Gruzie ukázala španělské slabiny. Yamal nechává okénka v obraně, nabízí recept Gündogan

03.07., 19:30
Aktuality
Lamine Yamal se v 16 letech zabydlel v základní sestavě Španělska. (© Profimedia)

Čtvrtfinále mistrovství Evropy s sebou přinese vysoce očekávaný střet těžkých vah. Španělé i Němci se sice v nedávné minulosti ztratili ve vlastním stínu, na letošní Euro si však perfektně načasovali znovuzrození. Na silné i slabší stránky největšího talentu Španělska Lamineho Yamala (16) upozorňoval během předzápasové tiskové konference mladíkův spoluhráč z Barcelony Ilkay Gündogan (33).

Obě fotbalové velmoci dosud s přehledem plnily role Goliášů, není tak divu, že se jejich nadcházející duel mnohdy označuje jako předčasné finále. Hráči Die Mannschaft podle svého kapitána mohou těžit z taktické nevyspělosti nejnovějšího zázraku La Masia.

"Stále se má co učit, především jeho aktivita v obraně není nejlepší. Může se nám naskytnout příležitost hrát v prostorech, které tak dobře nepokrývá," prozradil Gündogan televizi ARD.

Směrem dopředu je podle zkušeného záložníka naopak těžké Yamala zastavit. "Pokud ztratíte míč, je to možná nejlepší hráč Španělska na rychlý přechod, z celého týmu téměř nejnebezpečnější," dodal.

Navzdory skvělým výkonům však šestnáctiletý křídelník stále čeká na první vstřelenou branku, cenou útěchy mu mohou být dvě asistence. Fotbalisté La Roja jsou na turnaji dosud druhými nejproduktivnějšími, na dělené první místo ztrácejí jednu trefu právě na desetigólové Německo. Hráči z pořadatelské země se podle Gündogana v pátek ve Stuttgartu v žádném případě nemusí před Španěly schovávat.

Yamalova heat mapa proti Gruzii. (©Opta by Stats Perform)

"Také máme extrémně kvalitní tým, můžeme a budeme víc než jen držet krok. Myslím si, že z nás mají větší respekt, než veřejně přiznávají. Zápas s Chorvatskem nebyl tak jednoznačný, jak výsledek naznačuje. Gruzie také poukázala na jednu nebo dvě španělské slabiny," upozornil bývalý středopolař Manchesteru City. Španělsko vyhrálo 3:0 nad Chorvatskem a 4:1 nad Gruzií.

"Z hlediska fotbalovosti, atraktivity, ale také efektivity proti sobě stojí dva ze tří nebo čtyř nejlepších týmů současnosti," završil Gündogan.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / SID, Šimon Votava

Komentáře (18)

Přidat komentář
Txapeldun

Se docela divím, že to Gündogan říká takhle veřejně, ale proč ne, třeba se na mladýho snaží trochu vytvořit tlak i přes média.

Reagovat
LyEX

Skôr ten tlak a znervozniť ho, ak prehustia viac tu časť ihriska zdvoja ho a budú na neho tvrdší, tak aj toto vyhlásenie môže u 16 ročného nejaký mind game vyvolať počas zápasu

Reagovat
Di Stéfano

Veľká škoda že tieto dve mužstva proti sebe pôjdu už teraz . Predčasné finále , takisto by tomu viac pasoval večerný čas od 21:00. ¡Vamos Espaňa!

Reagovat
celeb

Reagovat
Zyqen

Keď som pozeral tento zápas bolo vidieť že Nico Williams je oveľa zodpovednejši čo sa týka pomoci defenzívy ale myslím si že proti Nemecku už bude aj Yamal viac pomáhať

Reagovat
LAM

Tak asi se tady zapomíná že mu je fakt 16. Takticky samozřejmě nemůže bejt tak daleko. Ale právě to co předvádí v 16 je úlet(Messi začal hrát za Barcu pravidelněji až v 17 a 18) a otázka je jak se dokáže vypracovat. Nico je o 5 let starší.

Reagovat
vladino10

Za mňa urobi kariéru ako Munir, Fati alebo Pedri

Reagovat
JackBlack

S Munirem se nedá srovnávat, Fati měl akorát čich na goly a zrovna mu tam v tu dobu spadlo skoro vše do čeho kopl. Pedri má špatnou kariéru?(sice dost zranění, ale pořád tahoun týmu) Yamal je úplně jinde než Munir a Fati

Reagovat
technecium

Pokud ho budou nadale pretezovat, tak se jeho nedovyvinuty telo brzo zrani jako Fati, Gavi, Balde a padne do prumeru. Kdyz bude zdravy, tak ma pred sebou skvostnou karieru, je fakt genialni.

Reagovat
Di Stéfano

Reagovat
vladino10

Presne to píšem

Reagovat
Kluivert9

Kariéru jak Pedri? Chudák...

Reagovat
vacin

Tak o kvalitách Pedriho se taky nemá cenu bavit, ale v 21 letech je ten jeho seznam zranění na pováženou a otázka je jestli se to bude zlepšovat...

A Yamal má tuhle sezónu našlápnuto k tomu, aby se dostal do stejné sezóny, která pravděpodobně započala Pedriho problémy, u něj to bylo ještě horší díky OH zase byl už starší, ale Yamal v 16 letech, pokud by Španělsko postoupilo do finále, bude mít za sezónu odehráno skoro 4000 minut v dospělým fotbale, navíc 14.7. by bylo finále a v pulce srpna začíná liga, to je šílenej zápřah pro dospělýho fotbalistu, ne to ještě pro "dítě", které je stále ve vývoji.

Reagovat
vladino10

No vidím....chudak

Reagovat
Maník Otrava

Moje osmifinálová sestava:

G. Mamardašvili - J. Kimmich, M. Demiral, W. Saliba, T. Hernández - N. Seiwald, Rodri, R. Freuler - I. Schranz, K. Havertz, N. Williams

Náhradníci: K. Schmeichel nebo D. Costa, J. Cancelo, V. Drkušić, D. Hancko, C. Baumgartner, B. Yilmaz, C. Gakpo

Reagovat
monkej

Baumgartner v osemfinále bol vážne otrasný.

Reagovat
Müllered

Jamal proti Yamalovi, na to se těším

Reagovat
Novak.Usykovic

Uvidíme, kdo nechá v obraně okénko.... A kdo pro změnu okno.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele