Historické výhry i kontroverzní rozhodnutí. Southgate čelí kritice, ale může se stát nesmrtelným

13.07., 21:25
Aktuality
Gareth Southgate (© AFP)

Hlavní kouč anglické reprezentace Gareth Southgate (53) mohl po vítězství 2:1 nad Nizozemskem slavit nejen postup do finále evropského šampionátu, ale také úspěšný vstup do druhé stovky zápasů na lavičce Albionu. Během svého téměř osmiletého kralování zažil úspěchy i hořká zklamání. Nyní má šanci nesmazatelně se zapsat do historie anglického fotbalu. V neděli může reprezentaci pyšnící se třemi lvíčky na prsou dovést k první velké trofeji po téměř 60 letech. V cestě za nesmrtelností jemu i celé Anglii stojí Španělsko, které táhne osmizápasovou vítěznou sérii. Jaká byla cesta, která Southgatea dovedla těsně pod evropský vrchol?

Nenápadný start

Southgateova mise na lavičce anglického národního týmu začala poněkud nenápadně. Bývalý obránce Aston Villy v roce 2016 nahradil Sama Allardyce, který na lavičce skončil po pouhých dvou měsících. Bývalý anglický reprezentant se k A-týmu přesunul od jednadvacítky. Anglická fotbalová asociace původně Southgatea brala jako provizorní řešení, dobré výsledky v úvodních zápasech ale rozhodly o tom, že si nenápadný trenér své působení na lavičce Albionu výrazně prodloužil.

Po nástupu do funkce slíbil, že udělá všechno pro to, aby Anglii dostal zpět na vrchol. "Jsem odhodlaný dát zemi tým, na který budou lidé hrdí a který budou rádi sledovat," líčil v září 2016. Po téměř osmi letech je bývalý obránce Crystal Palace krůček od toho, aby svůj slib dovršil. Anglii podruhé během tří let dovedl do finále evropského šampionátu.

Prolomené prokletí

První šanci na velký úspěch měli Angličané pod Southgateem v roce 2018 na mistrovství světa v Rusku. Po relativně klidném průběhu základní skupiny Albion narazil na nevyzpytatelnou Kolumbii. Obezřetně hraný zápas došel do prodloužení, ve kterém branka nepadla. Anglie tak hned při první možné příležitosti pod vedením rodáka z Watfordu čelila národnímu prokletí v podobě pokutových kopů.

Ostrované do rozstřelu vstupovali s vědomím, že v závěrečné loterii ztratili posledních pět zápasů. Navíc pod vedením trenéra, který ještě během své hráčské kariéry zpackal jeden z nejslavnějších rozstřelů anglické historie. V semifinále domácího šampionátu v roce 1996 proti Německu zaváhal jako jediný z 12 exekutorů a připravil Anglii o sen v podobě vítězství evropského šampionátu na trávě londýnského Wembley.

V Moskvě Southgate a jeho svěřenci dlouhotrvající prokletí prolomili. Gólman Jordan Pickford zlikvidoval pokus zkušeného útočníka Carlose Baccy a výrazně se podepsal pod anglický postup. Cesta Albionu nakonec skončila v semifinále na Chorvatsku. I díky prolomení dlouholetého prokletí ale fanoušci do budoucnosti mohli hledět s optimismem.

Sjednocení národa na Euru 2020

Euro 2020 se kvůli koronavirové pandemii o rok posunulo, stadion pro finále ale zůstal stejný. A pro Angličany extrémně zajímavý. Vrchol speciálního celoevropského turnaje se po 24 letech opět přesunul do anglické fotbalové katedrály ve Wembley. Southgateovi svěřenci od začátku turnaje mířili do domácího finále a po výhrách nad Německem, Ukrajinou a Dánskem se ho skutečně dočkali.

Osmifinálové vítězství nad Německem byla pro Southgatea jedním z nejzářivějších bodů celé kariéry u reprezentačního výběru. Angličané, hrající na domácí půdě, tradičního konkurenta k ničemu nepustili a načali fotbalovou horečku.

Ta měla vyvrcholit finálovou výhrou nad Itálií. V Londýně o ní nikdo nepochyboval. Zvlášť když hned ve druhé minutě otevřel skóre klíčového duelu Luke Shaw. Southgate týmu naordinoval defenzivní taktiku a Italové toho dokázali využít. Leonardo Bonucci ve druhé půli srovnal a zápas došel do penalt, ve kterých ze sebe Southgate definitivně mohl strhnout nálepku muže, který v roce 1996 zklamal.

A nutno říct, že osud zápasu chtěl vzít do svých rukou. Speciálně na rozstřel poslal do hry Marcuse Rashforda a Jadona Sancha, jeho risk ale vůbec nevyšel. Jak Sancho, tak Rashford své penalty neproměnili a výrazně se podepsali pod další anglický výbuch.

Opatrný fotbal a nevydařená finálová střídání odstartovaly Southgateovu klesající oblíbenost mezi anglickými fanoušky.

Zklamání na mistrovství světa

Vydařená kvalifikace na mistrovství světa v Kataru, během které Angličané zaznamenali i rekordní vítězství 10:0 nad San Marinem, uklidnila fanoušky i vedení anglického fotbalu. To rok před mundialem Southgateovi prodloužilo smlouvu do konce roku 2024, tedy na další dva velké turnaje.

Na tom prvním v Kataru chtěl Albion navázat na představení z Ruska. Příliš se to ale nepovedlo. Navzdory solidní skupinové fázi a vítězství nad Senegalem v osmifinále Southgateovi svěřenci vypadli ve čtvrtfinále s Francií a opět v tom hrála roli penalta. V závěru zápasu za stavu 1:2 si míč na bílý puntík postavil Harry Kane, v klíčovém momentu ale selhal a odmítl prodloužení.

Anglie si z velkého turnaje opět neodvezla trofej, potvrdila ale výrazně stoupající tendenci. Mezi lety 1990 a 2018 si Angličané na velkých turnajích zahráli jediné semifinále. Na šampionátech v letech 2018, 2021 a 2022 mezi nejlepší čtyřku prošli dvakrát.

Na Euru v Německu uspěli znovu a postupem do finále vyrovnali své nejlepší vystoupení mezi evropskou elitou. Nyní je na Southgateovi, aby svou trnitou cestu na lavičce národního týmu ozdobil kýženým úspěchem.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Ali Pollock

Komentáře (33)

Přidat komentář
Hurrikane

Jejich ligové soutěže miluju, ale ta reprezentace je namistrovany odpad. Zítra snad Španělsko!

Reagovat
Furia Ceca

Nesmrtelný určitě bude Zapíše se do análů jako kouč, co prosral dvě finále Eura v řadě...

Reagovat
Milan.B

S tym co hraju dosli do finale... Neskutocne

Reagovat
Nuno čomes

Zapsat se do historie tím, že vyhrajes Euro, i když hraješ totální bídu. Být Angličan, tak čistá rozpolcenost.

Snad ale všechny tyhle úvahy zítra vyřeší Španělé

Reagovat
Pharrell

Vyřeší snad plsssssss ! Vamos España

Reagovat
Benfica

ja nejak tú anglickú repre dlhodobo nemusím.. ale ak by zajtra vyhrali, tak by som bol za ňho rád, toľko hejtu a on by doniesol trofej, to čo sa nikomu v Anglicku nepodarilo už 58 rokov..

môže kto chce, koľko chce kritizovať ich hru.. niekoho baví, väčšinu asi nie.. ale.. kedy naposledy dosahovalo Anglicko takéto výsledky ME 2 minimálne finále, MS semifinále a štvrťfinále.. pred ním bola Anglická repre skôr na smiech.. na MS 2014 a ME 2000 vypadli v už skupine, na ME 2008 ani neboli, inak zvykli vypadnúť už s prvým možným súperom v playoff..

chápem, že mnoho ľudí jeho futbal nebaví, ale s tou repre na turnajoch dosahuje maximálne možné výsledky..

Reagovat
kattos

Reagovat
Ranoth

alebo mozno len aktualna konkurencia stoji za figu

Reagovat
Benfica

Nepovedal by som.. skor by som povedal, ze za posledne roky bola konkurencia este rozsirena o Belgicko a Chorvatsko

Reagovat
Rudnevs

Neviem, ci by som to nazval uplne konkurenciou. Belgicko s Chorvatskom malo mega hype kazdy sampionat za poslednych 10 rokov. A nakoniec aj tak nic z toho. Akurat dobre no, na MS 2018 dosli daleko, ale aj tam mi prislo, ze postupili, lebo im to tak nejak vyslo, vyslovene nikdy som nemal pocit, ze by predvadzali nejaky senzacny futbal, resp. futbal umerny tomu hypu.

Naopak Anglicania mali stastie na slabe Nemecko, slabe Spanielsko (na doterajsich sampionatoch, teraz uz nie), slabe Holandsko a slabe Taliansko (az na 2021 samozrejme, ale po zvysne turnaje tam bud neboli alebo sa len “zucastnili”). Plus skoro na vsetkych turnajoch vratane tohto maju hadam najlepsi los.

Ono to nie je o Southgatovi, Anglicko proste ma prachy a investovalo ich do futbalu, teraz sa im to vracia, tato generacia je plna hracov, ktori vedia rozhodovat zapasy, co sa aj doteraz stalo. Southgate ma samozrejme tiez svoje zasluhy, ale nepovedal by som, ze Anglicko hra nejaky kvalitny futbal, skôr sa tam tak nejak dostali no. Uvidime co teraz proti Spanielom, to bude hadam prvy super z tej “spicky”.

Vysledok sedi, to ano, ale tiez sa treba pozerat na to, ako sa k nemu dostali…

Reagovat
Nuno čomes

Anglie neměla letos za celý turnaj top soupeře a dostali se do finále tak tak.

Reagovat
mistr129

Chorvatsko tedy mělo hype snad jen na minulém euru. Na obou světových šampionátech, zejména na tom posledním, se s nimi nějak zvlášť nepočítalo, rozhodne ne na medaili

Reagovat
Benfica

Tak Belgicko a Croatia mali prvy hype na Euro 2016.. 2018 to pokracovalo, 2020 a 2022 detto.. obe tie repre podla mna dosiahli maximum na ich moznosti.. (ako trofej by bola urcite pekna, ale hra sa kazde 2 roky a vyhrat moze iba jeden, trochu realizmu).. seriu titulov dokazo snad iba Spanielsko

"Kvalitny futbal" co to je? To je velmi subjektivna vec.. nakoniec najkvalitnejsi futbal je ten, ktory ziska titul.. si sa nam paci alebo nie..

Reagovat
eder

Chápu sice tvůj pohled, ale je poněkud zavádějící. Ignorant zvaný Jižní Brána má sice výsledky, ale má historicky nejsilnější hráčský potenciál, jaký kdy reprezentace Albionu měla. Historicky mívala v týmu jednu, dvě hvězdy (zpravidla špílmachra ve středu pole jako Charlton, Robson, Hoddle, Wilkins, Beckham... a střelce typu Hunt, Mariner, Keegan, Lineker, Owen...), kdežto dneska je to jedna superstar vedle druhé na každém postu, jenže ti hráči jsou tak na 30ti procentech kvality toho co předvádějí ve svých klubech. On tomu nedokázal vtisknout správnou tvář, taktiku natož strategii a vypadá to, že sestavy do zápasu mu losuje papoušek...

Reagovat
Reggie

Rozhodně se nebudu zastávat Southgata, protoze hraji strasnou sracku na ten material, jakej tam je. Ale že meli dřív 1 nebo 2 hvězdy? Tos vzal kde? Tak jenom namátkou - EURO 2004 (Beckham, Gerrard, Lampard, Rooney, Terrry, Scholes, Owen, Ashley Cole atd.) EURO 2000 o trošku slabší na papíře, ale velkej rozdíl tam není. WC 2002 logicky skoro stejná sestava, WC 2006 pochopitelně taky tak.

Logicky je to tak, že pokud je PL dlouhodobě nejlepší liga světa a samozřejmě tam hrají prim i někteří domácí hráči, tak ta repre bude našlapaná. To, že nejsou schopní na těch turnajích nic uhrát bude podle mě hlavně v hlavách. Tak doufám, že se toho dneska budou držet a dostanou rychtu

Reagovat
eder

Gerrard a Lampard si v repre navzájem překáželi, přestože byl každý z nich sám o sobě topclass hráč, to je známá věc a tehdejší výběry to logicky dost sráželo. A PL je nejlepší ligou světa maximálně posledních deset, možná patnáct let, dříve tomu tak nebylo. Nicméně tato anglická repre má rozhodně na to, aby vyhrávala i velké turnaje a problém není v jejich hlavách, nýbrž v hlavě jejich "lodivoda"...

Reagovat
Reggie

To si sice prekazeli, ale to je zalezitost trenera, jak to postavi nebo jednoho z nich treba necha sedet. A tohle je stejne vedlejsi, tady byla rec o tom, ze tam nebyly hvezdy, coz je samozrejme hloupost, protoze jich tam bylo mraky.

Reagovat
Uwe háže buly

Ještě to není tak dávno, co je ve všem valcovala Španělská liga a hráči jako Cole nebo Owen nejsou nějaké hvězdy. Nebo jako jsou, ale takové a i větší vyjmenujes v každý top repre.

Reagovat
Reggie

Jakože Ashley Cole, kterej byl mozna dekadu jeden z nejlepsich LB nebyl hvezda? To asi mame jiny meritko ty hvezdnosti, protoze to podle me nemusi byt nutne megastar ve stylu Beckhama nebo ofenzivni hrac. Owen, kterej vyhral GB byl samozrejme taky megahvezda, i kdyz potom zacal relativne brzo upadat.

Reagovat
Neutron

Reagovat
Benfica

Nepovedal, by som, ze ten tim je nejak vyrazne lepsi ako tie minule.. co rozhodne lepsie je, su vysledky a tym aj ten hype okolo nich..

Hviezdu vedla hviezdy ma za ten cas dalsich 4-5 timov.. dalsie 2-3 nezaostavaju o vela (na MS dalsie 2-4 timy) a vyhrat moze iba 1 za kazde 2 roky..

Reagovat
Uwe háže buly

To sis hodně zaprehanel, že jedna superstar vedle druhý na každým postu

Reagovat
eder

Tak se podívej na jejich tržní hodnoty a platy a pak mluv...

Reagovat
Uwe háže buly

Jak se asi mám podívat na tržní hodnoty? Přestupové částky a platy jsou tak vysoký proto že jsou to angličani

Reagovat
kattos

Jedinej důvod proč jim fandit je on

Reagovat
Ctenar

Tohle je zajímavé finále. Takové nepamatuji. Španělsko Nizozemsko už bylo a Anglie Francie nikdo snad vidět nechtěl, leda Svědci Otto Rehaglovi. Každopádně někdo říká, že fotbal je mrtvý, po messim a ronaldovi, ale já musím říct, že mi fotbal baví pořád, nemusím už tolik koukat, ale pořád sleduji dění ve fotbale. Chci narazit na to, že zítra se možná fotbal vrátí domů a nebo třeba nějaký 17 klučina rozhodne zápas a začne vstupovat do historie, je to samozřejmě velká science fiction, ale může se to stát, spolu s ním budou na hřišti další skvělí hráči, stejně tak na straně Anglie, bude to zábava. Kane může vyhrát trofej, lamine zase vstoupit na scénu velkých turnajů na třetím místě za pelem a mbapem. Mimochodem pokud by Francie neprohrala na penalty finále ms mbape mohl útočit na peleho zlatý hattrick. Jsem fanda Barcelony, jo dejte mi klidně čočku, že jsem jako malý koupil na pouti dres kluiverta poté co dal 4 góly v jednom zápase za národní tým. Budu fandit i přes problémy. Tak je asi jasné, komu jsem fandil no, ale stejně klobouk dolů před mbapem, v Rusku patřil mezi tahouny už a o Kataru nemluvě a to finále a hattrick? Pokud vyhraje Francie příští MS v mojich očích to překoná peleho hattrick. Začíná lamine yamal zítra psát podobný příběh?

Reagovat
inferno08

Ty sis na pouti koupil dres Kluiverta po té, co dál 4 góly v jednom zápase za národní tým? Tak jdi do prdele debilku!!!!

Reagovat
eder

Vzdávám hold tvé argumentační převaze!

Reagovat
inferno08

Využívám svého práva a dávám vytouženou čočku.

Reagovat
Ctenar

Hhhh, dal Jugoslávii 4 góly, nevím jestli nějaký pak zrušili, každopádně jsem ho díky tomu jako malý kluk znal a ten dres byl prostě nejhezčí. Ale díky za rozumnou rozpravu.

Reagovat
inferno08

Btw kdy dal kluivert 4 góly v jednom zápase za národní tým? Podle statistik nikdy...

Reagovat
GjøvikFF

Proti Jugoslávii na ME 2000, původně byl zapsán u 4 gólů jako střelec, jeden později opravili na vlastní. Třeba si stihl ten dres koupit dřív, než došlo k dodatečné opravě

Reagovat
Freedo

A celý život žil ve lži. Snad si to tu nepřečte

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele