Hašek přijal zodpovědnost za neúspěch na Euru. Měli jsme postoupit, uznává

13.08., 20:52
Aktuality
Ivan Hašek v zápase s Gruzií. (© AFP)

Trenér reprezentace Ivan Hašek nechtěl hledat žádné výmluvy a přijal plnou zodpovědnost za neúspěch na Euru v Německu. Po zasedání výkonného výboru Fotbalové asociace ČR (FAČR) představil hlavní body analýzy, kterou spolu s realizačním týmem předložil. Potvrdila, že Češi vykazují dobrá běžecká a silová data, zaostávají však v individuální technice, tvořivosti a práci s míčem, což začíná již u mládežnických týmů. Národní mužstvo také doplácí na stále menší počet hráčů stabilně nastupujících v největších evropských ligách.

Remíza s Gruzií na postup nestačila, porážky s Portugalskem a Tureckem poslaly reprezentaci již po skupině domů. "Mám největší zodpovědnost za národní tým. A musím souhlasit, že Euro pro nás bylo neúspěšné. Žádné výmluvy, že jsme měli krátký čas, že se něco stalo. Měli jsme prostě postoupit ze skupiny, tým na to měl. Bohužel se nestalo. Naše vystoupení jsme si zhodnotili my i externí agentura, která nám dala data," uvedl Hašek na tiskové konferenci.

Jedním ze zásadních problémů pro něj bylo, že legionáři působící v zahraničí tam mají stále menší vytížení. "Projevila se absence našich hráčů v Top 5 ligách. Na šampionátu jsme měli nejméně zástupců, kteří ve velkých soutěžích odehráli aspoň 2000 minut. Je znát také absence českých hráčů v domácí lize u předních týmů na klíčových postech. Nepomohla nám ani zranění Sadílka, Schicka a Staňka," poukázal šedesátiletý kouč.

Také proto vzal zpátky do týmu Antonína Baráka, kterého jeho předchůdce Jaroslav Šilhavý v závěru kvalifikace nepovolával. Záložník Fiorentiny se v rozhodujícím zápase proti Turecku nechal brzy vyloučit a tím zasadil mužstvu zásadní ránu.

"Po našem příchodu jsme dali šanci hráči z Itálie. Nehrál tam stabilně, ale má dost zkušeností. Udělal hloupý první faul za žlutou kartu, když nestíhal defenzivu. Přiznal jsem, že moje největší chyba byla, že jsem ho měl včas přehodit na druhou stranu sestavy, kde by nebyl pod takovým tlakem. Už jsem to hlásil, ale než jsem to stačil udělat, byl vyloučený. Tondu mrzel druhý faul nejvíc, takový se stane. Měl velkou motivaci, neřekl bych, že to byla nedisciplinovanost," řekl Hašek.

Závažné z jeho analýzy je zjištění, že neduhy českých fotbalistů se netýkají pouze áčka, ale táhnou se již od mladších výběrů počínaje týmem do 17 let, jež data také zahrnula. "Je vidět, že nám to chybí už od mládeže. V běžeckém a silovém pojetí ještě celkem obstojíme, ale s balonem máme problém. V individuální technice a práci s míčem zaostáváme. Šancí jsme si vytvořili dost, ale máme velmi špatnou efektivitu zakončení. Slabší je také zakládání akcí od brankáře, slabinou je i intenzita přihrávek do rychlosti. Projevuje se, že hráči na řadě postů nám v klubech nehrají v základu," uvedl kouč.

Za příslib považuje výrazné omlazení kádru. Důležité pro něj také je, že v realizačním týmu bude i nadále působit asistent Jaroslav Veselý, který zároveň vede pražské Bohemians 1905. "Jsem rád, že zůstává, že nám Bohemians vyšli vstříc. Považuji ho za jednoho z největších profesionálů u nás, naše spolupráce funguje. Nadále zůstává i v klubu," dodal Hašek.

Autor: ČTK

Komentáře (92)

Přidat komentář
pobody's nerfect

No ty vole, to je analýza. Analyzovat se měl tým který hrál, jestli se nedala zvolit jiná sestava, taktika a podobně. Ne že nám chybí hráči v top 5 ligach.

Reagovat
Y.N.W.A

A jak bys to analyzoval?

Reagovat
Mr.Mike

Naopak oproti dvojici Silhavy Pesir, tohle ma aspon hlavu a patu.

A vicimene se da souhlasit s vetsinou.

Reagovat
81Tomas

Ano da, to vi i tady na EF 3/4 lidi bez hloubkove analyzy

Reagovat
Pony Slaystation

Reagovat
Čenda

Reagovat
Y.Cabaye

Reagovat
Kiss Me Polka!

Reagovat
fsada

Hodně to nadnesu , tak se zeptám jednoduše, proč brát Schicky a Sadílky , Hložky , když v těch týmech nehrají základ … Bral bych hold kluky z domací ligy popř. Ze zahraniční ligy , kde ten základ hrají.. Nehraješ základ a sedíš na lávce no tak hold máš smůlu nejedeš , jednoduchý …

Reagovat
pobody's nerfect

Holt ne hold. Ale jinak na tvém názoru samozřejmě něco je.

Reagovat
Csaplárova past

Dovedes si predstavit ten poprask, kdyby na tomto EURU nebyli ti hraci, ktere zminujes? Po takovem vybuchu .... Kazdy by Haska sezral. Uz takhle tam chybi zoufale zkusenosti s mezinarodnim fotbalem, podivej se na prumery zapasu v repre u jednotlivych hracu ... hraci z ceske ligy proste nemaji sanci na finalovem turnaji.

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
Kucka

Reagovat
Cotton

Reagovat
Beči

Reagovat
kilobyte

A s kým bys to chtěl hrát?

Reagovat
Simas92

Takze treba Vlkanova z Hradce, k nemu Hlavaty a Ch. Frydek? Nebo koho bys bral? V top3 nehraje moc Cechu ktere on nepovolal.

Reagovat
KingMirek

Zrovna mladý Frýdek toho za poslední půlrok moc neodehrál.

Reagovat
Luka3enko

tak minimálně ze Sparty, kdo loni hrál hodně a nejel tak Zelený, Ryneš, Sadílek, Wiesner, Panák …. než tu začne agenda, že ze Sparty jelo tak málo lidí, protože tam hrajou jen cizinci

Reagovat
Uwe háže buly

Tak v úvahu reálně připadal jen Ryneš.

Reagovat
KingMirek

Souhlasím, ale koho vzít z ciziny - Souček, Coufal a koho dál? Vždyť tam skoro nikdo nehraje v základu. Zrovna Sadílek toho v Holandsku odehraje celkem dost

Reagovat
Nodi

Takže hypoteticky když by hráč nehrál v Realu Madrid v základu tak bys ho nahradil někým z Baníku?

To přece nejde paušalizovat. Prvně si musíme přiznat že náš fotbal stojí za prd a je třeba vychovávat fotbalisty a ne jen atlety. Ale dokud se budou na záchranu v lize betonářská jako byl Bob Pánik, tak to tak holt bude. Tady je mentalita že když přijede lepší tým tak ho musíš hlavně pokopat abys mu to znechutil. Hnusnému ne kreativnímu a pomalému fotbalu se říká podat dobrý taktický výkon To je podle mě totální zhovadilost.

Teď sice většinu uběháme a něco uválčíme, ale nic nedokážem vymyslet a vytvořit a je vidět že trpaslíci 3. světa mají mnohem techničtější hráče jak my. Objektivně jsme byli jedni z nejhorších na Euru a absolutně nikdo se tam neprodal.

Reagovat
lampas

A Bílek s Vrbou neměli brát Rosického, když v Arsenalu většinou spíš seděl na lavičce?

Reagovat
naheCZ

*ležel u doktora

Reagovat
doshcz

vsak bereme hrace co nemaj zaklad ani v nasi lize

Reagovat
Čenda

Reagovat
kattos

Jak jako Schicky a Sadilky???

Ty vole oba dva hrajou a Schick v top týmu světa

Reagovat
doshcz

Reagovat
Uwe háže buly

Proč brát horší hráče? Navíc všichni ti hráči pravidelně nastupují, byť Hložek jen na pár minut.

Reagovat
M.Vaza

Proč už Krejčí vůbec nenastupujte za Gironu, nevíte někdo?

Reagovat
Sigma Olomouc

Myslím, že byl zraněný, ale nejsem si jistý.

Reagovat
Witcher

Neshody s trenérem

Reagovat
fsada

Zranění kolena … Bude rád , když chytne začátek další sezóny , plus to fakt bude mít hodně těžký až vyléčí zranění aby se dostal do základu , spíš to vidim , že se příští sezónu bude pakovat bohužel jinam …

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
Freedo

Poslali ho domů

Reagovat
Čenda

Ucpaný čakry.

Reagovat
Sigma Olomouc

Ty vole Euro skončilo teprve před měsícem ?? Já mám pocit, že finále bylo před půl rokem

Reagovat
eder

Ivánku, kamaráde, proč bychom měli postupovat? Vždyť tam byla spousta lepších...

Reagovat
Simas92

Uniklo nam to o jedno misto ve skupine, skoncili jsme tesne za postupujicim, tzn. rozhodly malickosti

Reagovat
Simas92

Prijal zodpovednost ... ale u repre zustava

Dekujeme Ivane, jeste zes to vzal na sebe, tak v tom pokracuj....

Reagovat
kattos

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
Mass

Jestli potřeboval externí agenturu na to, aby mu řekli, že naši hráči v zahraničních klubech moc nenastupujou, to si radši měl napsat na eurofotbal a měl by to zadarmo.

Reagovat
Puskas

V zimě říkal, že budou aspoň odpočatí.

Reagovat
Nodi

Externí se bere kvůli objektivitě. Bylo by asi divný kdyby analýzu svojí práce dělali sami a je jasný že ta zpráva bude dost obsáhlá a jen úryvky vybrali.

Reagovat
PBLead

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Reagovat
Moshe Dajan

Tak jo no

Reagovat
Nadržený šimpanz

Vychcanej, prospěchářskej zmrd už od pohledu

Reagovat
j_mrazik

Měli tam nechat Šilhavýho. Ten si to sice s problémy vybojoval, tak ho to měli nechat dotáhnout.

Reagovat
Remt

Jj mít trenéra, který už v kvalde vypadal ze je zralý n psychiatrii je opravdu skvělý napad

Reagovat
PtákOhnívák

To je panečku analýza!

Chybí nám hráči v top pěti ligách, Barák byl moc agresivní a měli jsme postoupit.

Ano, přesně tohle jsme od analýzy očekávali. Toto jsme absolutně netušili...

Oni ani netuší co znamená slovo analýza...

Běžte už fakt do prdele.

Reagovat
Nodi

Ty asi nevíš co to je analýza. Protože v článku žádná není, jsou tam jen úryvky citací z tiskovky. Jeden z klasických způsobů jak místo z jiných udělat blbce ze sebe

Reagovat
PtákOhnívák

Na tý tiskovce citovali z té analýzy ty rozumbrado.... Takže ano, blbce si ze sebe udělal...

Reagovat
vacin

Na tom celým je nejhorší ten předposlední odstavec, to že máme hráče zaostávající v technice u hráču, kteří jsou už dospělí OK s tím se nenadělá už nic, ale tady se už X let o tom problému ví a výsledek toho je, že po X letech zjistíme, že už v reprezentaci do 17 let naši hráči zaostávají v technice.

Reagovat
Acrocephalus

Proč by se s tím nedalo nic udělat, když jsou dospělí? Technika se piluje celej život, nevím, proč bys z dospělého hráče měl udělat zakonzervovanýho ňoumu, který se už nic nového nemůže naučit? Hergot, tak zavedu aspoň nějaké drily na hru 1 na 1, kvalitu a rychlost přihrávky, zpracování přihrávky, vždyť to do prdele se dá naučit, tak proč to ti hry hráči nedělají, resp. proč se to netrénuje? Já být hráčem reprezentace, tak první, co udělám když se vrátím do ligy, tak budu na sobě makat 7 dní v týdnu, abych tyhle své slabé stránky eliminoval. Já bych jako hráč nemohl v klidu spát, že nedosahuji individuálních kvalit hráčů v zahraničí a dělám repre ostudu.

Reagovat
inferno08

Hergot! Potřebujeme 11 Acrocephalusů!

Reagovat
Acrocephalus

Pusťe mě tam!

Reagovat
PBLead

11 falusů tam už máme ale.

Reagovat
Sosi

Reagovat
Melda

Protože zlatý věk učení aerobních, koordinačních a dalších schopností je okolo 10 let věku.

Reagovat
ratusek

Přijal odpovědnost, ale vyvodí z toho nějaké důsledky?

Reagovat
Aldeano

Ne, jen ji přijal.

Reagovat
ratusek

no bohužel to tak je

Reagovat
PBLead

klasika

Reagovat
Profesor Ikebara

Vinit Haška z neúspěchu na Euru je legrační. Je úplně jedno kdyby tam byl kdokoliv jiný. Problém českého fotbalu je jinde. Začíná to už u mládeže, jak jsou vedené tréninky. Dbá se hlavně o to, aby vydrželi běhat 90 min., ale technické dovednosti jsou zoufalé. Úplatky rodičům za to, aby jejich dítě hrálo je jeden z největších problémú. No a pak je to hlavně o vedení českého fotbalu. Lidé jako Fousek, Tvrdík a spol. by ve fotbale vůbec neměli být. Fotbal by měli dělat lidé, kteří se mu věnují celý život, hráli a milují ho. Další a pro mě nepochopitelný jev je ten, že fotbalovou ligu, stejně tak jako kluby, sponzorují sázkové kanceláře. A v neposlední řadě je špatný velký vliv fotbalových agentů.

Reagovat
Profesor Ikebara

..rodičů..

Reagovat
Luka3enko

Já mu to prostě dávám za vinu. Určitě jsme neměli na Euru tým s nejslabšími hráči, ale zaručeně jsme hráli největší sračku. Výběr hráčů do jednotlivých zápasů, taktika, nějaká schémata zakládání útoků a prakticky veškerých herních činností... tam bylo prostě všechno špatně a bylo to všechno na náhodu. Ano, chápu on tam byl krátkou chvíli, ale tak v tom případě měl hrát ten fotbal co nejjednodušeji a za tu přípravu se toho dalo nacvičit dost věcí, ale oni chtěli být tajemní a nečitelní. Nikdo asi nečekal, že to Euro vyhrajem, ale taky ne že se z těch výkonů poblijem.

Reagovat
Profesor Ikebara

Jen se tě zeptám. Jsi přesvědčený o tom, že trenér repre rozhoduje o tom, kdo bude kdy hrát? Tam se dosazují jen užiteční pitomci, kteří potřebují práci a umí držet hubu a krok.

Reagovat
Luka3enko

Mno pokud by to bylo jak říkáš, tak mu dávám tuplem za vinu, že sebou nechá manipulovat. Prostě si nemyslím, že je naše repre tak slabá a měla mnohem větší potenciál.

Jasný u Sparty se dá argumentovat, že rozdíloví hráči jsou cizinci a ta individuální kvalita je někde jinde. Slavia je v Evropě poměrně úspěšná a prakticky hraje s českým útokem. Plzeň měla taky solidní jízdu Evropou a sázela primárně na české hráče.

Musíš prostě hru týmu upravit na kvalitu co máš. Když máš dřeváky tak nemůžeš chtít hrát jako Barcelona...

Jako rozumím, že klubový fotbal a repre je něco jiného, ale ten repre je o něco horší než pohárová Evropa.

Reagovat
Profesor Ikebara

Mě osobně Ivan zklamal, že do toho vůbec šel. Kdysi jsem s ním přišel do kontaktu a jako člověk na mě udělal dojem. Velmi přátelský a na nic si nehrál. Nechápu, proč tam lezl. potřebuje peníze? Těžko říct. S naší repre se nic nezmění, dokud neskončí všichni do jednoho ve FAČRu. Ty lidi to nedělají pro fotbal, ale pro peníze a je to znát! Myslím, že ze stejného důvodu teď půjde srát Bayern. Legendy odcházejí a na pozice se začínají cpát byznysmeni.

Reagovat
Kostomlat

Na fotbale je nejlepší to, že to, co se stalo před dvěma měsíci, už je vlastně irelevantní. Rozjela se nová sezona, předkola, liga, je před námi liga národů na podzim. Je potřeba se dívat dopředu. I pro Haška bylo těžké tomu týmu něco vtisknout za 4 přáteláky. Potřebuje poznat hráče, jejich charakter, odolnost. Věřím, že v tomto směru mu ME dalo hodně a promítne se to do podzimní skladby národního A týmu.

Konkrétně bych se absolutně vykašlal na věk, na agenty a jel čistě podle kvality.

Když budu mít dva srovnatelné hráče, upřednostnit toho s vítěznou mentalitou a / nebo mladšího.

Podle mě ze repre ,,A" musí hrávat Vitík. Včera na FCSB byl TOP. To samé Kinský - to bude podobný příběh jako Petr Čech. Tam není na co čekat, kvalitou je jinde. Problém je zdravotní stav lídra týmu Ladě Krejčího.

Sestavu bych viděl následovně

Kinský

Vitík, Hranáč, Holeš

Coufal, Souček, Sadílek, Ryneš

Šulc, Provod

Schick

do kádru bych zařadil Janoška, Sáčka, Zeleného, Zimu, Wiesnera, Douděru, Kováře, Chorého, Sejka, Filu

Reagovat
Joe.Cole

Ok no, a koho bys vyřadil? Nominace není nafukovací.

Reagovat
Kostomlat

Hložka, Baráka, ostatní vypadnou kvůli zranění.

Reagovat
inferno08

Už vyřadil Láďu Krejčího.

Reagovat
Kostomlat

je zraněnej (a podle jeho historie dost možná dlouho bude), jinak by tam na levým stoperu samozřejmě byl

Reagovat
Moshe Dajan

Provod sáček atd. Hodně mimo.

Reagovat
Kostomlat

vole Provod byl náš nejlepší hráč na EURU

Sáček hraje pravidelně pravého beku za polského mistra, Coufal tady nebude věčně a jeho náhradníci jsou kdo ? Douděra? Wiesner?

Reagovat
Moshe Dajan

Provod se jednou ukopl v jinak skoro nejhorším zápase všech dob a proti Gruzii byl dobrý. Kvůli jednomu zápasu se z něho bude až do 35 let dělat hráč základu repre?

Reagovat
Kostomlat

formu má i teď zkraje nové sezony.

Reagovat
Moshe Dajan

V repre by měli být především hráči, kteří opravdu něco umí a umí to hodně dobře. Nekonečné protlačování těchto tzv. univerzálů, kteří umí každý prvek hry na 49 procent a ani o jedno víc, je cesta nikam.

Reagovat
Profesor Ikebara

Přesně tak.

Reagovat
Moshe Dajan

Provodova individuální kvalita je k ničemu. Zahrát, jak o víkendu třeba Slončíka, že by řídil celý zápas a byl u všeho, jsem ho třeba nikdy neviděl. Provodův hype je nepochopitelný.

Reagovat
Freedo

To je strašnej nesmysl. Provod se konečně po tom vážném zranění dostal do formy a hraje od minulé sezóny dost dobře.

Reagovat
Cotton

Reagovat
inferno08

Krejčí je lídr repre? Žes ho do tý sestavy nezahrnul.

Reagovat
Kostomlat

tak je zraněnej a je dost možný, že si na podzim nekopne.

Reagovat
Uwe háže buly

Na euru patřil mezi 3 nejlepší hráče a jako lídr se choval.

Reagovat
Profesor Ikebara

Jděte už všichni doprdele se Součkem. A ještě navíc v kombinaci se Sadílkem. Můžeš mi vysvětlit, kdo z těch dvou bude tvořit? Nikdo! Je čas tomu vyklusávači říci pápá. Hlavatý, Červ a další, jinak se z toho nedostaneme. Brát hráče podle výkonnost a né, protože si to přeje Tvrdík, či nějaký agent. Převaha sešívek v repre se neosvědčila. Kluci umí dobře běhat, ale až na Provoda jim většinou překáží míč. V lize je hromada týmů, tak se vrátit k počátkem a dávat šanci všem.

Reagovat
Profesor Ikebara

..k počátkům..

Reagovat
Uwe háže buly

Sáčka? Proč jako?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele