Ligu čeká první velký šlágr v sezoně, Slavia v sobotu přivítá Plzeň

Dnes, 18:56
Aktuality
Tomáš Chorý (© Slavia Praha)

První ligu čeká ve víkendovém 9. kole úvodní velký šlágr mezi uchazeči o titul v sezoně. Vedoucí tým tabulky Slavia v sobotu přivítá třetí Plzeň, před kterou má dvoubodový náskok a s níž v nejvyšší soutěži v dubnu utrpěla poslední prohru. Třetí z dosud neporažených celků v ligovém ročníku obhájce titulu Sparta se v neděli představí na stadionu posledních Českých Budějovic. Liga se naplno znovu rozjede po třech týdnech, minulé kolo bylo kvůli povodním odloženo a po reprezentační pauze se zatím uskutečnily jen dvě úterní dohrávky.

Slavia bude proti Plzni favoritem, i když v minulé ligové sezoně prohrála dva ze tří vzájemných zápasů. V květnu v nadstavbě sice Viktorii doma porazila hladce 3:0, ale předtím neuspěla na západě Čech ani v Edenu, kde vloni v listopadu po dvou brankách od Erika Jirky utrpěla porážku 1:2. Šlo o jediné dvě prohry Pražanů v uplynulém ročníku nejvyšší soutěže, doma od ztráty s Plzní v 15 ligových zápasech čtrnáctkrát zvítězili a jednou remizovali.

Oba soupeři v úterý zvládli dohrávku 6. kola, odloženou z původního srpnového termínu kvůli 4. předkolu evropských pohárů. Slavia zvítězila v Mladé Boleslavi 2:0 a Plzeň porazila Olomouc 2:1. Sobotní šlágr v Edenu bude výjimečný pro útočníka Tomáše Chorého, který v létě nečekaně přestoupil z Viktorie do pražského celku a poprvé vyzve bývalý klub.

"Pro Chorase to bude náročný zápas. Pamatuju si, jaké to bylo pro (Michaela) Krmenčíka, když za nás proti Plzni hrál poprvé. Je ale vždy výhodou, když útočník zná obránce, brankáře, prostředí. Vždy je lepší mít ho v takových zápasech na své straně," řekl trenér Slavie Jindřich Trpišovský.

"Čeká nás velký zápas, na který se těšíme. Je důležité, že hrajeme doma, i když vloni jsme prohráli. S Plzní jsou to vždy těžké zápasy. Je to top klub, znovu se dostali přes kvalifikace pohárů. Je tam skvělý trenér, nedostávají góly. Vepředu mají Šulce ve skvělé formě, za nároďák hrál proti Ukrajině výborně," dodal Trpišovský.

Viktoria od květnové porážky v Edenu v nejvyšší soutěži devětkrát po sobě neprohrála, zvítězila však v jediném z posledních 15 ligových duelů na stadionu červenobílých. Ve Vršovicích se potkají dva týmy s nejlepšími obranami v soutěži, Slavia zatím inkasovala jen jednou, Plzeň třikrát. Oba celky zároveň čeká generálka na vstup do hlavní fáze Evropské ligy.

"Zamýšlíme se, jak budeme v Edenu hrát. Půjde o boj Plzně proti Slavii, ne proti Tomáši Chorému. Vždy je to o dobrém kolektivním výkonu. Tomáš Chorý pro nás není stěžejní téma zápasu, co by nás nenechávalo spát," prohlásil plzeňský trenér Miroslav Koubek, který v minulosti vedl červenobílé.

Sparta po úterních dohrávkách klesla o skóre na druhé místo za Slavii, ve středu však prožila velkolepý návrat po 19 letech do hlavní části Ligy mistrů, kde na úvod ligové fáze doma porazila Salcburk 3:0. V neděli se představí v Českých Budějovicích, které až v minulém zápase získaly svůj první bod v sezoně.

Letenští v posledních sedmi vzájemných ligových duelech neprohráli a Dynamo v nejvyšší soutěži čtyřikrát po sobě porazili bez inkasované branky. Speciální utkání čeká českobudějovického kouče Františka Straku, který v minulosti trénoval Spartu a vedl ji i v Lize mistrů.

"Pro psychiku je důležité, že jsme minule získali první bod. Samozřejmě když přijede Sparta, je to pro nás mega zápas, highlight sezony. Sparta se dostala do Ligy mistrů, o to více nás to bude motivovat a hnát dopředu. Nemáme co ztratit," řekl Straka, jehož jihočeští svěřenci jako jediní v sezoně ještě nezvítězili.

Vedle šlágru v Edenu se v sobotu odehrají ještě tři zápasy. Čtvrtý Jablonec se představí v Karviné, devátý Hradec Králové v souboji celků ze středu tabulky přivítá sedmé Slovácko, které v sezoně utrpělo jen jednu porážku a je remízovým "králem". Pátý Baník Ostrava nastoupí v Teplicích, předposlední Severočeši prohráli šest z dosavadních sedmi kol.

V neděli vedle utkání Sparty na jihu Čech účastník Konferenční ligy Mladá Boleslav přivítá čtrnácté Pardubice, v duelu sousedů v tabulce bude desátý Liberec hostit jedenácté Bohemians 1905 a nováček Dukla zkusí překvapit na stadionu šesté Olomouce. Trenér Pražanů Petr Rada odkoučuje 450. ligový zápas.

Autor: ČTK

Komentáře (5)

Přidat komentář
naheCZ

Takové mírné deja vu. Opět jsme se dostali na čelo tabulky a hrajeme s Plzní. Tak to snad tentokrát neposereme a doma vyhrajeme.

Reagovat
fantomas10

Cekal bych, ze tu bouli nad okem bude mit souper

Reagovat
Bex5

Jdes kalit, usnes hlavou dolu a boule je tam

Reagovat
Bex5

Markovic vs Chory. Myslim, ze si kluci budou mit co rict

Reagovat
Transfermarkt

Snad mu Markovič dá ochutnat jeho medicínu a dá mu pořádnou hlavičku dementovi

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele