukazuje, že umí pravidelně bodovat. Sumárně svěřenci trenéra Antoina Kombouarého padli v uplynulých šesti případech jednou jedinkrát! Je ovšem pravda, že Les Gones jsou pro ně jakýmsi prvním "větším” konkurentem, na něhož narazí. Zatím zkrátka žádného velikána nevyzvali, spíše ty méně ambicióznější celky.

Je otázkou, zda v Nantes udrží nastavený standard a zda třeba na sedmém místě, které Kanárci okupovali po šesti kolech, můžou být stabilně i v následujících týdnech. Právě střet s ekipou Pierra Sageho v tomto ohledu může leccos napovědět. "Ve čtvrtek jsme si připsali parádní vítězství,” těšil domácího forvarda Ernesta Nuamaha výsledek klání ve Skotsku. "Ukázali jsme na hřišti opravdu spoustu pozitivního. Máme už na evropské scéně dvě výhry a v tomhle tempu chceme pokračovat,” vzkazoval.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.77 - 3.89 - 4.51

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

AS Saint-Étienne - AJ Auxerre

sobota 17:00

Auxerre sice v minulém kole zvládlo překvapit a do sítě favorizovaného Brestu poslalo balon hned třikrát, ale jeho venkovní statistiky mu před duelem s domácím Saint-Étienne moc nepřejí. Domácí navíc nutně potřebují bodovat, aby se dostali ze sestupového pásma.

V sobotu odpoledne se na Stade Geoffroy-Guichard bude konat zajímavý duel domácího Saint-Étienne a hostů z Auxerre a mohl by nabídnout solidní drama. Tyto dva týmy se před více než dvěma lety utkaly o postup do Ligue 1 a Saint-Étienne tahalo za kratší konec. Od té doby nemůže Auxerre přijít na chuť a dá se čekat, že v dramatickém duchu se ponese i jejich další duel. Souboj dvou nováčků této sezony francouzské nejvyšší soutěže nezachytí domácí mužstvo ve zcela ideální formě.

Svěřenci trenéra Oliviera Dall'Oglia pořád ještě vstřebávají jeden z největších šoků, jaký kdy zažili. Před dvěma týdny jim totiž rozjeté Nice přichystalo hororový výsledek 8:0, v němž naprosto zničilo jejich obranu. Nicméně předposlední tým tabulky má s Auxerre doma dobrou bilanci, neboť prohrál jen jedno domácí střetnutí z posledních třinácti.

Auxerre na tom je prozatím o trochu lépe, nicméně oba kluby od sebe v tabulce dělí jen dva body, takže se vše může velmi rychle změnit. Auxerre má lepší útok než Saint-Étienne, který zaznamenal ubohé tři branky (nejméně z celé ligy). Potíž je v tom, že venkovní duely mu nejdou, prohrálo všechny tři doposud hrané na půdě soupeře.

AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Larsonneur - Appiah, Batubinsika, Nade, Petrol - Moueffek, Ekwah, Amougou - Old, Sissoko, Davitašvili

AJ Auxerre - pravděpodobná sestava:
Leon - Hoever, Diomande, Jubal, Osho, Akpa - Owusu, Hamed Traoré, Danois - Sinayoko, Onaiwu

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.92 - 3.53 - 2.49

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Lille OSC - Toulouse FC

sobota 19:00

Asi lépe se Lille na zápas proti Toulouse navnadit nemohlo. Před pár dny totiž skolilo v Lize mistrů obhájce milionářské soutěže Real Madrid, od španělského giganta přitom neobdrželo jedinou branku. Tuhle euforii by rozhodně chtělo přenést i do Ligue 1, kde by rádo vylepšilo svou pátou příčku. Jeho sok by přitom měl být k poražení, je jen těsně nad pásmem sestupu.

Svěřenci trenéra Bruna Génésia ve francouzské nejvyšší soutěži trochu zaostávají za svými očekáváními. Na konci září na půdě Le Havru alespoň ukončili svou sérii tří utkání bez výhry, venkovní prohra s nováčkem ze St. Étienne nebo domácí remíza se Štrasburkem jsou ale výsledky, s nimiž na severu Francie spokojeni být nemohli. Pokud tak hodlají dlouhodobě pomýšlet na přední pozice, duely, jakým je ten nynější proti Le Téfécé, by měl výběr LOSC prostě zvládat vítězně.

Hosté v úvodních šesti kolech získali na své konto hubených pět bodů. V předešlých čtyřech ligových střetnutích hned třikrát padli, nutno však podotknout, že neměli nejjednodušší los. Přesto si v Okcitánii představovali, že nějaký úspěch proti Marseille, Brestu nebo Lyonu přece zaznamenají. Před týdnem mimochodem přišli v souboji s Les Gones o remízu v závěrečných pasážích hry. "Někdy, když do toho dáte všechno, když zkusíte vše, stejně přijde na řadu smutek a zklamání. Takový je prostě někdy tenhle sport,” hlesl při hodnocení Carles Martínez Novell, kouč TFC.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.82 - 3.88 - 4.53

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Stade Rennes - AS Monaco

sobota 21:00

Rennes čeká v sobotu večer těžký test. I když hraje na domácí půdě stadionu Roazhon Park, se svým soupeřem rozhodně nemá kladnou bilanci. Proti Monacu totiž prohrálo už šest z posledních devíti vzájemných duelů.

Rennes v této sezoně nehraje žádné poháry a není zatíženo nutností šetřit správně síly, takže může veškerou energii vrhnout jen na dění v Ligue 1. Hlavním cílem je samozřejmě první čtyřka, která zaručuje poháry. Doposud se ale Rennes moc nedařilo skloubit a zapracovat nové hráče, výsledky ambiciózního mužstva jsou přinejlepším průměrné. V minulém kole se utkalo s PSG a nechybělo mnoho, aby si nějaké body odneslo. I kvůli VARu ale jeho kontaktní branka nebyla uznána a PSG vyhrálo 3:1.

Výsledek znamenal, že svěřenci trenéra Juliena Stéphana prohráli všechny tři venkovní duely této sezony. Dobré výsledky nemá Rennes ani proti Monacu. Tohle utkání bude již jubilejním padesátým střetem ve všech soutěžích dohromady, nicméně Rennes z nich dokázalo vyhrát jen 36,7 procenta. Pro srovnání, v celé Francii najdeme jen jeden klub, s nímž má Rennes dlouhodobě horší výsledky.

Domácí trenér Stéphan má jen jedinou větší absenci a tou je nová posila Jota. Monaco v týdnu přivítalo v kádru předtím dlouho zraněného brankáře Radoslawa Majeckého, nicméně v kádru mu pořád chybí záložník Edan Diop, který se zřejmě jen tak rychle do tréninku nezapojí. Z pohledu trenéra Hüttera se tedy nejedná o nějakou neřešitelnou situaci.

Monaco se pokouší vzpomenout na úžasnou sezonu 2016/2017, která mu po vynikajících výkonech přihrála zasloužený a zatím poslední mistrovský titul. Prozatím se mu to daří velmi dobře, neboť si nenechává odskočit Paris Saint-Germain a zatím s ním bodově drží krok. Oba soupeři o nejlepší umístění mají shodně 16 bodů, skóre ale zatím favorizuje movitý pařížský velkoklub. Svěřenci trenéra Adolfa "Adiho" Hüttera mají za sebou velmi náročný výjezd na stadion Maksimir, kde své domácí duely hrává Dinamo Záhřeb. Nečekaný úspěch s Barcelonou ale monačtí nedokázali napodobit a v druhém utkání Ligy mistrů jen remizovali.

Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Østigård, Wooh, Seidu - Assignon, Santamaria, Matusiwa, Truffert - Blas, Kalimuendo, Gronbaek

AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Köhn - Vanderson, Kehrer, Salisu, Caio Henrique - Zakaria, Camara - Akliouche, Golovin, Ben Seghir - Embolo

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.81 - 3.64 - 2.53

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Olympique Marseille - Angers SCO

pátek 20:45

Francouzská Ligue 1 má v pátek večer na programu tradiční předehrávku, v níž se na úvod 7. kola proti sobě postaví Marseille a hosté z Angers. Na Stade Vélodrome bude o favoritovi jasno, koneckonců zde Angers za posledních dvacet let vyhrálo všehovšudy dvakrát.

Konec září byl v Marseille hodně turbulentním obdobím, ve kterém se emoce diváků vystřídaly v plné kráse. Po jednom z nejkrásnějších a nejdramatičtějších zápasů, jaké jsme v Evropě zatím mohli vidět, přišel pád. Tým trenéra Roberta De Zerbiho nejprve slavně přehrál Lyon, ačkoli sám prohrával a ještě ve třetí minutě nastavení panoval vyrovnaný stav a ačkoli musel víc než 90 minut čistého času hrát v početním oslabení.

Kontakt s prvními místy Ligue 1 byl na dohled. Jenže pak se stalo něco, co ve scénáři rozhodně nebylo. Trenér De Zerbi asi jen nevěřícně sledoval, jak o víkendu dostávají jeho hráči příliš mnoho pozornosti od domácího Strasbourgu, kterému nakonec stačila jediná trefa Diega Moreiry z první půle na to, aby slavnějšího soka skolil. Marseille se tentokrát v ofenzivě dost trápila a nedokázala si s obranou alsaského celku poradit.

I přesto zůstává Marseille na pohodlném třetím místě a její ztráta na první PSG činí jen tři body. Valentin Rongier, Bamo Meité, Quentin Merlin, Bilal Nadir a Faris Moumbagna jsou mezi hráči, které na hřišti kvůli zranění určitě neuvidíme. Hosté si musejí poradit bez Bamby Dienga, bývalého hráče Marseille.

Nováček této sezony, který po pádu strávil ve druhé nejvyšší lize jen rok, se, jak se zdá, moc nepoučil. Stále opakuje stejné chyby, svůj herní styl ani výsledky nijak nezlepšil a také tentokrát ho asi čeká spíš boj o samotnou záchranu. Angers je po další porážce poslední a jako jediný tým v celé lize ještě ani jednou nevyhrál.

Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Rulli - Murillo, Balerdi, Cornelius, Brassier - Kondogbia, Højbjerg - Greenwood, Harit, Luis Henrique - Maupay

Angers SCO - pravděpodobná sestava:
Fofana - Arcus, Biumia, Lefort, Hanin - Aholou, Belkebla, Abdelli - Allevinah, El Melali, Ferhat

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.27 - 6.09 - 11.80

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Paris Saint-Germain
6
5
1
0
20 : 5
16
2
AS Monaco
6
5
1
0
12 : 3
16
3
Olympique Marseille
6
4
1
1
15 : 7
13
4
Stade Reims
6
3
2
1
10 : 8
11
5
Lille OSC
6
3
1
2
11 : 7
10
6
RC Lens
6
2
4
0
5 : 2
10
7
FC Nantes
6
2
3
1
9 : 6
9
8
Racing Strasbourg
6
2
3
1
12 : 10
9
9
OGC Nice
6
2
2
2
14 : 6
8
10
Stade Rennes
6
2
1
3
10 : 9
7
11
Olympique Lyon
6
2
1
3
8 : 12
7
12
AJ Auxerre
6
2
0
4
8 : 12
6
13
Stade Brestois
6
2
0
4
8 : 13
6
14
Le Havre AC
6
2
0
4
7 : 13
6
15
Toulouse FC
6
1
2
3
5 : 8
5
16
Montpellier HSC
6
1
1
4
6 : 17
4
17
AS Saint-Étienne
6
1
1
4
3 : 17
4
18
Angers SCO
6
0
2
4
4 : 12
2

Zbývající zápasy

06.10. 17:00
Stade Brestois - Le Havre AC
06.10. 17:00
Racing Strasbourg - RC Lens
06.10. 17:00
Stade Reims - Montpellier HSC
06.10. 20:45
OGC Nice - Paris Saint-Germain

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele