Já na lavičku patřím, hlásí Straka. V Michalovcích se dostal do bahna

30.07., 08:22
Rozhovory
František Straka (uprostřed) (© Dynamo České Budějovice)

Jedna z nejvýraznějších trenérských person posledních dekád v tuzemsku - to je Franz Straka (66). Trenér, který naposledy předvedl, jak sám tvrdí, ryze husarský kousek, když zachránil strádající Michalovce. Tým přebral v rozkladu poté, co ve slovenské lize nevyhrál v 21 utkáních v řadě. Nyní po něm sáhlo Dynamo České Budějovice, které věří, že známý motivátor bude mít stejný úspěšný start do angažmá jako na Slovensku. V první polovině dnešní epizody vám tak přinášíme rozhovor s Františkem Strakou, který se odehrál ještě před oznámením nového angažmá. O tom, jak se okamžitý úspěch v Michalovcích zrodil a jak se sám trenérsky v posledních letech vyvinul. Ve druhé části si pak můžete poslechnout rozhovor s novinářem Jakubem Bartošem, který odkrývá, co Dynamo přijetím Straky na lavičku sleduje.

"Já na lavičku patřím. To mě absolutně naplňuje," říká Straka. "Ale v Michalovcích jsem se dostal do bahna, to nejde jinak popsat. Ty podmínky, mám tolik historek. Bylo to nesmírně těžké, ale povedlo se něco, čemu jsem věřil od začátku," dodává.

Od neděle nový trenér Dynama České Budějovice zároveň popsal zkušenosti se jménem, které je v tuzemském fotbale dobře známe díky pompéznímu příchodu do Slavie před osmi lety. "Gino van Kessel - sám jsem si pokládal otázku, co dělá v takovém klubu. Pamatuju ho ze svého angažmá, ať už to byl Ružomberok, ať už to byl Slovan Bratislava, tak tehdy byl v Trenčíně Gino špičkový hráč. Kolují o něm určité zvěsti, hodně se říkalo, že má rád gambling, že mu propadl. Ten hráč měl mnohem na víc," poodhaluje svůj pohled na forvarda Straka.

V druhé části epizody pak novinář Jakub Bartoš, který má přehled o dění v jihočeském klubu, odhaduje, jak úspěšné by mohlo být spojení Straky a Českých Budějovic. "Tohle je jiné v tom, že sem přichází už po druhém kole. Přichází do situace, která pro klub není ideální nejen sportovně, ale i finančně. Je jen na něm, zda dokáže na tým přenést i dlouhodobější vizi a koncepci. Jak si dovede získat hráče a fanoušky klubu," říká Bartoš.

V dnešní epizodě Livesport Daily jsme také probírali:

Proč se nenaplnil potenciál Gino van Kessela?

Okolnosti a důvody, proč nepokračoval v Michalovcích.

Je pro Dynamo František Straka tou správnou volbou?

Všechny díly Livesport Daily najdete také na oblíbených podcastových platformách - Apple Podcasts a Google Podcasts.

Autor: Livesport.cz

Komentáře (22)

Přidat komentář
Axelrose

Tak Franz je opět nejchytřejší na světě

No, dávám mu tak rok, maximálně dva

Jinak říct o klubu, který mu v podstatě vytrhl trn z paty, protože před tím něž ho angažovali musel chodit komentovat fotbal do studia, aby si k němu čichl a zviditelnil se, že to bylo absolutní bahno, to chce "Franzovi" koule. A nic na tom nemění to, že jim potom také výrazně pomohl.

A samozřejmě jeho sebestřednost a ego, to je také na patřičné úrovni . Tataráček je klišé, ale v žádném rozhovoru se o ně něm nezapomene zmínit. Stejně jako o své perfektní němčině.

Prostě nad Franze není, i když je to v podstatě trenér na jedno použití / využití.

Na druhou stranu, opět se určitě při jeho rozhovorech poučíme a třeba i nasmějeme.

Reagovat
Taarabt_QPR

Opět další trenérský dinosaur.... Jeslti vydrží dva roky, tak klobouček! Já to vidím max do 6. jarního kola

Reagovat
Martin2626

Osle

Reagovat
Taarabt_QPR

nevím no....jak bych to hodnotil po prvních kolech

Reagovat
Transfermarkt

Mě zajímají výsledky. A ty naposledy v Michalovicích i Trenčíně měl

Reagovat
delfin

Ani se neodvažuju domyslet si, jaký by to bylo, kdyby trénoval Bayern.

Reagovat
Seydou Doumbia

já si vždy přál kombo Ibry s Franzem v 1 týmu ideálně Bayernu

Reagovat
Pepe1911

Zajímavej námět na sitcom

Reagovat
Mass

Něco jako Lajna jen z fotbalovýho prostředí? Klidně tam může Straku hrát zase Langmajer.

Reagovat
Transfermarkt

Horší než Kompany by asi nebyl

Reagovat
josepe

Do konce zimní části, dál ne.

Reagovat
Csaplárova past

To je humbuk, jako kdyby přišel trenér po titulu z LM

Reagovat
inferno08

Jako uznávám, že on ty záchranářský mise zvládá, ale všechno je to jen o nějakém pobláznění těch hráčů na pár zbývajících kol. V Budějovicích možná taky v prvních zápasech tohle poblouznění nastane, ale dlouhodobě to fungovat nebude a Straka na mě nepůsobí jako nějaký trenér, co by sledoval trendy a měl tým připravený po taktické stránce. Ale to se taky třeba pletu...

Ale zajímalo by mě, jakou by měl kariéru, kdyby ho tenkrát za Sparty nevyhodili a on udělal titul.

Reagovat
inferno08

PS podcast jsem pochopitelně nepouštěl.

Reagovat
ratusek

tím si zachránil ten tvůj příspěvek, který je délkou na urovni článku. Kdo to má po tobě číst

Reagovat
Pepe1911

To já si zas myslím, že on trendy sleduje. Otázkou je, jestli mu to neni úplně k hovnu

Reagovat
inferno08

Pojďme tedy k vážnějším věcem. Dynamu se vstup do sezony vůbec nepovedl, po dvou kolech je s nula body a skóre 0:6 poslední. V čem vidíte největší problém týmu?

"Mančaft Dynama jsem pozorně sledoval už v baráži a vím, že tam kluci ukázali obrovské srdce. Dokázali se semknout a urvat záchranu, což je přesně to, na čem teď budeme chtít stavět. Srdce je totiž základ všeho, bez něj neuděláte ve fotbale nic. Přesně tedy vím, na čem budu bazírovat, co budu po mančaftu chtít ze všeho nejvíc."

Nevím, nevím... Na tu otázku mohl odpovědět nějak sofistikovaněji, ale ten si prostě pořád jede jenom to svoje srdíčko.

Reagovat
Bakary3

Vzpomněl jsem si, jak se ho zeptali ve studiu LM na Ancelottiho, tak člověk čeká "jo, líbí se mi, jak vede tým, jaký hraje rozestavení, bla bla..."

A nejdřív bylo vidět, jak se vyloženě leknul, co má říct a pak jen "persona, ohromná persona... " A nic

Tam asi fakt nic není

Reagovat
inferno08

No, to je právě ono

Reagovat
mayday

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
Pepe1911

Aha tak nic

Ale srdíčko tam je

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele