Finále Copy po vzoru SuperBowlu, poločasová hudební show sklízí kritiku zúčastněných

14.07., 12:10
Aktuality
Néstor Lorenzo (© AFP)

Jihoamerický šampionát čeká velké finále, v němž bude Argentina útočit na třetí velký titul za sebou a Kolumbie hájit 28 utkání dlouhou sérii bez porážky. Noční zápas slibuje atraktivní podívanou, a to nejenom pro fotbalové fanoušky.

Letošní ročník rozšířeného turnaje se koná ve Spojených státech amerických a pořadatelé se rozhodli pro inspiraci v tamní lize amerického fotbalu (NFL), konkrétně finálového SuperBowlu. Událost běžně přitáhne pozornost více než stovky milionů diváků, půlminutový reklamní spot díky tomu vyjde na více než čtyři miliony dolarů a disponuje jednou velkou atrakcí, kterou představuje poločasová přestávka.

Zatímco v jiných sportovních kláních se fanoušci po prvním poločase jdou občerstvit, v případě SuperBowlu zůstávají u obrazovek a přidávají se k nim další. Pauzu běžně vyplní prestižní a sledovaná hudební vložka a ta bude k vidění i na Hard Rock Stadium v Miami, hlavní hvězdou kratšího koncertu bude zpěvačka Shakira.

"Myslím, že by to mělo být stejné jako v každém zápase. Patnáct minut podle předpisů," naráží trenér kolumbijské reprezentace Néstor Lorenzo na fakt, že se poločasová přestávka z tradiční čtvrthodiny protáhne minimálně na na dvacet minut.

Rozhodnutí budí rozporuplné reakce a vyvolává rozčarování především na základě dosavadního dění v USA. Právě nástupy týmů do druhých poločasů se staly terčem pozornosti kvůli opakovaným postihům pro trenéry a své o tom vědí především Lionel Scaloni (Argentina), Ricardo Gareca (Chile), Marcelo Bielsa (Uruguay) a Fernando Batista (Venezuela). Jejich týmy se ke startu druhé půle dostavily o několik desítek vteřin později, kormidelníci dostali pokuty patnáct tisíc dolarů a další zápas svých týmů museli sledovat jen z tribuny.

"Nerozumím tomu. Přál bych si, aby to bylo stejné jako ve všech ostatních zápasech. Když někdo přišel po šestnácti minutách, okamžitě následoval trest, teď se uskuteční show a my jenom v kabině strávíme dvacet minut. Hráči mohou prochladnout, i když stejné to bude na obou stranách. Ale takové je zkrátka rozhodnutí," pokračuje Lorenzo, který poukázal i na případný horší stav hrací plochy, mezi první a druhou půlí totiž musejí pořadatelé rychle připravit a následně odstranit jeviště.

"Pro finále se změní pravidla, i když je pravda, že podmínky budou stejné pro oba týmy. Ať jde o počasí, nebo třeba stav hřiště. Nedovedu odhadnout, komu to bude více vyhovovat," dodal.

Poločasová hudební vložka představuje pro Copa América premiéru, finálový zápas je pak tradičně specifický díky další výjimce, kterou představuje prodloužení. Ve vyřazovací fázi v případě remízy okamžitě následuje penaltový rozstřel a na letošním ročníku k tomu došlo již čtyřikrát, účastníci závěrečného souboje ale dostanou minimálně půlhodinu navíc, aby se této loterii vyhnuli.

Prodloužení se oproti jiným zápasům playoff může stát osudným oslabenému týmu a zároveň poznamenat atraktivitu samotného utkání. Zkušenosti s tím má například Marcelo Bielsa, jeho Uruguay ve čtvrtfinále remizovala s Brazílií (0:0) a od 74. minuty vsadila na výhradně defenzivní taktiku poté, co červenou kartu inkasoval Nahitan Nández.

"Přišli jsme o jednoho hráče, hráli v oslabení a všemu přizpůsobili taktiku. Rozhodli jsme se věnovat bránění na naší polovině," zdůvodnil logickou změnu.

Autor: Tomáš Pavlík / espn.com

Komentáře (64)

Přidat komentář
Error

Amici pls

Reagovat
Csaplárova past

Trapný turnaj. A to mnoho lidí volá po tom, aby rozhodčí vysvětloval divákům výsledek VAR i tady v Evropě

Reagovat
Man__United

Tak to jediné zrovna nevadí a mělo by to být všude kde je VAR, vysvětlit divákům na stadionu i doma co se řeší, jako je to v hokeji.

Reagovat
Csaplárova past

Mě to strašně sere tyhle cavyky. Těch fatálních chyb, které VAR nezachytil je stále dost, pak je zase opačný extrém a řeší se všechno dlouho. Teď ještě do toho má sudí promlouvat k 60 000 lidí na stadionu. V bedně ti to řekne komentátor a na stadionu má stejně každý v ruce mobil a čumí do mobilu jak debilové ...

Ať s odstupem několika minut vyleze ten šašo z toho přívěsu a řekne lidem, proč se nepískla tahle jasná penalta.

Reagovat
fenixLFC

to ze nieco povie komentator neznamena ze to je automaticky pravda. a aj ked cumis do mobilu tak nevies presne kvoli comu sa to nepisklo. a radsej nech to niekto povie na rovinu tak preco tak rozhodol nez ked cely polcas bez presnej informacie nadavas jak ta poskodil a ze to bolo jasne, pricom realne posudzovali nieco ine nez si myslis. pocas zapasu si sotva budes hladat zaznam danej situacie aby si si to pozrel alebo zhodnotil. vo vztahu k ludom na stadione to je super riesenie

Reagovat
Csaplárova past

Když jsme u toho komentátora ... v TV ti režie poskytne tolik opakovaných záběrů, že se komentátor asi mýlit nebude. A těch záběrů je dost na to, aby sis dokázal udělat svůj vlastní názor.

Zbytek je subjektivní, já říkám NE nějakým prohlášením od rozhodčího.

Reagovat
fenixLFC

no, to by si sa cudoval najma komentator casto povie jednu vec a potom sa opravi az po nejakej dobe. casto sa stane ze sa k nejakej situacii ktoru vyhodnotil komentator jednym sposobom vrati rezia o x minut a komentator zmeni stanovisko. pripadne castokrat melie vyslovene blbosti aj s opakovanymi zabermi pretoze netusi, ako sa dane situacie posudzuju a vychadza z toho, co si on mysli ze by malo byt spravne rozhodnutie. tie prehlasenia od rozhodcu nepredstavuju ziaden problem a naopak prinesu viac pozitivneho

Reagovat
Benfica

Reagovat
Csaplárova past

Bosak a Poborsky jsou neomylni

Reagovat
fenixLFC

pre analfabetov urcite

Reagovat
Csaplárova past

Už se těším, jak Bosák řekne tu větu na kterou kurva tak čekám - Španělsko mistři Evropy

Reagovat
fenixLFC

je fajn ze ta potesia aj taketo nepodstatne veci

Reagovat
Csaplárova past

Kdyby to bylo nepodstatné, tak se na ten fotbal nedívám. Já totiž nemarním 2 hodiny života u nepodstatných věcí ...

Reagovat
O.Giroud

Že to zrovna povieš po tom čo sa stalo Cucurellovi na týchto ME. Keď je teraz nepriateľ väčšiny fanúšikov Nemecka č. 1. Lebo ho Musiala trafil do ruky a neodpískala sa penalta a doteraz nikto oficiálne nevie či to bol ofsajd, ruka Fullkruga alebo to nebolo na penaltu.

Reagovat
Csaplárova past

VAR v PL je katastrofa a na minulém MS to bylo stejný

Reagovat
O.Giroud

Ono to je skoro všade, lebo stále je to na človekovi hlavne ak sa jedná o zákroky ako červená karta či ruka. Horšie boli tie ofsajdy a to kreslenie čiar, keď sa bude používať tento systém na tie ofsajdy tak to snáď bude ok. Asi by mi stačil tento systém na ofsajdy a goal-line technology.

Reagovat
Benfica

Reagovat
db18

Reagovat
Kucka

Reagovat
Man__United

Aspoň vidíme co nás čeká při MS a až tam jednou dá UEFA finále LM! Prostě typický americký komerční cirkus

Reagovat
guzman

Reagovat
Bakary3

Na jednu stranu si říkám no a...

Na druhou poločas má být o tom skočit si pro pivko, pokecat s ostatníma, jak se hrálo, jaký bude druhý poločas...

To pak bude chodit půlka lidí na polocasovou show...

A protáhnutí poločasové pauzy v kontextu toho, že trenéři dostávali pokuty a distanc za pozdní příchod, to je fakt absurdní

Reagovat
dantetomas

Na druhej strane, ak bude polovica sledovat polcasovu sou, budu v bufetoch a na hajzloch kratsie rady

Reagovat
Bakary3

Takže do plusu

Reagovat
HV

Nechápu, v čem ti cokoliv, co se děje v pauze na hřišti, zabrání jít pro pivo.

Reagovat
Mass

Pokud o půlce vystupuje Shakira, tak možná zabrání

Reagovat
Salfovic

Zejména když zapojí připínák.

Reagovat
Mass

Na takovou show bych zůstal i já

Reagovat
Uwe háže buly

Tvl tomu nezabrání ani moje manželka a ta je schopna si na rozdíl od Shakiry mi stoupnout do cesty.

Reagovat
andkoo

Dúfam, že ju cestou naspäť aspoň zdvihneš

Reagovat
Bakary3

jako jo, mně ne, ale ostatní tomu třeba dají přednost a to je špatně !

Reagovat
mistr129

Ať tu show klidně dělají, ale normálně v 15 minutách, pak to fotbalisty neovlivní a ty jako divák si můžeš klidně normálně dojít pro pivo a ještě ti to uleví od front

Reagovat
Bakary3

Rozumný kompromis

Reagovat
Grupma

Jo, mohlo by to zkrátit fronty u klobás a piva

Reagovat
Maximm9

extrem tyto komercni prestavky.

Si pamatuji jak jsem jednou zkousel koukat na Super bowl. Dopadlo to tak, ze asi po 3 minutach hry a 30x reklame co jsem videl, tak jsem usnul a propudil jsem se az rano, takze jsem se k polocasove show ani nedostal

Reagovat
Cotton

3 minutách hry? Takže jsi to vlastně sledoval tak 20 minut, ne?

Reagovat
Maximm9

No, neco takoveho Hraci cas je 1hodina, ale vetsinou ty zapasy jsou dlouhe skoro 3,5 hodiny, tak si to predstav, jak je to pauzovane a natahnute. A Super Bowl s polocasovou show podle me trva i pres 4 hodiny.

Reagovat
Benfica

Reklamna prestavka v NFL je "iba" ked sa meni utociaci tim.. a to nie vzdy, vacsinou v 2 a 4 stvrtine ich je menej a ak si niekto zoberie timeout alebo je nejake zranenie+ v tej 2 a 4 stvrtine su 2-minute warning, kde sa hra zastavy 2 minuty do konca stvrtiny.. taky povinny timeout

Zapasy mavaju 3-3,5 hodiny vratane super bowlu.. v podstate SB zacina v 0:30 a konci cca o 4, predavanie trofeje potom trva cca dalsiu pol hodku

Reagovat
Cotton

Nechápu, jak se sporty jako americký fotbal nebo baseball, kde se víc hraje než nehraje, drží tak vysoko v konkurenci dynamičtějších sportů

Reagovat
pobody's nerfect

Sranda turnaj. Už jen chybí, aby hráli v kostýmech nebo skákali jen po jedné noze.

Reagovat
Me2win

cirkus pro klauny

Reagovat
jsemdement

místo žluté karty musíš minutu skákat po jedné noze, revoluční

Reagovat
Mass

Když sem hrál v přípravce, tak tam byly takové tresty, myslim že se dělaly hlavně dřepy.

Reagovat
Cotton

Americké soutěže a jejich cirkusy

Reagovat
Salfovic

A proč to nespojit, ve středovém kruhu bude zpívat Shakira a kolem ní běhat fotbalisté.

Reagovat
fabec1222

Strašná blbost. I UEFA ale chtěla prosadit delší pauzy (ofiko kvůli regeneraci) (neofiko kvůli vícero reklamních bloků).

A to si vemte, že kdyby byl čistej čas ,tak máte komerční pauzu po každém faulu...

Reagovat
Salfovic

To je taky jedinej důvod, proč nechci čistý čas, který by byl jinak naprosto logický.

Reagovat
Kiss Me Polka!

Reagovat
Cotton

Já bych teda delší pauzu uvítal. Na větším stadionu se mi ještě za přestávku nepodařilo stihnout WC i občerstvení. 20 minut místo 15 by bylo ok.

Reagovat
Grupma

To si musíš líp zorganizovat a s kámošema se domluvit: Jeden koupí klobásy pro všechny, druhý pivo pro všechny a třetí ze za všechny vyčůrá.

Reagovat
Grupma

Nebo tak no

Reagovat
j_mrazik

V Kansas City nebyl problém s jídlem. Stánků je tam mraky, ale dlouhé fronty na záchodech.

Reagovat
Benfica

Noo musia niečim pritiahnuť ľudí.. Euro tam sladuje 2x viac ľudí..

https://worldsoccertalk.com/uefa-euro/more-americans-are-watching-euro-2024-than-copa-america/

Reagovat
HV

Čím přitáhneme lidi u televize, kterým přijde evropský fotbal lepší? Hudební šou v přestávce pro dívaky na stadionu

Reagovat
Benfica

tak na Super Bowl im to vychádza (aj keď posledné shows teda neboli nijake zázraky). CONMEBOL len skopčil čo niekde funguje..

Reagovat
celeb

mnoho kriku pre nič. Radšej o 4 min dlhšiu polčasovú prestávku, než komerčné prestávky v hre. Navyše aj tých reklám bude menej, bo Shakira. Plus je to len vo finále.

Reagovat
Spagetka

-- americka sracka, skoro vse co aktualne jde z USA jsou progresivni sracky.

Reagovat
Rothbard

Diskuze k LOH 24 zde:

https://www.eurofotbal.cz/clanky/fifa-vyzvala-kluby-aby-uvolnily-mlade-hrace-na-olympiadu-59629/#forum

Osobně tipuji 9 a více medaili od našich. Jede hodně obhájců z Tokya + šanci mají Seemanová, Ondra, Horáčková, Omarov + klasicky tenis, střelba, voda slalom i rychlostní, tam to bude snad sypat. Fuksa snad prolomí smůlu z OH.

Reagovat
Hurrikane

Jestli to bude stejně hot jako posledně, když Shakira s JLo měly halftime show v Miami, nemám s tím problém.. :D

Reagovat
Acquanni

Prodlužovat přestávku kvůli show je prostě americký jak jen to jde

Mě spíš fascinuje, že se v playoff kopaly při remíze rovnou penalty, ale na finále je i prodloužení

Reagovat
Benfica

Reagovat
LyEX

Keď je tam nejaká show na ktorej bude vystupovať nejaká speváčka, ktorú ma každý v p... kľudne nech, je jedno či ideš na pivo a nič sa nedej alebo ideš na pivo a nič sa nedeje s hudbou v pozadí, ale natiahnuť kvôli tomu prestávku to teda nie, mali by sa zväzy ozvať aby si nerobili usporiadatelia pre prachy čo chcú

Reagovat
Acquanni

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele