Hráčská asociace zažalovala FIFA kvůli novému mistrovství světa klubů

13.06., 12:42
Aktuality
FIFA (© FIFA)

Hráčská organizace FIFPRO podala žalobu na Mezinárodní fotbalovou federaci (FIFA) kvůli novému mistrovství světa klubů, které se má v příštím roce poprvé konat v rozšířeném formátu s 32 kluby. Podle FIFPRO zneužívá FIFA své postavení a dalším navyšováním počtu zápasů v sezoně ohrožuje zdraví hráčů a porušuje Listinu základních práv Evropské unie. Organizace to uvedla v prohlášení na webu.

Příští ročník mistrovství světa klubů se má uskutečnit ve Spojených státech v létě, čímž by si fotbalisté i v "lichém" roce mezi Eurem a mistrovstvím světa prodloužili sezonu. FIFPRO a Asociace světových lig (WLA) pohrozily žalobou už v květnu. Hráčská organizace nyní prostřednictvím anglické a francouzské hráčské unie postoupila případ Evropskému soudnímu dvoru.

"Evropští členové FIFPRO dnes podali žalobu proti FIFA, která sama rozhodla o změně mezinárodního fotbalového kalendáře a o vytvoření nového turnaje. Podle nás tím porušuje práva hráčů a jejich odborů podle Listiny základních práv EU a může jít i o porušení hospodářské soutěže EU," uvedla hráčská organizace.

"Nový turnaj se uskuteční od poloviny června do poloviny července. V součtu s přípravným obdobím a cestováním to znamená pro fotbalisty dalších šest týdnů práce v už tak nabitém kalendáři," stojí v prohlášení.

FIFPRO žádá soud, aby prověřil rozhodnutí FIFA zejména ve čtyřech bodech. Ty se týkají zdravotních rizik z nabitého programu nebo práva na přestávku a dovolenou mezi sezonami. Jednostranné rozhodnutí FIFA o založení nového turnaje bez vyjednávání s hráčskými odbory by podle organizace rovněž mohlo znamenat porušení pracovních podmínek fotbalistů.

Autor: ČTK

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
Mishko

Hodně štěstí proti tým zmrdům

Reagovat
Benfica

Do toho by sa vojsť mali:

- V Anglicku má zamestnanec nárok na minimálne 28 dní platenej dovolenky ročne, vrátane štátnych sviatkov.

- Vo Francúzsku má zamestnanec nárok na minimálne 25 pracovných dní platenej dovolenky ročne.

Reagovat
r.mrazik

jen tak dal...smejdi

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele