Gól není zločin: Talentovaní mladíci na úkor drahých posil Slavie. Kalibrovaná čára podléhá lidskému faktoru

29.07., 13:27
Názory a komentáře
Daniel Fila proti Českým Budějovicím skóroval. (© Slavia Praha)

Gól není zločin... Tak zní název nové rubriky Livesport Zpráv, která bude každý týden rozebírat dění v Chance Lize a EuroFotbal ji bude pravidelně vydávat. Po druhém kole má šanci na sezonu bez prohry už jen pět týmů z celkových 16. Jedním z nich je stále Slavia. O tom, jak dobře hrála proti Dynamu, které má milion jiných problémů, asi není třeba mluvit. Jednalo se o splněnou povinnost. Nicméně (nejen) sobotní zápas v Edenu vysvlékl autory myšlenek posledních megalomanských přestupů do naha.

Troufám si tvrdit, že jsem nebyl jediný, kdo si položil otázku, zda mělo smysl investovat skoro 200 milionů korun do příchodů Davida Zimy, Jindřicha Staňka či Tomáše Chorého, když klub může tyto posty obsadit z vlastních zdrojů. Myslím, že Daniel Fila, Filip Prebsl či Antonín Kinský předvedli (a není to pouze záležitost tohoto víkendu), že mohou a měli by být důležitými články nové éry Slavie.

O to víc zarážející v jejich případě je, že se v zákulisí mluvilo o tom, že by všechny tři mladíky Slavia mohla dříve či později ztratit, jelikož se jejich vize neslučovaly s těmi klubovými. I kvůli tomu, že vedení ukázalo na dražší varianty na jejich posty a mladí hráči pro sebe neviděli prostor.

Je dobře, že obě strany nakonec našly řeč a v červenobílém dresu nyní porostou noví reprezentanti. Ano, jsem přesvědčený o tom, že minimálně jeden z trojice Kinský, Prebsl a Fila dostane na podzim pozvánku od Ivana Haška.

Kdybych si měl tipnout jedno jméno, ukážu na Prebsla, který přináší do Trpišovského stylu element, jenž se hledá od odchodu Tomáše Součka do West Hamu, což bylo ještě v době, než svět paralyzovala pandemie způsobená covidem-19.

Paralela s kapitánem národního týmu se nabízí, ale na můj vkus je jednadvacetiletý univerzál, jenž se do zálohy posunul až pod trenérem Lubošem Kozlem v Liberci, ještě více fotbalovější. Má výbornou postavu. Akční rádius. Neustále se nabízí pro přihrávku. Chodí z hlubší pozice do zakončení a není mu cizí šance i připravit.

V utkání naběhá obrovské množství kilometrů. I díky tomu, že je skvěle fyzicky připravený. Ví se o něm, že na sobě pracuje. Na jeho těle byste marně hledali zbytky podkožního tuku, byť na hřišti v dresu působí jako obrovský kus chlapa. Je sen každého trenéra mít takového hráče. V případě sešívaných obzvlášť v momentě, kdy ho nemusí za draho přivádět z ciziny.

U Slavie ještě chvíli zůstaneme. V Edenu si premiéru odškrtl Tomáš Chorý. Góly nevstřelil, fanoušky nepotěšil a břímě mu nesundal ani trenér Trpišovský po utkání, jenž pronesl, že se musí akvizice za desítky milionů před slávisty obhájit. Ve chvíli, kdy kvůli zdravotním trablům scházel Mojmír Chytil, pak musely svrbět nohy Václava Jurečku. V úvodních dvou kolech totiž odehrál přesně 0 minut. I to je úděl nejlepšího ligového střelce posledních dvou sezon.

Sparta vládne xG

Lars Friis v Teplicích pokračoval v rozdávání minut celému sparťanskému kádru. Start chybí na začátku sezony už jen Janu Mejdrovi a náhradním brankářům. Na Stínadlech to bylo z pohledu Sparty utkání comebacků. Poprvé od minulé sezony se shledal ofenzivní trojzubec, na hřiště se dostal i Angelo Preciado i zázračně rychle uzdravený Kaan Kairinen. "Držíme se našeho plánu," vzkázal Friis po výhře 4:1.

Zajímavostí je, že sparťané i ve druhém ligovém utkání (jako jediní) přesáhli v kolonce očekávaných gólů hodnotu dva. Zatímco doma s Pardubicemi bylo jejich xG 2.33, v Teplicích spadlo na 2.16. V celkovém součtu po dvou zápasech jsou Letenští na prvním místě. Překvapením je, že druhá není Plzeň ani Slavia, nýbrž Liberec, kde od léta působí Radoslav Kováč.

Hrát hezký fotbal, bavit diváky a střílet góly, na to už v dnešní době potřebujete prvotřídní hrací plochu. Jak v neděli odpoledne vyťukal na sociální síti X trenér třetiligové Hostouně Dominik Rodinger: "Je to alfa omega dnešního fotbalu."

O to bolestivěji se kouká na stav českých trávníků na konci července, kdy by naopak měly být v nejlepší formě. Hradec Králové, Teplice, Dukla, Liberec ale i Baník. Tu je velká část zapískovaná, tu se najde víc hlíny než trávy a jinde se zase trhají obrovské trsy pomalu i s kořeny.

Nebudu se pouštět do hodnocení práce trávníkářů a jak moc kluby bojovaly s klimatickými podmínkami, ale troufám si říct, že pokud se produkt jménem Chance Liga ocenil na rekordní hodnotu, měl by se hrát i v odpovídajících kulisách.

Kluby si vyjednaly nemalé odměny od ligových partnerů a kam jinam, než do komfortu hráčů a tím pádem i fanoušků by měly miliony navíc putovat? Bojím se, co přijde s podzimem, nedej bože únorovými koly, kdy jsou hrací plochy v Česku zpravidla nejhorší ve střední a západní Evropě.

Nestvůra z Hradce kousala

Po nevydařeném angažmá v Jablonci se do ligy vrátil David Horejš a ukazuje, že v něm stále dřímá velký potenciál. V neděli ve Štruncových sadech odtrénoval na lavičce "Votroků" 15. ligový zápas a jeho bilance je 9-2-4, přičemž tři porážky jsou od Sparty, Slavie a právě Plzně. Asi vás nepřekvapí, že je to nejlepších prvních patnáct ligových zápasů v novém angažmá. Úspěšnost má bývalý ligový stoper 64 %. V Českých Budějovicích to bylo 44 % a v Jablonci jen 36 %.

Síly hostů si byl vědomý i trenér Miroslav Koubek, který Hradec v televizním rozhovoru po utkání označil za nestvůru.

Možná si říkáte, že je zvláštní chválit trenéra po porážce, ale Hradec v Plzni nevypadal jako poražený. Hrál aktivně, chtěl bodovat a to mu scházely ofenzivní opory - Václav Pilař, Adam Vlkanova či Ladislav Krejčí ti všichni nemohli zasáhnout do zápasu.

Přesto Východočeši sahali po remíze. Nakonec jim ho zásah kalibrované čáry sebral. Tím se dostáváme k bodu, kdy si po týdnu opět trochu povzdychneme nad využívání videa v našem fotbalu. Předně chci říct, že nejsem odpůrce systému VAR, ale... Líbí se mi transparentnost. Kvituji myšlenku kalibrované čáry, která je o dost důvěryhodnější než lidské oko. Jenže někdo ji ovládá. Ten někdo je stále lidský faktor. A kalibrovaná čára už neovlivní kvalitu záběru, zda je zastavený frame rozmazaný a zda se sekvence zastavila ve správný čas.

Na co narážím? V sobotu v Edenu se mechanismus aplikoval na nekvalitní záběr Lukáše Provoda. Tam si člověk může vybrat... O den později v Plzni to samé. Zastavila se akce přesně v momentě, kdy hradecký Ondřej Mihálik odehrál míč? Je z poskynutného záběru vše zřetelné a přehledné u inkrimované dvojice Petr Juliš a Sampson Dweh? Nejsem si tím zcela jistý.

Vadí mi i fakt, že se v televizi ukáže pouze jediný záběr a ne více pohledů jako je fanoušek zvyklý ze zahraničí. Když si člověk vyhledává, jak se finální výsledek skládá dohromady, udělá si na celou věc zcela jiný obrázek, než když dostane záběr, ze kterého má pochyby.

Ano, jsem náročný, ale jinak to zkrátka nejde. Omlouvá nás snad jen fakt, že jsme s touto pro český fotbal přelomovou technologií stále ještě na začátku, ale už po 2. kole lze s naprostou jistotou konstatovat, že i kalibrovaná čára je z velké části pouze člověk...

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Jakub Dvořák

Komentáře (60)

Přidat komentář
Greny

Kritika trávníku nesmí chybět, jestli to nebude tím že se zacalo brzo a prostě se někde ten trávník nechytil jak měl vzhledem k počasí...

A kritika varu samozřejmě taky nesmí chybět....

Reagovat
Pablos

Ale to nejzásadnější kritika názvu rubriky tady chybí

Reagovat
Me2win

Tyvole to tu bude takovej nesmysl článek po každým kole? Chorý se sotva zapracoval do týmu po Euru, Staněk se zrakvil... Potřebuješ mít prostě zkušený hráče, sezóna je dlouhá. Nepsal tu někdo, že tenhle klaun Dvořák tomu "rozumí"?

Reagovat
KKralik77

Koupit Zimu a Chorýho za takový peníze byl prostě nesmysl.

Reagovat
Me2win

Absolutně nesouhlasim. Kupovat hráče za nějakou bargain cenu pořád dokola je nesmysl. Chceš kvalitu? Chceš vyhrávat? Tak musíš být schopnej zaplatit.

Reagovat
kattos

No jenže Slavii to zatím moc nevychází.

Reagovat
Me2win

To můžeme hodnotit po sezóně a ne po 2 zápasech jak tihle klauni odněkud ze zajíce...

Reagovat
BaggioRoberto

Zima ze Stankem prisli v zime s jedinym cilem udelat titul a to se nepovedlo. Az ho neudelate ted s Chorym znovu, tak zase budes mit vymluvy. Nikdy nepomuzes svemu klubu tim, ze budes chvalit kazde jejich uprdnuti. V tom pripade jen koukej a nekomentuj, neni v tom analyza tech kroku. Ja jsem vzdy u Sparty kritizoval nesmyslne kroky...ted ty kroky Rosickeho a trenerskeho stabu davaji smysl. Ve Slavii je ten vyvoj zcela opacny. Ty prestupy Slavie vypadaji jak kdyby je delal sam Tykac po litru rumu.

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
kattos

Reagovat
KKralik77

Všichni víme, že peníze nejsou momentálně problém. Uvidíme po sezóně, kdo byl blíž pravdě.

Reagovat
Bakary3

Za některý hráče to není nesmysl. Za zimu s chorým je.

Jen u toho zimy, máš v kádru holese, ogbu, Vlčka, už byl koupenej myslím chaloupek, máš prebsla, může tam zahrát bořil (na levyho beka máš zmrzlyho, dioufa, dumitresca)

A kupuješ zimu za 100.

S bonusy 4m za choryho je taky nesmysl, za ty prachy koupíš lepšího a perspektivnějšího hráče. Jen Slavia se rozhodla zaplatit přirážku Plzni, že ji bere oporu.

Navíc zas, máš chytila, Filu, schranze, úplně dostatečný, když Slavia většinou hraje na jednoho klasickýho (když už nepočítám Jurečku)

Zaplatit za POTREBNOU KVALITU je ok, ale tohle je jen rozezranost, nic jinýho.

Reagovat
kilobyte

Hlavně u Zimy je to fakt vidět. Za takovou cenu by to měl být váš stoper číslo jedna. A oni ho pak v závěru sezóny šetří.

Reagovat
delfin

K Zimovi, pro zranění Vlčka se nakonec obránce teď do kádru hodí. Chorýho, i když si myslím, že to je super hráč, útočníků máme hodně. Měli ho v Plzni nechat.

Reagovat
Salfovic

Tak nákup Chorého byl jen a jen o oslabení a odstavení Plzně. Vzhledem k tomu, že Koubek neumí hrát jinak než na nákopy na věž, tak je to pro ně obrovské oslabení.

Reagovat
delfin

Jj to asi jo. Ale já nejsem ten z těch, kterým by vadilo, že by v Plzni zůstal. Prostě si myslím, že když má hráč kvalitu, měl by raději hrát, ne někde vysedávat.

Reagovat
Bakary3

Tak že se nakonec hodí

Nakonec, měl pomoct k titulu, pomohl spíš od titulu

Za ty prachy se prostě v klidu dalo pořídit líp a v tý době, kdy přicházel, ani nebyl nějak potřeba

Reagovat
delfin

Uvidíme no.

Reagovat
mistr129

Reagovat
mistr129

Olayinka se Staňkem mi smysl dávají, Zima moc ne a Chorý už tuplem

Reagovat
mayday

Tohle je blbost, ne rozežranost.

Reagovat
Bakary3

Obojí

Reagovat
j_mrazik

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
BaggioRoberto

Neni chyba privest hrace za vice penez, ale jde o to za koho ty penize das. Slavie mohla za stejne penize koupit lepsi hrace, s vetsim potencialem a taky na posty, kde je tlacila bota. Tohle snad musi videt kazdej. Privest ctvrteho utocnika max. ve stejne kvalite jako tri predchozi ovsem za nesmysl a dat mu dvojnasobek nez tem ostatnim, to ti proste v kabine neudela dobre. To same koupit hrace, co vyhorel v italske lize za 100 mega, tu cenu proste nema a ty ho dostanes pod neunosnej tlak. S cim chces nesouhlasit?

Reagovat
Selänne

Reagovat
fabec1222

Je to sef a ten se musí chvalit

Reagovat
Explicitni_Euler

Já jsem s tím článkem v pohodě. Obvykle se mi moc články převzaté z Livesport Zpráv nelíbí, ale tenhle jsem si rád přečetl. Líbí se mi, když nějaký novinář jde takhle s kůží na trh a místo prostého konstatování zjevného napíše svůj vlastní názor. Nemusím s tím názorem souhlasit, od toho tu pak máme diskuzi, ale rád si jeho pohled přečtu. Zdejší EF redaktoři to dle mého umí ještě líp , typicky třeba fantomas. Nemusím s jeho názorem vždy zcela souhlasit, ale vždy si jej rád přečtu.

Reagovat
srandamač

Uživatel RadeG by si měl asi nastudovat, že při ofsajdu se berou jen části těla, kterými se může zahrát míč...a on se svou neznalostí ještě pochlubí veřejně na X

Reagovat
Bex5

Jako jo no

Reagovat
Salfovic

Nejvtipnější je, že to tu pak nějací debilové zveřejní

Reagovat
delfin

S tou kalibrovanou čárou, mi ta fotka nevadí, docela bych jim i věřil. Ale měli by pak dodatečně zveřejnit celý záběr odkopu míče a posouzení ofsajdu, aby to šlo ověřit.

Reagovat
Me2win

, na druhou stranu takových 12 míčů za Oscara? Kdyby se to otočilo na Chama, kterej by měl čísla, tak bych to nezatrhoval. Ale jestli cílíme na titul a LM a Oscy má smlouvu na 3 roky? Pochybuju, že by byl typ hráče, kterej by za každou cenu trucoval ...

Reagovat
Coutinho10

asi už to podle všeho není aktuální, takže dobrý

ikdyž kdyby dali třeba těch 12 mil €, tak to by špatný nebylo, ale jistotu nemáš, že by ho adekvátně zaplatili

jj, mělo by to tak bejt, mají to na livesportu ty 3 roky do 30.6.2027

Reagovat
Me2win

Nějaký změny? Někdo to vyvrátil jo?

Reagovat
Coutinho10

mrkni pod souhrn kola

když jsem to psal, tak jsem to nevěděl, ale jde o neověřenou informaci

Reagovat
Me2win

Aha, tak jestli to píše isport... Ty ho chtějí mediálně vyštípat. Klauni.

Reagovat
Coutinho10

j, píšou přesně toto u sebe v přestupových expreskách

Záložník Oscar Dorley měl údajně zažádat o přestup z pražské Slavie. Liberijský fotbalista je podle webu Sport.cz lanařen do Sevilly či Turecka. Sešívaní na prahu aktuálního ročníku Chance Ligy tak mohou přijít o jednoho z klíčových hráčů.

Reagovat
delfin

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
delfin

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
Coutinho10

Reagovat
Čenda

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Salfovic

Ten černoch jako mluví německy nebo mu zase jen přeplo ?

Reagovat
John Obi Mikel

Ten nevim, ale jinak jsou v kádru 4 němci a 2 rakušáci

Reagovat
John Obi Mikel

A jestli je z Kamerunu, tak by mohl

Reagovat
5PUR5

Tak z toho videa mi přijde, že jak na konci jede anglicky, tak je to právě kvůli němu. A Franz i v rozhovoru říkal, že mu je jedno, jestli německy nebo anglicky, hlavně aby se s nima domluvil, za což .

Reagovat
cr7sux

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
kilobyte
Reagovat
Firkraag

Náhodou, sympaticky se opřel do sráčů z Boleslavi

Reagovat
kilobyte

To jo, ale je docela vtipné, když se ohání reálnou návštěvou, ale protože to nedokáží přesně spočítat, tak si tam přihodí 10%.

V Lize naruby se toho teda nebál. Je zajímavý, jak on se nebojí mluvit o ostatních klubech a říkat, co a jak dělají. Ale třeba když se ho ptali na jeho zájem o Baníku, tak nechápal, kde to Brabec vzal a prý to asi řekl z uražení.

Myslím si, že s ním bude ještě hodně srandy.

Reagovat
Losinho

Reagovat
delfin

Luka Kulenović vymění českou ligu za Eredivisie. Čtyřiadvacetiletý útočník přestoupí ze Slovanu Liberec do Heraclesu Almelo, který zaplatí milion eur.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele