Hapal se na tým nezlobil. Hráči by neměli proč mít hlavy dole, uvedl po vyřazení s Kodaní

15.08., 23:33
Aktuality
Pavel Hapal (© FC Baník Ostrava)

Trenér ostravských hráčů Pavel Hapal se nezlobil na hráče, že v penaltovém rozstřelu s FC Kodaň neproměnili čtyři z pěti penalt. Po vyřazení s dánským celkem ve 3. předkole Konferenční ligy zavzpomínal na tiskové konferenci na to, jak sám jako hráč zahodil v dresu Sparty pokutový kop proti slavné Barceloně. Podle něj byl Baník v dvojzápase s dánským favoritem lepší.

Slezané v úvodním utkání na stadionu Parken prohráli 0:1, díky trefě Erika Prekopa na konci první půle dnes ale ztrátu dohnali. Další gól ze hry však ve zbytku zápasu včetně půlhodinového prodloužení nepadl, a tak rozhodly penalty. V nich hosté uspěli v poměru 2:1.

"Penalty jsou dovednost. Vůbec nejsem naštvaný na kluky, že zahodili čtyři penalty, to vůbec ne. V kariéře jsem taky nedal penaltu proti Barceloně a je mi to dodnes vytýkané, spousta lidí si na to vzpomene," řekl Hapal. Zmíněný pokutový kop proti Barceloně neproměnil v březnu 2000 v závěru utkání Ligy mistrů za stavu 1:1. Katalánský celek vzápětí z protiútoku skóroval a na Letné zvítězil.

Hapala mrzelo, že Baník proti Kodani nevyužil řadu šancí. "V zápase jsme byli jasně lepší po 90 minut. Střídáními jsme to už chtěli dohrát do penalt, už jsme nebyli tak nebezpeční. I když v prodloužení jsme měli ještě jednu velkou šanci, když šel Tanko sám na bránu, ale bohužel neproměnil. Situací jsme měli dost na to, abychom zápas klidně 2:0 vyhráli, soupeř by to musel ještě víc otevřít," uvedl pětapadesátiletý rodák z Kroměříže.

Na hráče byl hrdý. "Klukům jsem v kabině řekl, že se dokázali vyrovnat evropskému týmu, který nedávno hrál Ligu mistrů a má v tom zkušenosti. My ty zkušenosti nemáme, po 14 letech jsme hráli poprvé evropskou soutěž. Bohužel jsme ještě měli smůlu, že jsme chytli takového soupeře, ale to fotbal přináší. Hráči by neměli proč mít hlavy dole, naopak. Dokázali si, že dovedou s takovým týmem hrát a dobře," mínil Hapal.

"Pokud budou hrát takovým stylem, jakým hrají, nemusí se bát nikoho. Porazili jsme dnes soupeře z evropského ranku a ještě jsme v dvojzápase byli lepší. Kodaň možná byla v domácím zápase fotbalovější, ale my jsme měli gólových situací daleko více než oni a i v dnešním zápase jsme byli fotbalově lepší. Pokud budeme pokračovat v takových výkonech, které jsme předvedli, neměli bychom se ničeho bát," podotkl bývalý hráč a trenér Sparty.

Autor: ČTK

Komentáře (58)

Přidat komentář
kilobyte

Docela by mě zajímalo, jak se připravovali na penalty. Jestli si jich po tréninku pár kopli, tak je to příprava k ničemu. Důležitější je psychika a ta se nevylepší tím, že si párkrát tréninkově kopnou. Na hráčích bylo vidět, že to chtějí mít hlavně za sebou. Kdyby na tom zapracovali, tak určitě postoupili, protože většina hráčů Kodaně byla stejně vyklepaná.

Reagovat
adman72

Uplny suhlas. Banik mam celkom rad, tak prehra na penalty ma dost zamrzela.

Reagovat
jackinho10

Souhlasim s Folprechtem na twitteru, na takovem mekkem hristi nemuzes penalty kopat skoro vsi silou pod brevno

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Natrenovat to muzes, ale v ostrym zapase pod tim tlakem je to uplne jina disciplina.

Reagovat
ratusek

Absolutně nepochopím, že někdo trénuje penalty. Ztrácet čas takovou pičovinou, kterou ani natrénovat nejde.

Reagovat
king23

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
kilobyte

Na penalty se trénuje mentální přípravou. Ti co se tím opravdu zabývají, tak hráče připravují, jak mají na penaltu jít, na co myslet, jak si připravit míč, jak velkou si dát pauzu, atd. Prostě aby se ten hráč, co nejlépe na penaltu naladil. Nejvíce hráčů dělá chybu, že to chce mít rychle za sebou, což jim právě narušuje soustředění.

Na tréninku si můžeš kopnout pár penalt, ale je to jen zkoušení, kam se ti to kope nejlépe. Jinak takový trénink je úplně k ničemu.

Reagovat
mistr129

Reagovat
thewall

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
naheCZ

Reagovat
oli9

Já spíš nechápal jak ty penalty kopli.. Hlava je základ to ho.. Hráči Kodaně to také kopali hodně zvláštně.. Ale i ten výběr hráčů..

Fakt jsem věřil akorát Kubalkvi a Ewertonovi..

To 3 další patří ovládáním míče nebo technikou k tomu horšímu.. Kdybys je nechal 5x kopnout balón do stejného místa tak se jim to povede 2x..

Škoda že tam nebyl už Rigo a Šín

Reagovat
bobis21

Oni právě mají z toho tréninku depku, protože jim tam Markovič všechno chytá

Reagovat
kilobyte

Ještě k tomu nohama.

Reagovat
mayday

Taky jde o to, kdo ty penalty kope. Pokud tam pošlou krumpáčnického stopera, který umí hlavně hlavičkovat a jde tam jen pro to, aby to "vzal na sebe", tak to je špatně. To bych tam radši poslal mladého kluka.

Reagovat
kilobyte

Nejde. Každý prvoligový fotbalista ti v klidu tu penaltu v pohodě promění. Předpokládám, že na tréninku to v pohodě proměňovali třeba v 80+% případů. Spíše více.

U penalt nejde o techniku, ale o psychiku. Radši bych poslal na penaltu dřevěného stopera, který chce jít, než technika, který se při výběru někde krčí.

Reagovat
Nuno čomes

Chaluš taky chtěl

Reagovat
mayday

Nesouhlasím. Psychika samozřejmě hraje obrovskou roli, ale mít to trošku v noze je potřeba taky.

Samozřejmě nemůže jít kopat borec, kterej je posranej strachy, i kdyby měl techniku jak Messi, to zase souhlasím.

Ale nevím, jak to tam vypadalo, jestli se hlásili sami nebo za nima chodil Hapal a ptal se jich.

Reagovat
kilobyte

Ligový hráč má dostatečnou techniku na kopnutí penalty.

Reagovat
mayday

Tvrdím, že každý ne

Reagovat
Kiss Me Polka!

?? samozřejmě že jde i o techniku a fyzický trénink penalt.

s tou techniku kopu a častým opakováním přichází svalová paměť, která ti pomůže právě od těch nervů, stane se z toho rutina. když víš, že máš ty schopnosti to uklidit, kam chceš, tak se to přenese I do hlavy, že si víc věříš.

to je jak říct, že top tenista nepotřebuje už drilovat podání, protože má top techniku a stačí mu aby měl dobrou psychiku.. nebo třeba penalty od jorginha, jak se o něco podobného včera pokoušel první banikovec. to je o tom, že to jorginho piloval tak dlouho a má takovou techniku v noze, že si pak věří i na penaltu.

Reagovat
kilobyte

Jenže podání tenista používá v každém zápase mnohokrát. Většina fotbalistů kope penaltu třeba jednou za rok. Takže pokud ji nekopeš i v zápasech, tak není potřeba to nějak extra drillovat.

Důležitější je prostě ta mentální příprava. Ono sice ty říkáš, že si uděláš rutinu. Jenže na tréninku jen kopeš na bránu, ale tu rutinu kolem právě netrénují.

Reagovat
Kiss Me Polka!

bez toho, že máš penaltu fyzicky nacvičenou je ti mentální příprava k ničemu.

řekl bych že v profesionálním klubu musí být určení minimálně 3 hráči, kteří to kopou pravidelně. pak tam dodas pár, kteří si věří.

vždyť ten ten trénink ti pomůže i v té psychice, to je snad jasné ne? naučí tě to načasovat rozběh, naučí tě to periferně sledovat gólmana a jeho pohyb, naučí tě to improvizovat bezmyšlenkovitě rozhodnutí. nebo naopak si nacvicis ten přístup k tomu, že se připravíš, zklidníš, nacasujes a kopneš do předem připraveného místa. prostě si pak víc věřiš.

to vše získala hlavně tím opakováním a cvičením. představa, že si s tebou sedne mentální kouč/trenér a poradí (třeba i velmi dobře ohledně těch věcí, co jsi psal výše ) a ty to pak bez toho nacvičení takhle provedes, mi přijde směšná.

a i ta technika kopu se extrémně zlepší, když na tom hráč pracuje. stačí se podívat na Messiho, který byl technicky vždy úplně jinde, ale až poté, co začal systematicky pracovat na přímácích, tak v nich šel výrazně nahoru

Reagovat
kilobyte

Jenže právě takhle ten trénink penalt většinou nevypadá. Nebo to aspoň na těch hráčích není poznat, že by tohle trénovali. Včera jsem si tam u nikoho nevšimnul, že by něco z toho, co jsi psal měl nacvičené. Je jasné, že před praxe je ti ta teorie k ničemu. Jenže je problém v tom, že oni to trénují bez té "teorie". Prostě si párkrát kopnou penaltu, ale to co jsi vypsal moc neřeší. Na to já narážím. Protože oni fakt trénují jen ten kop.

Já jsem nikde nepsal, že si pak ty penalty nemají zkoušet. Ten mentální trénink je i v tom, že si právě třeba rozeberou a zkusí, jak mají jít k penaltě, jak si připravit míč, že si mají dát pauzu před rozběhem, aby se uklidnili, apod. Jenže to jsem včera fakt neviděl. Na nich bylo vidět, že na tréninku zkoušeli tak maximálně, kdo to kope nejlépe.

Reagovat
Profesor Ikebara

Souhlas. Můžeš být nadupaný jak chceš, ale když nemáš klid v hlavě, je to v zadku a nejen co se týče penalt.

Reagovat
ratusek

Škoda no. Jsem řekl bych až nasraný. Radši dostat dvakrát bůra než tohle No jo, Baník nemůže udržovat tolik kvalitních hráčů, na to nejsou peníze, ale vedení hrubě podcenilo post utočníka. Mít utočníka, tak je Baník ještě o kousek jinde. škoda no. Tak snad příští rok znovu

Reagovat
adman72

Reagovat
Pigeon

Takové přiblbé české prohlášení.

"Byli jsme lepší, měli jsme vyhrát, na kloučky se nezlobím, i když balón kopnou třikrát z pěti úplně do prdele."

Otřesný způsob, jak vést hráče ke zlepšení a už vůbec ne k získání sebevědomí. Samozřejmě stát za nimi na tiskovce je v pořádku ale tyhle vymlouvací kecy jsou k ničemu.

Reagovat
PL28

Tak ono to asi nějak vypovídá o tom, jak asi vypadal ten trénink penalt. Tipnul bych si že to bylo úplně na konci tréninku, jak v zakach, když jsou kluci po té dřině rádi že si dají penalty a dělají si z toho prdel

Reagovat
ratusek

Reagovat
Pigeon

Reagovat
thewall

Jasně. Dorazit je, dát jim kartáč. To jim zvedne sebevědomí. Myslíš, že hráči jako Ewerton, Frydrych a Chaluš neví, že to posrali? Tebe bych chtěl vidět vést lidi.

Reagovat
Pablos

Navíc víš, že tě čeká už jen liga a poslední co potřebuješ si ještě víc zdeptat hráče

Reagovat
thewall

Mám o zápas na Slovácku velké obavy. Základní jedenáctka to včera odjezdila až na dřeň. K tomu vedro a kousat vyřazení tak šíleným způsobem.

Reagovat
Pablos

Já doufám, že vám to trošku otevřelo oči a že víte s jistotou, že potřebujete určitě si sehnat nějákého hroťáka ještě.

Reagovat
John Obi Mikel

Hlavně použít to klišé "typicky české"

Reagovat
Pigeon

Doporučuji číst můj příspěvek tak, jak jsem jej napsal. Proto píšu, že stát za nimi na tiskovce je v pořádku. Ale kecy o tom, že byli "jasně lepší" a "měli jsme dost šancí". Co vím, zápas se hraje na góly a tyto prázdná slova jsou k ničemu. A pokud není naštvaný, že kluci dle jeho slov zahodili 4 penalty z 5, ok. Asi to taky poukazuje na to, že se stačí přeci účastnit. Vždyť je to vlastně pohodička. Ta paralela na nároďák s Ivanem Haškem je do očí bijící. Podpora FAČRu je stále dobrá, Hašek "bere zodpovědnost" ať už to v důsledku znamená cokoliv. Nadále se budeme tvářit, že se hráči na EURO absolutně nevysrali a nevadí přeci, že předvedli bezpohlavní výkon. Hlavně, aby se nic nemuselo řešit, pohodička, pivínko a jedeme dál. Kopnout 3 penalty z 5 tak, že by to neodpustili v jakékoliv okresní soutěži je přeci úplně v pořádku. My jsme přeci měli vyhrát a byli jsme jasně lepší. Výsměch

Reagovat
bobis21

Jestli máš pocit, že se na to hráči včera vysrali a "předvedli bezpohlavní výkon", tak se jdi léčit.

Ano, penalty posrali. Ale do té doby to byl top výkon se 100% nasazením.

Reagovat
Pigeon

Doslova to píšu v jednom souvětí se slovem EURO

Reagovat
bobis21

Ano, ale 2 věty předtím je "Ta paralela na nároďák s Ivanem Haškem je do očí bijící". Z toho chápu, že to vidíš podobně, což je úplně absurdní.

Reagovat
Pigeon

Přesně tak. Ta paralela přístupu k selhání. EURO - výkony mužstva, Hapal - penaltová blamáž.

Reagovat
bobis21

Jenže je rozdíl být v pohodě s tím, že se na to hráči vyserou a s tím, že hrají na 100% ale nepostoupí. To jsou úplně odlišné situace.

Reagovat
Pigeon

Výkon na hřišti jsem nezmínil ani jednou, ten neposuzuji. Nepostoupili, protože shořeli na penaltách. Argumentovat "měli jsme vyhrát", "byli jsme lepší" je anekdotální. A zdůrazňuji znova, o nasazení jsem neřekl půl slova.

Reagovat
Pablos

Ty sis asi nevšimnul, že Baník měl minulou sezónu i kliku, že to dost jebali týmy okolo něho a že zase takovou tu skupinovou evropskou kvalitu reálně spíš nemá... rozhodně né na Kodaň, která hrála LM. Přesto prostě ano, měli více šancí a byli lepší. Těžko jebat kdyby hrála např. Slavia porazila Barcelonu a pak nedala penalty (i když trestuhodně). Uvědomuješ si vůbec že to nebyla nějaká Flora Talin třeba ?

Reagovat
HorajzmAmmann

Jenom bych chtěl dodat, ze asi 8 hráčů základu co nastupovalo pravidelně proti Baníku hrálo par měsíců zpátky osmifinále LM proti City a třeba co do statistik tak je Banik snad přejel i více Samozřejmě nemáme Hallanda no

Na druhou stranu chapu ze pro Kodaň ta konferenci liga moc neznamená …

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
icka

Dobrej blábol.

Reagovat
Kiss Me Polka!

Reagovat
Kostomlat

jako za mě Baník velká ochvala, ale nepobral jsem výběr exekutorů...chaluš je největší dřevo v lize, soubojovej hlavičkář, odkopávač, a má jít kopat jako čtvrtej?

Reagovat
Nuno čomes

Sebevědomí. Ramos nebo stopeři ze City taky kopou že jo

Reagovat
Nuno čomes

To je zase vyjádření, nedáš 4 penalty z 5 a nejsi naštvaný? Takže v pořádku? Však nic se nestalo kluci, nevadí. Co se ti musí odehrávat v hlavě, když dva před tebou to kopnou nad a ty to kopneš nad taky?

Nesleduju každý zápas, ale jaké výkony podává Frydrych, když přes něj nehraje Pojezný ani Uchenna? A ještě jde na penaltu a zase nezvládl.

Reagovat
ratusek

Předpokládám, že na penaltu šel ten, co si věřil. Ne že je tam Hapal přinutil jít

Já jsem teda byl nasranej neskutečně a jsem i ted. Takže doufám, že Hapal je taky. Ten dvojzápas ukázal zrcadlo kádru. Základ je celkem kvalitní, ale ta lavička je žalostná. O utočníkovi ani nemluvím. Tam se zaspalo neskutečně.

Frydrych šel strašně nahoru. Pojezný, ač jsem jeho zastánce, mě sere a dělá i školácké chyby. V něm jsem se asi bohužel spletl. Uchennu asi nechtěl hodit do takového zápasu. Navíc Hapal se snad naučil variovat rozestavení. 4 obránce když potřebujeme hrát odzadu, a 3 když je předpoklad toho, že budeme muset utočit. Trojice Uchenna-Chaluš-Frydrych bude na naši ligu velmi kvalitní. Dokonce jsem včera nepoznával Frydrycha, který uměl přihrát přes půl hřiště a založit akci. Chaluš je to kladivo, "blázen" který to hecne a Uchenna bude komplexní, ale zase moc dlouho v klubu nezůstane no

Chybí střední záložník, který to z lavičky zvedne. To by mohl být Grygar, ale ten nedostává pomale ani čuchnout. V neděli snad v základu. Pravý obránce, protože Juroška je dobrej možná tak na průměr naší ligy. A zoufale chybí utočník. Zbytek je na naši ligu i na uroveň EKL dostatečně kvalitní

Reagovat
JeséRodriguez

Nasranej asi bude, ale říkat to do médií je blbost.

Reagovat
Wazz Wazz

Inteznivní příprava penaltových kopů se vyplatila

Reagovat
Sosi

Reagovat
Sosi

Sorry

Reagovat
Witcher

Hapal do reprezentace

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele