Gól není zločin: Liberec naznačil možnosti. Janotka vrací diváky na Andrův stadion

05.08., 13:09
Názory a komentáře
Tomáš Janotka (© Sigma Olomouc)

Gól není zločin... Tak zní název nové rubriky Livesport Zpráv, která bude každý týden rozebírat dění v Chance Lize a EuroFotbal ji bude pravidelně vydávat. Tentokrát vzkaz z našeho názvu posíláme na Letnou, kde má období sucha Jan Kuchta (27). Na branku čeká již 596 minut.

V pátek na Letné postavil Lars Friis poprvé "to nejlepší", co může Sparta nabídnout. Byla z toho povinná výhra nad Duklou, ale do lehkosti z minulé sezony mají rudí, i kvůli časté rotaci a absenci hráčů, zatím daleko. Sparta na startu ligy působí silně pragmaticky. Plní si své povinnosti proti týmům ze spodku tabulky a nepřipouští zaváhání. Vychází jí to. Po 3. kole je už jediným týmem, který je stále stoprocentní.

Friisovi svěřenci pokračují v trendu, v každém utkání si jako jediní v Chance Lize vypracovali dvě a více očekávaných branek. Hned šest hráčů si přitom mezi sebe rozdělilo osm ligových tref.

Chybí mezi nimi však Jan Kuchta. Jeho série bez branky (včetně startů za reprezentaci) trvá 596 minut. Naposledy se utrhl 18. května v Mladé Boleslavi, kde se prosadil čtyřikrát a sparťané následně rozjeli mistrovské oslavy. Od té doby na gól čeká. V této sezoně je to zatím pět soutěžních zápasů. V ročníku 2022/23 se prosadil dokonce až v šestém duelu.

Miroslav Pelta s oblibou v nadsázce říkával, že dobrého trenéra pozná podle toho, zda v neděli vyhraje. Radoslav Kováč by ho po tomto víkendu nepotěšil. Jeho úkol v pátek nevyšel. Nevyhrál nad Slavií.

Přesto se po utkání dostal uznání. Přiznám se, že jsem byl až zaskočený, jak moc liberecký fotbal hostům z Prahy nechutnal. Slovan působil agresivně. Hrál v obrovském tempu, takže se vyrovnal i fyzicky nabušené Slavii. Prohra 0:1 výstavní trefou Malicka Dioufa byla pro Kováče a spol. krutá.

Jako náplast pak mohla zafungovat slova Jindřicha Trpišovského, který duel pod Ještědem označil za "evropský” a predikoval Slovanu umístění v elitní pětce. Majitel Ondřej Kania vidí svůj klub dokonce v top čtyřce. To všechno jen pár měsíců od převzetí klubu, návratu Jana Nezmara, změně trenéra, přivedení 11 nových posil a překopání základní sestavy. Slovan má vysoké cíle a nebojí se o nich mluvit nahlas.

Dovedu si podobný tlak představit na jiných adresách. Například v Baníku, kde pumpují do týmu rovněž nemalé finanční prostředky, ale v minulé sezoně zaostali za Plzní o 21 bodů. Na první Spartu to pak bylo 38 bodů. A na začátku nové sezony se zdá, že v Ostravě se bude vše odvíjet kolem formy Ewertona, což nemusí dopadnout dobře...

Jestliže fanoušci a experti volali po tom, aby Kováč vzal ambicióznější klub a ukázal, že opravdu umí a není jen konstruktem jeho obdivovatelů, myslím, že je na správné adrese. Je patrné, že na severu Čech vzniká něco velkého. Znovu si vypůjčím slova slávistického trenéra, který pronesl, že Liberec bude dalším velkým fotbalovým přístavem v Česku.

Když se člověk baví s lidmi z ligového prostředí a zjišťuje si informace, dojde k závěru, že U Nisy dochází k menší revoluci. A teď nemám zrovna na mysli marketingovou kampaň na billboardech, nové logo či spolupráci s předními influencery.

Změna je znatelná především po fotbalové stránce. Hráči si například pochvalují jiné tréninkové jednotky. Oproti minulým sezonám se prý trénuje více a náročněji. Značně se posunul i přístup k regeneraci, kdy se daleko důkladněji přihlíží na rozpoložení hráčů. K tomu všemu kabině panuje dobrá atmosféra.

Věří tomu i fanoušci. Na Liberec jich poprvé po devíti letech dorazilo přes devět tisíc...

Obecně kvituji, že se v lize prosazuje nová vlna trenérů. Kováče doplňují další jména. Už v minulé sezoně se do ligy vrátil David Horejš, šanci letos dostal Martin Hyský v Karviné a ve skromnější podmínkách oproti Slovanu, ale v podobném duchu pracuje i Tomáš Janotka na Hané. Bývalý hráč Sigmy, který v minulé sezoně proháněl druholigové soupeře a zakotvil s olomouckým béčkem na druhém místě. Po každém utkání míval k hráčům v šatně proslov. Známé je video, jak se s hráči vsadil o útratu v jednom z olomouckých barů a svůj slib splnil.

V podobném duchu jede i o patro výš. Pročistil kádr, vytáhl si několik mladíků z rezervy, získal zajímavou posilu v Janu Klimentovi a po třech zápasech uhrál sedm bodů, za což mu patří třetí místo. Po sobotní výhře nechyběl ani onen proslov v kabině a co je možná nejdůležitější, na Andrův stadion přilákal nový kouč jednu z nejvyšších návštěv za poslední roky.

Když totiž vynecháme zápasy se Spartou, Slavií a Baníkem, kteří se pyšní silnou fanouškovskou základnou a zvedají čísla všem ligovým adresám, tak ani jednou na olomoucký stadion v minulé sezoně nepřišlo přes čtyři tisíce fanoušků. Na první domácí duel pod Janotkou proti Teplicím jich dorazilo 4 619... Naděje? Lidé jsou zkrátka zvědaví. Věří tomu, že časy se mění. Že doba temna v klubu pomalu mizí pryč.

Rád by tomu věřil i František Straka v Dynamu, ale už první zápas pod jeho taktovkou nastínil, že se dost možná jedná o nejtěžší misi, na kterou se mistr na záchranářské akce vydal. Vždyť Pardubice vystřelily dvakrát na branku, v kolonce očekávaných branek jim svítila hodnota 0.62 a přesto v poločase vedly 3:0. To je kumšt.

Ve druhém poločase bylo na hřišti jen Dynamo. A rozhodčí. Držení míče přes 76 %, 13 střeleckých pokusů, xG 1.6, trefené břevno, trefený spoluhráč na brankové čáře a dvě hraniční situace za hru rukou, po kterých Jihočeši mohli zahrávat pokutový kop. Ani jednou se tak nestalo.

Na Střeleckém ostrově však nemusí házet flintu do žita. Jak jsme psali minulý týden v Ligové navigaci: v šesti ze sedmi českých klubů, k nimž Straka přišel během rozehrané sezony, se do třech kol dočkal výhry, ale los na půdě Mladé Boleslavi a následně doma s Plzní tomu moc nenahrává.

A i v tomto díle připomene novinku v podobě kalibrované čáry, která má za úkol odhalovat ofsajdová postavení na ligových trávnících. Když sudí v centrále VARu rýsovali přímky u branky Matěje Vydry v Jablonci, trochu jim to... Jak to říct kulantně. Zkrátka jim to trochu uteklo. Trefit body je přeci základ. Alespoň nás to tak učili na základní škole v hodinách geometrie.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Jakub Dvořák

Komentáře (22)

Přidat komentář
Greny
Reagovat
Lemond Laws

Reagovat
John Obi Mikel

Budějovice-Pardubice Hraniční situace, vyberme si

Reagovat
ratusek

Jeden tvrdí, že v Liberci něco bublá. Druhý zase, že tam vzniká něco velkého.

Reagovat
John Obi Mikel

A třetí to spojí na "bubla něco velkého"

Reagovat
veikko

Šli evidentně vabank a zkusili na Slavii vletět s enormním nasazením. Nevyšlo to a ve druhém poločase při nutnosti tvorby hry už z nic nevypadlo nic kloudného. Takticky tam nic extra zajímavého nebylo. Zatím bych to nadšení z Liberce hodně krotil, i když si myslím, že se tam opravdu profiluje nějaká jasná herní filosofie.

Reagovat
ratusek

absolutně to nadšení nechápu. Předvedli elán, nasazení, tak jako každý proti Top3. Neproměnili tutovky, tak jako každý proti top3. No a pak dostali gol, uplně fyzicky odešli a bylo naprosto jasné, jak to dopadne, tak jako u každého proti top3 (vyjimky se občas najdou).

Liberec je furt opěvovaný, jak kdyby měli být fakt těsně za Spartou se Slavií

Reagovat
veikko

Mi přijde, že to haló okolo Liberce je hlavně kvůli velkohubému Kaniovi, který dělá tomu týmu promo (a Livesport na tohle slyší). Zatím těžko říct, jakou tu filosofii bude mít, ale připadá mi, že bude chtít skupovat hodně mladých hráčů a přeprodávat je dál, k tomu se i Kováč hodí. Posun by to byl, ale rozhodně ne takový, jak asi fandové Liberce chtějí. Myslím si, že třeba Janotka s Olomoucí zatím předvádí mnohem lepší práci, ale je brzo na nějaké dalekosáhlé hodnocení. A uvidíme, jak to bude šlapat Baníku, který má podle mě fakt výborně složený a o rok zkušenější kádr.

Reagovat
ratusek

Liberec navíc přivedl jedinou skutečnou posilu, a to Hlavatého. Zbytek jsou nákupy s modlením se, že aspon jeden z nich vyjde. Ostatně stejně jako zbytek ligy.

Baník nevím. Taktika vše na Ewertona je čitelná všem. A furt chybí to jedno křídlo, které by mu ulevilo tlakem na druhé straně hřiště. Ještě jedno top křídlo a byl bych spokojen. Navíc nevíme jak bude kádr vypadat po Kodani. Zda Ewe, Rigo skutečně neodejdou. Je kolem toho nějaký velký klid

Reagovat
veikko

Já čtu dost často o tom, že hraje Baník vše na Ewertona, ale já to tak třeba nevidím. Hodně důležitý hráč je Boula, který vyrostl v jednoho z nejlepších střeďáků ligy. Ewerton sbírá čísla, což je v jeho popisu práce, ale není to žádná "Maradonova Argentina", která spoléhala na jednoho geniálního (Ewerton je na ligové poměry excelentní) hráče a zbytek se vezl. Nn, taktika Baníku je rychlou kombinací ve středu hřiště otevřít prostor právě pro svého nejlepšího hráče, který má díky tomu prostor pro to, co umí nejlíp. A případně využít extrémně rychlého Tanka. S koupí Prekopa navíc nově můžeme hrát i s vyloženě silovým hroťákem. Buchta se za mě upgradovat dá, ale zároveň je to celkem v pohodě křídlo a umí být taky produktivní. Co Hapal neumí, je pracovat na defenzivní fázi, ta ofenziva mu právě celkem šlape a problém byl/je jen absence vyloženě gólového hroťáka. Ale že ten ideální model v zápase občas nefunguje, vidíme všichni.

Jo a pořád čekám, kdy a jestli to naplno rozbalí Kubala. To je fakt perfektní podhrot, který dokáže otevřít prostor spoluhráčům, zároveň ale fakt neumí zakončit a jeho přihrávky zase zadrbává druhý palič Tanko.

Reagovat
$$CaptainKokotko

A co ty furt proti nim máš? Klidně se jim to může posrat. Liga díky nim víc zajímavá je tak nevím co řešíš

Reagovat
ratusek

Člověk nečte nic jiného, než že to tam dělají skvěle a budou prohánět pražská S. Přitom k tomu není ani jeden důvod tohle psát. Tak mě to vytáčí

Reagovat
BaggioRoberto

To nikde nepsali, ze bude Liberec prohanet prazska S. To se psalo jen u Plzne a i tam je to utopie. Hele ta propast mezi ctvrtym tymem a prvnimi dvema byla obrovska a boj o pohary pripominal paralympiadu. Ten hype prumernych je s cilem probudit zajem o ligu. Jako za me budme radi za kazdeho Kaniu. Fakt nechapu proc to nekomu vadi. Jako by se ti styskalo po nezajimave lize a Banicku bojujicimu o zachranu.

Reagovat
ratusek

Psali to ve Sportu, že budou třetí a že chtějí prohánět první dva.

Nemám nic proti tomu, až budou vynášet do nebes nějaký tým, který k tomu dá důvod. Jaký k tomu dal důvod Liberec? Že mají zajimavého mlaďocha majitelem, který toho však zatím ve fotbalovým prostředí víc napovídal. A ještě vlastně oranžovýho/červenýho Nezmara

Reagovat
BaggioRoberto

Hele Banik vynaseli na pohary asi pet let, nez to konecne klaplo, tak dej Kaniovi cas. Proste kazdej majitel, kterej opravdu ma penize a chce je do klubu vlozit a chce pravidelne hrat o pohary a ne jen prezivat, je v ceskem fotbale stale jeste zjeveni, tak ten hype chapu.

Reagovat
Imos

Kromě sportu (kdy si takový článek fakt nevybavuju) nikdo o prohánění top 2 nemluví a už vůbec ne Kania s Nezmarem

Reagovat
kilobyte

Mají přece mladého progresivního kouče a mladého majitele. Takže musí být dobří.

Reagovat
ratusek

A ještě naopak všelijak zkušeného sportovního ředitele

Reagovat
kilobyte

Svěží vítr soutěže.

Reagovat
Lemond Laws

už tu Plzeň zase řežou...

Reagovat
Sigma Olomouc

Máme 7 bodů, jsem spokojený. Očekávám další výkonnostní propad v půlce podzimu.

Reagovat
vanchimp

Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele