Je to zklamání, ale zázraky neumím, konstatoval Probierz po další ztrátě

16.10.2023, 11:50
Aktuality
Michal Probierz (© AFP)

Podle nového trenéra polské reprezentace Michala Probierze se nedalo očekávat, že po změně kouče se výkony národního týmu rázem zlepší. Poláci po překvapivé domácí remíze 1:1 s Moldavskem jsou ve skupině E o bod za českým výběrem a postup už nemají ve svých rukou.

"Pro všechny je to zklamání, ale neumím zázraky. Pokud by tým fungoval, tak by se trenér neměnil. Těžko během jediného týdne obrátím všechno k lepšímu, některé návyky bez pořádného tréninku nezlepšíte," řekl na tiskové konferenci Probierz, jenž před minulým zápasem na Faerských ostrovech (2:0) nahradil odvolaného Portugalce Fernanda Santose.

Poláci bez zraněného kanonýra Roberta Lewandowského ve Varšavě inkasovali ve 26. minutě, kdy se po rohu prosadil Ion Nicolaescu. V 53. minutě vyrovnal po otočce v šestnáctce a přízemní střele Karol Šwiderski, další branku už ale favorit nepřidal.

"Ohledně nasazení a odhodlání nemůžu hráčům nic vytknout. Bohužel nám chyběla kvalita a chladnokrevnost v koncovce, nevyužili jsme několik stoprocentních šancí. A hlavně v závěru jsme byli příliš nervózní," litoval jednapadesátiletý Probierz.

Ve skupině E je nejblíže jedné ze dvou postupových příček Albánie, které stačí ze dvou zápasů bod. Poláci jsou třetí za českou reprezentací, se kterou se utkají příště. Češi mají o bod více a zároveň zápas proti čtvrtému Moldavsku k dobru. Polsko by tak k druhému místu potřebovalo velkou shodu výsledků v závěru kvalifikace.

"Za špatnou situaci v tabulce nemůže dnešní zápas," podotkl Probierz. "Věřím, že se nám už podařilo některé prvky ve hře zlepšit. Rozhodně se nevzdávám, pokračujeme v práci. Ať už v přípravě na další zápasy nebo na případné play off o postup na Euro," připomněl, že se Polsko může dostat na turnaj v Německu i přes baráž, do které projde 12 neúspěšných týmů v kvalifikaci na základě umístění v Lize národů.

Autor: ČTK

Komentáře (85)

Přidat komentář
Lemond Laws

Porazit Moldavsko = zázrak..

Šilhavko nikam nechoď !!! Ty si ještě pořád dobrej

Reagovat
krisa

no zatím rupli je jednou v Albánii a to míň než my třeba

všude se řeší jestli postoupí ČR nebo Polsko, to by bylo ultramuhehe, kdyby z téhle skupiny vylezli Albanie a Moldavsko

Reagovat
Seydou Doumbia

ono by Češi takovou pořádnou facku podle mě potřebovali, bohužel to nakonec stejně skončí postupem týmu Šilhavého a vše bude v rámci možnosti v pohodě

Reagovat
Lemond Laws

Ne, nepotřebovali to jsou názory

Reagovat
kilobyte

Pokud neodvolají Šilhavého a nebo místo něho přivedou někoho podobného, tak potřebovali. Ztráta peněz z ME je jediné, co na FAČR platí.

Reagovat
Lemond Laws

A co se stane potom? Budem chybět na EURU, kde je celá Evropa. Bude to ostuda pro celý náš fotbal, bude menší zájem o naše hráče.

A co se změní? Jako, že po nějaké vaší facce přijde trenér, objeví se 6 nových hráčů a začneme drtit Evropu?

Reagovat
kilobyte

Lidem na FAČR dojde, že bez práce nejsou koláče a budou muset něco dělat, aby jim nechyběli peníze z turnajů. Když to neudělají bude na ně tlak od veřejnosti.

Reagovat
Lemond Laws

A co budou dělat? Víc pracovat v kanclu a tím vyhrajem EURO?

Celý obraz repre se odvíjí od výsledků. A naši prostě teď nemají kvalitu na to, než hrát lepší evropský průměr. Náš reálný cíl nebo úspěch je třeba to čtvrtfinále na ME...

Reagovat
kilobyte

No, pro začátek by stačilo nastavit nějakou koncepci u reprezentací. Pak podpora mládeže. Prostě jít úspěchu naproti a nečekat, až to přijde samo s nějakou generací.

Reagovat
dave30

Co si tak jako představuješ pod pojmem koncepce u reprezentací? Že bude přesně popsáno, kdo kdy a za jakých podmínek má být povolán? U koho vadí, že nehraje téměř vůbec v klubu a u koho to nevadí? Nebo jak? Budeme hrát 4-3-3, 3-5-1-1 maximálně 4-2-3-1. Opravdu si nedovedu představit nějaký výtvor FAČR, který by se jmenoval "Koncepce reprezentací ČR". No a podpora mládeže? Ta se v drtivé většině rozpustí v provozu klubu (ať jde o jakýkoliv klub).

Reagovat
kilobyte

Tak třeba teď se řeší, jaký trenér by měl jít k repre a ukazuje se, že není moc na výběr. Další problém jsou trenéři u mládeží, kterých je málo (nejsou finance) a nemají kvalifikaci (nejsou finance). Tohle by zrovna FAČR mohl a měl řešit.

Podpora mládeže nemusí být slepě "Tady máte peníze, dejte je na mládež". Ale můžou to řešit pomocí odměn za zapojování do projektů. Nebo třeba odměny za vychování reprezentantů, které by šli do všech klubů, kterými hráč prošel třeba do 21 let. Prostě to nastavit, aby z toho těžili schopní.

U samotných reprezentací by se mohlo řešit jejich propojení. Nastavování smluv trenérům, vytyčování cílů, výběr trenérů. Tohle všechno by se mohlo nastavit tak, aby to dávalo dlouhodobě smysl. Což mi teď moc nepřijde.

Do povolání hráčů a sestavy by kecat neměli.

Reagovat
Seydou Doumbia

Souhlasím s tím jak si obhájil můj komentář. Takhle nějak to cítím taky.

Reagovat
dave30

Vezmu to od vrchu.

Není trenér na výběr - co k tomu pomůže koncepce?

Trenéři u mládeže - nejsou peníze. Opět - co k tomu pomůže koncepce?

Peníze za repre? Když nejsou na předešlé věci, kde se vezmou na toto? Peníze za repre kluby sklidí (a daleko větší, než ze svazu), když ty hráče prodají. Navíc ta mládež už není tolik o schopných klubů, jako o movitých. S+S si koupí téměř kohokoliv. Všechny peníze by šly tam...

Ten předposlední odstavec moc nechápu. Nastavování smluv - to jako dvakrát prohraješ a odcházíš? Úplně přesně (body, výhry...) to snad nastavit nejde. Na výběr trenéra má být nějaká komise, kde by měli zastoupení i fanoušci, nebo co?

No nevím...

Reagovat
kilobyte

Koncept financování, vzdělávání a školení trenérů zvedne jejich počet a kvalitu. FAČR ty peníze má, ale neutrácí je na správných místech.

Peníze z repre by nebyli zajímavé pro ligové kluby, ale pro menší kluby, ze kterých dost reprezentantů pochází. Tím se pomůže zvednou úroveň a zvýší se tím motivace. S+S si ty hráče "koupí" ale právě od těch malých klubů.

Je blbost dávat trenérovi kritéria v počtu bodů a nebo výher. Ale třeba prodloužit trenérovi (Suchopárkovi) smlouvu před turnajem, když ji má až do konce turnaje, je kravina. Šilhavému se taky nemusela prodlužovat smlouva, když měl sestupnou tendenci a už neměl kam tým posunout (ve Slavii to pochopili). Jenže byl problém, že FAČR nedokázal najít vhodnou náhradu.

Výběr trenéra by měl hlavně dávat smysl do budoucna. Třeba výběr Šilhavého byl v pořádku, protože takový byl zrovna v tu dobu potřeba. Ale třeba u u21 bych si představoval, že tam bude někdo, kdo by případně mohl jít dělat hlavního k áčku. Prostě někdo, kdo by se tam mohl vyšvihnout a rozšířit tak možnosti pro hledání trenéra do áčka. Jenže oni tam dají Suchopárka, který je rád, že bude hodně se svým psem.

Reagovat
dave30

Já to shrnu. Takže vyměnit celé vedení a doufat, že tam přijde někdo schopnější (protože jinak by všechny tebou zmiňované věci dávno učinili).

Reagovat
kilobyte

No a největší šance na změnu je, když se stane nějaký průser. Třeba nepostoupit na Euro. Když se postoupí, tak to nějak okecají, schrábnou prachy a karavana pojede dál.

Reagovat
dave30

Jako že by nepostup na EURO zahýbal s vedením fotbalu? To snad nemyslíš vážně. To odskáče maximálně realizační tým áčka...

Reagovat
kilobyte

Při příští volbě by to mohlo hrát roli. Chyběli by jim peníze, takže by tím mohli přijít o dost hlasů.

Reagovat
Rudy

Vsechny 3 varianty co jsi navrhl jsou mnohem smysluplnejsi nez 3-4-3 a podobne experimenty. Prokazal jsi vetsi kvalifikaci nez mistr Silhavy. Nechces to vzit na 2 zapasy, bez ironie?

Reagovat
wyqinac

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
kattos

Reagovat
Zephyr

Reagovat
Cotton

Reagovat
Seydou Doumbia

Podle mě potřebovali a souhlasím s názory uživatele kilobyte. Kdybychom se na všem shodli tak je zbytečný tu něco psát když by každý měl stejný názor to už by vyšlo stejně mluvit do zrcadla. Já myslím že potřebovali, ty že ne.

Reagovat
Lemond Laws

Ale je rozdíl, že já tomu rozumím a ty ne

Reagovat
dave30

Takových nás je, kteří si to myslíme...

Reagovat
Seydou Doumbia

Jo to vás tu je plno co zastává tenhle postoj že já tomu rozumím a ten druhý názor je špatný takové miluju no

Reagovat
krisa

při troše soudnosti už teď lítají facky zprava, zleva. Nepostup by ničemu nepomohl

Reagovat
Axelrose

Tak ten nový trenér Polska to vlastně sám zcela jasně řekl.

Stejně hned nic nezmění.

To samé bude u naší repre.

Ať si to tam Šilhavka doslouží a nový trenér buď pokud se vubec nepostoupi, na euro, případně po něm. Ale na dva poslední zápasy to je blbost.

A hlavně, tohle je hlavně o hráčské kvalitě , která teď prostě není.

Reagovat
Seydou Doumbia

U Polaku jasný že se nedá čekat změna hned, stejně jako by se nedala čekat tady. Podle mě to o hráčské kvalitě není, podívej se na Slovince, Albánii nebo Madary. Neříkej mi že oni maji lepší hráče než Češi. Češi určitě mají navíc než co předvádí a to jak výsledkově tak herně. Hlavně at vyberou vhodného trenéra, klidně zahraničního, stejně každá druhá druhořada repre dnes má zahraničního kouče u repre.

Reagovat
Lemond Laws

1 > 1

Reagovat
krisa

já jako myslel, že oni jen 2:0

Reagovat
Lemond Laws

Já vím, pak jsem to pochopil, ale doufal jsem, že si toho nevšimneš a nebudu se muset omlouvat

Reagovat
krisa

Reagovat
Lemond Laws

Já nejdřív četl, že prohráli jenom v Albánii a že jakoby mají míň porážek než my

Reagovat
Moshe Dajan

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Reagovat
fabec1222

Jaroslav Probierz

Reagovat
luismiksak

Enormní očekávání fanoušků jim totálně svázalo nohy. Přitom tým mají určitě lepší, než my ...

Reagovat
Lemond Laws

Tak jsem ji projel jejich sestavu a z čeho usuzuješ, že mají lepší sestavu?.

Mně to teda úplně nepřijde..

Reagovat
Uwe háže buly

V čem jsou lepší naši?

Reagovat
Lemond Laws

Viz. tvoji jmenovaní hráči dole si myslím, že jsme naprosto vyrovnaní..

Reagovat
Salfovic

Mají tam hráče Barcelony, Juventusu a Arsenalu.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Lemond Laws

Lewa je TOP samozžejmě. Na to se nikdo z našich nechytá. Ale podle mě my máme širší základnu toho "lepšího průměru", nebo jak to říct.

Ten z Arsenalu nastoupil za dva roky asi na 200 minut

Reagovat
Salfovic

Možný to je, ale strašně těžko se to porovnává.

Reagovat
oli9

Lepší tým? Nemyslím si.... Když nehraje Lewa tak tam nikdo neni..

Reagovat
Moshe Dajan

I Milik je tak dvakrát lepší než Kuchta nebo Čvančara...

Reagovat
Uwe háže buly

Szczęsny, Bulka, Zielinski, Milik, Zalewski. Kdo je jako u nás? Ten tým je srovnatelný, ale Poláci mají podle mě lepší individuality.

Reagovat
Lemond Laws

Vyjmenovat dva brankaře? A pak si řekl 3 hráče.. To si myslím, že když ti vyjmenuji Součka, Schicka, Coufala, tak je to prašť jak uhoď

Reagovat
kilobyte

Jo, Schick je v téhle kvaldě k nezastavení.

Reagovat
Lemond Laws

Snad se bavíme obecně o kvalitě repre ne?

Reagovat
kilobyte

Tak když je řeč o očekávání fanoušků v kvalifikaci, tak asi nedává smysl dávat do porovnání hráče, který byl celou kvalifikaci mimo.

Reagovat
Lemond Laws

No dobře, chápu.

Proč potom dle tebe jejich jeden z nejlepších hráčů Zalewski odehrál v celé kvaldě 157 min?

Reagovat
kilobyte

Tak zaprvé to není podle mě a zadruhé pořád aspoň něco odehrál a byl členem týmu. U nás toho třeba Černý taky neodehrál tolik (294 minut) a to je jeden z nejlepších. Protože Šilhavý.

Reagovat
Lemond Laws

Jo, promiň.

Reagovat
oli9

Coufal, Hložek, Krejčí, Sadilek, Černý, Suk minimálně na stejné úrovni..

Schick..

S novým trenérem Barák

Reagovat
Lemond Laws

Reagovat
Salfovic

To je moc tohle

Reagovat
hornito

jo to určitě

Reagovat
Kucka

Hložan a Suk by se do základu Pšonů asi vešli, Cuf = Cash, Krejčí = Bednarek, Frankowski > Černý, Linetty > Sáďa. Na zbytku pozic teda mají za mě lepší hráče.

Reagovat
oli9

píšu na stejné úrovni. Nevidím tam takový rozdíl... a také tomu odpovídá jejich hra... šílenost

pár let zpet byli opravdu o parník lepší ale ted už rozhodně ne

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
kattos

Coufal, Souček a zdravý Schick max

Reagovat
celeb

ten Schick asi az ked skonci s repre Lewa, inak by ho asi tazko posadil

Reagovat
Uwe háže buly

Coufal hraje solidně letos v PL. Hložek loni slibně začal a teď je paberkuje. Až se uzdraví Schick, půjde hostovat. Krejčí se zatím nemůže měřit s hracema, co už se prosadili v top soutěžích. Černý loni super, ale jakmile šel do lepší soutěže, tak se mu přestalo dařit, navíc i on má v klubu konkurenci v podobě Poláka. Takže reálné dva hráči a dejme tomu Barák. A když budeme na naší straně jmenovat Coufala, tak na druhý to může být třeba Matthew Cash, za sadilka taky můžeš dosadit nějakýho Poláka z kvalitnější soutěže.

Reagovat
fenixLFC

nohy im zviazal ten debil santos ktory im posral celu kvalifikaciu

Reagovat
John Obi Mikel

Kam se hrabe Jarda tvl

Reagovat
ACSeRw!n

ja uz tam videl Bilka

Reagovat
kilobyte

Máme neskutečné štěstí, že jsme dostali zrovna Poláky. Jinak už mohl být konec.

Reagovat
Greaber

To teda, na to jak hrozně hrajeme a jaký příšerný máme výsledky tak Poláci nás drží nad vodou. Smutný příběh pro oba národy.

Reagovat
celeb

Poliaci su v repre fotbale dlhodobo pod svojimi moznostami. Si pamatam, ako sme na ich pode postupili na ME? Hrali sme podobne hovno ako vcera, ale Poliaci mali uplne roztrasene nohy a nevedeli dat gol z nicoho.

Za mna maju lepsie individuality nez vy, lenze vasa repre vedela dlhodobo vyborne fungovat a dosahovat stabilne lepsie vysledky, nez by sa podla supisky dalo cakat. Musite si zanalyzovat cim to bolo a vratit sa k tomu. Timovost, velke sebavedomie (co u nas stale velmi chyba), dobri treneri, ktori vedeli narodak pripravit aj na tazkych superov, psychicka odolnost, ...

Poliakom velke ocakavania vzdy zvazovali nohy aj hlavy. Majstri na pravidelne zlyhavania.

Reagovat
Mönchengladbach

Favoritem na druhé místo ve skupině (za Albánií) je nyní Moldavsko.

Pusťte Moldavsko na Ojro!!!

Reagovat
Rothbard

Polsko, Polsko, už se probier.

Reagovat
VersaceChain

Konecne nam tady roste generace talentovanych hracu, kteri chodi ven a dokonce tam i neco hraji a misto toho abychom meli koncepcniho trenera tak mame zase klasicky trenera dinosaura co tam cpe svoje kamose a hraje hnusny defenzivni fotbal (ktery navic nefunguje), a k tomu mame kapitana co je za to vlastne rad a jeste ho obhajuje..

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
kattos

Jako ještě zkus ty vole za něco vynit Součka jesus

Jako to chceš po kapitánovi aby sundal trenéra? Kdy se to dělo a mělo to pozivitní účinek?

Reagovat
Beči

Reagovat
Kucka

Reagovat
VersaceChain

Kapitan nema byt rad za ubranenou vyhru 1:0 doma s Faeskyma ostrovama, mam ti najit nejake citace co rikal po zapase?

Ocekaval bych vyjadreni typu, ze to je strasny a ze tym na sobe musi vic makat, a ne se vyjadrit ze jako super a trener je super a ze zavola Fouskovi a rekne mu at ho tam necha, to radsi at drzi hubu.

Reagovat
dave30

Jj, talentovaní hráči, kteří odchází do zahraničí, ale tam moc nehrají. Koho přesně z těch talentovaných cizinců Šilhavý nevzal?

Reagovat
OTASi

Reagovat
Coutinho10

trošku se to přibližuje naší situaci, možná blízké budoucnosti pod Haškem / Bílkem

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele